-
Nikon D7100 czy warto?
Planuję zakup Nikona D7000, trochę sie naczytałem o jego problemach z AF itp. Powiedzcie czy 1000zł więcej za nikona D7100 jest sens wydawać? (51 polowy AF, brak filtra dolnoprzepustowego, no i matryca 24Mpix.) Dodam, że ze szkiełek, na razie posiadam 50/1.8, 18-105/3.5-5.6, w najbliższym czasie 17-55/2.8.
-
Odp: Nikon D7100 czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Powiedzcie czy 1000zł więcej za nikona D7100 jest sens wydawać?
Ja bym brał 7100.
-
nie wiem czy warto, zależy do czego. na moje potrzeby warto. jest to nowa konstrukcja z elementami profesjonalnych pełnych klatek, mi podoba się funkcja crop x1,3, która przydałaby mi się.
czytałem dużo dobrego o tym aparacie
-
Generalnie przeznaczenie min. śluby.
-
Witam! Polecam lekturę wątków na temat tych dwóch aparatów na forum nikona: http://forum.nikoniarze.pl/index.php :) . Moim zdaniem NIKT w pełni obiektywnie nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy warto wydawać 1000 zł więcej na nikona d7100 i czy warto kupić d7000 . Kilka lat temu interesowałem się sam nikonem d7000 ale dyskusje na temat problemów z nim, a szczególnie problemy użytkownika "fatman" z tym aparatem a potem z serwisem nikona, skutecznie zniechęciły mnie do zakupu tego modelu. Wybrałem inny trochę starszy ale w miarę pewny d 300s . Osobiście uważam że ciężko zarobione pieniądze trzeba wydawać ostrożnie :grin: . Dzisiaj jeżeli miałbym kupować nowy aparat nikona ze średniej półki to wydaje mi się że d7100 nie ma żadnej alternatywy (chyba że kiedyś wyjdzie d400 :lol: ). Ale to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Szczęśliwi posiadacze d7000 mogą mieć odmienne zdanie :) .
-
A ja niezmiennie kupilbym nawet uzywanego D700, szczegolnie do slubow
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Witam! Polecam lekturę wątków na temat tych dwóch aparatów na forum nikona:
http://forum.nikoniarze.pl/index.php :) . Moim zdaniem NIKT w pełni obiektywnie nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy warto wydawać 1000 zł więcej na nikona d7100 i czy warto kupić d7000 . Kilka lat temu interesowałem się sam nikonem d7000 ale dyskusje na temat problemów z nim, a szczególnie problemy użytkownika "fatman" z tym aparatem a potem z serwisem nikona, skutecznie zniechęciły mnie do zakupu tego modelu. Wybrałem inny trochę starszy ale w miarę pewny d 300s . Osobiście uważam że ciężko zarobione pieniądze trzeba wydawać ostrożnie :grin: . Dzisiaj jeżeli miałbym kupować nowy aparat nikona ze średniej półki to wydaje mi się że d7100 nie ma żadnej alternatywy (chyba że kiedyś wyjdzie d400 :lol: ). Ale to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Szczęśliwi posiadacze d7000 mogą mieć odmienne zdanie :) .
o d400 były plotki że ma być nawet w tym roku
-
Plotki na temat d400 że to "już prawie jest" to czytałem już bez mała 3 lata temu :grin: przy okazji wejścia na rynek d7000.
---------- Post dodany o 09:04 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------
Wątek Fatmana o d7000 :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
-
D7100.
Przy ostrym obrazku crop z 24mln to fajna sprawa. Osłabiony filtr AA to minimalnie lepsza rozdzielczość czyli więcej detalu np w cropie. Minus to serwis. Ale może to się zmieni. Czeka Cie jeszcze zakup lampy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
D7100.
Przy ostrym obrazku crop z 24mln to fajna sprawa. Osłabiony filtr AA to minimalnie lepsza rozdzielczość czyli więcej detalu np w cropie. Minus to serwis. Ale może to się zmieni. Czeka Cie jeszcze zakup lampy.
Lampę już kupiłem, zdecydowałem się na YN-568ex -obsługuje już synchronizację z krótkimi czasami, dopiero dwa dni ją mam więc muszę jeszcze potestować, mam też jedna manualną Yn-560 II i jestem z niej zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
o d400 były plotki że ma być nawet w tym roku
To są tylko marzenia osób chcących następcy d300. Po wydaniu d600 nie ma miejsca w ofercie na coś lepszego APSC, w wyższej cenie (i specyfikacji).
-
Jesli sluby, to celowałbym w używanego D700 :)... serio. Obrazek na wyskim iso moze ciut lepszy na D7100 będzie, bo w koncu 700 ma juz pare lat, ale odkad sam ja posiadam, przestałem w ogole myslec o tym, ze puszka mnie ogranicza... moze kiedys zamienie 700'ke na D4. Może.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/865|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/792|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/441|0/(brand3)/Nikon
D700 bedzie mniej szumiec, ale ma mniejszy DR. Kwestia gustu. jak dla mnie D700 all the way.
-
Tyle, że używany droższy niż nowy D7100, a jednak już kilku letni i z przebiegiem. Ja jakoś wychodzę z założenia że jednak nie ma się co cofać, jednak chcialbym kupić aparat na najbliższe kilka lat. A D700 ma już 5 lat. Jednak nowe matryce mają lepsze parametry.
-
Osobiście dołożyłbym do D7100.
D600 to też niezła opcja jeśli kogoś stać. Ale wtedy musiałbyś zmienić i obiektywy.
Warto by dokupić 85/1.4 :wink:
-
I tak chyba zrobię jak sprzedam moje olkowe sprzęty to kupię D7100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
To są tylko marzenia osób chcących następcy d300. Po wydaniu d600 nie ma miejsca w ofercie na coś lepszego APSC, w wyższej cenie (i specyfikacji).
Oczywiscie, ze jest miejsce...
Przeciez D600 to jest tak kompletnie rozny aparat i skierowany do innej grupy, ze nawet nie ma co dywagowac.
D400 jak najbardziej jest sens wypuszczac, bo to inny target klienta, i kalkulacja czy porownanie do bieda fufu nie ma sensu.
Tylko nie wiadomo co na to slupki w ksiegowosci korporacyjnej zoltego.
Wracajac do meritum jak nie ma siana na d600 i nie wchodzi w gre uzywka d700, to raczej wyboru nie ma.
D300s jest jeszcze gdzieniegdzie do wyrwania, ale w perspektywie D7100 do chalturzenia raczej ten ostatni.
Kwestia czy D7000 czy D7100 to juz indywidualnie, jesli sprawne D7000 bez wad to jest to swietne body w zupelnosci wystarczy, no ale trafic takie :)
D7100 sympatyczna maszyna i chyba teraz najlepiej oplacalny zakup.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
A ja niezmiennie kupilbym nawet uzywanego D700, szczegolnie do slubow
pozdrowionka
Podpisuje się pod tym obiema rekami. ;-)
D700 to względnie "tani" (jako używany) aparat który po prostu nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
Dla mnie wielkim plusem FX'a są stałki, w końcu 28mm to 28mm a 50mm to 50mm (obecnie mój ulubiony zestaw ogniskowych). W temacie ISO... ustawiłem je na AUTO i zapomniałem o nim. Skupiam się tylko na zdjęciach.
-
Moim zdaniem do slubów czy innej pracy zarobkowej lepiej po prostu wybierac aparaty ktore do takiej pracy sa zaprojektowane. D700 to prawdziwy workhorse, tak samo jak D3/s/D4. 2 lata pracy, ani razu zadnego problemu. 8kl.s z en-el4 i gripem, do tego stalki, 15-30, 80-200, i autoISO z max iso 4000. Kazda klatka sie nadaje do druku 60x40cm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
Moim zdaniem do slubów czy innej pracy zarobkowej lepiej po prostu wybierac aparaty ktore do takiej pracy sa zaprojektowane. D700 to prawdziwy workhorse, tak samo jak D3/s/D4. 2 lata pracy, ani razu zadnego problemu. 8kl.s z en-el4 i gripem, do tego stalki, 15-30, 80-200, i autoISO z max iso 4000. Kazda klatka sie nadaje do druku 60x40cm
Ale ludzie tu się znowu robi podobna gadka do innych wątków, wiem że D800 było by super ale to nie ta półka jeśli chodzi o kaskę. D700 za dobrą (przebieg ok. 50000) sztukę trzeba dać z 5500zł. A za nowego D7100 - 3800zł. to chyba jest różnica. A jak się wszystko super ułoży to za kilka latek może sobie kupię pełną klatkę. Moje pytanie było czy warto dołożyć 1000 aby dopłacić do D7100. Czyli do D700 musiałbym dołożyć 3000! :shock:
---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:31 ----------
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków. Jak aparat dobiera ISO? Załóżmy że ustawiam zadaną przysłonę i w którym momencie automatyka zacznie podnosić iso? Poniżej jakiej wartości czasu? Są jakieś reguły?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Ale ludzie tu się znowu robi podobna gadka do innych wątków, wiem że D800 było by super ale to nie ta półka jeśli chodzi o kaskę. D700 za dobrą (przebieg ok. 50000) sztukę trzeba dać z 5500zł. A za nowego D7100 - 3800zł. to chyba jest różnica.
Pół roku temu kupiłem od bardzo dobrego znajomego aparat D700 wraz z oryginalnym gripem za 4k pln. Aparat miał przebieg niecałe 3k zdjęć. Pełen komplet łącznie z kartonami, dowodami zakupu itd.
Może trzeba lepiej szukać. ;-)
-
AUTO ISO - a jak z tym auto iso o którym wspominałem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków. Jak aparat dobiera ISO? Załóżmy że ustawiam zadaną przysłonę i w którym momencie automatyka zacznie podnosić iso? Poniżej jakiej wartości czasu? Są jakieś reguły?
W przypadku D700, tryb M i Auto ISO... kontroluje tylko czas i przysłonę. Aparat sam dobiera ISO, oczywiście odpowiednio dobierając wartości czasu i przysłony mogę sterować wartością ISO. Plus jest taki że do poprawnej ekspozycji używam tylko 2 pokręteł. Chcąc wprowadzić korektę naświetlenia wciskam przycisk korekty i kółkiem wprowadzam wartość. Trzeba tylko pamiętać że w chwili założenia lampy (lub włączenia tej wbudowanej) aparat przywraca ostatnią ręcznie wybraną wartość ISO.
Przydatnym wynalazkiem jest przycisk AF-On. obecnie do odpalenia AF używam tylko tego przycisku. Spust służy tylko do wyzwolenia migawki, jedynie wciśnięcie przycisku migawki do połowy powoduje blokadę ekspozycji (przydaje się przy pomiarze punktowym i szybkim przekadrowaniu, kiedy nie ma czasu użyć dedykowanego przycisku blokady ekspozycji).
PS.
Oczywiście można użyć Auto ISO w pozostałych trybach, ustalamy wtedy najdłuższy akceptowalny czas po przekroczeniu którego aparat podwyższa sam ISO. W najnowszych aparatach Nikona AUTO-ISO działa również podczas użycia lampy błyskowej.
-
chyba nic nie musze dodawac, pozatym, zeby jak masz isoauto w D700 nie ustawic przypadkiem przyciskiem iso niczego ponizej iso200 (czyli wartosci LO) bo aparat głupieje i potrafi wywalic iso na 4000 i czas na 1/8000.) Natomiast fajne jest to, ze aparat bardzo plynnie dobiera iso, rowniez poza wartosciami przypisanymi jako skoki co 0.3 ev. np zdarza mu sie zrobic zdjecie na iso 1100.
-
Mozna kupic D700 w dobrej cenie podobnej do 7100.
Chcialbym zobaczyc 7100 po paru latach uzywania w stosunku do D700.
D700 uwazam za puszke kompletna do wszystkiego i gdybym mial powaznie rozwazac prace/orke to D700 ew D3 lub przy umiejetnym uzywaniu 1Dmk2N i staleczki.
Kup co chcesz tylko pamietaj, ze kupujesz system, reportersko Nikon chyba jednak ma przewage, choc tak na prawde to zalezy od tego jak Ci lezy, rownie dobrze mozesz robic kazdym innym systemem
pozdrowionka
-
Podaż używanych D700 jest tak niska, że bardzo ciężko ustrzelić coś sensownego, jeśli aparat ma być do ślubów to bez wahania warto dołożyć 1k pln do tego aby mieć hm..zaryzykuje moim zdaniem najlepszy autofokus obecnie dostępny w aparatach, ten z D7000 to jednak loteria, a o połowę większa rozdzielczość matrycy robi jednak swoje przy późniejszym kadrowaniu, wiadomo na ślubie nie zawsze wszystko się ustrzeli jak trzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków.
Tak jak pisze eFiX czyli zarąbiście (D3).
-
W nowszych modelach (4, 800, 600, 5200, 7100) AutoISO działa jeszcze sprawniej. Dodano możliwość automatycznego skrócenia czasu wraz z zwiększeniem ogniskowej.
Co do wyboru sprzętu na śluby (D700 vs D7100):
plusy D7100:
+lepsza jakość obrazu (szum, banding), oczywiście po delikatnej obróbce
+dwa sloty na kartę pamięci (kopia na drugą kartę). Doceni to każdy, kto stracił zdjęcia w wyniku poważnej awarii karty pamięci.
+możliwość zapisu sekwencji filmowej w doskonałej jakości
+znacznie więcej Mpix -bardzo przydatne przy foto ślubnym.
minusy D7100:
-HOT pixele, pojawiające się w dużej ilości po krótkim czasie użytkowania (takie sygnały dochodzą do mnie w licznych PW. emailach itd).
-na razie nic nie wiadomo na temat wytrzymałości sprzętu (jakość wykonania -a można mieć wątpliwości, zwłaszcza jak się wie jak wykonany jest D800).
-kiepska seria (mało zdjęć w serii)
Natomiast co do D700...... plusy:
+sprawdzona, solidna konstrukcja. Jak egzemplarz nie ma ukrytej fabrycznej wady, to nie zawiedzie.
+dobra jakość obrazu na wysokich iso (do 6400)
+doskonała seria (dużo zdjęć w szybkiej serii)
minusy:
-1 slot na kartę pamięci
-banding widoczny już na iso 3200 przy zimnym lub silnym punktowym oświetleniu
Mniej więcej tak to wygląda. Trudny wybór......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
W nowszych modelach (4, 800, 600, 5200, 7100) AutoISO działa jeszcze sprawniej. Dodano możliwość automatycznego skrócenia czasu wraz z zwiększeniem ogniskowej.
Co do wyboru sprzętu na śluby (D700 vs D7100):
plusy D7100:
+lepsza jakość obrazu (szum, banding), oczywiście po delikatnej obróbce
+dwa sloty na kartę pamięci (kopia na drugą kartę). Doceni to każdy, kto stracił zdjęcia w wyniku poważnej awarii karty pamięci.
+możliwość zapisu sekwencji filmowej w doskonałej jakości
+znacznie więcej Mpix -bardzo przydatne przy foto ślubnym.
minusy D7100:
-HOT pixele, pojawiające się w dużej ilości po krótkim czasie użytkowania (takie sygnały dochodzą do mnie w licznych PW. emailach itd).
-na razie nic nie wiadomo na temat wytrzymałości sprzętu (jakość wykonania -a można mieć wątpliwości, zwłaszcza jak się wie jak wykonany jest D800).
-kiepska seria (mało zdjęć w serii)
Natomiast co do D700...... plusy:
+sprawdzona, solidna konstrukcja. Jak egzemplarz nie ma ukrytej fabrycznej wady, to nie zawiedzie.
+dobra jakość obrazu na wysokich iso (do 6400)
+doskonała seria (dużo zdjęć w szybkiej serii)
minusy:
-1 slot na kartę pamięci
-banding widoczny już na iso 3200 przy zimnym lub silnym punktowym oświetleniu
Mniej więcej tak to wygląda. Trudny wybór......
Dzieki za wyczerpującą wypowiedz. A z tymi hot pixelami, to chyba gwarancja powinna uznać?! Rozumiem że pojawiają się one na wyświetlaczu LCD, tak?
-
Chodzi o HOTy pojawiające się na matrycy aparatu -czyli te bardziej istotne niestety :(
Oczywiście można to reklamować w ramach gwarancji, niestety niedługo po wykonaniu procedury serwisowej problem wraca (osobiście mam coś takiego w D5200).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Chodzi o HOTy pojawiające się na matrycy aparatu -czyli te bardziej istotne niestety :(
Oczywiście można to reklamować w ramach gwarancji, niestety niedługo po wykonaniu procedury serwisowej problem wraca (osobiście mam coś takiego w D5200).
Teraz to się zmartwiłem. Byłem nastawiony na ten aparat. A teraz moje tytułowe pytanie o oszczędność 1000zł powoli zaczyna nabierać sens. Średnio mi się uśmiecha wysyłanie aparatu do serwisu i czekanie dwa tygodnie, gdyż aparat jest mi potrzebny. Więc może jednak dobrą sztukę D7000 a oszczędzone pieniądze na szkiełko przeznaczyć, tymbardziej że mam możliwość spokojnego wypróbowania D7000 w sklepie u znajomego.
-
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.
Idę dzisiaj pomacać D7000, podepnę 50/1.8, potestuje. W Jockerze jest w promocji z Sigmą 18-125 za 3144, to po sprzedaży sigmy aparacik wyjdzie za ok. 2500.
-
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II. Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II.
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II.
Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II.
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.
-
Ciekawe, kiedyś Janeczek przestrzegał mnie przed K5, że niby wcale nie taki solidny...
Powyższe dotyczy postu Iwo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.
I nastraszył Hot Pixelami.
-
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
I nastraszył Hot Pixelami.
jeśli jest ich niewiele czy to tragedia. czy na zdjęciach ktoś widzi te hot pixele?
fatman napisał z czym się zetknął, co nie znaczy że ty będziesz miał ten problem.
ja wiem na co zbieram do świnki:wink:
d600 - chlapie olejem po matrycy - to chyba większy problem biorąc pod uwagę cenę zakupu
---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
no właśnie coś wybrać trzeba
-
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdro
Już podjąłem decyzję, będzie to D7100. Może już w przyszłym tygodniu. Będzie to długie oczekiwanie...