Bardzo prosze o polecenie mi obiektywu który będzie wykorzystywany do zdjęć samochodów w spoczynku. Głównie chodzi o udokumentowanie wszelkiego rodzaju uszkodzen powlok lakierniczych na samochodzie, rys, wgnieceń, pęknięć szyb, wad tapicerek jak również zdjęcia będą wykonywane całych pojazdów z naroży jak i po bokach.
Zastanawiałem się nad zuiko 50 ale okazuje się iż nie jestem w stanie objąć kadrem całego samochodu, polecono mi 14-54 ale zastanawiam się czy jego ostrość będzie wystarczająca żeby fotografować zarówno makro jak i cały pojazd, z kolei po zapoznaniu się z wątkiem odnośnie zuiko 35 nie wiem czy będzie on w stanie zapewnić mi ostrość na całym boku samochodu przy zdjęciu narożnym lub boku pojazdu.
Na forum jest niezliczona ilość przykładów zdjęć jednak nie spotkałem się poza kilkoma nielicznymi przypadkami ze zdjęciami tego typu jakich oczekuje.
Czy macie jakieś inne propozycje do obiektywu którego powinienem użyć do tego celu lub też posiadacie jakieś doświadczenie w tym zakresie ? jeśli tak to bardzo proszę o rady czego użyć.
Aktualnie do tego celu uzywam obu kitowych obiektywow ale niestety musze je zmieniac a to mnie trosze denerwuje. Zalozone na nie mam filtry polaryzacyjne hoya niwelujace odbicia od szyb.