-
4 załącznik(ów)
Pojedynek: Hades-Andtor2-Helmuth
Ok. Mam RAW-a? Kto chętny do pojedynku?
Jeśli mogę, chciałbym ustalić reguły. Max. 2 osoby i używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy. Oprócz wyniku poproszę o przepis wykonania, prozą.
RAW rezyduje tu: https://www.dropbox.com/s/wg8vjxd7iahgn9u/HDS01363.dng
To RAW Hadesa:
--- Aktualizacja ---
Andtor2 i Helmuth dodali swoje wersje pliku powyżej. A ankiecie dodanej do wątku można oddać głos na jedno z poniższych zdjęć:
-
Odp: winnetou vs. Bodzip vs. Saboor
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy.
To moze byc hak na ktorym co niektorzy sie zastanowia aby brac udzial."Narzucasz" jakies programy i nie pozwalasz na dowolnosc.Ale masz prawo,tylko w imie czego lub kogo:-P:-P:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot)
Super, to następnym razem ktoś rzuci wyzwanie i wyskoczy z niszowym softem, którego akurat (tylko) on używa i będzie ograniczanie możliwych zawodników na ringu w drugą stronę. Oj, Łukasz, Łukasz. To może skoro forum Olkowe, to tylko OV3 można wykorzystać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
/.../Ale masz prawo,tylko w imie czego lub kogo:-P:-P:-P
In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ok. Mam RAW-a? Kto chętny do pojedynku?
Jeśli mogę, chciałbym ustalić reguły. Max. 2 osoby i używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy. Oprócz wyniku poproszę o przepis wykonania, prozą.
RAW rezyduje tu:
https://www.dropbox.com/s/wg8vjxd7iahgn9u/HDS01363.dng
Dodaj Zonner-a, PS-a DxO i kilka innych i wtedy będzie w porządku, inaczej nawet nie spojrzę na to,to. Że o Gimp-ie nie wspomnę....
-
To mamy pojedynek czy popRAWkę, bo się zgubiłem? Jak pojedynek, to 2 osoby maksymalnie i wybór "broni" należy do ogłaszającego. Jak będziemy mieli otwartą arenę (czyli popRAWkę) to tam zasady są znane.
A co do wywoływarki... OV3 jest wywoływarką. Te 3 najpopularniejsze podałem jako przykład tego co mam na myśli.
-
Mnie się wydaje, że hadesowi chodziło aby całą obróbkę wykonać w programie do wołania RAW-a (tu już chyba nie jest istotne w jakim) bez późniejszej obróbki np. w PS , Gimp, itp.
Tak nawiasem mówiąc OV3 nie czyta plików .dng
2 osoby + zgłaszający, czy w sumie dwie osoby
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mnie się wydaje, że hadesowi chodziło aby całą obróbkę wykonać w programie do wołania RAW-a (tu już chyba nie jest istotne w jakim) bez późniejszej obróbki np. w PS , Gimp, itp.
Szkoda, że musimy tłumaczyć co autor miał na myśli. Prawie jak analiza wiersza na maturze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
A mnie się wydaje, że w PS jest wywoływarka , która nazywa się ACR i jest tożsama z tą w Lightroomie, a potem są "moduły uszlachetniające obraz w ruchu... Zły przykład, trafiony jak kulą w płot.
-
Szczerze mówiąc wolałbym oryginalnego orfa, a nie dng
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A jak nikonem szczelal i nefa tylko ma??????
-
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To jest E-P5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jest E-P5
Prawie jak nikon ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Prawie jak nikon ;)
Prawie zawsze robi dużą różnicę :wink:
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja też na żadnej mojej wywo... tfu... oprogramowaniu, nie czytam DNG. A mam ci ja i DXO, i C1... :wink:
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To politycznie niepoprawne na tym forum jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy Panowie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jest E-P5
Aaaaaaa.czyli trza pakupic E-P5 aby mozna bylo obrabiac i walczyc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy Panowie
Dis is a men uooooorłd... :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A mnie się wydaje, że w PS jest wywoływarka , która nazywa się ACR i jest tożsama z tą w Lightroomie, a potem są "moduły uszlachetniające obraz w ruchu... Zły przykład, trafiony jak kulą w płot.
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Oso tu chodzi, siem zastanawiam
Ja też nie wiem.
Jest zdjęcie, jest wyzwanie, są warunki wstępne (a nie regulamin) i dyskusja na 2 strony co by było lepiej.
---
Zatem 2 osoby, niech poradzą sobie z tym plikiem czymkolwiek, ale proszę by opisały czym i jak tego dokonały. Prozą, w punktach jak kto woli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
...
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
PS. Przenieś moje posty do stosownego wątka o niuansach działania oprogramowania. Jest na pewno taki na forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
Według mojej wiedzy/niewiedzy LR i ACR (z nowszego PS CS) to te same programy do wywołania RAW różniące się wyglądem, interfejsem. Silnik programów jest ten sam. LR ma dodatkowo kilka innych funkcji do katalogowania, zarządzania, plikami RAW ale to nie istotne jeśli chodzi o obróbkę.
Po wywołaniu w LR, kiedy efekt nas powiedzmy zadowala można RAW-a wyeksportować np. do .jpg z jednoczesną zmianą rozmiaru np. dłuższy bok 1024 pix. Możliwości eksportu są oczywiście większe. Do wyboru np. tif, psd, jpg i kilka jeszcze parametrów przy eksporcie są do wybrania jak np. przestrzeń kolorów, z wyostrzeniem (3 poziomy) lub bez.
W ACR z tego co wiem (mogę się mylić) po wywołaniu trzeba danego RAW-a otworzyć w PS i w nim zapisać (zmienić rozmiar) do docelowego formatu np. .jpg.
-
Ilu Forumowiczów trzeba, żeby wkręcić żarówkę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Jeszcze się tylu na forum nie zapisało...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tych typu "saboor" czy tych typu "mirek"????``???????????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czy Ty aby, nie chcesz obrazić forumowiczów? :roll::-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tych typu "saboor" czy tych typu "mirek"????``???????????
:mrgreen:
---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy Ty aby, nie chcesz obrazić forumowiczów? :roll::-P
Broń Boże, tylko popatrz: tyle gadania, mędzenia, taki-sraki regulamin i... d0pa.
Przeczytaj w tym wątku posty grizz'a, prorok normalnie!
A wracając do sprawy to zróbcie to tak jak my, dogadajcie strony pojedynku i start.
proste?
edit:
proroctwo:
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Gosh... naprawdę wszystko musicie formalizować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Broń Boże, tylko popatrz: tyle gadania, mędzenia, taki-sraki regulamin i... d0pa.
No co zrobić. Moja prośba połączona z RAW-em to niesamowite wyzwanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A wracając do sprawy to zróbcie to tak jak my, dogadajcie strony pojedynku i start.
Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu.
Piotrek, stań do walki w turnieju łuczniczym i wyraź swoją opinie, że właściwie to zamiast łuku i strzał chciałbyś broń palną. To mniej więcej skala "problemu" jaki powstał po moim poście.
Szczerze mówiąc chciałem zacząć od prostego tematu jakim jest wywoływanie z RAW.
PS. ORF tego zdjęcia jest już niedostępny, ale poszukam czegoś innego.
---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post był o 15:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Andtor2 właściwie napisał wszystko co trzeba wiedzieć ogólnie. Możemy podyskutować kiedyś na temat techniki. Trochę poczytałem, trochę się domyślam. Może ktoś ma więcej informacji na ten temat.
W LR właściwie nie ma czegoś takiego jak "po wywołaniu". Lightroom i podobne programy pracując na RAW robią sobie pośrednie podglądy, ale tylko po to by wyświetlić owy podgląd na ekranie. Wszystkie maski filtry zarówno te pracujące na całym obrazie, jak i te nakładane lokalnie, w trakcie działania programu jak i w finalnym eksporcie do pliku wynikowego przetwarzają RAW. Dlatego niektórym wydaje się, że LR zamula komputer, ale ma powód.
Jedynie użycie zewnętrznych pluginów lub programów do edycji (PS, GIMP) powoduje, że wyliczany jest TIFF. Ten sam TIFF może wrócić do Lightrooma. Warto dodać, że LR pracuje także z plikami graficznym przetwarzając je tym samym silnikiem co RAW-y.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Szczerze mówiąc chciałem zacząć od prostego tematu jakim jest wywoływanie z RAW.
Jaki prosty temat?
Dla kogoś z PS-em, może prosty ale dla innych?
Nie mogłem podjąć wyzwania, bo OV nie otwiera pliku który zaproponowałeś. Nawet gdyby otworzył, musiałbym po wywołaniu, obrabiać dalej w Gimpie a to już niezgodne z Twoim założeniem:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
... używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy.
:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
No co zrobić. Moja prośba połączona z RAW-em to niesamowite wyzwanie.
Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu.
Piotrek, stań do walki w turnieju łuczniczym i wyraź swoją opinie, że właściwie to zamiast łuku i strzał chciałbyś broń palną. To mniej więcej skala "problemu" jaki powstał po moim poście.
Szczerze mówiąc, sam jesteś temu winien. Powiedziałeś kilka słów za dużo. Te słowa, to nazwy wymienionych programów, co dało jasno do zrozumienia, że oczekujesz wykorzystania jedynie wskazanych przez siebie narzędzi.
-
Uwielbiam pojedynki, szczególnie te, w których inni się naparzają, a ja mogę się poprzyglądać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bólu niet, a jakie emocje, nawet nie muszę płacić składek na NFZ. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Podczas pojedynku będę trzymał stronę obydwóch stron, obiecuję. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie mogłem podjąć wyzwania, bo OV nie otwiera pliku który zaproponowałeś.
OV otwiera inne RAW-y poza olkowymi?
Edit: piszę to w kontkście tego, że gdybym dał np. NEF-a, to też powstałby problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
...Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu. ...
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział. Najprawdopodobniej od czwartku mnie nie będzie na 4,5 dni.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nawet gdyby otworzył, musiałbym po wywołaniu, obrabiać dalej w Gimpie a to już niezgodne z Twoim założeniem::razz:
Musiał albo nie musiał:)
Darmowy RawTherapee4.1.1 otwiera plik .dng i ma całkiem duże możliwości. ZPS 15 (ma moduł do wywoływania RAW) też daje rade z .dng
Z drugiej strony posiadacze LR i ACR (PS) sa na uprzywilejowanej nieco pozycji bo .dng to format stworzony przez firmę Adobe.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Z tego co wiem to nie, tylko .orf
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Szczerze mówiąc, sam jesteś temu winien. Powiedziałeś kilka słów za dużo. Te słowa, to nazwy wymienionych programów, co dało jasno do zrozumienia, że oczekujesz wykorzystania jedynie wskazanych przez siebie narzędzi.
Przecież co chwile słyszę, że nikt nie czyta instrukcji... ;)
Tak, wydawało mi się, że wystarczy wspomnieć kilka tytułów programów by wyjaśniać o jaką klase oprogramowania chodzi :). Człowiek uczy się całe życie. Będę precyzyjnieszy.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nie :)
Załącznik 124161
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Będę precyzyjnieszy.
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział.
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post był o 16:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
Paint :).
---------- Post dodany o 16:44 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Dobra wrzućmy na luz. Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie. Czekam na zgłoszenia pierwszych dwóch osób, ale jeśli nie zamierzacie wrzucać opisu procesu nawet nie podejmujcie wyzwania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Może i masz racje. Kto pierwszy ten lepszy w takim razie, a nie więcej niż 2 osoby z tego co pisałeś wcześniej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
To już będzie się nieco kłóciło z Twoim założeniem, że zabawa ma polegać na jak najlepszym wywołaniu RAW-a (dng można powiedzieć, że to taki uniwersalny RAW) i w programie do tego przeznaczonym.
Edytowałeś widzę:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie.
Wchodzę w to :)
-
Tez wchodzę:) Gotowca gdzie zamieszczać? W tym wątku czy powstanie jakiś drugi z ankietą do głosowania? Rozmiar 900pix w pionie wystarczy?
-
Jeszcze tylko: gdzie, jak i do kiedy :)