Sorry, że wykazuję się ignorancją i nie chce mi się przeczytać stu czterdziestu stron postów o E3 - mam pytanie - czy są gdzieś jakieś sample z tego nowego cuda, oczywiście w naturalnych wielkościach? O rawach nie wspomnę...
Wersja do druku
Sorry, że wykazuję się ignorancją i nie chce mi się przeczytać stu czterdziestu stron postów o E3 - mam pytanie - czy są gdzieś jakieś sample z tego nowego cuda, oczywiście w naturalnych wielkościach? O rawach nie wspomnę...
przelecenie po dwóch wątkach na szybko od tyłu i szukania tylko linków nie jest takie wcale trudne.
można też inaczej
szukaj - sample - wyświetl posty - ostatnie 24h i już coś wyskoczy.
Czyli nie ma, bo tych trzech znaczków pocztowych, być może z nokii nie biorę pod uwagę ;)Cytat:
Zamieszczone przez caymer
Dzięki, ale to wszystko jest małe i mało dynamiczne. Trzeba będzie chyba zaczekać.
Zdecydowanie powinni zatrudnić jakiegoś fotografa który zrobi im sample... To co pokazują jako reklamę obiektywów, można zrobić kitem.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Wiem, wiem :/Cytat:
Zamieszczone przez Janko Muzykant
Czekamy.
Jak ktoś coś ma to niech wrzuca do tego wątku!
Jakiessłabe te fotki chyba sobie odpuszczę to E-3 :mrgreen: :mrgreen:
Tak na marginesie - przy takich akcjach powinno się podrzucić wcześniej kilka egzemplarzy dobrym fotografom będącym jednocześnie fachowcom w dziedzinie cyfrowego obrazu - kilka sesji (plener, trudne warunki świetlne odpowiednio potraktowane, studio), to wszystko zrobione profesjonalnie (może być nawet bez szopowania, ale z uwzględnieniem możliwości konfiguracyjnych sprzętu, które mają naprawdę spory potencjał) i wystawione również profesjonalnie, w dużych wymiarach.Cytat:
Zamieszczone przez voovoo2
Takie działanie niesamowicie zwiększyło by notowania producenta - należy pamiętać o tym, że zainteresowanie ogólne firmą w środowiskach pojawia się tylko przy premierach i niedobrze pokazywać takie barachła, jak część ujęć z postów wyżej.
Najciekawsze jest to, że chyba żadna ze znanych marek foto tak nie robi, chwaląc się tylko, a jakże, profesjonalnymi zdjęciami... body :)
Reichmann spełnia warunki, ale Olka bym mu nie podrzucił. Generalnie zgadzam się z kolegą, jakość obrazu ma pierwszorzędne znaczenie.
Janko ty jesteś ten słynny Janko z forum KKM
Tutaj są dwa pełne strzały (z EXIFem) z egzemplarza przedprodukcyjnego prezentowanego na show w NYC.
Raczej nie bywałem nigdy na KKM :)Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Dzięki, nareszcie coś, co może poznać możliwości.Cytat:
Zamieszczone przez lcf
Ciekawe, czy egzemplarze ostateczne będą miały coś lepiej, bo na razie jest... jak jest.
Zdjęcia z ręki na 1/6 i 1/5 sek. Stabilizacja działa nieźle, co do reszty trudno mi cokolwiek powiedzieć...
jak to nie bylo ze statywu to jestem pod wrazeniem, DR też mi się podoba.
kolejne zdjęcia
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25255122
jest tego tam trochę ;)
no to jest pięknie :) szczegóły w cieniach mniodek :) Ostrość ładna, kolory super.
No, widać coraz więcej. Na razie w zasadzie tyle, że oprogramowanie robi krzywdę zdjęciom :) Ale tak to jest z jotpegami. Można założyć, że z rawa wyciągnie się potencjał drzemiący w rozdzielczości. Wciąż jednak nie wiadomo jak z pojemnością tonalną. Na podstawie wszystkich zdjęć do tej pory pokazanych nie można na ten temat nic dobrego powiedzieć.Cytat:
Zamieszczone przez lcf
Sorry, to pewnie niepopularne tak mówić, ale ani cieni, ani szczegółów, ani ostrości - włoski maja schodki, ogólnie wszystko pokrywa glut z jpg. Czepiam się, bo chcę zmienić system i żywo myślę o E3 czekając już nań jakiś czas. 510 ostudziła bardzo moje sympatie, stąd krytycyzm ;)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Ech, kilka rawów i wszystko byłoby wiadomo...
faktycznie, nie podoba mi się trochę szum w ISO100, nie powinno go być.
Ale jak wiadomo są to foty ze sprzętu przedprodukcyjnego. Więc to jeszcze nie to co będzie.
prawda jest taka ze bez rawa niema o czym gadac
Zdjęcie nr 3 jest zrobione zestawem E3 + 35-100/2
jakość z tego szkła będzie lepsza niż z tańszych szkieł, ilu z Nas będzie stać na taki zestaw ?
A co chcesz do e-3 podpinać? 14-42?Cytat:
Zamieszczone przez OBYWATELGC
Ciekawe jak będzie szumieć przy opcji Noise Filter OFF bo te sample to widać, że mają włączony filtr, przez co detale są rozmazane.Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
No , nie powiem, mnie się sample podobają, w każdym bądź razie jest lepiej niż przy E-1
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25255122
Dla mnie amatora jakość jest w pełni zadawalająca.
O ile daty z EXIFa są prawdziwe, to te zdjęcia pochodzą 1x z lipca 2x z października a pozostałe z września. Wyprodukował je firmware, jak sądzę, w wersji niostatecznej.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Tylko taką jakość możesz mieć za 25% ceny :)Cytat:
Zamieszczone przez Stanisław Rozalski
Ano, sample z body celującego w półkę PRO zadowolą oczywiście amatora, ale powinny też zadowolić osobę bardziej wymagającą.
Z drugiej strony. Czy na ocenę korpusu składa się tylko jakość zdjęć ? To czynnik decydujący nieraz, ale nie bez znaczenia są pozostałe funkcje aparatu (i jakość ich funkcjonowania). I to wszystko determinuje cenę.
Można mieć podobne zdjęcia za mniejszą cenę ? Pewnie można - ale ile się trzeba okombinować i z ilu funkcji body zrezygnować ...
Janko, Ty do 4/3? po co? skoro w dynamice to polegnie ze wzgledu na male pipciele, a przy Twojej tworczosci krajobrazowo-bochomazowej (cool :-) ) to wydaje sie niezbedne :-)Cytat:
Nie chce mi się caiptolić z dużymi i niepewnymi sprzętami. Ten E3 byłby super - jeden obiektyw do wszystkiego (12-60), stabilizacja, w miarę powtarzalność i jakość Olka. Uważam, że skoro G9 daje radę na ''aby, aby'', to znaaacznie większa matryca Olka powinna dać znacznie więcej.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Zresztą tak na prawdę lustro potrzebuję tylko do roboty, do łażenia po świecie od jakiegoś czasu używam kompakta. Wygoda :)
Obawiam się jednak, że przyjdzie wejść w 400D + 17-55 - obecnie najlepszy stosunek możliwości do ceny (dwucyfrowego C nie chcę, bo sobie jaja robią z użytkowników, w trzycyfrowym przynajmniej nie przepłacę, a jakość ta sama, albo - jak śpiewają plotkary - nawet lepsza ze względu na brak liveview).
Inne sety nie mają sensu - P nie ma szkła dobrego 2,8, N nie ma stabilizowanego szkła, S też brakuje szkła... (myślę oczywiście o standardzie). Tak po prawdzie w całym tym bogactwie to jest jedna, wielka bryndza - same superzumy, jakieś armaty albo byle co.
Lustro zamienilem na paralotnie, a do niej zabieram Canona S80 - ma 28 na szerokim i jest pancerny.Cytat:
mi E1 byl swietnym towarzyszem w gorach, ale tu dynamika byla potrzebna najbardziej i lekko niedoswietlajac dawalem rade, robiac panoramy z reki.Cytat:
celowo chcialem sprowokowac Twoja odpowiedz, poniewaz sam czekam na rawy, zeby zobaczyc, czy wchodzic w E3 (no wlasnie, co z dynamika? w hdr nie chce mi sie bawic - lenistwo), ktory za dwa lata bedzie kosztowal 3333zl w kicie ;-)
Moze i Canon nie jest drogi, ale sprobuj nim poszalec. Mam go serdecznie dosc. Wolal bym Nikona D40/40x+ 18-70/3,5-4,5.Cytat:
Na fotki z E3 trzeba poczekac, sam czekam, bo szykuje zakupy( koniecznosc) i albo D300, albo E3. Wolabym E3 ze wzgledu na lampy i szkielka.
Czesc.Ch.
czesc.Ch.
Należy jednakże pamiętać, że na jeden rozwalony E3 możemy trzykrotnie rozwalić 400D ;)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
lubie to, naprawdę lubie to, klasa, sysunia, poprostu miód na me oczy.
kolejne obrazki ;) ;) - są i full ;) - patrzać dokładnie, zwłaszcza na szumik ;) (np. tam gdzie wisi klient w obręczy) :razz:
http://marcof.smugmug.com/gallery/3669826#209730900
Przejrzałem fotki i wydaje mi się, że z rozpiętością tonalną jest całkiem dobrze (opieram się tylko na tych sample'ach), bo sceny z prawdopodobnie z zarówno jasnym niebem i głebokimi cieniami są naświetlone w sam raz, a w cieniach jest dużo szczegółów (szczególnie ta fotka z brama i zatoką). MZ dobrze to rokuje, ale trzeba poczekać na zdjęcia userów i testy.Cytat:
Pzdr
Szumik jak z 300D ;)Cytat:
Bardzo dobry materiał, tzn. nie bardzo, raczej trzeba będzie zrezygnować z planów i to nie z powodu szumu w 800iso - największym problemem jest brak możliwości ostrzenia niskopromieniowego - wyłażą artefakty - widać to np. na zdjęciu ośnieżonej góry, pośrednie tego efekty powstają na włosach modelki przy przedziałku. Szkoda...
Jeszcze rawy sobie pooglądam jak będą, ale bez nadziei...
To wciąż przedproducyjne sample?
Ale te zdjecia (niewszystkie) sa juz mocno wyostrzone az zabardzo bym powiedzial. ACDsee w exif podaje ostrosc na HARDCytat:
I dobrze, bo właśnie mocne ostrzenie jest dobrą metodą na porównywanie matryc - kiepskie, mocno wsparte softem pokazują artefakty i cuda jakieś, dobre po prostu dają nieprzyjemnie kłujące w oczy, ale gładkie krawędzie bez dziwnych grafik.Cytat:
Zamieszczone przez tymin3