Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Jaki obiektyw do E-510

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki obiektyw do E-510

Bardzo prosze o polecenie mi obiektywu który będzie wykorzystywany do zdjęć samochodów w spoczynku. Głównie chodzi o udokumentowanie wszelkiego rodzaju uszkodzen powlok lakierniczych na samochodzie, rys, wgnieceń, pęknięć szyb, wad tapicerek jak również zdjęcia będą wykonywane całych pojazdów z naroży jak i po bokach.

Zastanawiałem się nad zuiko 50 ale okazuje się iż nie jestem w stanie objąć kadrem całego samochodu, polecono mi 14-54 ale zastanawiam się czy jego ostrość będzie wystarczająca żeby fotografować zarówno makro jak i cały pojazd, z kolei po zapoznaniu się z wątkiem odnośnie zuiko 35 nie wiem czy będzie on w stanie zapewnić mi ostrość na całym boku samochodu przy zdjęciu narożnym lub boku pojazdu.

Na forum jest niezliczona ilość przykładów zdjęć jednak nie spotkałem się poza kilkoma nielicznymi przypadkami ze zdjęciami tego typu jakich oczekuje.

Czy macie jakieś inne propozycje do obiektywu którego powinienem użyć do tego celu lub też posiadacie jakieś doświadczenie w tym zakresie ? jeśli tak to bardzo proszę o rady czego użyć.

Aktualnie do tego celu uzywam obu kitowych obiektywow ale niestety musze je zmieniac a to mnie trosze denerwuje. Zalozone na nie mam filtry polaryzacyjne hoya niwelujace odbicia od szyb.

| OlyJedi Awatar Abedin
    Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety sam sobie już odpowiedziałeś nie da się jednym wszystkiego.
    Abedin

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cóż, nie wiem jakie to specjalne wymogi muszą być spełnione przez te zdjęcia (tzn. poza szczegółami i ostrością, bo to logiczne), ale takie 14-54 da ostrość ciutkę lepszą od 14-42 (nowe fachowe określenie skali ostrości - ciutkę). Na pewno mniej zniekształceń na szerokim końcu no i ostrzenie w zbliżeniach od około 25 - 30 cm (14-42 to chyba gdzieś z pół metra? 14-45 na pewno z jakiś 90 cm).

Jeżeli kasa nie stanowi problemu, to pozostaje przegrzebać szkła z górnej półki.

A co jest nie tak z ostrością przy 14-42 (bo taki zakładam jest kitowiec). Może to kwestia robienia zdjęć w formacie raw, a nie w jpg? Lub odpowiednie wywołanie?

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jedyne na czym mi zalezy to ostrosc. nie moge sobie pozwolic rowniez na znieksztalcenia w lini poziomej lub pionowej ("beczkowatość" itp) to takich zdjec z bokow musze uzywac 50mm.

14-42 ktory mam rowniez srednio nadaje sie do zdjec z bliska jakie sie wykonuje we wnetrzu pojazdu

rozumiem ze wszystkiiego sie nie da ale glownie potrzebuje zakresu 14-50 i on by mi wiekszosc zalatwil ale pytanie jest takie czy narazie zostac przy 14-42 i dokupic 35 do zdjec z 10-30cm ( zdjecia pekniec szyb, rys, przebarwien lakieru, uszkodzen struktury lakieru) czy tez kupic 14-54 i on mi pozwoli na robienie zdjec "makro" ( w moim rozumieniu makro to zdjecia takie zeby 5zl wypelnilo 80% kadru )

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Re: Jaki obiektyw do E-510

Cytat Zamieszczone przez subbar
    Zastanawiałem się nad zuiko 50 ale okazuje się iż nie jestem w stanie objąć kadrem całego samochodu, polecono mi 14-54 ale zastanawiam się czy jego ostrość będzie wystarczająca żeby fotografować zarówno makro jak i cały pojazd, z kolei po zapoznaniu się z wątkiem odnośnie zuiko 35 nie wiem czy będzie on w stanie zapewnić mi ostrość na całym boku samochodu przy zdjęciu narożnym lub boku pojazdu.
    Napiszę tak - chodzi o obiektyw 14-54. Mam nadz., ze nikogo nie obrażę. Ostatnio jak czytałem Forum jedna rzecz mnie zastanowiła. U niektórych osób nastąpiło coś w rodzaju - w pewnym stopniu degradacji wartości 14-54. Chodzi o opisanie typu, że szkło jest nie do końca ostre i takie - niby fajne ale... Niektórzy albo za dużo teoretyzują albo się im w d...., głowach poprzewracało. 14-54 to świetny obiektyw a to, że można go dostać w miarę niedrogo nie umniejsza jego zalet. Szkło ostre od pełnej dziury, niesamowicie uniwersalne, dobrze zbudowane. Nie wiem do jakich zastosowań ktoś może chcieć to szkło żeby jego jakość mu nie wystarczyła albo jaki wzrok musi mieć żeby pisać takie rzeczy. Ostatnio robiłem taki mały amatorski test na własny użytek - kilka 50-tek m42 domkniętych do 4 kontra ZD 50 na pełnej dziurze - a więc F3,5. Wynikami byłem sam zdziwiony - na niekorzyść tak zachwalanych czasem starych stałek.
    subbar - jak zakres i światło 14-54 Ci odpowiada nie zastanawiaj się - ZD 14-54 jest wart każdej złotówki...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za odpowiedzi.

niestety w znajomosci fotografi jestem kompletne zero ale chcialbym przynajmniej uzyc odpowiedniego sprzetu i z czasem moze jakos bedzie lepiej z moimi zdjeciami.

przeczytalem bardzo dokladnie forum i wszystkie posty dotyczace obiektywow zanim sie zarejestrowalem i wlasnie odnioslem wrazenie ze 14-54 jest nieostry w porownaniu z innymi stalkami i ze wcale nie jest taki super i są tacy co dają rade robic lepsze zdjecia 14-42 i 40-150 niz robi 14-54. Wlasnie dlatego zaczalem sie mocno zastanawiac czy to co mi wczesniej powiedziano nie rozmija sie z prawda odnosnie tego obiektywu.

Prosze powiedzcie mi jeszcze czy 14-54 da sie zrobic zdjecie np odprysku od kamienia na lakierze - który będzie ostry i widoczny ?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Prosze powiedzcie mi jeszcze czy 14-54 da sie zrobic zdjecie np odprysku od kamienia na lakierze - który będzie ostry i widoczny ?
    Jak odprysk umiejętnie oświetlisz/wykorzystasz światło zastane, oczywiście.
    Jeżeli to mają być ryski rzędu kilku milimetrów, dokup za kilkaset złotych ZD35 macro.
    ( w moim rozumieniu makro to zdjecia takie zeby 5zl wypelnilo 80% kadru )
    To nie da rady. Skala odwzorowania 14-54 to ~ 1:5-1:4.
    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    w zalaczeniu zdjecie ktore bez problemu robilem zwyklym kompaktem a jego wykonanie lustrem niestety mi sie nie udalo. Czy dam rade zrobic podobne zdjecie 14-54 czy tylko mi pozostaje 35 ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dach_male_435.jpg
Wyświetleń:	5814
Rozmiar:	160,4 KB
ID:	2816  

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W makrofotografii małpki mają wiele zalet. Mała matryczka to duża głębia ostrości. Robiąc dokumentację lustrzanką potkniesz się jeszcze o problemy z GO.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    od kiedy malpki zastapilem hybryda 2 miesiace temu a pozniej lustrzanka po 10 latach uzywania kompaktu potykam sie tak ze juz mam morde obita
    problem mam jeszcze taki ze musze kupic pare zabawet w tym lampe fl-50, 14-54, i okazuje sie 35... nie wiem w jakiej kolejnosci to kupowac ... i ktora z tych rzeczy bedzie dla mnie bardziej istotna a ktora mniej. czy 14-54 czesciowo pozwoli mi na wykonywanie w miare dobrych zdjec samochodow ktore sa oddalone odemnie o okolo 2m najblizszy punkt auta a 6m najbardziej odlegly punkt auta z uzyciem wbudowanej lampy blyskowej ?