E-3 a tryb FP a lampy studyjne...
Pytanie do wszystkich, którzy mieli/mają dostep do E-3:
Swego czasu w lustrzankach Oly'ego mozna było wymuśić tryb FP pracy z lampami błyskowymi FL, co dawało mozliwość robienia zdjęć z czasami krótszymi niż czas synchronizacji lamp - FP wydłużał czas błysku na tyle, że niepotrzebna była synchronizacja.
Pytanie - czy w E-3 nadal istnieje tryb FP i czy da sie wymusić dłuugi błysk nie tylko z lampami FL ale z lampami studyjnymi tak aby móc zrobic zdjęcie np przy 1/500 s? :?:
Ostatecznie - czy któs próbował trybu FP w innych lustrzankach przy oświetleniu studyjnym?
Gdyby z E-3 była taka możiwośc byłby to dla mnie jedne z twardszych argumentów "za" zakupem systemu opartego o E-3.
Pomocy.
Re: Ludzie się ruszają...
Cytat:
Zamieszczone przez Jago
A tak na serio 1/500 dla mnie styka, na 1/180 (e-510) czasami model wychodzi nieostro szczegolnie jak portret nie ma byc plastikowy, np próba uchwycenia osoby któr nerwowo gestykuluje, odrzuca głowę/włosy itp.
Ale jeżeli nie fotografujesz w ISO 400 i/lub nie masz w studio okien, to ruch zamraża błysk lampy, który trwa 1/300-1/1000 sekundy. Może szerzej otwieraj obiektyw, uzyskując krótsze wyładowania?
Cytat:
Zamieszczone przez Jago
Co do lamp to są to elinchromy.
Jak to te najtańsze, to uważaj, bo ponoć jakość ich jest "średnia". Choć mówił mi to konkurent Elinchroma, to akurat temu panu mogę wierzyć.
Pozdrawiam