http://www.fotoclub.pl/pentax/pierws...raz-k200d.html
Wersja do druku
stare niusy
I znając pentaxa może byc zupełnie inaczej :)
Jednak jeżeli k20 będzie podążał drogą k10 to będzie gut :)
Pentax swoim wyznawcom zafundował nieco przerwy, bo K100super zaoferowana tego roku to tylko usprawnienie popularnej setki, choć dość istotne. Nie wiem czy już Pentax połączył się z Hoyą, ale jeśli tak to pewnie kasiora sie znajdzie i ta niezwykle zasłużona dla rozwoju fotografii firma nie zniknie z rynku, oby! bo mam wiele obiektywów z bagnetem K i w przypadku wejścia cyfry w FF/full-format/ 24x36 być może dokupię sobie jakieś ich body? Przejście na matryce CMOS zapowiada walkę Pentaxa o klienta przewrażliwionego na punkcie szumów. Te zapowiadane modele są opóźnione z powodu kłopotów z dostawą do Pentaxa podzespołów z firmy Matsuhita. A co na to Samsung? Wie Ktoś, coś?
Tylko, ze pentax raczej w FF nie celuje... popatrz na ofertę szklarni (nowej) wszystko na APSc.
Nikon też wypuszczał praktycznie wyłącznie DX'y przy okazji podkreślając, że interesuje go wyłącznie APS-C ;-) W zasadzie to Pentak ma sporo obiektywów pod FF. Starych konstrukcji, ale jednak. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Myslę, zę pentax wolałby działac w APSc i MF (645) znacznie lepiej takie sytemy sie uzupełniają.
Nikon miał jednak znacznie nowsza szklarnie.
IMO jak już każdy system będzie miał puszkę z matrycą wielkości klatki filmu 35mm (za wyjątkiem jednego producenta) to i Pentax będzie musiał o tym pomyśleć. Nie będzie miał wyjścia.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Chyba, ze sam będzie miał sredni format w cenie dla śmiertelnika... ;)Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Nie każdy będzie parł do średniego formatu nawet jak będzie kosztował tyle co puszka coca-cola :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Ja to wiem... ale dlaczego część populacji twierdzi, ze będzie parł do FF ?Cytat:
Świat pójdzie masowo w kierunku FF,to kwestia technologi i kosztów wytwarzania matryc. Nie śledzę od A-Z rozwoju cyfry, o wielu rzeczach nie mam pojęcia, ale znając zapatrywania kilku fotografów z nieco wyższej półki niż ta , którą, ja, czyli średni użytkownik reprezentuje tak wnioskuję. W anologu APS też miał swoje chwile, a Canon bodajże spłodził 2 lustrzanki anaologowe w tym formacie. To akurat nie ma nic do rzeczy. Ja stawiam na przyszłość cyfry w FF i Olek też przejdzie na tę wielkość być może zachowując nadal proporcje boków 4:3 i matryce np. 27x36mm. Pożyjemy,zobaczymy, jak mówił ślepy do głuchego.Na razie szanuję to co mam, w końcu Olek daje wiele.... Pozdrawiam.
Jeżeli przyjąć, że to co piszesz miałoby się wydarzyć w niedalekiej przyszłości to inwestowanie w obiektywy APS-C czy też e-system jest wielkim błędem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Nie chce mi sie tego czytać, zatrzymałęm się na tym co napisał grizz, że Pentax nie jedzie w FF, i tu ogarnął mnie ŚMIECH :D
Dzięki
A masz jakies inne info? ;)Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Szczerze wolałbym, zeby pontax odpuścił FF a skupił się dla MF dla ludu.
nie po to robią nadal limitedy, a kolejna rzecz to rezygnacja z 645DCytat:
Zamieszczone przez grizz
jak dadzą ff to kupie se dwa naleśniki(akurat mają takie jakie chce)
Wstępne przypuszczenie tyczące puszki widma 645D sugerują, że jednak pojawi się pod koniec 2008 roku. Przypominam, że miała mieć matrycę 39MPxl i kosztować w okolicach Canona Mk 1Ds.
Być może to będzie odpowiedź Pentaksa na FF w małym obrazku.
Format APS-C raczej tak szybko nie zniknie, jak wielu by sobie tego życzyło. Wynika to zarówno z polityki Nikona jak i wciąż rozwijanych szkieł do cropa. Przy okazji - wiele szkieł Pentaksa, określanych mianem do cyfry i teoretycznie (wg. specyfikacji katalogowych) kryjących tylko APS-C spokojnie współpracuje z klatką 35mm bez winiety. Mam tu na myśli serię Limited DA.
Nikt Michu nie pisał, że APS-C zniknie. Wręcz przeciwnie. Prawdopodobnie na dobre zagości w świecie lustrzanek, a być może i doczekamy się ekspansji w świecie kompaktów ;-) Czy myślisz, że MF może zastąpić w każdej kategorii FF czy też APS-C? Wybacz, ale jakoś tego nie widzę. Jeśli nawet Pentax spłodzi MF, a w puszkach semi pro konkurencji znajdzie się FF to i Pentax w to wejdzie nie mając wyjścia.Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Jak się przerzucać to tylko na FF.
Pogłupieliście z tym FF, jestem przekorny w jestem przekonany że nie pójdę w tę stronę, chyba że już nic innego nie będzie
zibi, kwestia przyzwyczajeniaCytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Polubiłem kadr 4:3, polubiłem 50 mm zamieniające sie w portretówkę, ale brakuje mi jeszcze plastyki jaką dawał mi film małoobrazkowy, więc jak tylko będzie okazja przesiądę się na FF a z małego obrazka na 6x6.
O i to rozumiem, próbowałeś już wszystkiego więc czas spróbować i tego :)
Sceptycznie przesiadałem się na 4:3 i na podwójnego corpa, ale jakoś dałem radę ;)Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Teraz poszukuję albo sigmy 24 lub 28 /1.8 albo FF, żeby być bliżej analoga
...i za ogniskową 600mm będę płacił kilkanaście tysięcy :(
Pewnie, gdybym potrzebował takiej ogniskowej to za nic w świecie nie przesiadłbym się na FF :)Cytat:
Zamieszczone przez Switch
Nie musisz. Masz alternatywę w postaci e-systemu i cropa x2. Do wyboru, do koloru ;)Cytat:
-M naprawdę uważasz ze brak plastyki to wina wielkosci matrycy E-systemu? I przesiadając się na FF znów będziesz miał obrazki jak z analoga?Cytat:
Zamieszczone przez -M
Willow, żeby było jasne, bo trochę upraszczasz sprawę.
Brakuje mi w cyfrze po prostu odpowiednika 50/1.4 dla mojego analoga.
W praktyce wielkość matrycy ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy. Zupełnie inaczej rozkłada się głębia przy x2 inaczej przy x1.6, czy x1.3 a inaczej przy x1. Jakimś rozwiązaniem było by szukanie jasnego obiektywu w okolicach 25 mm.
Dlatego mam nadzieje, że nigdy nie stanę przed wyborem fullframe albo fullframe. :evil:Cytat:
a Leica 25/1.4Cytat:
Zamieszczone przez -M
To jest jakieś rozwiązanie, jednak strasznie drogie. Szukałem po sigmach, ale recenzje nie są zachęcające.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Właśnie nie twierdzę, że zniknie APS-C. Przynajmniej nie w najbliższym czasie. A to, czy tak się stanie bardziej zależy od marketingu niż naszych chęci.Cytat:
To, że zagości w świecie kompaktów też wierzę. Zapewne nie wszystkich - powiedźmy tych zaawansowanych.
Pentax to dziwna firma, lubiąc chadzać własnymi ścieżkami - zresztą podobnie jak Olek. Zapewne kiedyś pokusi się o FF. Tym niemniej prędzej wierzę w średni format. Po prostu nie widzę sensu wypuszczania 12MPxl modelu, gdy na rynku będzie 14 Mpxl APS-C. To nie przejdzie, mimo iż osobiście wybrałbym stanowczo FF z mniejszą ilością pikseli. Poza tym, jak plotki głoszą, owa 14Mpxlowa matryca ma być Samsunga. A ten producent debiutuje na rynku tak wielkich gabarytowo matryc. Dlatego po pierwsze trzymam kciuki za to, by to był dobry produkt, i zdaję sobie sprawę z tego, że dużo jeszcze czasu upłynie, zanim pojawi się 35mm matryca tego producenta. No, chyba, że tutaj znów Pentax zwróci się do Sony i otrzyma cyfrową kliszę, która będzie w topowej lustrzance Sony.Cytat:
Ale to są jedynie speckulacje nas, maluczkich. Prawdę powiedziawszy ani mnie to nie podnieca, ani ekscytuje. Ja na razie zdjęcia mam czym robić i o zamianie nie myślę.
Jeżeli Pentax nie zaszumi za bardzo na wysokich ISO mając 14mpix na matrycy formatu FX to odniesie sukces. Pozdrawiam
Jeżeli matryca będzie od Samsunga, to będzie jedna wielka niewiadoma.
No popatrz, a od olka to jeszcze dobrej dynamiki wymagają ;)Cytat:
Zamieszczone przez jjj
Olek jak dla mnie ma dwie duże zalety: świetnie współgrającą z cyfrą optykę, oraz długie i jasne tele za "normalne" pieniądze... Jak dla mnie ta olkowa e-trójeczka wyglada bardzo ciekawie, czekam na bardziej miarodajne testy i opinie.Cytat:
C+ fotki oglądałem na forum Pentaxa i co ciekawe aparat będzie miał opcjonalny grip, oczywiscie ze spustem "portretowym" Matryca pewnie 10mpxl od Sony? Żegnajcie 6milionowe sensory chciałoby sie powiedzieć. Wyglada mi to wszystko na uaktualnione K100D do najprostszych oczekiwań nabywców-większa matryca, grip, styki SWD, trzepaczki kurzu, stabilizacja itp. Ekranik bez zmian i chyba bez LV.... O popularności tej konstrukcji zadecyduje cena, ale znając polskiego dystrybutora i podejscie Pentaxa do marketingu to może być trudno, ale zobaczymy...
Ceny na puchy w Polsce Pentax chyba ma dobre? K10D kosztuje około 2500zł. Problem ze szklarnią jakby mniejszy. Na Allegro wybór obiektywów nieporównywalnie lepszy niż do e-systemu. Szumu mało, ale coś tam w systemie Pentaxa się dzieje. Marketing Pentaxa jednak leży.Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Ciekawy jestem K20D. Matryca od Samsunga. Oby Samsungowi się udało. Przydałby się trzeci producent matryc obok Canona i SONY produkujący niskoszumiące matryce CMOS w rozmiarach APS-C i większych ;-)
Życzę Pentaxowi jak najlepszego roku 2008. Konkurencja działa stymulująco na rynek.
The z00m podzielam Twoje życzenia wszystkiego dobrego dla Pentaxa w 2008r./ tej firmy nie tracę z oczu-mam w końcu ICH analoga MZ-30/ K10D sporo namieszał w segmencie amatorskim i Pentax stał się widoczny w plenerze/ nie wiem jak fotografowie studyjni zapatruja sie na ten model?/ swego czasu będąc w Krakowie zwracałem uwage na aparaty i K10D sporo zauważyłem. Dlaczego zatem w Fotojokerze ich dslrów nie ma? Trzeba by pewnie spytać sie u źródła.Osobiście mam spore zaufanie do Fotojokera, ale to tak na marginesie.Pozdrawiam, także tych którym i Pentax i Fotojoker "nie leżą".