Zamieszczone przez
inkoguto
Sam niedawno stałem przed podobnym wyborem i kupiłem e-m5 z 12-40. Obecnie bawię się tym zestawem podczas rodzinnych wakacji. Jak dla mnie jest to dokładnie taki zestaw jakiego szukałem. Z samej puszki jestem bardzo zadowolony, matryca jest świetna i pozwala sporo wyciągnąć zarówno z cieni jak i ze świateł. Ergonomia po przyzwyczajeniu bardzo dobra, zwłaszcza po podpięciu 1 segmentu gripa. Jedyna wada, na którą zwracam uwagę to słaba bateria. Problem rozwiązałem dokupując dwa zapasowe ogniwa. Co do obiektywu, powiem krótko rewelacja. Dla mnie powyższy zestaw jest mały i kompaktowy, wygodnie mogę go z sobą brać na każdą wycieczkę i nie stanowi on specjalnego obciążenia, co jest istotne podczas wędrówek z dzieciakiem w plecaku.
Trochę się rozpisałem. Reasumując miałem okazję używać 12-50 i jeżeli możesz sobie na to pozwolić polecam zakup 12-40/2.8. W komplecie z e-m5 to cudny sprzęt. Przy okazji muszę powiedzieć, że dla mnie po przesiadce z DSLR APS-C z przed 8 lat (czyli matryca tak ze dwie generacje do tyłu) szokiem jest praca na wysokim ISO. ISO1600 jest świetne, a i z ISO 3200 korzystam bez oporu, np. we wnętrzach świątyń i zwiedzając skanseny.