-
LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.
Razem z GM-1, Panasonic zaprezentował obiektyw LEICA DG SUMMILUX 15mm/F1.7 ASPH.
http://www.43rumors.com/panasonic-gm...lly-announced/
-
Odp: LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.
Ciekawe szkiełko, zobaczymy ile sobie zaśpiewają za nie
z panasonic.net
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
LEICA DG SUMMILUX 15mm/F1.7 ASPH.
Dzięki za njiusa. W zasadzie mogę powiedzieć, że nie ma szans na 12/1.4 w Lajce. To dobrze! Mam super Olka a Panas pewnie bredzę, ale zrobi kolejną koło 10mm.
Jest pierścień przysłony, mocny atak na:
1. CV 17.5/.95
2. SLR Magic 17/T1.6
3. Oly 17/1.8
Niesamowite jaki jest wybór szkieł w m43 :mrgreen:
---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Ciekawe szkiełko, zobaczymy ile sobie zaśpiewają za nie
Pomiędzy 17/1.8 a 25/1.4, mam oczywiście na myśli ceny w dniu ich premier.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jest pierścień przysłony,
W mojej dużej Leice 25/1.4 też był, ale jakoś działać nie chciał
-
Trochę nijaka ogniskowa jak dla mnie. Bardzo szeroko nie jest - a tak uniwersalnie jak przy 17-20 mm też nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Trochę nijaka ogniskowa jak dla mnie. Bardzo szeroko nie jest - a tak uniwersalnie jak przy 17-20 mm też nie.
To szkiełko wymiecie z torby: 14/2.5, 17/1.8, 17/2.8. Pierścień przysłony jednoznacznie wskazuje, że Panasowi nie podoba się sukces 17/1.8 z jego trybem snap focus.
Rozmiar to pewnie połowa drogi pomiędzy 20/1.7 a 25DG.
-
To mamy już 12, 14, 15, 17, 19, 20, 25 :mrgreen: Pora na 13, 16, 18 i 21-23mm:wink:
-
Szkoda, że nie zaskoczą czymś ultra szerokim albo porządnym tele. Nawaliło tych standardów co milimetr psu na budę. Z "niecierpliwością" czekam na 19.5mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Szkoda, że nie zaskoczą czymś ultra szerokim
Marzyć zawsze można, takie 6-12/nawet 4 od Olka byłoby rewelacyjne, ale czy zarobiłoby na siebie?
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
albo porządnym tele.
Terada w wywiadzie mówił o tele stałkach, kwestia porządnego tele to kwestia $$$, które trzeba by wyłożyć na ZD300. Na pewno o to ci chodzi? ;)
Z budżetowych są 50-200 i 100-300.
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Nawaliło tych standardów co milimetr psu na budę. Z "niecierpliwością" czekam na 19.5mm
Żaden Japoniec nie skrzywdzi drugiego. Korea jak ostro walczy a bliżej, za rogiem powoli budzi się Tygrys.
-
Nie kumam na cholerę tyle tych szkieł. Tego, co jest potrzebne, to w dalszym ciągu nie ma, a naciupciali tych ogniskowych co 2 mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tego, co jest potrzebne, to w dalszym ciągu nie ma
Co miał na myśli?
-
Szkła f/1,2 albo chociaż f/1,4 są potrzebne.
-
1 załącznik(ów)
-
cena, cena, cena?
jeżeli niższa niż 12 2.0, to i dla niego konkurent, jeżeli wyższa lub równa, to już dylemat przy wyborze o szerokość i jasność.
więc trzeba poczekać na cenę.
jeszcze jakość... tu z premedytacja nie napisałem o niej. zakładam, że panas będzie tak dobry jak 20ka czy lepszy niż 12ka?
nie wiem, chwilowo zakładam, że będzie porównywalny.
p.s.
nachodzi mi jeszcze taka myśl.
ten obiektyw nie jest skierowany do osób które już zbudowały system.
to jest dla osób które wchodzą w system i nic nie mają albo weszły i jeszcze za dużo nie mają!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Szkła f/1,2 albo chociaż f/1,4 są potrzebne.
Pierwsze za moment, drugie już od jakiegoś czasu, czego brakuje ci jeszcze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
...jeżeli niższa niż 12 2.0, to i dla niego konkurent...
Kto potrzebuje ogniskowej 15 mm to zapewne go kupi, ale porównywanie go do 12mm to już duże nadużycie...
---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pierwsze za moment...
Jakoś ten moment mi się dłuży... :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
jeszcze jakość...
15mm, f/1.7, fi: 37mm = mistrz! Super kompan dla mZD45. Rewelacyjna koncepcja, resztę zweryfikuje optyczne.pl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pierwsze za moment, drugie już od jakiegoś czasu, czego brakuje ci jeszcze?
No właśnie brakuje tego pierwszego i trzeciego, czyli ekw. 35 mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Jakoś ten moment mi się dłuży... :evil:
Był kiedyś na forum koleś mynameisnobody, pierwszy raz od niego słyszałem, że na rynku jest konkretna kosa pomiędzy Oly i Panasem.
Plotka o grudniu pojawiła się zaraz po pierwszych doniesieniach o EM1/12-40. Od początku wiadome było, że to jest fake.
Tym niemniej czekam i no cóż spodziewam się stabilizacji na poziomie 1/25-1/10. Inaczej to bez sensu.
A i jeszcze (po lekturze 25DG) czekam na pomiary DXO ile Tej światłosiły jest w f/1.2. Żeby się tylko nie okazało, że to będzie T/1.6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
... ale porównywanie go do 12mm to już duże nadużycie...
w pełni się zgadzam i w pełni nadużyłem nadużycia :(
ja powoli wchodzę w sys. i napiszę to ze swojego punktu widzenia.
jeżeli 12ka kosztuje ok 2800 zł
jeżeli (tego chyba jeszcze nie wiemy) będzie kosztować np 1800 zł
to ja budując sys, mimo, że uwielbiam szerokie spojrzenie kupię panasonica. poświęcę się na początek!
bo muszę kupić korpus i siakieś szkiełka lub szkło. stąd moje nadużycie.
działa to samo równanie w stosunku do 17ki.
w takim kontekście oba obiektywy porównałem i nadużyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
w pełni się zgadzam i w pełni nadużyłem nadużycia :(
w takim kontekście oba obiektywy porównałem i nadużyłem.
Każdy porównuje do czego mu pasuje, ja spuściłem już 14/2.5 bo nie widziałem tego do czego mnie przyzwyczaił 5.1mm na LX3 czyli 12 (ekwiwalent 24mm).
Żeby było najśmieszniej SLR Magic z nazwy 12/T1.6 pogodził oba, bo daje jeszcze szerszy obrazek niż 12/2 :)
-
epicure
w pełni się zgadzam - zwłaszcza, że przy większości zdjęć to kwestia krok do przodu/do tyłu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
To teraz porównaj jasność jednego i drugiego..
-
Przy okazji 15/1.7 Panas pokazał nowy roadmap na którym brak... 150/2.8 POIS :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Każdy porównuje do czego mu pasuje, ja spuściłem już 14/2.5 bo nie widziałem tego do czego mnie przyzwyczaił 5.1mm na LX3 czyli 12 (ekwiwalent 24mm).
Żeby było najśmieszniej SLR Magic z nazwy 12/T1.6 pogodził oba, bo daje jeszcze szerszy obrazek niż 12/2 :)
jak pisałem, kwestia kompromisu.
ja sam wybrałem LX3 właśnie dla 24mm.
jeżeli ceny będą podobne... temat można uznać za niebyły :D w innym przypadku mnie osobiście znowu rozgrzeje.
-
Ten roadmap to żart? Nie ma nic nowego, oprócz tego, co zostało już zaprezentowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ten roadmap to żart? Nie ma nic nowego, oprócz tego, co zostało już zaprezentowane.
Jest nowe, małe, ciemne 35-100.
-
Miałem na myśli nowe, czyli lepsze, a nie nowe, czyli gorsze stare.
-
Czy to szkielko będzie stabilizowane ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Laqua
Czy to szkielko będzie stabilizowane ?
Tak, ale stabilizator tylko Mega (starszy) nie Power (nowszy, wydajniejszy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tak, ale stabilizator tylko Mega (starszy) nie Power (nowszy, wydajniejszy).
Dzięki gietrzy !
-
Nie rozumiem po co ten pierścień przysłon z przodu.
Czy będzie on kompatybilny z wszystkimi aparatami? Bo zapewne będzie sterowany elektronicznie.
-
GM1 ma tylko jedno kółko i jeżeli ma robić za korekcję ekspozycji to pierścień przysłon jest jak najbardziej na miejscu.
Kompatybilność chyba nie będzie problemem, bo obiektyw pewnie informuje body o przysłonie jaką ma ustawioną. Pytanie czy będzie się dało zmieniać przysłonę z poziomu body? Tutaj może być gorzej.
-
Cytat:
Marzyć zawsze można, takie 6-12/nawet 4 od Olka byłoby rewelacyjne, ale czy zarobiłoby na siebie?
Mi się marzy dobra,uszczelniona stałka w okolicach 9mm/3.5. I myślę, że by zarobiła na siebie
Cytat:
Terada w wywiadzie mówił o tele stałkach, kwestia porządnego tele to kwestia $$$, które trzeba by wyłożyć na ZD300. Na pewno o to ci chodzi?
Nie o to. Raczej coś w deseń 200-400 :) Może być i ciemne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
GM1 ma tylko jedno kółko i jeżeli ma robić za korekcję ekspozycji to pierścień przysłon jest jak najbardziej na miejscu.
Kompatybilność chyba nie będzie problemem, bo obiektyw pewnie informuje body o przysłonie jaką ma ustawioną. Pytanie czy będzie się dało zmieniać przysłonę z poziomu body? Tutaj może być gorzej.
Powtórzę się. Duża Leica 25/1.4 miała pierścień przysłony który nie działał z body Olka więc skąd ta pewność że nie będzie problemu z kompatybilnością? Z kolei każde body Olka sterowało przesłoną w tej Leice więc tu z kolei ja nie widzę problemu.
-
1) ten pierścień przesłon to trochę tak jakby konstruktorzy z Panasonica sukcesu Fuji pozazdrościli :)
2) Ten pierścień to novum w systemie... więc albo interfejs obiektyw - korpus miał "rezerwowe linie danych" albo obiektyw, w zależności od położenia pierścienia będzie się różnie przedstawiał - gdy pierścień będzie na A - to będzie to 15mm / f1,7 - f16 a gdy będzie w położeniach innych to się przedstawi jako np. 15 mm / f8 :) Korpusy powinny sobie bez problemu poradzić z interpretacją takiej informacji... ot, tak działają przecież zoomy o zmiennym świetle które płynnie przekazują informację jaką minimalną przesłonę mogą w danym momencie ustawić
3) zapowiedź tego obiektywu mnie zaskoczyła ale nie zdziwiła. Panasonic zawsze był trochę dziwny - ot kiedyś zaproponował 20stkę która ani nie była ekwiwalentem 35tki ani 50tki... takie dziwne coś ni to pośrodku... a które okazało się bardzo, bardzo praktyczne i przez wielu użytkowników wychwalane w samych superlatywach...
Z 15stką może być podobnie - takie coś pośrodku pomiędzy ekwiwalentami 28ki a 35tki...
4) ciekawy jestem ceny, o jakość w sensie rozdzielczości się nie martwię - patrząc na wielkość przedniej soczewki myślę że zostawi Olympusową 17stke daleko z tyłu... obawiam się jedynie jak będzie z aberracjami bo to zawsze słaby punkt w obiektywach Panasonica
5) światło 1,7 (też dziwna wartość) interpretuję jako taki pstryczek w noc Olympusowi - niby żadna różnica, ale jednak jaśniej niż 17/1,8 :-)
konkluzja - większy wybór na rynku - większy fun dla zakupoholików i sprzętomaniaków :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Powtórzę się. Duża Leica 25/1.4 miała pierścień przysłony który nie działał z body Olka więc skąd ta pewność że nie będzie problemu z kompatybilnością? Z kolei każde body Olka sterowało przesłoną w tej Leice więc tu z kolei ja nie widzę problemu.
Może dlatego, że to nie było natywne szkło m4/3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Może dlatego, że to nie było natywne szkło m4/3?
A co to ma do rzeczy skoro nienatywne duże 4/3 pracują pod m4/3 przez zwykły pierścień pośredni?
-
Tak chyba nie do końca pracują. Przynajmniej Panasonic nie gwarantuje że wszystkie działają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jbator
Tak chyba nie do końca pracują. Przynajmniej Panasonic nie gwarantuje że wszystkie działają.
Piszesz bo miałeś w łapach i sprawdzałeś czy tylko gdzieś słyszałeś?