Witam,to moje pierwsze zdjecię proszę o ocenę i napisanie co zrobiłem źle,podkreślam że dopiero się uczę :wink:
Wersja do druku
Witam,to moje pierwsze zdjecię proszę o ocenę i napisanie co zrobiłem źle,podkreślam że dopiero się uczę :wink:
Dziękuje ,pozdrawiam
Proszę, co do samej pracy: zepchnij resztę w cień, wyeksponuj ławeczkę, będzie
fajny temacik.
---
edit:
np. takie coś:
Załącznik 150276
Jak dla mnie autorskie lepsiejsze choć też nieco za ciemno. Kadrowałbym w taki sposób aby ławka była bardziej wyeksponowana (dwa, trzy kroki w lewo). U góry nad latarnią nieco mało przestrzeni, za ciasno kadrowane. Nie jestem też przekonany czy pomiar światła punktowy to dobry pomysł. Zdjęcia nocne są trudniejsze. Jak dopiero zaczynasz radziłbym jednak przy świetle dziennym.
Jakoś mnie nie przekonuje i chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby powiedzmy tą samotność ławki pokazać na zdjęciu gdzie jest widoczne otoczenie, ścieżka, drzewa. Nawet w zdjęciu nocnym jest to możliwe.
Nie lubię gdy w zdjęciu 80% to czarna plama. Są tam zapewne wyjątki gdzie się to sprawdza ale nie w tym zdjęciu, moim zdaniem.
Dodam, że leci nieco w lewo...:roll:
Pokaż inne, jak powyżej: zacznij od dziennych.
Może źle zatytułowałem ale oczekuję by ktoś wytknął mi błędy bym mógł je poprawić :)
Dodaje jeszcze trzy przy świetle dziennym.
1
2
To z wodospadem to bardzo nieostre jest, robione z ręki? Na trzecim kadrowałbym tak by wyciąć ten biały budynek po lewo, tama za jasno dla mnie na niebie, chyba HDR'a powinieneś zrobić i wyciąć te schody za bardzo mnie rozpraszają.
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------
Co do białego budynku to jeszcze opcja jest by był cały na zdjęciu.
Trochę technicznych rad:
Numeruj zdjęcia by można było się do konkretnego odnieść.
Odstępy pomiędzy zdjęciami.
Zdjęcie z tamą (chyba Zarabie) Niebo przepalone jak sam pewnie widzisz. Naświetlaj na cienie wtedy niebo wyjdzie dobrze a partie za ciemne rozjaśnisz w obróbce.
Albo postaraj się o mocny filtr połówkowy.
Drugie nieco nieostre i trochę za dużo tej "sałatki" na górze. lepiej było obiektyw skierować nieco niżej.
Trzecie , jak powyżej kolega napisał : ujęcie wody (bo to chyba ujęcie w Dobczycach), albo całe, albo kadrujemy bez niego..Za to więcej zamku.
To takie moje spostrzeżenia.:roll:
O tym, że jeszcze bym wydobył chmurki z trzeciego - nie wspomnę...:grin: Aaaaa! teraz to jest drugie :grin:
Działaj dalej.
Dziękuję za dobre rady :) przyjmuję wszystko byle by zrobić postępy,widzę ze lokalizacje znane :grin:
A tu jest to trzecie.
3
A co panowie powiedzą na coś w takim stylu ?
Twoje zdjęcia nie zawierają treści, powinieneś zastanawiać się kadrując. Nie skupiaj uwagi na jednym motywie, tylko uważnie patrz, co oprócz tego znajdzie się na zdjęciu (po bokach, w rogach, z tyłu...) i czy jest to potrzebne w kadrze, czy nie.
Bez starannego kadrowania fotografii nie pomoże żadna późniejsza obróbka/przeróbka w komputerze.
Fajne i można z tego kilka kadrów wykroić, :-)
Można wywalić przeszkadzacze i zostawić sama geometrię
Można wywalić prawie wszystko lecąc po krzywych i zagrać kontrastowymi krawędziami
Oj można kombinować, choćby jak wspomniał andtor2: wcisnąć coś co skupi wzrok.
Dziękuję za bardzo dobre rady,postaram się je zrealizować w każdym kolejnym zdjęciu chodź do dobrego zdjęcia daleka droga :)
Wcale nie az tak daleka...
Nie znam sie, to jak zawsze - sie wypowiem. :)
Jak juz pisano, tnij wszystko co przeszkadza.
Przykład :
Wodospadu zdjecie na pol. Wywal wszystko zielone. Format sie zmieni. Ale to nic.
Z wody lecącej zrob główny motyw. Bedzie ciut inaczej.
I jak pisali, i ja powtórzę - patrz co masz w kadrze. Co nie potrzebne, byc nie powinno.
A potrzebne jest tylko to, co z tematem fotki idzie...
Tunel- zostaw tylko ściany i "dziurę". Ale symetrycznie.
Postaw zdjecie "na głowie". Zobacz jak wyglada.
Itd...
Dla mnie pomijając technikalia zdecydowanie najciekawsze pierwsze. Nie daj się I nie rób zdjęć "pod forum" tylko wybieraj tematykę, która Cię interesuje.
Uprzejmie proszę o wypowiadanie się w temacie, mając na uwadze że wątek tej jest w dziale dla początkujących.
Wszelkie niemerytoryczne posty odbiegające od tematu " pomoc dotycząca zdjęć początkujących" będą moderowane.
Proszę nie eskalować, lecz komentować i pomagać odnośnie zdjęć zamieszczonych we wątku.
Mam nadzieję że widać jakieś postępy w moich zdjęciach.Moderatorów przepraszam za nie przeczytanie regulaminu :-)
1
Załącznik 150900
2
Załącznik 150901
Tak subiektywnie to lepiej nie jest ale fotografia to hobby wiec liczy się też dobra zabawa i poznawanie nowych okolic/ludzi a czasami odkrywanie tych już znanych na nowo. Teraz po kolei:
Zdjęcie nr 1. Jak dla mnie najciekawsze kompozycyjnie. Niestety technicznie pozostawia spore pole do poprawy. Jest poruszone więc też nieostre. Takie zdjęcia wymagają statywu. Druga sprawa to obróbka - sporo mógłbyś tu zdziałać bawiąc się balansem bieli i suwakami. Można wyciągnąć pewne elementy z cienia, ukryć inne.
2. Nieciekawa kompozycja i przepalone niebo
3. Podobnie jak nr 2 nic ciekawego na tym zdjęciu nie widzę
4. Ciekawe ale zmasakrowane nadmierną obróbką. Pobawiłbym się tym zdjęciem i jak chcesz się uczyć to przedstaw jakąś inną wersję tego zdjęcia
5. Niestety jak dla mnie mało ostre i poobcinałeś detale budynków co mnie trochę razi.
6. Zbyt ciasno i do tego krzywo. Generalnie kadr nieciekawy
I teraz trochę ogólnie - powinieneś popracować nad samą kompozycją i ostrością zdjęć. Na zdjęciu powinno być coś co przykuwa uwagę co powoduje, że mimowolnie zatrzymujesz się i patrzysz na nie dłużej. Zdjęcia nocnej architektury czy też wodospadu wymagają zazwyczaj statywu. Z krajobrazami będziesz miał jeszcze ten problem, że sporo osób się w nich specjalizuje i robi je perfekcyjnie. Tu musi wszystko się zgrać - kompozycja, ekspozycja i do tego świetna postprodukcja. To samo dotyczy pomników i elementów architektury. Musisz pamiętać, że wiele zdjęć tego typu, które podziwiamy to zasługa nie tylko doskonałej kompozycji ale również późniejszym zmianą. W takich zdjęciach bardzo często usuwane są zbędne element takie jak słupy, linie energetyczne i inne "przeszkadzacze".
Ważna jest też tematyka, którą starasz się przedstawić. Popatrz na inne wątki forumowiczów. Niezwykle rzadko zdarza się aby ktoś robił świetne zdjęcia krajobrazów, makro, streeta i portrety. Zazwyczaj zauważysz większą lub mniejszą specjalizację i tak ktoś kto robi perfekcyjne krajobrazy raczej nie pokazuje zdjęć streetowych i odwrotnie. Jak dla mnie na początek najważniejsza jest kompozycja i nad tym bym pracował bo złej kompozycji nic nie uratuje.
I na koniec praktyka czyni mistrza. Ostatnie zdjęcie jest zupełnie nieciekawe i do tego krzywe. Może dobrym pomysłem byłoby w ramach ćwiczenia poprostować je trochę i pokazać efekt. Mamy na forum sporo specjalistów od prostowania więc w razie czego pewnie Ci pomogą.
Pozdrawiam i miłej zabawy życzę.
Dziękuję za cały wykład bardzo mi pomoże ;) i zgadzam się że liczy się dobra zabawa przy robieniu zdjęć ale chce też wiedzieć z czym mam do czynienia i mieć chodź cząstkową wiedz na temat fotografii.
Kolejne zdjęcie do oceny .Dla odmiany kościółek w Sułkowicach :-)
Załącznik 151154
Pozwoliłem sobie grzebnąć. To a'propos tego co Saboor pisał. Przy okazji zmniejszyłem dość sporo nasycenie i zdjąłem trochę z czerwonego kanału - dopasowując kolor do balansu postaci na frontonie kościoła.
Załącznik 151168
Czyli obróbka na czworakach u mnie :-) myślę że postęp jest :-) pozwalam na grzebanie i dzięki za pokaz profesjonalnej poprawki.
Moja rada dot. obróbki (u mnie się sprawdza) - jak skończysz już obrabiać zdjęcie i będziesz zadowolony z efektu to zmniejsz wszystkie suwaczki o połowę :)
Czytaj, oglądaj, fotografuj. Naprawdę ciężko jest, żeby było coraz gorzej, dużo większe prawdopodobieństwo, że będzie coraz lepiej. I bez cudowania, zobacz ile w wątkach pojawia się zwykłych kadrów. Dobrze wykonane i obrobione wyglądają lepiej niż te na siłę kombinowane.
Coś z krk :wink:
1
Załącznik 152054
2
Załącznik 152053
1 coś za ciemno
2 coś za kolorowo (jak dla mnie)
ale ogólnie dawaj więcej :)
Jak pozwalasz "grzebnąć" to może tak...?
Materiał wdzięczny do "grzebania" :grin:
Uwagi j.w. Pierwsze za ciemne , drugie za kolorowe.
Załącznik 152055
1 Z komórki :-p
2 o to mi chodziło :-p
2 oryginał :
Załącznik 152062
3
Załącznik 152063
Albo tak :cry::
Dzięki, fakt rynek ładny ale ile można go fotografować :roll:
A tu trochę z Kalwarii
4
Załącznik 152112
5
Załącznik 152113
6
Załącznik 152114
tu już fajniej :) zdecydowanie byłoby lepiej gdyby troszkę więcej fajnego światła wpadło np. mniejsze chmurki i jakaś poranna albo wieczorna pora (ale na to nie mamy czasem wpływu:)
ale chmurki przednie :)
tylko ostatni kadr jakoś tak mnie nie przekonuje ale nie musi :)
Czy to jest Kalwaria Zebrzydowska?
Jest, niedoczytałem :)
Człowiek jak patrzy na to samo to widzi mury proste choć "obiektywy" w oczach ma dużo gorsze niż Ty w aparacie...
Mózg prostuje wszystko i widzimy prosto.
Warto czasem robiąc zdjęcie , później w obróbce zrobić to samo, albo.... odejść dalej od obiektu, (tam można, jest miejsce) i użyć dłuższego obiektywu.
Widać to dobrze na Twych zdjęciach Kościoła Mariackiego
Pozdrawiam
Nie zagłębiam się aż tak bardzo w to co robię,lubię robić zdjęcia wszystkiego i niczego :) i tak już zostanie ale myślę że z czasem uda mi się zadziwić świat :wink: ale jedno napisze uwielbiam robić zdjęcia na rajdach chodź już nie raz oberwałem kamieniem :grin:
7
Załącznik 152395
8
Załącznik 152396
9
Załącznik 152397
10
Załącznik 152398