-
1 załącznik(ów)
Strzelec - moje fotografie wszelakie...
Stało się. Czaiłam się długo. A wszystko przez dyskusję na temat pokazywania zdjęć w wątkach "Pokaż swojego...". Postanowiłam w końcu wziąć temat na klatę: zakładam wątek z moimi własnymi, osobistymi zdjęciami.
Zapraszam serdecznie do oglądania moich prac oraz ich komentowania.
1. Załącznik 122874
Zdjęcie wykonane w okolicach Iłży, woj. mazowieckie.
-
Odp: Strzelec - moje fotografie wszelakie...
Oglądam i czekam na ciąg dalszy....
-
Z wiatrakami łatwo nie jest. Ale Myślę, że tobie się udało. Zdjęcie jest czytelne, a wiatraki wydają sie fajnie monumentalne. Mnie się podoba
-
Dobry kadr. Szkoda, że światło nie dopisało.
Nie byłbym sobą, gdybym nie pogrzebał- można?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dobry kadr. Szkoda, że światło nie dopisało.
Nie byłbym sobą, gdybym nie pogrzebał- można?
Proszę, możesz grzebać :)
Fazi75 i Rysiek_O, dziękuję.
-
Dzieki niebu widac,ze bedzie burzowo i wiatraki sa niezbedne.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Tak bym to widział
Załącznik 122876
-
Dobry początek, podoba się kadr i klimat. Jakbym miał coś poprawiać to ewentualnie sam dół odrobinę jaśniej z nieco większym nasyceniem koloru.
W poprawionej niepotrzebne takie widoczne przyciemnienie przy krawędziach, ale to na mój gust.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Moge tez?.Ja bardzo lubie grzebac,az do granic wytrzymalosci.
No to se pogrzebalem,zeby bardziej strachliwe byloZałącznik 122897
-
Ładne zdjęcie, czekam na następne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W poprawionej niepotrzebne takie widoczne przyciemnienie przy krawędziach ...
To dlatego. że na oryginale jest ramka. Użyłem filtra, który potraktował ją jak jasną partię zdjęcia :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To dlatego. że na oryginale jest ramka. Użyłem filtra, który potraktował ją jak jasną partię zdjęcia :D
Wiesz, napisałeś: "Tak bym to widział" i widziałeś co wstawiasz. Wybieram oryginał:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wybieram oryginał:)
Trudno, będę musiał z tym żyć :mrgreen:
-
Fajnie, że zdecydowałaś się na swój wątek. Choc lubię pogrzebać w fotach to tutaj nie mam ochoty. Zdjęcie trochę wyblakłe i ponure jak pogoda, którą na nim widać i jest git :grin:
-
Wersja Mirka dopiero wydobyła potencjał, jaki się krył w tym zdjęciu.
-
Witam Was w moim wątku :)
Dziękuję grzebiącym za pokazanie swoich wersji i Waszych punktów widzenia na moje zdjęcie. Mirku, pojechałeś nieźle po suwakach i faktycznie zrobiło się niepokojąco; też rozważałam taki kierunek. Helmuth, bardzo ładnie rozjaśniłeś dół.
Przyznam się szczerze, że przygotowując zdjęcie do publikacji właśnie dół przyciemniłam, gdyż wydawało mi się, że jasny odwróci uwagę widza od głównego tematu - monumentalności wiatraków. Chciałam też wytworzyć pewną rytmiczność pasów tła: ciemny-jasny-ciemny.
A teraz wezmę się do roboty i pozbieram trochę zdjęć z wątków zbiorowych ;)
-
2 załącznik(ów)
Rozpocznę od pozbierania ptaszydeł.
2. Balkonowy Ćwirek
Załącznik 122928
3. Śniadanie na parapecie
Załącznik 122929
-
W 2 szpecą te kolorowe sznurki w kadrze, 3 mz. za ciasno kadrowane. Na plus trafiona ostrość.
-
Pierwsze zdjęcie jak napisał andtor2. Natomiast co do drugiego to mam inne zdanie. Zdjęcie mnie się bardzo podoba i w mojej ocenie nie jest za ciasno skadrowane. Ja bym jeszcze troszkę z lewej strony obciął tak aby wyeliminować to coś co wystaje (jakaś blaszka, czy coś?).
-
Kochani, sznurki wyeliminuję dopiero na jesieni. Ale o Waszych uwagach będę pamietać, jak będę popełniać kolejne zdjęcie balkonowe :)
@Kolba, no faktycznie ten wystający element możnaby zamaskować. Jest to fragment plastikowego okapu z okna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba
Pierwsze zdjęcie jak napisał andtor2. Natomiast co do drugiego to mam inne zdanie. Zdjęcie mnie się bardzo podoba i w mojej ocenie nie jest za ciasno skadrowane. Ja bym jeszcze troszkę z lewej strony obciął tak aby wyeliminować to coś co wystaje (jakaś blaszka, czy coś?).
Mam takie samo zdanie. Gołąb mi się podoba, bo jest właśnie inaczej pokazany niż na setkach innych fotek. Pozdrawiam:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W 2 szpecą te kolorowe sznurki w kadrze ...
Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Trochę wyższa perpektywa i sznurki zejdą niżej- łatwiej będzie je wyciąć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
3 mz. za ciasno kadrowane.
A może jeszcze ciaśniej?
Ponieważ ostra jest tylko główka ptaka i ziarno, może tylko do tych partii ograniczyć kadr?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...A może jeszcze ciaśniej? ...
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Słuszna uwaga, Panie Kolego. Trochę się bałam, że mi ten wróbel nawieje i bałam się ruszyć. Cóż, następne będzie bez sznurków i tyle.:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
Zobaczę jak będzie takie super ciasne zbliżenie wyglądać i zaprezentuję w najbliższym czasie. Andtor, teraz nie pamiętam, dlaczego zdecydowałam się na takie kadrowanie. Jest to 100% kadru. Prawdopodobnie coś tam z boków wchodziło w kadr. Parapet ma dosyć ograniczoną szerokość.
Gołębica jest na tyle oswojona, że dziobie ziarno z ręki i dosyć chętnie pozuje. Nie boi się aparatu. Mam nadzieję ją obfotografować z każdej strony :D
-
1 załącznik(ów)
Moja wersja ciasnego kadrowania w kwadrat:
4.
Załącznik 122961
BTW. Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia na ciasny kadr dla tego zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Można i tak, ale poprzednie, bez przycinania, miało swój urok.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia ...
Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
Załącznik 122976
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
Dziękuję. Też może być :)
-
3 załącznik(ów)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)
Inny temat, który lubię fotografować, to kwiatki*.:)
5.Załącznik 123067; 6.Załącznik 123068; 7.Załącznik 123066.
*Zdjęcia zebrane z wątku kwiatkowego.
-
Gołębiowy kadr helmutha rzeczywiscie jest dobry. Podoba mi sie plastyka na zdjeciu 5. Zdjecie nr 7 zupelnie sie zmienia po powiekszeniu, duzo zyskuje na uroku.
-
Kadr z gołębiem faktycznie niebanalny, z ostatnich 5 najbardziej mi sie spodobała.
-
3 załącznik(ów)
Dziękuję za odwiedziny i opinie, Planistigmat i Farensbach.
Zbieractwa z wątków ciąg dalszy. Czasami przyplącze się stworzenie do kwiatka:
8.Załącznik 123178; 9.Załącznik 123179; 10.Załącznik 123180.
c.d.n.
-
Fajny ten gołąbek, szczególnie poprawione wersje:grin:
-
ciekawe czasy nastały...
Kiedyś dział "ocena zdjęć" był elitarny, dla szerszej rzeszy fotografujących był przeznaczony dział "zdjęcia początkujących". Kiedyś "ludzie by za to zjedli". Dziś jest wyrozumiałość, poklepywananie po pleckach i pochwały. Może to grzeczność i szarmanckość? bo ... (wycięte przez auto-cenzurę ze względu na przepisy o nie dyskryminowaniu ze względu na płeć)
Cóż, jeśli wolno mi swoją opinię wyrazić to zdjęcia takie sobie. Ani specjalnie złe, bo złe przecież nie są, ani jakieś wybitne bo takie pstryki u początkujących często spotkać można.
Ale żeby ten wpis miał jakąś wartość merytoryczną, proponuję zapoznać się z wątkiem o skalowaniu zdjęć:
https://forum.olympusclub.pl/threads...anie+zdj%EA%E6
Nawiązuję tu do zdjęcia elektrowni wiatrowych. Efekt schodków wprawdzie nie jest bardzo widoczny ale warto nań uważać.
-
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia, a przeciez nie ma sensu zakladac dwoch watkow, jednego w ocenie zdjec, a drugiego w zdjeciach poczatkujacych. Bialy golab zostal pokazany moze tez dlatego, ze to ciekawy okaz, a Strzelec jest autorka ksiazki o hodowli golebi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia,...
jeśli tak, to odwołuję to co wcześniej napisałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ciekawe czasy nastały...
Kiedyś dział "ocena zdjęć" był elitarny, dla szerszej rzeszy fotografujących był przeznaczony dział "zdjęcia początkujących". Kiedyś "ludzie by za to zjedli". Dziś jest wyrozumiałość, poklepywananie po pleckach i pochwały. Może to grzeczność i szarmanckość? bo ... (wycięte przez auto-cenzurę ze względu na przepisy o nie dyskryminowaniu ze względu na płeć)
Cóż, jeśli wolno mi swoją opinię wyrazić to zdjęcia takie sobie. Ani specjalnie złe, bo złe przecież nie są, ani jakieś wybitne bo takie pstryki u początkujących często spotkać można.
Może to nie kwestia czasów, a konkretnych użytkowników? Ja, jak zakładałam swój wątek jakiś rok temu, to bez wahania zrobiłam to w dziale dla początkujących. Jak mnie administracja przeniosła do "oceny", to normalnie skakałam z radości. Może należałoby zaptać autorkę, czemu zdecydowała się na dział "dla zaawansowanych"? ;) A swoją drogą coś w tym jest, jak patrzę na starsze posty, to mam wrażenie, że kiedyś było więcej konstruktywnej krytyki, a mniej poklepywania się po plecach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia, a przeciez nie ma sensu zakladac dwoch watkow, jednego w ocenie zdjec, a drugiego w zdjeciach poczatkujacych.
W tym wątku pojawiło się raptem kilka zdjęć, w tym w większości zwykłe pstryki kwiatków (bez obrazy), więc Twoje stwierdzenie jest chyba na wyrost :) Albo się jest początkującym i zakłada wątek w tym dziale, albo nie i jest się gotowym na krytykę, a nie tylko miłe rady.
-
Mi tam nie podoba się taki podział (ocena zdjęć i dla początkujących) ale jest to jest i trzeba się z tym pogodzić:) W dziale dla początkujących krytykować (oceniać) nie można? Albo w dziale ocena zdjęć nie można doradzać co ewentualnie można poprawić?
-
Strzelec takim znowu początkującym fotografem nie jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Strzelec takim znowu początkującym fotografem nie jest.
Sama definicja początkującego jest mocno relatywna. Można nie wyjść poza ten poziom przez całe życie ;)