Info o zakończeniu produkcji E-M5.
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-...duction-ended/
Czyżby jednak następca? :)
T.
Wersja do druku
Info o zakończeniu produkcji E-M5.
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-...duction-ended/
Czyżby jednak następca? :)
T.
O! Ciekawe czy będą teraz jakieś promocje na święta :)
ciekawostka...
Z jednej strony model który już długo jest na rynku, z drugiej to dosyć solidna i mająca swoich zwolenników konstrukcja...
Dla mnie to kompletnie nic nie znaczy na tym etapie.
Bo rownie dobrze, moze to byc zapowiedz nowego modelu, jak i braku kontynuacji tej lini, chec uporzadkowania segmentow swoich puszek.
Ale tez jadac po bandzie, po malu zaczynajaca sie agonia m4/3 w wydaniu Olka.
Poki co moje M5 ma sie dobrze i nie mam zamiaru na nic zmieniac, bo tez po prawdzie nic lepszego Olek w tej chwili nie ma do zaproponowania.
pozdro
Nie ma i raczej mieć nie będzie. Udoskonala filmy i dodadzą kilka bajerów a oszczędzą na innych które są oczywiste z punktu fotograficznego ale nie marketingowego. Jak tylko dotrze do mnie lx100 prawdopodobnie będę myślał o pozbyciu się tego co mam i dokupieniu dodatkowego body abym mógł przypiąć jakaś jasna stałke z zakresu 10-12mm apsc. Tutaj poza ciemnym 9-18 Olek nie ma nic do zaproponowania.
W APS-C masz niby jakoś znacznie jaśniej? Chyba że myślisz o Tokinie, bo z firmowych szkieł to nie kojarzę nic specjalnie jasnego...
Zresztą niedługo będziesz miał do wyboru 7-14 2.8, a już jest 4.0 od Panasonica. Feler taki że tanio nie będzie. Po premierze 40-150 niskich cen się nie spodziewam.
Dokładnie o tym myślę. Sami ma przyjemne oceny. Niestety od Olka nie mogę się na nic lekkiego i jasnego doczekać. Jestem uszczęśliwiany wielkimi szklami a miało być micro. Owszem M5 i 12-40 to killer, 25 uwielbiam (tylko czemu nie ma 1.2) ale nie mam czym uzupełnić szerokości.
To czekam na oferte świąteczną i w końcu srebrny oly u mnie zagości :)
Szkoda EM-5. Mój pierwszy cyfrowy Olek.
R.I.P [']
Mam nadzieję, że patent z modułowym, dzielonym gripem nie odejdzie w przeszłość. Dla mnie to jeden z najfajniejszych pomysłów w branży foto w ostatnich latach.
pomysł ciekawy ale w dużej mierze wynikający ze słabego uchwytu "gołego" E-M5. Do kompletu jeszcze mógłby być modułowy kominek z wizjerem i stopką do lampy. Po zdemontowaniu całości byłby "prawie PEN"
Na razie jest promocja na czarny, całkiem niezła:
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-om...t-80002717-007
Dla mnie em-5 z małym obiektywem typu M.Z 25/1.8 całkiem wygodnie się trzyma. No i ładnie wygląda. :grin:
Czyli focus peaking już pewnie nie zostanie dodany, szkoda liczyłem na aktualizację. Trudno pozostaje nadal używanie lupki do MF.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć aktualizację oprogramowania do aparatu, który nie jest już produkowany.
cześć,
@inkoguto
Fakt, trochę żal, ale - mimo, ze teraz nie mogę znaleźć - było na naszym forum zdaje się, jak ustawić 'fake'owy' focus peaking na EM5, znajdziesz na pewno na portalu z filmikami- wybierasz przycisk funkcyjny pod który podczepiasz np My1 - gdzie w tym włąsnym ustawieniu masz poza wybranym filtrem artystycznym key-line który 'symuluje' focus peaking, plus również digital zoom - wystarczy wówczas wcisnąć funkcyjny przy robieniu zdjęcia, podostrzyć, puścić - i wyzwolić migawkę.Cytat:
Czyli focus peaking już pewnie nie zostanie dodany, szkoda liczyłem na aktualizację. Trudno pozostaje nadal używanie lupki do MF.
jak znajdę instrukcję, to dorzucę, ale może wcześniej znajdziesz na tubie.
pozdrawiam,
---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------
Tutaj jest jak ustawić 'prawie' focus peaking w EM5.
Dlaczego moj post o tym ze cena M5+45 w Olkowym sklepie przekracze cene z fotojoker bezmala okolo 800 zl ?
Sawa bardzo dziękuję, znam to rozwiązanie, ale to jest tylko substytut. jak napisał luc4s lizanie lodów przez szybę, choć nie do końca. Jest to raczej proteza, działa ale to nie to samo. W aktualizację firmware z nowymi funkcjonalnościami do e-m5 jakoś nie wierzę, wszak trzeba sprzedać następcę. To jednak nie mój problem, bo ja następny aparat kupię penie najwcześniej za 7 do 10 lat. :mrgreen:
Ale z czym Panowie macie problem?
Nie wiem , wydaje mi sie ze na forum naleze do osob ktora bardzo duzo robi w manualu, ale w zyciu bym nie wpadl ze potrzebuje do tego fokusa z pikingiem.
Czasami robie naprawde dosyc dziwnymi wynalazkami w dziwnych warunkach dziwne rzeczy, i jakos wiekszosc z tego co pokazuje nie ma problemow z ostroscia.
Moze czas do jakiegos lekarza od oczu sie udac ;)
pozdro
Też jakoś po doświaczeniach z focus peakingiem zebranych na Sony NEX-C3 nie jestem jakos na ten wynalazek napalony. Przy makrofotografii słabo się sprawdzał.
A mi się w Bochni w kopalni przydał. AF kiepsko dawał radę, a jak poświeciłem czołówką w jeden punkt to szybko na na manualu FP pokazywał mi ostrość. Inna sprawa, że robiłem na f10 więc precyzyjnie ostrości nie trzeba było ustawiać.
Lepiej mieć niż nie mieć. Korzystać nie trzeba. Wygoda korzystania wszak może być dyskusyjna. W każdym razie, w zakresie FP E-M5 był trochę opóźniony w stosunku do konkurencji.
Ja z ręcznym ostrzeżeniem mam taki problem, że ekrany i wizjery bez powiększenia nie pozwalają mi szybko ocenić, czy już jest maksymalnie ostro, czy tylko w miarę ostro i jeszcze da się odrobinę ostrzej... Zawsze muszę przeostrzyć i potem wrócić do punktu, w którym obraz był najostrzejszy. Focus peaking pomaga mi o tyle, że jak widzę obwódki walące mocno po gałach, to przynajmniej wiem, że lepiej już nie będzie i nie ma sensu dalej szukać ostrości.
Rzeczywiście jest to bardzo pomocne, o ile dobrze działa. W moim przrypadku (NEX C3 z manualnymi obiektywami makro) było tak, że przy ustawionej niskiej czułości FP obwódki pojawiały się tylko sporadycznie - i często tam, gdzie byłem zainteresowany ustawieniem ostrości w ogóle się nie pojawiały. z kolei po podniesieniu czułości FP obwódek bylo więcej, ale pojawiały się również w rejonach, które na zdjęciu nie załapywały się już w głębi ostrości. W efekcie wyższy procent zdjeć z dobrze ustawioną ostrością miałem gdy FP wyłączyłem.
Swoją drogą, czy są w ogóle jakieś przesłanki, że E-M5 zostanie wzbogacony o Focus Peaking?
Nigdy jeszcze Olympus nie zrobił aktualizacji do modelu, który przestał być produkowany i pewnie teraz też tak nie będzie.
OLYMPUS oczekuje ze oddacie swoje aparaty do utylizacji i nabędziecie nowe wszystko-mające. Dzięki temu paru CEO dostanie wymierne premie z odpowiednią liczbą zer.