-
Byłem "tam" i widziałem "to"
Witam Kolegów i Koleżanki,
Kiedy oglądam zdjęcia, nawet te z wątku "początkujących", to uderza mnie ich dopracowanie. Czy naprawdę wszyscy spędzacie godziny przed kompem, cyzelując kolory, odcienie i jasności? Ponieważ na raz nie rozwiążę wszystkich usterek, to chciałbym określić czy skupiać sie bardziej na samych zdjęciach, czy raczej na ich obróbce. ... no i jeszcze co z tym Enterem?
1* Uliczka do portu
-
Odp: Byłem "tam" i widziałem "to"
Czemu wstawiasz,ze jak sie chce fotke zobaczyc to do galerii przenosi.Pozniej bedziesz krzyczec,ze taka ogladalnosc a zadnych komentow(juz byli tacy co tak kombinowali)
Zdjecie dobrze zrobic na kompie i przygotowac na forum to kwestia kilku sek lub minut dla calkiem poczatkujacego.Tak,ze to nie godziny spedzane przed monitorem.
Dla mnie zbyt rozjasniona ta fota i zgubila klimat przez to.
-
Dzięki Mirek54 za poradę. Tak wstawiłem jak mi się wydawało najprościej. Kolejne będę załączał z Flicr-a. Na początek wszystko trzeba przetestować.
A po poprawieniu chyba faktycznie wygląda trochę lepiej: http://www.flickr.com/photos/marek_s...57633635404172
-
Witaj na forum :-)
Ładne zdjęcie, ale lepiej się ogląda i komentuje, kiedy fotki są widoczne w postach. Tu znajdziesz opis sposobów ich wstawiania:
https://forum.olympusclub.pl/faq.php...aq#faq_zdjecia
Pozdrawiam!
-
Do trzech razy sztuka. Pierwszy raz link do galerii, drugi raz link z internetu i po poradzie empeel-a, może w końcu trafię :)
2* [media]http://www.flickr.com/photos/marek_s...57633635404172[ /media]
[media][/media]
Jakoś dalej nic nie wychodzi. Może dlatego, że ja mam inne ikony niż te pokazane w instrukcji.
Między ikonami są wklejone linki, ale jakoś ich nie widać :(
-
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 111132
Może to takie małe, bo ja jeszcze przed załadowaniem na forum zmniejszam zdjęcia do 900 px na dłuższym boku.
Ale tak czy tak, trzeba na to klikać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Do trzech razy sztuka. Pierwszy raz link do galerii, drugi raz link z internetu i po poradzie empeel-a, może w końcu trafię :)
A Ty pewnie chciałbyś tak?
---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post był o 16:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Może to takie małe ...
Bardzo dobrze :grin:
-
1 załącznik(ów)
Zgadłeś helmuth, właśnie tak bym chciał, ale nadal nie wiem jak to zrobić ;)
Załącznik 111225
Nawet znalazłem fragment kodu html, który odpowiada za mije problemy (class="previewthumb") ale nadal nie wiem jak to obejść :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
właśnie tak bym chciał, ale nadal nie wiem jak to zrobić ;)
A nie masz takiego czegos jak wstawiasz zalacznik(klikasz juz w poscie w obrazek ten co wstawiasz) aby kliknac w to??Załącznik 111227Bedziesz wtedy miec duzy plik jak klikniesz w np:large.Ja pominelem i mam male zalaczniki
Teraz wstawie jeszcze raz i uzyje tego largeZałącznik 111228
-
7 załącznik(ów)
No to w krótkich, żołnierskich słowach ;)
Wybierasz zdjęcie z Flikra, które chcesz pokazać
Załącznik 111229
klikasz na zdjęciu PPM, pokazują się dostępne wielkości zdjęcia (ja wybrałem Original)
Załącznik 111230
pokazuje się wybrane zdjęcie
Załącznik 111231
klikasz PPM, otwiera się lista z której wybierasz "Kopiuj adres obrazka"
Załącznik 111232
Teraz przystępujesz do pisania posta (ja wybrałem Opcja zaawansowana)
wpisujesz treść posta i klikasz na ikonę Image
Załącznik 111234
Pokaże się okno, w które wklejasz uprzednio skopiowany adres zdjęcia, klikasz OK
Załącznik 111241
i gotowe
Załącznik 111235
-
1 załącznik(ów)
Robię dokładnie tak jak mnie poprowadziłeś, i ...
... uff. Już traciłem wiarę w siebie.
Mój błąd polegał na tym, że kopiowałem adres źródłowy zdjęcia z paska adresu przeglądarki, a nie z PPM "Kopiuj adres obrazka".
Serdeczne dzięki Helmuth :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Serdeczne dzięki Helmuth :)
Ależ proszę bardzo :D
Co do zdjęcia, które wkleiłeś (uff ;)), wydaje mi się za ciemne. Jakby robione w jasną, księżycową noc.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ależ proszę bardzo :D
Co do zdjęcia, które wkleiłeś (uff ;)), wydaje mi się za ciemne. Jakby robione w jasną, księżycową noc.
Coś mi nie pasowało, ale do póki nie nazwałeś tego, to ciężko było mi zobaczyć na czym to "niepasowanie" polega. Laptop to jednak nie jest monitor do obróbki zdjęć. Wystarczyło się trochę bardziej wyprostować, ... i już wygląda dobrze.
Po poprawkach:Załącznik 111402
-
2 załącznik(ów)
Jeszcze mi nie pasują kolory :roll:
Jakby delikatnie zdjąć zielony?
Twoje Załącznik 111595 moje Załącznik 111596
-
Helmuth - jeszcze raz mi otworzyłeś oczy na szczegóły. Masz rację, u mnie śnieg jest zielony. Sprawdzałem i potwierdzam, że użyłem przecież ustawienia balansu bieli w edytorze. Zawsze myślałem, że po kliknięciu kroplomierzem balansu bieli na to co ma być białe, to robi się białe, a po twojej poprawce zaczynam widzieć, że balans bieli działa tylko na osi czerwony - niebieski, olewając kierunek prostopadły. Jeszcze raz - dzięki.
A poza tym na kole barw nawet nie ma osi czerwony - niebieski!
http://benjaminmoore.pl/akademia-ins...kolo-barw.html
-
To jest oś żółty niebieski, czyli temperatura barwowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja bym jeszcze dalej poszedl i w cieniach snieg doprowadzil do szarego.O tak najmojszeZałącznik 111985.Ale ja czepialski jestem.
-
1 załącznik(ów)
Tak jest, właśnie znalazłem stosowną ilustrację Załącznik 112006
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja bym jeszcze dalej poszedl i w cieniach snieg doprowadzil do szarego.O tak najmojsze
Załącznik 111985.Ale ja czepialski jestem.
Kurcze, ale ja fajne zdjęcia robię ;)
Rozumiem Mirek54, że zwiększyłeś kontrast, ale czy coś jeszcze?
-
Tak jak napisalem.W cieniach snieg u mnie jest szary i nie ma niebieskiego nalotu.A czy kontrast zwiekszylem? Juz nie pamietam,moze?
-
Pewnie znowu koledzy powytykają mi co nieco, ale co tam ... w końcu właśnie mi o to chodzi.
To zdjęcie wisiało u mnie w mieszkaniu przez rok, na poczesnym miejscu. Jestem z niego dumny i tak się do niego przyzwyczaiłem, że już zapewne nie widzę jego słabości.Byłem tam o takiej porze, jaka wynikała z mojej pracy i nic tu nie mogłem zmienić, ale czy da się coś jeszcze popoprawiać obróbką?
-
3 załącznik(ów)
Myślałem, zbierałem, zastanawiałem się, ... i w końcu zamówiłem!
Po tych wszystkich lekturach w Internecie, zamiast wiedzieć więcej, miałem tylko mętlik w głowie.
Ale jeśli zdjęcia z kitowym obiektywem tak wychodzą, to niech Ci co mówią o:
1 - małej matrycy
2 - mydlanych kitach
3 - kłopotach z nadmierną głębią ostrości
... się wypchają.
W moim ogródku, 30 minut po wyjęciu M10 z pudełka:
1 Załącznik 115396
2 Załącznik 115397
3 Załącznik 115395
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Ale jeśli zdjęcia z kitowym obiektywem tak wychodzą ...
Skoro jesteś zadowolony z tego co pokazałeś, to co będzie jak trochę popracujesz nad zdjęciami :-P
Twoje Załącznik 115402trochę pogrzebaneZałącznik 115403
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...noo faktycznie, coś co początkowo miało być dbałością o subtelne kolory, wyszło przy twojej wersji jako mdła niedoróbka.
No to może tak? Załącznik 115407 Dziękuję za popchnięcie w dobrą stronę. Za bardzo byłem zaaferowany uzyskaną szczegółowością zdjęcia. Obiecuję poprawę ;)
-
Druga wersja bije pierwszą na głowę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
No to może tak?
Znacznie lepiej :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
...noo faktycznie, coś co początkowo miało być dbałością o subtelne kolory, wyszło przy twojej wersji jako mdła niedoróbka.
No to może tak? Dziękuję za popchnięcie w dobrą stronę. Za bardzo byłem zaaferowany uzyskaną szczegółowością zdjęcia. Obiecuję poprawę ;)
Obietnica, obietnicą a foty gdzie?
-
No i fajnie :)
Poczekam na cd.
Pozdrawiam.
P.S.
A to z Budapesztu - też mi się podoba.
-
działaj działaj - jak Mirek i helmuth Cię tu wspierają swoimi wersjami to raz dwa ogarniesz wszystko co najważniejsze :)
Budapeszt ze Wzgórza Gellerta robione ?
uwielbiam to miasto :) zakochałam się w nim kupę czasu temu, w zeszłym roku dane mi było poznać go bardziej
ale niedosyt pozostał duzy - także dziękuję za przypomnienie niezwykłych chwil :) :)
-
6 załącznik(ów)
Tak Gulasz, masz rację. Z mentorami, droga jest znacznie łatwiejsza :)
Ja też jestem pod wrażeniem Budapesztu. Dlatego po tym jak miałem okazję spędzić tam dwa wieczory w marcu, tyle co po pracy, namówiłem przyjaciół i pojechaliśmy tam na 5 dni wakacji w lecie.
Spaliśmy w Sentendre, skąd kolejką dojeżdżaliśmy codziennie do miasta, na całodzienne zwiedzanie. Sentendre jest tańsze, blisko i to typowo turystyczne miasteczko, więc sklepików z pamiątkami do oglądania i kafejek było pod dostatkiem.
4. Załącznik 115585
To nocne zdjęcie było z Góry Zamkowej, na której są nieco disneyowska Baszta Rybaków oraz Katedra św. Matyasa.
5. Załącznik 115580 6. Załącznik 115581
Oprócz Parlamentu, który zwiedziliśmy i od środka,
7. Załącznik 115584
oglądaliśmy również Katedrę św. Stefana. To miejsce, jak widać, jest atrakcyjne nie tylko dla turystów, skoro pary młode wybierają je na plener zdjęciowy...
8. Załącznik 115583 9.Załącznik 115582
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Czasami mniej, znaczy więcej. Kawałek budynku po prawej, kawałek brzegu w LD.
Popatrz, może bez tego lepiej? :roll:
Załącznik 115590
-
Baszte rybakow i katedre ogladalam noca' wiec mam nieco inne widoki w glowie, ale widze ze za dnia tam rownie pieknie, trzeba bedzie jeszcze tam wrocic bo 4 czy 5 dni to stanowczo za malo... o fotach wiele sie nie wypowiem oki co bo widzialam je w miniaturkach, ogladne na kompie to sie wypowiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czasami mniej, znaczy więcej. Kawałek budynku po prawej, kawałek brzegu w LD.
Popatrz, może bez tego lepiej? :roll:
Załącznik 115590
Dzięki Helmuth za trafną uwagę.
Jak już pokazałeś swoje kadrowanie, to się zawstydziłem, że takiej oczywistości sam nie wypatrzyłem. A o czystości tematu czytałem, oj czytałem
;(
-
4 załącznik(ów)
Gazeta Wyborcza jest na co dzień zdecydowanie świecka, ale mino to zareklamowała procesję wielkanocną.
Dom był pełen zaproszonych gości, ale mimo to wyrwałem się na godzinkę, zaprzyjaźnić się bliżej z nowym Olkiem.
W Ostropie, pod Gliwicami co roku gospodarze organizują konną procesję i święcenie pól, w intencji urodzaju. Dla takiego mieszczucha jak ja, pokusa zobaczenia żywego konia z bliska była nieodparta.
10. Załącznik 115750
11. Załącznik 115757 Do Mulbridge'a trochę mi brakuje, ale mój koń ma dwie nogi w powietrzu :)
12. Załącznik 115752 Młodzi chyba nie myślą o Wielkiej Nocy, ale raczej o Dzikim Zachodzie
13. Załącznik 115770
Chyba w przyszłym roku poświęcę tej procesji więcej czasu. Może jakieś mini foto-spotkanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
W Ostropie, pod Gliwicami co roku gospodarze organizują konną procesję i święcenie pól, w intencji urodzaju. Dla takiego mieszczucha jak ja, pokusa zobaczenia żywego konia z bliska była nieodparta.
Chyba w przyszłym roku poświęcę tej procesji więcej czasu. Może jakieś mini foto-spotkanie?
Niee po wsi w siodle? Feudały i wyzyskiwacze jedne! Na oklep się jeździ, szpanery i nie w dżokejce. :-D
Fajny mini reportażyk, czekam do przyszłego roku mam nadzieję, że uwiecznisz więcej.
Mini powiadasz? Czemu nie, kombinuj.
-
Tym razem rzuciło mnie do Stambułu. Taką mam pracę, że raz lub kilka razy w roku obsługuje klientów, którzy są "trochę dalej".
Przy takiej okazji robię zdjęcia "a po pracy ...".
Tym razem znalazłem sobie hotel w pobliżu placu Taxim, tym o którym było jakiś czas temu w naszej telewizji. Na szczęście dla mnie, w zeszłym tygodniu było tam spokojnie. Więc mogłem pooglądać:
14. - Pomnik Rewolucji, w wyniku której upadł sułtan imperium osmańskiego i powstała Republika Turecka.
15. Zabytkowy tramwaj, całkiem taki jak 50 lat temu jeździł po Gliwicach, ale z komputerowym systemem rozliczania biletów.
16. To dzięki tej grzechoczącej korbie marzyłem jako dziecko, o zostaniu kiedyś motorniczym.
17. - Zatłoczony do późna w nocy deptak, po którym trzeba przecisnąć ten tramwaj przez tłum, który na nic nie zwraca uwagi.
-
Nie widać załączników. Sie kolega bardziej postara ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Nie widać załączników. Sie kolega bardziej postara ;)
właśnie się stara, o chwilę cierpliwości proszę
Gotowe, zapraszam :)
-
To ja trafiłem jak juz załączniki były :)
Gdyby nie tureckie flagi i to, ze napisałeś Stambuł, to bym nie powiedział, że zdjęcia tam robione.