Zamieszczone przez
lukafa
Jago można wiedzieć co to za model?
zamierzam kupić w najbliższym czasie i wciąż mam problem z wyborem

wszelkie info mile widziane
Zestaw podstawowy czyli 2x Lampa D-lite 4 (400Ws), jak chcesz więcej fachowych informacji to zobacz na
www.milso.com.pl
Ich podstawowa zaleta to światło o ustalonej temperaturze - 5600 K - oraz łatwość sterowania. ogólnie działają świetnie a w promocyjnych zestawach nie są jeszcze przesadnie drogie. Elinchrom ma bogaty system więc można sie spokojnie rozwijać. Te lampy to chyba jedyna rzecz, której nie wymieniałem w ciągu ostatnich kilku miesięcy
Jedyny problem z e-510:
Wcześniej używałem D200 i zdjęcia po ustawieniu 5600 K wychodziły idealnie barwowo. Po przesiadce na e-510 mały zonk - kolory wychodzą za ciepłe, np białe tło w kolorze beżu, to samo skóra - blady nordyk zyskuje opaleniznę godną Anrzeja L.. Trzeba korygować ręcznie w górę na skali Kelvina ale i tak trudno jest uzyskać dobry efekt.
Ogólnie mam problem z WB. W E-1 i E-500 działał bez zarzutu. W e-510 mam problem niezależnie od metody, nawet jak ręcznie ustawiam co 100 K i grzebie w innych parametrach. Dopiero jakieś dzikie kombinacje z włączeniem zmiany przestrzeni barwowej, trybu kolorów, desaturacją itd daja jakiś znośny efekt... tyle ze za każdym razem jest inaczej. Az podejrzewałem że mam walnięty WB w moim egzemplarzu ale na innym było podobnie
Czyli jakbyś chciał uzywac e-510 z elinchromami to przygotuj sie na ostra walkę

Nie wiem jak z innymi "e" bo nie miałem okazji testować
Jakbyś miał bardziej sprecyzowane pytania to służę...