- 

Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

Jestem juz jakis czas na tym forum lecz do tej pory tylko ogladalem wspaniale zdjecia szanownych kolegow.
Chyba dojrzalem juz do zalozenia wlasnego skromnego albumiku ze zdjeciami. 
Serdecznie zapraszam do ogladania, komentowania zdjec i do dyskusji.  
Na poczatek zdjecia ze spaceru po parku, przedstawiajace jego mieszkanca. 
1.
2.
3.

- 

Odp: Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

- 

Wyglada na tanecznego osobnika:)

- 

Sympatycznie przedstawiony :)

- 

Bardzo dziekuje kolegom realnasty, kon, ravbog za wizyte i dobre slowo.
To moze teraz pokaze sokoła:
4.
5.
6.

- 

Piątka jak dla mnie rewelacja. Chciałbym doczekać takiego kadru.

- 

Świetne zdjęcia wrzucasz, na pewno będę z przyjemnością zaglądał do tego "skromnego albumiku ze zdjeciami" :grin:

- 

Sepi19 i alnico, dzieki za odwiedziny i milo mi, ze zdjecia sie podobaja.
Kontynuujac watek ptasi pokaze mewę. 
Biegalem wtedy po plazy z Olkiem e-410 i dlugim kitem 40-150. Bez stabilizacji i z ówczesnym AFem musialem sie sporo napocic zeby trafic glebia ostrosci w lecacego ptaka. Polowalem wiec tylko na takie, ktore leca wzdluz brzegu, wtedy byla wieksza szansa.
Najlepiej by bylo gdyby mewy latały po okregu, w ktorego srodku znajdowalbym sie ja z aparatem. Ale nie wiedzialem jak je do tego namowic. ;)
7.
A teraz dwa morskie kiczyki, ale czasami lubie takie słodkości. ;)
8.
9.

- 

- 

- 

Cytat:

Zamieszczone przez 
Planistigmat

Polowalem wiec tylko na takie, ktore leca wzdluz brzegu, wtedy byla wieksza szansa.
Najlepiej by bylo gdyby mewy latały po okregu, w ktorego srodku znajdowalbym sie ja z aparatem. Ale nie wiedzialem jak je do tego namowic. ;)
7.
8.
9.

To 'stosunkowo' proste - musiałbyś stać się padliną, wówczas latałyby wokół Ciebie. :mrgreen:
Wrócę tu pewnie, jak przejdziesz swoje okresy "pokaż swojego wiewóra" (fajny swoją drogą), "pokaż swojego ptaka" (w porządku ta mewa), jak i pokaż swój zachód słońca (mi się podoba centralna - dziewiątka) - potem zaś zobaczymy, co tam trzymasz od 2006 do czasów dzisiejszych w tak zwanej szufladzie! :)
pozdrawiam,

- 

Cytat:

Zamieszczone przez 
sepi19

Piątka jak dla mnie rewelacja. Chciałbym doczekać takiego kadru.

Idziesz na Dni SGGW i masz :)

- 

Nie zdążę niestety na czas :(  13.00  | 
Pokaz sokolniczy – Koło Naukowe Aves – teren przy pasiece | 

ale dzięki Strzelec  za namiary ;)

- 

Cytat:

Zamieszczone przez 
sepi19

Nie zdążę niestety na czas :(  
13.00  | 
Pokaz sokolniczy – Koło Naukowe Aves – teren przy pasiece | 

ale dzięki Strzelec  za namiary ;)

Ależ bardzo proszę, Sepi ;)
Może w Krakowie też macie podobną imprezę na tamtejszej uczelni rolniczej?

- 

Cytat:

Zamieszczone przez 
Strzelec

Idziesz na Dni SGGW i masz :)

A juz chcialem napisac, ze siedzialem przez tydzien zanurzony po pas w bagnie, od pasa w gore wymazany/zamaskowany blotem i odzywialem sie tylko torfem, zeby tylko zdobyc te ujecia.
Nie udalo sie, zostalem zdemaskowany. ;-)

- 

Niezłe zdjęcia mnie do gustu najbardziej przypadły zdjęcia 2 i 5. 
Pozdrawiam.

- 

Lcf, jaclas, Sawa, Strzelec, dziekuje za wizyte.
Czas na kolejna porcje zdjec.
10. Zdjecie zrobione jeszcze analogiem.
11.
12. A moze pejzażyk ?

- 

4 i 5 ustrzelone pięknie. z czaty robione?

- 

11 i 12 jak by przed  droga Wiedniem, tylko tych wiatraczków trochę mało ;.
Pozdrawiam i czekam na więcej ;)

- 

- 

Dzieki za wizyte i wpis sepi19, kon i grisza34. Ciesze sie, ze niektorzy zagladaja tu czesciej niz raz.
Chcialbym aby cos sie dzialo w watku, wiec pozwole sobie na skopiowanie wczesniejszego mojego posta. 
Ponizszy artykulik napisalem kilka miesiecy temu i zamiescilem w watku o starych aparatach, ale moze nie wszyscy tam zagladali, wiec zamieszcze go raz jeszcze. Zdjec nie bede numerowal, bo chyba nie one  sa tu najwazniejsze.
Chcialem zaprezentowac aparat wyprodukowany przez firme Ernst Leitz w miejscowosci Wetzlar. No, a jak sie moze nazywac aparat firmy o nazwie Leitz ? Poprzez polaczenie slow LEItz oraz CAmera powstala handlowa nazwa - LEICA. O historii firmy nie bede pisal, bo jest to najlepiej opisana historia wsrod wszystkich firm fotograficznych.
Skupie sie na tym co widzimy na obrazkach ponizej. 
Patrzymy na Leice, na poczatku fajnie by bylo wiedziec z jakich lat pochodzi. Wyszukujemy wiec w tabelkach, ze aparat o numerze seryjnym 232431 zostal wyprodukowany w roku 1936/37 jako Leica III. Obiektyw Summar nr 319762 pochodzi z roku 1936. 
Zagladamy wiec do internetu jak powinna wygladac Leica III. Widzimy ja w linku ponizej. 
http://collectiblend.com/Cameras/Lei...29-chrome.html
No i tu od razu pojawia sie problem, poniewaz Leica III to aparat o najkrotszym czasie migawki 1/500 s (czas 1/1000 dodano w nastepnym modelu IIIa) oraz nie posiadajacy synchronizacji z lampa blyskowa. Taki dokladnie widzimy w linku.  
Widzimy jak byk, ze nasz aparat ma czas 1/1000 s oraz synchronizacje z tylu aparatu na prawo od okienka celownika. Leica III z linku wyglada troszeczke inaczej i ma inny grawerunek na gorze. Ponadto  w naszym aparacie galka czasow jest jakas za duza. 
Czy mamy wiec do czynienia z jakas podrobka ?
Nie w tym przypadku. Aparat jest w pelni oryginalny. Leitz wykonywal usluge polegajaca na upgradzie starych aparatow tej firmy do modeli nowoczesniejszych. Mozna wiec bylo wyslac Leice bez dalmierza do fabryki i ta odsylala nam nasz aparat z firmowo zamontowanym dalmierzem. Mozna tez bylo zazyczyc sobie dodania dlugich czasow obslugiwanych galka z przodu korpusu albo dodania synchronizacji z lampa blyskowa. Przy okazji wymieniano zuzyte elementy, np galke naciagu migawki z ktorej zeszla chromowana powloka. Co ciekawe mozna bylo tez zamowic sobie dodanie powlok przeciwdblaskowych do niepowlekanego obiektywu. Wszystko to oczywiscie za "drobna" oplata.
W wypadku naszego aparatu wymieniono pokrywe dalmierza (element z nr seryjnym i napisem Leica), hebelek powrotnego zwijania filmu, tarczke z czasami, dodano kolko opoznienia blysku pod tarczka czasow, wymieniono tez okienka dalmierza i celownika na nowe. Wymieniono/dodano rowniez koronke okalajaca spust. Tlumaczy to dlaczego grawerunek na gorze wyglada, juz tak jak w Leicach, wyprodukowanych 20 lat po wyprodukowaniu naszej Leici. Oczywiscie wygrawerowany zostal oryginalny nr seryjny naszego aparatu, bo to ciagle nasza Leica z 1936/7 r. 
Taka konwersja nie powoduje wzrostu wartosci aparatu, ani tez jej spadku.

- 

- 

Tym egzemplarzem nie fotografuje, chociaz jest w pelni sprawny.
Fotografowalem sporo innym egzemplarzem z obiektywem Elmar 3.5/50, poniewaz jest on lepszy optycznie. Nie jest jasny, natomiast jest bardzo plastyczny o konstrukcji Tessara (ale troszeczke jednak innej) oraz ostry. Tu prezentowany Summar 2/50 jest jasny, ale dosc kiepski optycznie dlatego tez byl produkowany jedynie w latach 1932 (albo 33 nie pamietam) do 1939. Potem zastapil go Summitar 2/50. Co ciekawe obiektywy przedwojenne nie mialy wogole powlok przeciwodblaskowych. Tak wiec Summar 2/50 oraz przedwojenne Elmary 3.5/50 byly tzw. bialą optyką tzn bez powlok. Zdjecia biala optyka maja cos w sobie, no i zapewniam, ze zdjecia wychodza mimo zupelnego braku powlok.

- 

"no i zapewniam, ze zdjecia wychodza mimo zupelnego braku powlok" , o tym to mnie akurat nie musisz przekonywać ;), mało z tego, zauważyłem, że większość teraz nie bardzo potrafi zrobić zdjęcia, jeśli aparat nie ma WIFI :wink:

- 

Witaj Plani, wreszcie jakieś twoje foty zobaczyłem, na KKM były głównie coroczne życzenia imieninowe....powinniśmy tu przenieść nasze pogaduszki  o OM i zuiko, dziwnie mało tu zuikoholików, patrząc na dział analogowy :-)
z fotek najfajniejsza wiewiórka na postumencie  z napisem-kojarzy mi się z numerem eksponatu muzealnego. 
Sokół w locie tez OK

- 

Wiesz sepi19, jak zaczynalem zabawe z fotografia to z aspektow technicznych mozna sie bylo skupic tylko na czasie i przyslonie. Innych aspektow technicznych nie bylo, no chyba, ze Zenit mi podarł film. ;)
Makromaniak, dzieki ze wpadles do mojego watku. Tak tu mozemy sobie spokojnie pogadac. Lubie obiektywy Zuiko, te prawdziwe ;) do Olkow OM. Kiedys o OM4Ti to tylko marzylem. Kilka lat temu w koncu udalo mi sie go kupic w swietnej cenie i udalo mi sie tez skopletowac szkla.  A Ty co masz z manuali ?

- 

Cytat:

Zamieszczone przez 
Makromaniak

Witaj dziwnie mało tu zuikoholików, patrząc na dział analogowy

Sa,sa..
OM2n 1.8/50mm

- 

Widzę, że zaczynaliśmy mniej więcej w tym samym czasie ;), a co do aspektów technicznych z tamtych czasów, to dodał bym jeszcze czułość kliszy ;)
ps. a propos twojej Leici, warto wspomnieć, że jest ona protoplastą Zenita, w lwiej części praktycznie do końca jego produkcji.

- 

Olympusami przerobiłem setki slajdów i negatywów ....
2xOM4T (srebrny i czarny, mam je prawie 20lat i nie sprzedaję, mimo że już tylko leżą na półce, ot sentymentalny jestem)
1xOM40
1xOM1
1xXA
Zuiko
24/2,8
28/3,5
38/2,8 macro
50/1,8
50/1,4
50/3,5 macro
85/2,0
100/2,8
135/2,8
135/3,5
135/4,5 macro (z tubusem 65-116)
200/5,0
200/4,0
TC 2x
35-70/3,5-4,5
28-48/4 (zakup z ub miesiąca, bardzo rzadki obiektyw, kiedyś był moim podstawowym zoomem)
z ciekawszych nie-zuikowych: Tokina ATX 90/2,5, Cosina 20/3,8, Tamron 17/3,5, Tamron 350/5,6, Tamron 500/8, Sigma Apo 400/5,6

- 

No, naprawde niezla kolekcja. Ja tez nie sprzedalem swoich manuali i jeszcze sobie dokupilem nastepne. Przeciez szkoda nie kupic za ulamek niegdysiejszej wartosci tego o czym sie kiedys marzylo.
A pamietasz moze jak rozpoznac Zuiko 1.8/50 stara konstrukcje od tej planarowej ?
Tak sepi19, pierwszy Zenit wygladal jak piewrsza Zorka, tylko mial dodony mechanizm lustra. Zreszta Leice kopiowli prawie wszyscy, Canon, Nikon, Minolta, tylko Pentax skopiowal Praktiflexa, jesli dobrze pamietam.

- 

Aby zmieścić lustro, obicieli czasy do 1/500.

- 

To bylo roche inaczej. Zarowno powojenne pierwsze Zorki i FEDy mialy najkrotszy czas migawki 1/500.
Aby miec 1/1000 wystarczy nawiercic jeszcze jeden otwor w wybieraku. Problem tylko dokladnosci wykonania mechanizmow.
Z czasem 1/1000 wystepowal tylko przedwojenny FED S - zrobiono ich ok. 20 tys egzemplarzy, oraz powojenne niektore egzemplarze aparatow FED-Zorki, ktorych zrobiono ok. 5500 szt. Aparaty FED-Zorki wyrabiano w 1948 oraz na poczatku 1949. Potem zarowno pierwsze FEDy jak i Zorki produkowano w setkach tysiecy sztuk, wszystkie z najkrotszym czasem 1/500.
---------- Post dodany o 20:36 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Moze troche ozywie watek zdjeciami, bo o złomie ;-) nie wszyscy chca dyskutowac, pokaze kolejne 3 zdjecia. 
13.
Proba zmierzenia sie z makrofotografią.
14.
15.

- 

14 i 15 analogowo czy cyfrowo?
13 jeszcze raz oglądam ;)

- 

13 szczęśliwie dobre - proporcje panoramy wpisują się w klimat ; )

- 

O kurczaki, ja nie wiedziałem, że to taki fajny wątek. Cóż, zagoszczę tu na stałe :D
Gratulacje ;)

- 

- 

Widoczek inspirowany kielecką szkoła krajobrazu :-) Zastanów się czy nie obrobić tego bardziej kontrastowo
Z ważek 14 całkiem całkiem, wszystko ostre, ładne tło, 15 mniej mi podchodzi przez nieostre skrzydła
Co do tego standarciku to nie pamiętam jak rozróżniać, gdzieś to kiedyś czytałem, zdaje sie po numerze seryjnym najpewniej. Jast duze zamieszanie bo można doliczyć się 4 wersji wyglądu, ale różnice między nimi są raczej znikome. Można też ważyć i mierzyć :-)
Weight: 165g (5.8oz); older     version:170g (8.1oz.)
    Length: 32mm; older     version: 31mm (1.2")
Te 1.8 mam dwie sztuki, miałem swój nowy MC, a z OM-1 doszedł mi stary "silvernose", z tym ze dosyć brudny w środku. Jak kiedyś będę miał nadmiar czasu to porównam oba, żeby zobaczyć ile naprawdę zabierają brudy....
Poluję na zuiko 35/2, ale nigdy nie trafiłem na rozsądną cenę, a opinie o nim są mieszane. Zresztą jasne zuika mają chore ceny, porównując np. do podobnej optyki FD. 35/2,8 mniej mnie interesował bo mam ten fajny zoomek 35-70 ciut tylko większy od standardu, no i XA z podobnym szkiełkiem.
Niesamowite jest porównanie wielkości (a raczej małości) obiektywów Zuiko i odpowiadających im jasnością konstrukcji innych firm, choćby Canon czy Konica. Dzisiejsze PEN-y i OM-D kontynuują tą miłą tradycję, aczkolwiek na małej matrycy to łatwiej idzie. Porównać to można np. na przykładzie Sony A-7, które jest niewiele większe od OM-D, ale obiektywy pełnoklatkowe sa właściwie wielkie, np zoom 28-70 wydaje mi się wręcz większy niż stare (i jaśniejsze !) konstrukcje Tokiny czy tamrona.......psuje to koncepcję małego aparatu. Obiektywy do NEX jak 50 czy 35 mm albo zoom 55-200 też są dosyć duże.
PS.
o wersjach zuiko 1,8/50 
http://allphotolenses.com/lenses/item/c_41.html

- 

Zdjecia 14 i 15 cyfrowo z Canona G9, fajnie ze 13 sie podoba. :)
Glee, fazi75, dzieki a wizyte.
Bodzip, milo mi ze watek sie spodobal. Ale bardziej spodobaly sie rozwazania o starym zlomie czy zdjecia ?
Makromaniak, chcialem bardziej kontrastowo, ale to juz jest z podbitym kontrastem. Widoczek byl po drugiej stronie jeziora wiec sciagnalem go teleobiektywem, a  ze byla lekka mgla to spadl kontrast.
Do wazek uzylem Canona G9, bo ma mala matryce czyli uzyskujemy wieksza glebie ostrosci. Ale z tymi skrzydlami rzeczywiscie tak do konca sie nie udalo. 
Mnie sie udalo trafic Zuiko MC 2/35 z lekko porysowana przednia soczewka za 200zl wiec natychmiast kupilem. Z jasnych mam jeszcze Zuiko 1.2/55, ale tanio tym razem juz nie bylo. Rzeczywiscie sa super malutkie wiec mozna spokojnie zabrac ich kilka z bezlusterkowcem i czlowiek sie nie zalamuje pod ciezarem torby ze sprzetem. 
Jesli chodzi o dzisiejsza cyfre to wszystkie szkla do SONY A7 sa, jak piszesz, zbyt duze i w cenach z kosmosu, wiec pozostane przy lustrzance FF. Tez jest wielka i ciezka z obiektywem ;). Zreszta boje sie wchodzic w cos takiego jak A7, bo SONY jest bardzo niestale, nie wiadomo kiedy zmienia bagnet albo jakis inny standard i zrobia jakies przejsciowki gdzie nie wszystko z nimi dziala. Kusi mnie OM-D E-M 10 + 12-40 f/2.8, ale poczekam i zobacze.
---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post był o 21:02 ----------
Fotki 17 i 18 to wiadukty w Stanczykach zrobione ruskim fish-eye'em i analogiem. Teraz podobno juz je odnowili i kasuja turystow za parking oraz zwiedzanie. Ja parkowalem jeszcze na dzikiej łące.
16.
17.
18.

- 

13 bardzo fajna, no i 17 ciekawie przedstawione wiadukty w Stańczykach :-)

- 

17 ciekawa, trochę brakuje pełnego łuku z płotka na dole do pełni szczęścia.....
co do tego kontrastu w widoczku, widział bym to jako zupełnie graficzna kompozycję, czerń i biel, jak na bardzo twardym papierze :-)
coś bardziej jak to:
http://kultura.wp.pl/gid,14029042,ti...?ticaid=113046
oglądałem wczoraj szczegółowo swoje 50/1,8 - nowsza ma nr seryjny > 1 000 000, starsza ze srebrnym brzegiem ok 200 000 , ale nijak nie różnią się długością o 1 mm :-). Ale co ciekawe, starsza ma jakby dodatkowy bolec ochronny przy mocowaniu-nie pozwala na dotknięcie tylną soczewką podłoża (równego oczywiście ) Nowszy tego nie ma, tylko tę półkolistą blaszkę przy soczewce...
ciekawe oceny zuiko:
http://www.rangefinderforum.com/foru...d.php?t=103535
ale właściwie wszystkie słoiczki chwalą :-) od 21 do 135