Nono, Samsung nadal walczy - NX30 i zoom 16-50/2-2.8 czyli poraz pierwszy w bezlusterku zoom z f < 2,8!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...f2-28-s-ed-ois
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18110&samsung-nx30
Wersja do druku
Nono, Samsung nadal walczy - NX30 i zoom 16-50/2-2.8 czyli poraz pierwszy w bezlusterku zoom z f < 2,8!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...f2-28-s-ed-ois
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18110&samsung-nx30
Wygląda na to, że 5 minut sławy E-M1 właśnie minęło. Podoba mi się ten Samsung, w szczególności obiektyw.
Korpus w sumie bez szalu, choc parametry przyzwoite i pewnie idac sladem nowych NX10/NX20 zacznie z dobra cena okolo 4000 zl, ale szklo bardzo ciekawe faktycznie, jesli okaze sie mile optycznie i wrzuca jeszcze na nie dobra cene.
No... planowalem wyprzedaz swojego systemu samsunga, ale teraz poczekam na ceny i przemysle swoj wybor :3
Może nie do końca... Olympus robi aparaty solidne i dopracowane. Jak bardzo dopracowane to widzę teraz porównując z Fuji. Samsung zaś jak dotąd niczym specjalnym nie zachwycił. Niby aparaty przyzwoite, niby optyka ciekawa ale ciągle im brakuje tego czegoś co sprawia że o NXach się marzy tak jak marzy się o m4/3 czy X-sach od Fuji
Cena pewnie będzie wyższa niż sugerowane przez sylwiusz'a 4 koła. Z taką ceną kiedyś debiutował NX20... wtedy "tak dobrze" się sprzedawał że Samsung dodawał tablet w prezencie. Jak będzie teraz? zobaczymy. W każdym razie wygląda to to na solidny amatorski korpus, a z tym obiektywem może powalczyć i o ambitniejszego fotoamatora.
no.... ekhm... solidny amatorski korpus? *.* A 16-50 2.0-2.8 to szklo "ambitnie amatorskie"?
Jej... nx1000 musi byc wiec chyba aparatem zabawkowym, a zestaw stalek 16 2.4/30 2.0/50 1.8/85 1.4 jest wprost wymarzony dla fanow kotkow i zachodow slonca.
O m34 i fuji marzy sie, bo jest hype i reklama, tak samo, jak marzy sie o Iphonie, a nie o tanszej i lepszej jakosciowo konkurencji. Fani Fuji mieli tak wyprane mozgi reklamą i wszechuwielbieniem tego produktu, ze nawet na poczatku, kiedy autofocus dzialal jak g*wno, powszechne bylo rozwazanie tego aparatu jako np. slubnej alternatywy dla lustrzankowej pelnej klatki.
Tak samo marzy sie o Leice, o macbooku, tak jak niektorzy marza o kablach za 1000 dolarow do ich sprzetu cyfrowego.
Ja rozumiem, ze takie rzeczy wypada pisac na nastolatki.org.pl czy stronach tego typu, jednak po dosc powaznym forum sprzetowym oczekiwalbym chociaz odrobine obiektywnosci i samodzielnego myslenia.
Przepraszam, no ale, zirytowalem sie :3
Jak marketing foto Samsunga w Polandii prawie nie istnieje, to i marzycieli brak. :cool:
Nawet teraz nie ma info wśród body o nx30 na ich polskiej stronie. Obiektywy tylko 4 w ogóle. Brak 85mm 1,4 także. Ambitnie i profesjonalnie.
Spójrzmy na to inaczej - odejmijmy wpierw kilka stówek za Lightrooma 5. Poza tym - ile kosztuje odpowiednik Olympusa Mikro4/3 z:
1/8000, 9 kl/s, wizjer odchylan 2,3MP, Wi-Fi z kontolą ze smarkfona, FullHD 60p, wtyk 3.5mm pod mikrofon, Bo mi się kojarzy tylko e-m1..
Planowałem rozbudowę Olympusa o om-d e-m5 a teraz po prostu zastanawiam się, co pokaże e-m10, bo zapał mi przeszedł.
Tanie 45mm 1,8, niedrogie stałki 2,8. I teraz ta wisienka na torcie 16-50mm 2,0-2,8 :cool:
hellbike - to tak na spokojnie... jest (choćby tu na Forum) kilka osób które zawodowo fotografuje aparatami m4/3. Umiesz podać jakieś nazwisko, jakiś przykład fotografa realizującego się w swym zawodzie (tudzież uprawianej zarobkowo pasji) aparatami Samsunga? Samsung jeszcze chyba długo będzie system tylko dla amatorów fotografii bez ambicji wejścia na rynek fotografów zawodowych czy fotografów artystów.
Iwo - Trafiłeś w samo sedno. Niedawno w wątku o E-M1 pytałem czy jest jakiś aparat który mógłby dorównać mu w funkcjonalności. Dziś przyszła odpowiedź ze strony Samsunga. Wszakże - patrząc tylko na zdjęcia tudzież opis - E-M1 i tak wygra uszczelnieniami i ergonomią a w tych kategoriach Samsung nawet nie próbuje powalczyć.
Zastanawiam się, czy wszyscy fanboje Samsunga w polskiej sieci to nie jest przypadkiem jedna i ta sama osoba. Wszyscy jacyś tacy nerwowi, z zacięciem trollaryzatorskim...
Oh, Logiko, umierasz w mych dłoniach :>
Nie potrafie tez podac zadnych nazwisk amatorow uzywajacych samsunga, oprocz siebie samego. Stad dosc prosty wniosek, idac twoim tokiem rozumowania, ze samsung nie jest aparatem dla amatorow. Moze nx30 w ogole nie jest aparatem, tylko np. tosterem.
Udzielajac szerszych wyjasnien - "liczba profesjonalistow uzywajacych samsunga" nie znaczy absolutnie nic. Jesli juz cos mialoby nas interesowac, to stosunek profesjonalistow do nie-profesjonalistow uzywajacych samsunga, a o tym niestety ani ja, ani ty nie mozemy niz powiedziec, bo odsetek uzytkownikow tego aparatu jest zbyt maly. Po drugie - zauwaz, ze mowimy o body ktore jeszcze nie wyszlo, oraz obiektywie - ktory rowniez jeszcze nie wyszlo. Zalozenia, ze dopiero co zapowiedziany sprzet juz w tym momencie posiada swoje odzwierciedlenie na rynku jest... chyba sam rozumiesz. Nie mozna raczej oczekiwac, ze liczba profesjonalistow uzywajacych nowego, nie istniejacego jeszcze szkla 2.0-2.8 jest w tym momencie duza.
epicure - ciekawe spostrzeżenie, hmm...
Ja w ogole nie jestem fanbojem. Przeciwnie - mysle, ze cala mania aparatowa napedzana jest reklamą i 70-80% z was, myslacych, ze Olympus miszcz - bylaby rownie szczesliwa z innym systemem. Podobnie uwazam, ze 90% osob ogladajacych 100% powiekszenia zdjec przed kupnem aparatu, w rzeczywistosci nie zauwazyla by roznicy pomiedzy zdjeciami robionymi sprzetem za 5-10k, a kompaktem za 1000zł.
Ale jak ktos pisze, ze obiektyw ze swiatlem 2.0-2.8 jest "zaawnsowanie amatorski", gdzie profesjonalnym standardem sa zoomy 2.8, to... kogo to fanboyizm? Bo ja mysle, ze predzej Jana, niz moj.
A mnie głosy epi czy iwo zwyczajnie śmieszą.
Epi: jak Samsung puści puszkę do której mogę podłączyć manualny obiektyw i mieć stabilizację tak skuteczną jak na zdjęciach Jack'a, daj znać proszę a póki co...
Iwo, stałki 2.8???
Małe? EPM2 14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8.
Tylko foto? EM5 i co komu pasuje.
Wideo? GH2@VK lub GH3.
Coś innego? Dla mnie tylko coś z dwóch dwójek: xz2/stylus1 lub Alfy 7/R (plus Voigtlandery).
hmmm. w moim XZ-2 jest zoom f/1,8 - 2,5 - znaczy się jest to profi-sprzęt?
tak wiem, to było nieczyste zagranie :) ale chodzi mi o pokazanie takiej myśli że jeden udany korpus, czy jeden lub dwa ciekawe obiektywy nie sprawią że po system sięgną zawodowcy. No chyba że będzie to uderzenie naprawdę z grubej rury tak jak w Fuji gdzie i matryca X-trans narobiła trochę zamieszania i szkła zaprezentowane przy debiucie systemu potrafiły zaimponować. Takie 35/1,4 to przecież cymesik... znajdzie się jakiś jego odpowiednik w systemie Samsunga?
Dlatego uważam że Samsung pozostanie systemem dla amatorów, raczej nawet ambitnych amatorów bo ci mniej wciągnięci w temat mogą nawet nie wiedzieć że Samsung robi jakieś aparaty poza kompaktami i tymi wbudowanymi w smartfony.
Podobnież uważam, że nowy 16-50 choć zapowiada się bardzo ciekawie i aż żałuję że nie ma jego odpowiednika w m4/3, pozostanie obiektywem co najwyżej dla zaawansowanych amatorów. Tak jak to ma miejsce z Sigmami czy Tamronami 17-50/2,8 produkowanymi do lustrzanek APS-c
Wszystkie NXxx były fajne (a właściwie wciąż są) tylko, że rynek w Polsce (dzięki marketingowcom) został właściwie pominięty...
Zawsze miałem chrapkę na NX dwucyfrowy - może czas najwyższy ? :)
16-50/2-2.8 świetne "na oko", ale wciąż jest to podróż w stronę luster. MFT polega na małych obiektywach (poza planowanym 40-150 i super tele), a tutaj mamy ponad 600gram obiektywu. Rozumiem pogoń za jakością, ale w podobnej wadze będą szkła do dSLR, a bezlusterkowce z zasady miały być jednak mniejsze/lżejsze...
Ano, to fakt. Sam w NXach zrobil spory flange, najwiekszy wsrod bezlusterkowcow, byc moze to powoduje takie rozmiary/wage szkiel. Taki bdb optycznie 85/1.4 do NXa jest nawet wiekszy i ciezszy od swoich lustrzankowych odpowiednikow:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1=322&add2=933
Niektore korpusy tez na papierze wygladaja dobrze, ale sporo bylo narzekania na funkcjonalnosc. Pamietam, ze np. bolaczka NX20 bylo "zapychanie" sie systemu, kiedy zapisywane byly pliki RAW, jakby firmware byl za malo wielozadaniowy...
A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s? Chyba tylko sztachetę w płocie albo badyla z rozmytym tłem, bo wszystko, co żyje, wyjdzie poruszone. Kumaci ludzie to wiedzą i nie podniecają się nowinkami, które mają znikome zastosowanie w praktyce. Interesuje ich za to jakość obrazu i możliwości fotograficzne, a te Samsung oferuje lepsze, przynajmniej na papierze. Założysz się, o czym więcej będzie się dyskutować na forach i w artykułach - o stabilizacji z pleśniakami, czy o większej matrycy i jaśniejszym obiektywie? Ten trend jest bezlitosny i Twoje upodobania go nie zmienią.
Ja ostatnio zauważyłem, że często jest to niestety już główna zasada. OM-D E-M5 jest fajny, ale sam jako taki jest po prostu zbyt mały.
Przywołam Panasonica z modelem Gh3 - dla mnie to jest najsensowniejszy model mikro43 - nyny się śmieje z jego niepotrzebnej lustrzankowatości, ale ja mam wrażenie że jest to jedyne body, którego zewnętrzna lampa nie przeważy co mnie w e-m5 wkurzało.
Fajnie, że są body jak gm1/e-pm2/nx300 jak i nx30/e-m1/gh3 czy szkła mZD12-40/nx16-50/mZD75/nx85 dla mniej wyczulonych na każdy gram
Brak lustra upraszcza sprawę, poowooli wypiera starą technologię DSLR, ale nie wymusza kurduplowatych rozmiarów, a jedynie je umożliwia.
Mnie.. strach się przyznać. Jakiś czas temu kupiłem OM 50mm 1,4 i adapter. Nie robiłem w czasie 1/4s, ale 1/30 i po prostu mi się przydawała, bo nie mam ręki snajpera. Po prostu kupić tanio PENa czy nexa z heliosem za 40zł i i zrobić kilka zdjęć na imprezie bezstresowo bez lampy
epicure - Właśnie do manualnych stałek stabilizacja wyśmienicie się przydaje - nie żeby wydłużać czas migawki bo ruchu i tak nie zamrozisz ale by precyzyjnie ostrzyć. W takim E-M6 czy E-M1 gdy powiększony fragment kadru "nie skacze" znacznie łatwiej ostrość ustawić niż wtedy gdy stabilizacji nie ma.
Argument celny, ale nadal bez znaczenia, bo nikt nie będzie go brał pod uwagę. Jest za słaby, żeby przebić się przed argument wielkości matrycy i jasności obiektywu. Śledźcie komentarze na forach i w serwisach, to będzie telenowela z przewidywalnym scenariuszem.
---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
Na imprezie na 1/30 s? No nie przekonałeś mnie. A przekonać maniaków dużych matryc i jasnych obiektywów, z kalkulatorem GO zamiast mózgu (czyli jakieś 90% opiniotwórczej społeczności fotografów w internecie) będzie Ci jeszcze trudniej.
Nie muszę przekonywać. Po co mi też do szczęścia i banda maniaków, jako najbardziej opiniotwórcza grupa i jej przekonywanie, kogokolwiek.
Każdy wie lepiej, taka natura zwłaszcza ludzi z dużym szklanym przedłużeniem ego. Aktualnie na forum jest 243 użytkowników online. 82 zalogowanych oraz 161 gości i wystarczy jak dla mnie, zwłaszcza, że jest to najbardziej międzysystemowe forum - od Canoniarzy i NIkoniarzy z FF po niszowców z jakimś Pentaksem czy Fuji :P
Tutaj jest forum Olympusa - takiego niszowego systemu z małą szumiącą z niskim DR, wielkim GO i w ogóle bleee dla maniaków.
Hmmm, tak w sumie to miły komplement dla mnie i tego forum, nigdy nie lubiłem iść z prądem, a tutaj okazuje się, że reszta to maniacy jacyś.
epicure - kilka takich spostrzeżeń:
1) Matryce Samsunga choć w formacie APS-c jakoś nie górują osiągami ponad nowe matryce m4/3
2) Silnik jpg w Samsungach jest "specyficzny"
Zaglądnąłem sobie na pixel-peeper.com. Z Olympusa E-M5 zamieszczonych jest tam 1581 pełnowymiarowych zdjęć. Z Samsunga NX20 - będącego praktycznie tak samo długo na rynku takich zdjęć jest 13...
Czy można to uznać za jakiś wyznacznik popularności systemu?
Zupełnie nie o to chodzi... Ale dobra, nieważne.
Samy mi się zawsze podobały, ale:
Mały to on nie jest(choć w porównaniu z Sigmą to mikrus). Jest pytanie czy takie parametry upchane w takim małym/dużym wymiarze jednak nie odbiją się na jakości. Pomijam fakt, że fani portretów i tak f2 mieć nie będą. :-P
- masa: 622 g,
- wymiary 81 x 97 mm,
- mocowanie filtra: 72 mm.
Inna sprawa, że jak cena zestawu zjedzie tak jak NX20 to nawet Ola-Dżedaj nie pomoże...
Ja widzę miejsce Samsunga w foto podobnie jak Panasonica - firmy kojarzone głównie ze sprzętem RTV, robiące dobre aparaty za przyzwoite pieniądze, ale bez zadęcia bycia "pro".
Bawiłem się kiedyś w MM Samsungiem NX20 i wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dobra jakość wykonania, proste i przejrzyste menu, AF wraz z kitowym obiektywem błyskawiczny, nie odbiegał od m43. Niestety cena mnie odrzuciła, bo kosztował dużo... dużo za dużo na tle konkurencji.
Taki NX30 wygląda na całkiem sensowny i przemyślany produkt a spektrum obiektywów pozawala nazwać linię aparatów NX systemem. Fajnie, że jest na rynku bezlusterkowców konkurencja dla Sony/Olympus/Panasonic/Fuji, może dzięki temu ceny spadną do bardziej ludzkich poziomów a i każdy z fotografujących będzie miał większy wybór.
Tyle że teraz możesz mieć za 2000 PLN z NX20 KITem, a GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.
Tyle, że mam G3, który z kitem kosztuje kilkaset zł mniej a wg mnie nie ustępuje NX20. Zresztą nie o tym, fajnie jest mieć wybór i trzeba się cieszyć, że producenci dostarczają nam coraz to lepsze NARZĘDZIA do fotografowania. A firma czy model to już drugorzędna sprawa, każdy dobierze taki młotek, jaki najlepiej mu leży w łapach :)
Nie chodzi o to, co Wy lubicie, tylko o to, co lubi przeciętny amator fotografii. Wystarczy poczytać komentarze pod newsami, testami i artykułami, jak niewiele jest zachwytów nad możliwością używania stabilizacji w manualnych stałkach, a jaką podnietę wywołuje rozmiar matrycy i jasność obiektywu. I dlatego uważam, że chwila sławy E-M1 mija - teraz Samsung będzie królem komentarzy.
I to jest najsmutniejsze :)
Ale dzięki temu można żyć w swojej własnej niszy i cieszyć się z tego, czego się używa.
Ja do niedawna miałem gigantyczne parcie w stronę 42.5/1.2, ale w końcu mi przeszło. Raz, że finansowo, a dwa, że 45/1.8 to świetne szkło.
Samsung to świetny system dla tych, którzy wiedzą czego chcą. Ich zestaw obiektywów zaspokoi 90% użytkowników, a jednak PR ich nie wybił na rynku prawidłowo...
Jest juz NX30 w camerasize.com. Hmm... jak na bezluterkowca duzy, wiekszy od poprzendika NX20, znaczaco wiekszy od E-M5 i porownywalny z mala lustrzanka z wyzszej polki, ergo Pentaxem K-5:
Załącznik 107288Załącznik 107289
Tyko że Pentax jest tak gruby, jakby był na sterydach, a Samsung ma fajne smukłe body. Wielkość pewnie podobna, jak w przypadku GH3 czy E-M1. Puszka nie dla mnie, ale jeśli ktoś chce się bawić dużymi szkłami, to będzie w sam raz.
Ale co mi się podoba?
Trzeba przyznać, że Samsung zaskoczył. A już myślałem, że Samsung odpuścił sobie rynek foto. A tymczasem mądrze uzupełnił system.
Obiektyw 16-50 f/2-2.8 jest jaśniejszy niż można było oczekiwać.
Naleśnik 16-50 f/3.5-5.6 przyda się do małych NXów.
Wreszcie jest nowa lampa z wszystkimi funkcjami których brakowało.
I jest następca NX-20.
Coraz ciekawiej się robi w świecie bezlusterkowców.