Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: E-3 a tryb FP a lampy studyjne...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa-Łódź-Węgorzewo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-3 a tryb FP a lampy studyjne...

Pytanie do wszystkich, którzy mieli/mają dostep do E-3:
    Swego czasu w lustrzankach Oly'ego mozna było wymuśić tryb FP pracy z lampami błyskowymi FL, co dawało mozliwość robienia zdjęć z czasami krótszymi niż czas synchronizacji lamp - FP wydłużał czas błysku na tyle, że niepotrzebna była synchronizacja.

Pytanie - czy w E-3 nadal istnieje tryb FP i czy da sie wymusić dłuugi błysk nie tylko z lampami FL ale z lampami studyjnymi tak aby móc zrobic zdjęcie np przy 1/500 s?

Ostatecznie - czy któs próbował trybu FP w innych lustrzankach przy oświetleniu studyjnym?

Gdyby z E-3 była taka możiwośc byłby to dla mnie jedne z twardszych argumentów "za" zakupem systemu opartego o E-3.
    Pomocy.

| OlyJedi Awatar lukafa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie miałem nawet E3 w łapskach ale po tym co udało mi się wyczytać - a sam szukałem infgormacji na podobny temat - nie zsynchronizujesz lamp studyjnych z czasami krotszymi niż 1/200 (czy tam 250). powód jest prosty... lampa na korpusie w trybie FP błyska kilka razy - jest zgrana z lamelkami tak, aby cały kadr był zaświetlony. lampa studyjne trzaśnie raz a dobrze
    do wspomnianego czasu 1/200 matryca jest odsłonięta w całości i jeden błysk naświetla w sposób prawidłowy. w czasie krótszym zaświetlisz tylko pasek - ten który akurat lamelki odsłaniają.
    jest jednak sposób. masz ciemną scenę, ustawiasz czas na 1/200 tak żeby w czasie robienia zdjęcia matryca była cała odsłonięta, ustawiasz wszystkie parametry i gotowe. w efekcie matryca została odsłonięta na tą 1/200 sekundy, natomiast błysk trwający 1/1000 zamroził scenę (w tym kroplę czy co tam chcesz). ważne jednak żeby było wystarczająco ciemno - tak aby w całym zakresie 1/200 prócz czasu błysku klatka nie została zaświetlona innym światłem
    jeśli się mylę proszę mnie poprawić

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa-Łódź-Węgorzewo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukafa
    jest jednak sposób. masz ciemną scenę, ustawiasz czas na 1/200 tak żeby w czasie robienia zdjęcia matryca była cała odsłonięta, ustawiasz wszystkie parametry i gotowe. w efekcie matryca została odsłonięta na tą 1/200 sekundy, natomiast błysk trwający 1/1000 zamroził scenę (w tym kroplę czy co tam chcesz). ważne jednak żeby było wystarczająco ciemno - tak aby w całym zakresie 1/200 prócz czasu błysku klatka nie została zaświetlona innym światłem
    jeśli się mylę proszę mnie poprawić
    O ile dobrze cie zrozumiałem to ustawiasz 1/1000 na lampach studyjnych? Niestety nie mam tak dobrze, czas trwania błysku moich lamp jest synchronizowany z czasem otwarcia migawki, tzn. nie doszukałem sie zadnego sposobu aby lampy błyskały w czasie innym niz migawka

Niemniej jednak dziękuję za odpowiedź.

Szkoda że Olympus robiąć lustrzabkę dla profi (= cześciowo praca w studiu) nie wykombinował jakiegoś patentu na skrócenie czasu synchronizacji. No cóż, zawsze jest pewna ilość D70s (synchro 1/500s) na Allegro w dobrym stanie - zartowałem...

| OlyJedi Awatar lukafa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    to nie kwestia tego czy Olympus się starał czy nie. 1/200 wystarcza do wiekszości zadań. to bardziej możliwości mechaniki..w końcu lamelki to element konstrukcyjny, który porusza się w korpusie. jeśli chciałbyś zamrozić lecącą kulę z pistoletu i tak musiałbyś użyć truby FP bo żaden korpus nie da Ci takiej możliwości. 1/200 czy 1/500 to w zasadzie to samo - za mało dla zamrożenia wpadającej pomarańczy do zbiornika wody.

i nie ma sposobu na ustawianie szybkości błysku w lampie. błysk ma z góry ustaloną szybkość - i są to naprawdę krótkie czasy. zazwyczaj producent podaje te wartości... jakieś elfo czy sunboxy mają gdzieś ok 1/1000, niektóre modele elinchrom 1/2000 itd

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    poczytajcie troche o podstawach synchronizacji błysku, działaniu migawek. W tutkach Zbymy jest to ludzko i przystępnie napisane. Sredni najkrótszy czas synchronizacji w migawkach szczelinowych to ok. 1/60 s, w migawkach szczelinowych lamelkowych to ok. 1/200 s, w migawkach centralnych najcześciej montowanych w obiektywie to 1/500 s.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa-Łódź-Węgorzewo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ludzie się ruszają...

.. niewdzięczne bestie, zwłaszcza te w wieku 2-5 lat

A tak na serio 1/500 dla mnie styka, na 1/180 (e-510) czasami model wychodzi nieostro szczegolnie jak portret nie ma byc plastikowy, np próba uchwycenia osoby któr nerwowo gestykuluje, odrzuca głowę/włosy itp.

Może wygląda to trochę na marudzenie ale poprostu wciąż szukam jakiegoś swojego stylu portretowania i robienie zdjeć modelowi, którego kończyny lub inne przydatki są w ruchu jest jedną z opcji.

Mi się nie udaje zamrozić tego na tyle, aby zdjęcie po po powiekszeniu do A4-A3 wyglądało idealanie ostro, może coś jeszcze robię nie tak, chociaż zdjęcia po wstępnym ustawieniu ostrości i sprawdzeniu GO robię juz przy kompletnym manualu, bez AF

Co do lamp to są to elinchromy.

| OlyJedi Awatar lukafa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jago można wiedzieć co to za model?
    zamierzam kupić w najbliższym czasie i wciąż mam problem z wyborem wszelkie info mile widziane

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak troszkę OT: problem FP nie występuje w .... kompakcie
    Kilka razy korzystając z fotoceli w lampie robiłem z czasem 1/1000 i "wywoławałem" RAW.
    W E-510 mogę co najwyżej 1/160 (czasami 1/250 z cropem) bez lampy dedykowanej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa-Łódź-Węgorzewo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zamierzam kupić w najbliższym czasie i wciąż mam problem z wyborem wszelkie info mile widziane
    Zestaw podstawowy czyli 2x Lampa D-lite 4 (400Ws), jak chcesz więcej fachowych informacji to zobacz na www.milso.com.pl

Ich podstawowa zaleta to światło o ustalonej temperaturze - 5600 K - oraz łatwość sterowania. ogólnie działają świetnie a w promocyjnych zestawach nie są jeszcze przesadnie drogie. Elinchrom ma bogaty system więc można sie spokojnie rozwijać. Te lampy to chyba jedyna rzecz, której nie wymieniałem w ciągu ostatnich kilku miesięcy

Jedyny problem z e-510:
    Wcześniej używałem D200 i zdjęcia po ustawieniu 5600 K wychodziły idealnie barwowo. Po przesiadce na e-510 mały zonk - kolory wychodzą za ciepłe, np białe tło w kolorze beżu, to samo skóra - blady nordyk zyskuje opaleniznę godną Anrzeja L.. Trzeba korygować ręcznie w górę na skali Kelvina ale i tak trudno jest uzyskać dobry efekt.

Ogólnie mam problem z WB. W E-1 i E-500 działał bez zarzutu. W e-510 mam problem niezależnie od metody, nawet jak ręcznie ustawiam co 100 K i grzebie w innych parametrach. Dopiero jakieś dzikie kombinacje z włączeniem zmiany przestrzeni barwowej, trybu kolorów, desaturacją itd daja jakiś znośny efekt... tyle ze za każdym razem jest inaczej. Az podejrzewałem że mam walnięty WB w moim egzemplarzu ale na innym było podobnie

Czyli jakbyś chciał uzywac e-510 z elinchromami to przygotuj sie na ostra walkę
    Nie wiem jak z innymi "e" bo nie miałem okazji testować

Jakbyś miał bardziej sprecyzowane pytania to służę...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jago
    Zestaw podstawowy czyli 2x Lampa D-lite 4 (400Ws), jak chcesz więcej fachowych informacji to zobacz na www.milso.com.pl

Ich podstawowa zaleta to światło o ustalonej temperaturze - 5600 K - oraz łatwość sterowania. ogólnie działają świetnie a w promocyjnych zestawach nie są jeszcze przesadnie drogie. Elinchrom ma bogaty system więc można sie spokojnie rozwijać. Te lampy to chyba jedyna rzecz, której nie wymieniałem w ciągu ostatnich kilku miesięcy

Jedyny problem z e-510:
    Wcześniej używałem D200 i zdjęcia po ustawieniu 5600 K wychodziły idealnie barwowo. Po przesiadce na e-510 mały zonk - kolory wychodzą za ciepłe, np białe tło w kolorze beżu, to samo skóra - blady nordyk zyskuje opaleniznę godną Anrzeja L.. Trzeba korygować ręcznie w górę na skali Kelvina ale i tak trudno jest uzyskać dobry efekt.

Ogólnie mam problem z WB. W E-1 i E-500 działał bez zarzutu. W e-510 mam problem niezależnie od metody, nawet jak ręcznie ustawiam co 100 K i grzebie w innych parametrach. Dopiero jakieś dzikie kombinacje z włączeniem zmiany przestrzeni barwowej, trybu kolorów, desaturacją itd daja jakiś znośny efekt... tyle ze za każdym razem jest inaczej. Az podejrzewałem że mam walnięty WB w moim egzemplarzu ale na innym było podobnie

Czyli jakbyś chciał uzywac e-510 z elinchromami to przygotuj sie na ostra walkę
    Nie wiem jak z innymi "e" bo nie miałem okazji testować

Jakbyś miał bardziej sprecyzowane pytania to służę...
    masz za mało miejsca na kartach że walisz jpegi? ORF i wszystko na temat
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5