-
kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af
Zdecydowałam się zostawić sobie nowego kita i nawet zaczęłam nim ostatnio trochę robić zdjęcia. Po zrzuceniu serii zdjęć po spacerze musiałam wyrzucić sporo fotek, jako że miały nietrafioną ostrość: zawsze była na tło, a nie postaci na froncie. Zrzuciłam to na moje roztargnienie i nieuwagę, ale potem sytuacja powtórzyła się przy robieniu portretu (proste zdjęcie do dyplomu): ostrość poszła na szyję, mimo że potwierdzał na zielono na twarzy. Dzisiaj znowu wyruszyłam z nim na ulicę i upewniłam się w moich obawach: obiektyw mimo potwierdzania ostrości na żądanym obiekcie, nie łapie na nim ostrości, która zazwyczaj ląduje na tle. I objawia się to w prostych, kontrastowych scenach. Zazwyczaj potrzeba kilku prób, by ostrość jednak została ustawiona w odpowiednim miejscu, bez względu na odległość od fotografowanego obiektu, chyba tylko na zbliżeniach nie ma problemu.
Zatem teraz prośba do Forumowiczów o radę, a do posiadaczy obiektywu o sprawdzenie, czy dolegliwość występuje także w innych egzemplarzach.
-
Odp: kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af
Używasz dużego czy małego pola AF?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Na tym zwykłym.
Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.
-
Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.
Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
Ale czasami się przydaje do czysto amatorskich zastosowań, jak chociażby wyjazdy wakacyjne. A jak już wydałam na niego sporo kasy, to wolałabym, żeby dział jak należy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.
Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?
-
Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?
Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
spirit
Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..
Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.
Od czasu pierwszych penów spotykałem się z takim problemem jak wybieranie przez aparat punktu ostrzenia. Po prostu mu nie wierzę i sprawdzam mając ustawiony S-AF + MF.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Od czasu pierwszych penów spotykałem się z takim problemem jak wybieranie przez aparat punktu ostrzenia. Po prostu mu nie wierzę i sprawdzam mając ustawiony S-AF + MF.
Ja nigdy się z takowym nie spotkałam. Zamieszczam zdjęcie, które dobrze ilustruje problem. Ostrość jest ustawiona na ostatni plan (celowałam w okolicach środka kadru), który stanowi może z 15% zdjęcia i nie ma tu mowy o za dużym punkcie ostrości.
Załącznik 123276
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja nigdy się z takowym nie spotkałam. Zamieszczam zdjęcie, które dobrze ilustruje problem. Ostrość jest ustawiona na ostatni plan (celowałam w okolicach środka kadru), który stanowi może z 15% zdjęcia i nie ma tu mowy o za dużym punkcie ostrości.
Załącznik 123276
Znalazł sobie obszar o największym kontraście...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Znalazł sobie obszar o największym kontraście...
Ale potwierdził ostrość gdzieś indziej? To po co jest ta zielona ramka? I dlaczego z innymi szkłami nie ma tego problemu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Załącznik 123276
Widzę sfociłaś drogę ewakuacyjną z Siódemek hehe :D
-
Chciałam, ale nie wyszło ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ale potwierdził ostrość gdzieś indziej? To po co jest ta zielona ramka? I dlaczego z innymi szkłami nie ma tego problemu?
Wywal tego ciemnego kita, weź stałki i nie stresuj się więcej....
-
Jak już wspomniałam, to żadne rozwiązanie. Kit się przydaje, poza tym nie stać mnie nie taką ilość stałek. Jak już go kupiłam, to oczekuję, że będzie spełniał swoje zadanie. Założyłam wątek po to, żeby skonfrontować swoje obserwacje z doświadczeniami innych Forumowiczów.
-
Wycięło dane exifa. Jakie one były?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wycięło dane exifa. Jakie one były?
1/400s // 30mm // f/5.6
-
Ewidentnie automatyka się pogubiła (chociaż po mocnym wyostrzeniu prawie wszystko jest ostre). Może jest to po części związane z ustawionym trybem wykrywania twarzy. Spróbuj ustawić mały punkt AF i wyłącz wykrywanie twarzy. Miałem starego kita i czasami takie numery też mu się przytrafiały.
-
Przed chwilą zrobiłem 40 zdjęć, różne ogniskowe, z małym i dużym punktem centralnym AF. Wszystkie w punkt. Takich przypadłości jak u Ciebie w swoim egzemplarzu nie stwierdziłem. Miałem kiedyś tak, że nie potrafił ustawić ostrości mimo kilkukrotnych prób na dość kontrastowym kadrze, ale podobna rzecz zdarzyła mi się też raz z 25/1.8 tak więc to raczej jakiś chwilowy wybryk AF niż same obiektywy.
Jeżeli taka sytuacja się powtarza to ślij obiektyw do serwisu.
-
Dziękuję za pomoc. Jeszcze go posprawdzam, ale jestem mocno zaniepokojona, bo zdarzało mi się wcześniej, że AF świrował, ale nie, że nagminnie ustawiał ostrość w innym miejscu niż pokazuje. Da się jakoś zresetować firmware? Bo to może być kwestia softu i szkoda go wysyłać do serwisu.
-
Podepnij E-M10 i 14-42 pod OV i sprawdź czy nie masz nowego softu.
Zawsze możesz jeszcze zresetować puszkę...
-
Idąc za Waszymi radami, sprawiłam, czy pojawił się nowy firmware dla obiektywu i niestety najnowsza wersja to 1.0. Ustawiłam też na najmniejszy punkt i, zgodnie z przeczuciem, to nie pomogło. Wydaje mi się, że problem pojawia się tylko na dłuższym końcu. Zastanawiam się nad zresetowaniem puszki, na razie nie namierzyłam tej opcji, ale trochę się obawiam, że tylko przysporzę sobie roboty, a nic to nie da...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ostrość jest ustawiona na ostatni plan (celowałam w okolicach środka kadru)
Załącznik 123276
Możesz wysłać orf'a?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Możesz wysłać orf'a?
Jasne. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie, gdzie widząc problem, ostrzyłam na ławkę, a mimo to ostra jest witryna.
Załącznik 123324
Załącznik 123325
-
Hej,
ja ostatnio zaliczyłem powrót do 14-42 EZ. Pierwsze podejście było nieudane bo obiektyw w moim odczuciu własnie nie ostrzył tam gdzie trzeba. Zawsze mam ustawiony centralnie najmniejszy punkt (1/81). Celność AF w obiektywie była taka sobie. Idealnie wychodziło natomiast ostrzenie z ekranu. Tam gdzie chciałem tam było. Przez ten brak ostrości pozbyłem się tego kita i wróciłem do stałek. Zabrakło mi jednak szerokości bo moja najkrótsza stałka ma 25mm i znów wybór padł na 14-42EZ bo pomyślałem, że może wcześniej coś robiłem nie tak jak trzeba :) Troszkę się wahałem między nim a 12-50, ale w końcu wygoda placka wzięła górę :) No i cóż - mam nowy, kupiony od kolegi z nowego zestawu, i jest idealnie. Obiektyw ostrzy jak należy, idealnie trafia w punkt, nigdy się nie gubi. W dodatku wcześniej z pierwszym EZ mój EM10 był na starym firmware, teraz ma już nowszy i wraz z AS ustawionym na 0s daje ten obiektyw radę, oczywiście tylko na spacerach i dobrym świetle bo w mieszkaniu już podpinam 25mm bo dzieciaków nie upoluję ostro na f 3,5.
Niemniej, z mojego doświadczenia wina leży po stronie obiektywu. Z nowego jestem zadowolony i bardzo chwalę rozmiar. Mało tego, pasuje do niego konwerter rybie oko z Panasonica 14-42 model DMW-GFC 1. Nie sprawdziłem tego jeszcze ale z wszelkich danych technicznych, wymiarów adaptera i konwertera, wychodzi na to, że musi pasować więc kąt 120 stopni jest w zasięgu ręki :) Czekam na okazję by gdzieś przymierzyć ten konwerter - może znajdę gdzieś we Wrocławiu to dam znać.
A ty Realnasty złóż reklamację :)
-
Też sądzę, że serwis. AF nie powinien się tak mylić, tym bardziej, że warunki były dobre.
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Auto focus przestrzela w obu przypadkach z odległością na nieskończoność. Jakkolwiek byś nie celowała, nawet jeśli punkt ostrzenia rozjechał się z ławeczką, to nie zmienia to faktów. Tak oto głębia ostrości zaczyna się od odległości hiperfokalnej tak jak poniżej. Na dole linki, gdybyś chciała drążyć dalej.
Załącznik 123328Załącznik 123329
Załącznik 123326Załącznik 123327
FOTA2958.ORF
ExposureTime: 1/400"
Aperture: F5.6
DepthOfFocus: inf (10.71 m - inf)
CircleOfConfusion: 0.015 mm
HyperfocalDistance: 10.71 m
FocalLength: 30.0 mm
FOTA2962.ORFExposureTime: 1/400"
Aperture: F5.6
DepthOfFocus: inf (21.00 m - inf)
CircleOfConfusion: 0.015 mm
HyperfocalDistance: 21.00 m
FocalLength: 42.0 mm
http://www.photome.de/
http://www.kuso-exif-viewer.com-about.com/
-
A nie jest to kwestia ustawień w aparacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Hej,
ja ostatnio zaliczyłem powrót do 14-42 EZ. Pierwsze podejście było nieudane bo obiektyw w moim odczuciu własnie nie ostrzył tam gdzie trzeba. Zawsze mam ustawiony centralnie najmniejszy punkt (1/81). Celność AF w obiektywie była taka sobie. Idealnie wychodziło natomiast ostrzenie z ekranu. Tam gdzie chciałem tam było. Przez ten brak ostrości pozbyłem się tego kita i wróciłem do stałek. (...)
A ty Realnasty złóż reklamację :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Auto focus przestrzela w obu przypadkach z odległością na nieskończoność. Jakkolwiek byś nie celowała, nawet jeśli punkt ostrzenia rozjechał się z ławeczką, to nie zmienia to faktów. Tak oto głębia ostrości zaczyna się od odległości hiperfokalnej tak jak poniżej. Na dole linki, gdybyś chciała drążyć dalej.
Bardzo Wam dziękuję! Już myślałam, że zostałam sama z problemem, ale jak zwykle Forumowicze uratowali sytuację. W takim razie w poniedziałek zglaszam obiektyw do serwisu.
---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post był o 20:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
A nie jest to kwestia ustawień w aparacie?
Co masz na myśli?
-
Pamiętam, że jak kiedyś włączyłem sobie wielokrotną ekspozycję czy coś takiego to też mi obiektyw ostrzył co chciał :)
-
U mnie jest ten sam problem. Aparat potwierdza ostrosc ktora jest za obiektem. Nalesnika uzywam glownie do video, taam ten problem zdaje sie nie wystepowac. Dodatkowo zauwazylem, ze na ogol przestrzelone sa zdjecia na posrednich ogniskowych.
Mam nadzieje, ze mozna reklamowac sam obiektyw a nie caly zestaw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Pamiętam, że jak kiedyś włączyłem sobie wielokrotną ekspozycję czy coś takiego to też mi obiektyw ostrzył co chciał :)
U mnie chyba wszystko ok pod tym względem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
piskorski
U mnie jest ten sam problem. Aparat potwierdza ostrosc ktora jest za obiektem. Nalesnika uzywam glownie do video, taam ten problem zdaje sie nie wystepowac. Dodatkowo zauwazylem, ze na ogol przestrzelone sa zdjecia na posrednich ogniskowych.
Mam nadzieje, ze mozna reklamowac sam obiektyw a nie caly zestaw.
Teraz już jestem przekonana, że obiektyw jest trafiony. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z reklamacją. Dam znać o postępach.
-
Daj znać jak przebiegało serwisowanie, biega mi po głowie zestaw tego naleśnika z em-10 to i warto wiedzieć jak sobie radzić z tym problemem w razie czego.
Pozdro
-
Odnoszę wrażenie że jest spory rozrzut jakościowy w przypadku tego szkła, na sieci można znaleźć sporo bardzo rozbieżnych opinii na jego temat.
Mam nadzieję, że serwis załatwi sprawę po Twojej myśli.
Swoją drogą jak na obiektyw kitowy to to jest bardzo sexi szkło. Ekwiwalent 24-84, a takie maleństwo, no cudy jest i tyle.
-
Zgłoszenie już poszło do wujka Olka, jutro chyba podrzucę im do UPS, żeby szybciej poszło. Też zauważyłam, że niektórzy bardzo chwalą to szkło, ale sporo jest też niepochlebnych opinii. Zresztą było to nawet widać w egzemplarzach używanych przez Forumowiczów. Co nie zmienia faktu, że w połączeniu z M10 jest cudny ;)
-
Jednak wynika z tego, że trzeba było kupić placka z Panasonica. Jaki by nie był (3mm grubszy od EZ), to wykonany jest idealnie i nie ma przypadłości z AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Jednak wynika z tego, że trzeba było kupić placka z Panasonica. Jaki by nie był (3mm grubszy od EZ), to wykonany jest idealnie i nie ma przypadłości z AF.
na zagranicznych forach czytałem mnóstwo wpisów odnośnie Panasonica 14-42PZ z których wynikało, że rozrzut jakościowy był dość duży. Zdarzały się narzekania na fatalną ostrość (a raczej jej brak) oraz wpisy osób, u których wszystko było OK. Przypomina mi to aktualną sytuację z 14-42EZ.
-
Aktualizacja statusu obiektywu: na infolinii dowiedziałam się, że mechanizm autofokusa został naprawiony. Obiektyw powinien do mnie wrócić lada dzień, to dam znać, jak się sprawuje.