-
Urządzenie dla m4/3, którego nie ma, a być powinno...
Choć jestem świeżym użytkownikiem systemu m4/3 to z linią tych aparatów spotkałem się dobre naście miesięcy temu. Od początku zwróciłem uwagę na magiczny port multimedialny znajdujący się zaraz pod sankami aparatu. Zastanawiałem się co to takiego i do czego to służy? Jak później się okazało to zwykły port multimedialny do obsługi peryferyjnych urządzeń (lamp, mikrofonu, urządzenia PP1)... magic...
A teraz pytanie: Dlaczego firma Olympus zapomina o 99 % swoich użytkowników (poza posiadaczami OM-D E-M1, E-M10) i nie stworzy urządzenia, montowanego na sanki i port? Opiszę teraz jego funkcję i działanie. Urządzenie WIFI: do komunikacji zamiast wężyka spustowego, aplikacja przez iStore, Androida możliwością ściągania zdjęć, zdjęcia transmitowane na uwięzi na monitor i zapisywane zdjęć na HDD, dodatkowo na górze urządzenia sanki do podpięcia wyzwalacza radiowego lub wbudowany wyzwalacz z TTL. Tego mi tu brakuje!
Wiem, że to futuryzm, ale trzeba marzyć...
Mam nadzieję, że jest to czytelne
ps. Może warto napisać do kogoś z firmy wujka Olka w języku Japan by takie coś zaprojektował, wyprodukował i puścił w rynek? Przewiduję żyłę złota, większą niż osłony do obiektywów :)
enderam
-
Odp: Urządzenie dla m4/3, którego nie ma, a być powinno...
Był taki pomysł nazywa się to PenPal. Ale z wykonaniem porażka. Przesyła tylko miniaturki zdjęć.
-
A ja Ci dalej powiem marketing. Po co ma Olympus takie cusik wypuszczać wszystko mające do aparatów za kilka stówek, jak te funkcje zarezerwowane są dla serii om-d? Ktoś, kto potrzebuje wifi ma kupić om-d tak to działa. Nigdy nie wykłada się wszystkich kart na stół, bo nikt już nie kupi modelu wyżej.
-
Aparaty mają już Wi-Fi, więc takie urządzenie nie miałoby racji bytu.
-
przed chwilą pisałem w innym wątku :)
http://oishare.olympus-imaging.com/
https://play.google.com/store/apps/d....oishare&hl=pl
Żaden futuryzm - jest w OM-D takie cocoś bez wpinania czegokolwiek w cokolwiek ;)
funkcje
możliwość ściągania zdjęć, zdjęcia transmitowane na uwięzi na monitor i zapisywane zdjęć na HDD,
zdalne wyzwalanie migawki, zmiana trybu fotografowania PASM, zmiana czułości, czasu, przysłony, serii zdjęć,
balansu bieli, włączanie trybu LIVE TIME / LIVE BULB, geotagowanie zdjęć a nawet jakaś obróbka tych fotografii ściągniętych na telefon / tablet.
A jak już jest na tablecie to i wysłać można i obejrzeć i na fejsa zatłoczyć ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A ja Ci dalej powiem marketing. Po co ma Olympus takie cusik wypuszczać wszystko mające do aparatów za kilka stówek, jak te funkcje zarezerwowane są dla serii om-d? Ktoś, kto potrzebuje wifi ma kupić om-d tak to działa. Nigdy nie wykłada się wszystkich kart na stół, bo nikt już nie kupi modelu wyżej.
Być może wszystkie nowe Olympus-y będą miały Wi-Fi. E-P5 ma W-Fi, podobno po aktualizacji z pełną funkcjonalnością. Ostatecznie można włożyć kartę SD z Wi-Fi. Dla mnie do zgrywania zdjęć to rozwiązanie jest za wolne.Brakuje mi wsparcia do tetheringu w LR bo o Olympus Studio już nie ma co marzyć.
-
dobas
i zmiana ogniskowej w przypadku obiektywów EZ :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Jak można OIShare zainstalować na Windows?
Próbuję teraz bawić się z symulatorami Androida ale kiepsko mi idzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Być może wszystkie nowe Olympus-y będą miały Wi-Fi.
Do końca roku każdy nowy aparat będzie miał Wi-Fi :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
dobas
i zmiana ogniskowej w przypadku obiektywów EZ :)
właaaaśnie nie do końca chyba. Jak EZ zapiąłem do EM-1 to nie hulało
a EM-10 z EZ hulało. więc raczej kwestia korpusu a nie tylko obiektywu. Tak mi się wydaje sprawdzałem raz i mozliwe że coś pokpiłem - jednak wydaje mi się że to kwestia obiektywu i puszki a nie samego obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Dla mnie nieporozumieniem jest brak takiej apki pod stacjonarny windows. O mobilnym nie wspominam bo może rzeczywiście mają mały udział rynku. Ale na PC i MAC takie coś powinno być. Zwłaszcza że Olki nie chca na smyczy działać z Lightroomami
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do końca roku każdy nowy aparat będzie miał Wi-Fi :)
Nowa dyrektywa unijna ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Dla mnie nieporozumieniem jest brak takiej apki pod stacjonarny windows.
też tego kompletnie nie rozumiem
-
Ciekawe jakim protokołem komunikuje się aparat z smartfonem? Jakby dało się go złamać, to hulaj dusza... :D
-
Pewnie M1 dostanie update do obsługi EZ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ja mam E-M5. Nie dla wszystkich OM-D. Tylko dla właścicieli dużych portfeli i posiadaczy nowości. Czyli wniosek, że Olympus nie dba o swoich użytkowników... Powiem szczerze, wystarczy chcieć... W dobie pełnej komunikacji, wszechobecnego WIFI to droga donikąd. Oby nie było jak Kodakiem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Spróbuj BlueStacks - jest całkiem niezły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Spróbuj BlueStacks - jest całkiem niezły.
u mnie BlueStacks na razie nie chce działać :-(
Czy ktoś uruchomił OIS pod Windows?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
ps. Może warto napisać do kogoś z firmy wujka Olka w języku Japan by takie coś zaprojektował, wyprodukował i puścił w rynek? Przewiduję żyłę złota, większą niż osłony do obiektywów :)
W obecnej chwili, wszystkie nowe aparaty mają i będą musiały mieć Wi-Fi. Więc choćby z marketingowego punktu widzenia nikt nie widzi potrzeby rozwijania projektu dla starszych aparatów. Uważam, że to błąd. Ten sprzęt nie wyparowuje. Zmienia właściciela i nadal jest używany.
Starsze PEN-y czy OM-D (jedno) mogą skorzystać z PenPAL-a. To urządzenie niestety działa w technologii Bluetooth. Stąd taka prędkość i brak podglądu na żywo.
Biorąc pod uwagę proponowane pomysły najlepiej byłoby przerobić PenPala by był w wersji Wi-Fi, razem ze wspomnianymi dodatkowymi funkcjami, które z kolei są dostępne w tej chwili tylko w najnowszych korpusach. Myślę, że parę osób nie odmówiło by sobie świetnej zabawy np. E-PL1 z opisywanym modułem komunikacyjnym opartym na Wi-Fi.
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie napisać co centrali firmy. Pomysłodawca ma zawsze pierwszeństwo. Piszę to jak najbardziej poważnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Wiem, że to futuryzm, ale trzeba marzyć...
Nic dodać, nic ująć.
-
Tylko może port takiego transferu nie obsługiwać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Tylko może port takiego transferu nie obsługiwać.
Też się nad tym zastanawiałem. Nie jesteśmy w dziale R&D Olka więc możemy sobie luźno podyskutować i po spekulować. Zwłaszcza, że mamy skąpe informacje na temat architektury portu (przynajmniej ja).
Właściwie to port umożliwia transfer obrazu. W końcu podłączany jest tam wizjer. Ale sam PenPal jest zagadką. Dlaczego zdecydowano się na Bluetooth? Ograniczenia technologiczne? A może obraz podawany przez port to tylko sygnał wideo? Wówczas należałoby go poddać kompresji i wysłać anteną. A to z kolei wymaga dodatkowego przetwarzania w module. Większe zapotrzebowanie na energię, etc. To jest pierwsza z możliwości.
Możliwość druga to brak sterowania w porcie. Może ma on tylko funkcje przekazywania danych na zewnątrz. Nie można za jego pomocą przesyłać poleceń do aparatu, zwłaszcza tych sterujących.
Możliwość trzecia, trochę wynikająca z drugiej, i chyba najbardziej prozaiczna, a przez to najbardziej pewna, to brak w oprogramowaniu aparatów funkcji odbierających polecenia z portów. Wężyk spustowy, który przychodzi na myśl jako urządzenie do zewnętrznego sterowania, to osobny port USB i może być on oprogramowany czy też przygotowany elektrycznie na wyzwalanie migawki (tak jak guzik spustu). W przypadku portu akcesoriów, oprogramowanie aparatu musiałoby być przygotowane na odbiór poleceń ze wspomnianego portu o ustawieniu czasu, przysłony, trybów WB, pomiaru światła, etc. Kołacze mi się po głowie, że ktoś mi wspominał o braku możliwości sterowania PEN-ami za pomocą Olympus Studio. Jeśli by tak było to wczesne PEN-y byłyby genetycznie niezdolne do słuchania nawet najbardziej wymyślnego sterowania z zewnątrz.
-
A od czego są aktualizację oprogramowania? Dodatkowo nie musi to być obsługa koniecznie z portu multimediów... można połączyć to kabelkiem z portem HDMI, a ten na bank działa w dwa kierunki.
Pytanie: Czy na tym forum znajdują się tylko miłośnicy produktów marki Olympus, czy także osoby z firmy wujka Olka? Może ktoś z korporacji to czyta?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Pytanie: Czy na tym forum znajdują się tylko miłośnicy produktów marki Olympus, czy także osoby z firmy wujka Olka? Może ktoś z korporacji to czyta?
No osoby decyzyjne są w Japonii, raczej po polsku nie czytają ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
No osoby decyzyjne są w Japonii, raczej po polsku nie czytają ;)
Dlatego trzeba znaleźć kogoś kto biegły jest w języku Japan... najlepiej niech też pracuje u wujka Olka. Niech zgłosi to jako swój wniosek racjonalizatorski...
wielką karierę temu komuś wtedy wróżę... no i Polska stanie się znaczącym punktem na mapie świata Olympus.
-
Tak schodząc na ziemie. Prędzej osiągniesz sukces z tym pomysłem jeśli samodzielnie zbierzesz fundusze, ekipę i przedstawisz działający prototyp, aniżeli przekonasz korporacje do koncepcji napisanej na papierze, nawet w języku japońskim.
Przy zbieraniu funduszy może pomóc crowdfunding. Wiele projektów dzięki temu wystartowało i osiągnęło przyzwoity poziom rozwoju.
Popieram Twój zapał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Dlatego trzeba znaleźć kogoś kto biegły jest w języku Japan... najlepiej niech też pracuje u wujka Olka. Niech zgłosi to jako swój wniosek racjonalizatorski...
wielką karierę temu komuś wtedy wróżę... no i Polska stanie się znaczącym punktem na mapie świata Olympus.
Oj widać, że nigdy nie pracowałeś w korpo ;) Takich wynalazków Olympus ma zapewne nie jeden, tak jak prototypów aparatów zawierających różne cuda o których się nam nie śniło nawet. Tylko w korporacjach liczy się zysk, a jaki zysk miałby Olympus z przedłużania życia starych produktów klasy amatorskiej? Inna sprawa, czy naprawę myślisz, że mogliby na tym zarobić? Pasjonaci, którzy używają takie zabawki stanowią ułamek procenta wszystkich klientów w tej klasie. Jeżeli ktoś ma już bardziej zaawansowane potrzeby, kupuje nowe body, które takie cuda ma. Tak to wygląda w cywilizowanym świecie. A że w Polsce zarobki jakie mamy takie mamy? Cóż... taki klimat ;)
-
Producentow nie interesuje stary sprzet tylko nowy. Na starym sie nie zarabia, problemy starza serwis, update oprogramowania.
I tak mamy lepiej niz np klienc Apple. Wg polityki tej firmy to co 2-3 modele zmienianoby bagnet i usuwano support...
-
Pracuję w korporacji, ale nie takiej z niebieskimi kołnierzykami... w jednej z największych firm specjalistycznych na świecie. W firmie, gdzie każdy ma maila do prezesa prezesów... Jestem też inż., czas wdrożyć więc nowy projekt... JK jutro dostanie na stół prototyp. Zobaczymy czy to kupi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Pracuję w korporacji, ale nie takiej z niebieskimi kołnierzykami... w jednej z największych firm specjalistycznych na świecie. W firmie, gdzie każdy ma maila do prezesa prezesów... Jestem też inż., czas wdrożyć więc nowy projekt... JK jutro dostanie na stół prototyp. Zobaczymy czy to kupi?
Akurat emaile w korporacjach w większości przypadków mają układ imie.nazwisko@nazwa_firmy.com lub pl, pytanie brzmi co prezes prezesów robi z takimi mailami :) W każdym razie trzymam kciuki, jakbyś jeszcze rozkodował protokół po jakim komunikują się nowe Olki z tabletem to wiele ludzi byłoby Ci niezwykle wdzięcznych.