Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af

Zdecydowałam się zostawić sobie nowego kita i nawet zaczęłam nim ostatnio trochę robić zdjęcia. Po zrzuceniu serii zdjęć po spacerze musiałam wyrzucić sporo fotek, jako że miały nietrafioną ostrość: zawsze była na tło, a nie postaci na froncie. Zrzuciłam to na moje roztargnienie i nieuwagę, ale potem sytuacja powtórzyła się przy robieniu portretu (proste zdjęcie do dyplomu): ostrość poszła na szyję, mimo że potwierdzał na zielono na twarzy. Dzisiaj znowu wyruszyłam z nim na ulicę i upewniłam się w moich obawach: obiektyw mimo potwierdzania ostrości na żądanym obiekcie, nie łapie na nim ostrości, która zazwyczaj ląduje na tle. I objawia się to w prostych, kontrastowych scenach. Zazwyczaj potrzeba kilku prób, by ostrość jednak została ustawiona w odpowiednim miejscu, bez względu na odległość od fotografowanego obiektu, chyba tylko na zbliżeniach nie ma problemu.

Zatem teraz prośba do Forumowiczów o radę, a do posiadaczy obiektywu o sprawdzenie, czy dolegliwość występuje także w innych egzemplarzach.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Odp: kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af

Używasz dużego czy małego pola AF?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Na tym zwykłym.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Na tym zwykłym.
    Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.
    Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
    Ale czasami się przydaje do czysto amatorskich zastosowań, jak chociażby wyjazdy wakacyjne. A jak już wydałam na niego sporo kasy, to wolałabym, żeby dział jak należy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.
    Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?
    Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.

Cytat Zamieszczone przez spirit Zobacz posta
    Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..
    Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.

Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.
    Od czasu pierwszych penów spotykałem się z takim problemem jak wybieranie przez aparat punktu ostrzenia. Po prostu mu nie wierzę i sprawdzam mając ustawiony S-AF + MF.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro