Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.
Witam wszystkich, którzy kliknęli w wystawiony przeze mnie wątek.
Słowem wstępu, staram się o dofinansowanie na otwarcie działalności i zamierzam zakupić sprzęt Olympusa za sumę z tytułu wątku, czyli 10 000 zł (z małym haczykiem :) ). Przeklikałem stronę Olka i poniżej prezentuję listę wybranych pozycji:
- OMD E-M10 (korpus) - 2700 zł
- M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8 - 1800 zł
- M.ZUIKO DIGITAL ED 9‑18mm - 1800 zł
- M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm - 2800 zł
- FL-600R - 1600 zł
Posiadam już Olka E-PL5 ze szkłem 14-42 i wybrane szkła mają być rozszerzeniem zakresu mm.
I w tym miejscu zwracam się do forumowiczów o opinię, czy warto kupić wybrane pozycję, bądź zamienić ja na podobne (lepsze) w zbliżonej cenie. Dodam jedynie, że za wszytko potrzebuję faktury VAT (obligatoryjnie).
Z góry dzięki za opinie.
Odp: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.
Skoro masz już 14-42 to zamiast 14-150 brałbym 40-150, zapłacisz < 1000 (a i w okolicach 600 można nowy wyrwać), a jakość lepsza.
Doradzanie bez podstawowej wiedzy na temat działalnosci nie ma raczej sensu... Otwieranie działalności bez podstawowej wiedzy też nie ma raczej sensu...
Do jakiego typu fotografii ma służyć ten sprzęt?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Doradzanie bez podstawowej wiedzy na temat działalnosci nie ma raczej sensu... Otwieranie działalności bez podstawowej wiedzy też nie ma raczej sensu...
dokladnie tak , moze napiszesz co to za dofinansowanie i co to za dzialalnosc.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Święta racja.
W "kotlety "idziesz dzialac???
Jakiego typu to dofinansowanie, takie udzielane przez PUP? Ponadto nic nie ujmując Olympusowi (nadal ach nad niższym PL-5 :) ) co chcesz konkretnie robić (może być trudniej fotografować śluby niż takim np D610 ) . Rynek jest cholernie zapchany, nawet w moim zadupiu zdaje się jest dwóch fotografów, chyba, że zechcesz robić nietypowe zlecenia...tylko taki zielony klient popatrzy na takiego pięknego ale małego M10 i se pomyśli...eee to amator.
Co do obiektywu, dlaczego Twoja lista nie uwzględnia perełki systemowej 1.8/45, jak wspomnieli nie widzę sensu zakupu 14-150mm jeśli posiadasz 14-42, tu kupiłbym wspomniany 1.8/45mm.
Z racji zasad jakie obowiązują na rynku pracy branży reklamowej (zazwyczaj tylko umowy o działo), stwierdziłem że założę działalność z dofinansowaniem z PUPy. A planowana forma działalności to Agencja Reklamowa. Ale nie jest to clou tego wątku.
Z założenia zestaw ma mieć na tyle szerokie możliwości wykorzystania jakie jest to możliwe w tej cenie.
Z dotychczasowej praktyki mojego E-PL5 wykorzystuje do wykonywania:
- zdjęć obiektów z zewnątrz i wewnątrz (do posiadanego obiektywu 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R dokupiłem konwerter szerokokątny
WCON-P01) - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 9‑18mm - fotografia reportażowa (np podczas koncertów zaprzyjaźnionego zespołu) - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm,
- nagrywanie filmów do spotów reklamowych,
- niekiedy zdjęcia portretowe - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8.
To czego potrzebuje na pewno to szkło z możliwością znacznego przybliżenia obiektów, dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm.
Wybrałem M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm ze względu na jego uniwersalność. Z testów M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm 1:4.0‑5.6 R ma podobne parametry co ten wyżej wymieniony.
Nad szkłem M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 zastanawiałem się, ale mam obawy, że rzadko bym z niego korzystał, chodź potrzebuje przynajmniej jeden jasny obiektyw. Dlatego skłaniam się bardziej do "naturalnej" 25.
Co do kwestii ślubów to nie jest to mój target, chodź zdarzyło się ze dwa razy (fucha dla znajomych).
Dzięki za konstruktywne uwagi.
9-18 ok.
Reportaż i koncerty - 14-150 nie będzie za ciemny do tego celu?
Portrety - 45 1.8 jest raczej dedykowany do portretów, zależy jakie te portrety chcesz robić, ale 25mm może być za krótkie
Tu u nas na forum jest jeden taki co dziala w reklamach.Pokazywal foty jak zarcie na talezu wyglada.Ma podobno najlepszy sprzet i najlepsze foty robi.Pogadaj z nim.Nika nie pamietam,ale cos na s,syfon czy jakos tak.Awatara ma takiego jak maja ci co o neta walcza(taka maska)Powinien Ci cos poradzic.
Nie wiem co to za działalność, kto płaci za sprzęt, ale jakby mi ktoś podarował taką monetę na zakupy, w budżecie koniecznie bym zmieścił 75/1.8, w zasadzie od niego bym zaczął.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nie wiem co to za działalność, kto płaci za sprzęt, ale jakby mi ktoś podarował taką monetę na zakupy, w budżecie koniecznie bym zmieścił 75/1.8, w zasadzie od niego bym zaczął.
I prawie połowa budżetu z głowy (3.999) :D Ja bym zaczął od poszukania systemy w którym nówka 85/1,8 kosztuje ok. 1500zł. Mają tam jeszcze dobry i tani szerokokątny zoomik. Do tego warto pamiętać o współpracy aparatu z lampami błyskowymi (wspomaganie, wywalanie). Olek to fajny sprzęt, ale...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I prawie połowa budżetu z głowy (3.999) :D Ja bym zaczął od poszukania systemy w którym nówka 85/1,8 kosztuje ok. 1500zł. Mają tam jeszcze dobry i tani szerokokątny zoomik. Do tego warto pamiętać o współpracy aparatu z lampami błyskowymi (wspomaganie, wywalanie). Olek to fajny sprzęt, ale...
1500zł za 85 1.8 to fajna cena, ale co kupić w tym systemie poza tym?
700D? 70D? Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
... Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
6D + 24-70/4 odpowiednikiem M10 z kitem? Zrobisz karierę na forum :D
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
1500zł za 85 1.8 to fajna cena, ale co kupić w tym systemie poza tym?
700D? 70D? Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
Canon z APS-C, jeszcze w gratisie 10-18mm za ludzkie pieniądze. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
6D + 24-70/4 odpowiednikiem M10 z kitem? Zrobisz karierę na forum :D
Nie twierdzę że to odpowiednik. Oferta Olympusa jest wewnętrznie spójna, każdy obiektyw zachowuje się tak samo na dowolnym korpusie. U Canona jest inaczej. Na różnych aparatach możesz mieć różne kąty widzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie twierdzę że to odpowiednik. Oferta Olympusa jest wewnętrznie spójna, każdy obiektyw zachowuje się tak samo na dowolnym korpusie. U Canona jest inaczej. Na różnych aparatach możesz mieć różne kąty widzenia.
Ograniczenie oferty jest plusem? Jestem Twoim fanem :D Bez odbioru, bo znów jakiś apz z minusem wyskoczy, a moje serce tego nie wytrzyma :D
kupowanie ciemnozoomów do celów działalności zarobkowej? hmm moim zdaniem trochę dziwne, może nawet bardzo dziwne... no ale ja się nie znam...
Do tego kupowanie E-M10 gdy już się ma E-PL5 ? no też nie rozumiem...
Coś mi to pachnie bardziej chęcią wydania nieswoich pieniędzy niż zorganizowaniem środowiska do pracy. Bo w tym drugim wypadku to celowałbym w 12-40/2,8 (ca. 4 tys) 60/2,8 makro (2 tys) + dwie propozycje z zapytania czyli 9-18/cośtam i 25/1,8.
---
ale tak trochę się obawiam, że jeśli to ma być "dofinansowanie" to musi być na cały system czyli w kompleciu musi byc aparat. To wtedy jednak celowałbym w C lub N plus jakieś Tamrony i Sigmy.
---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post był o 17:19 ----------
ps. podpisuję się pod wypowiedziami przedmówców - 14-150 to fajny amatorski obiektyw, ale właśnie amatorski - będzie super na spacer, ale w poważnych zastosowaniach zabraknie i jasności i jakości... Myśląc o zarobkowaniu to chyba szkoda pieniędzy na tę pozycję bo i tak wkrótce pojawi się temat zakupu 35-100/2,8 albo 40-150/2,8
Gdzie dają 10k ot tak sobie? Też tak chce:) Ten 14-150 nie kosztuje 2700 zl. Kupisz za 1500 tylko po co?