Witam.
Oddaje pod wasza ocene moje pierwsze zdiecia i prosze o kilka rad.
A i oczywiscie od razu pytanie, dlaczego zdjecia doswietlane lampa wychodza mi strasznie płasko (przykład to krowa).
Wersja do druku
to ja odpowiem pytaniem :) jaka lampa ??? bo jesli uzywasz wmontowanej to sie nie dziw jest wiele sposobow na doswietlenie obiektu nie zawsze trzeba biegac z lampa :)
no, napewno nie sa to twoje pierwsze zdjecia w zyciu, bo wiesz do czego sluzy aparat. lapiesz rzeczy do aparatu w schludne kadry, wykorzystujesz korzystne swiatlo. wszystko ok, ale po co te rozmycia? mnie tam zaklocaja odbior zdjecia. wolalbym wyostrzenie po przeskalowaniu.
No powiedzmy że pierwsze robione lustrem :D , wczesniej pstrykałem tylko małpką sony. :oops:
Zdjęcia ostrzyłem, ale przed przeskalowaniem, a z tego co piszesz to chyba błąd.
Właśnie o to chodzi, wytykajcie jak najwięcej błędów, czym więcej wytkniecie tym więcej sie naucze.
PS. tak doświetlałem bydlątko lampą wbudowaną
Zgadza się. Zdjęcia wyostrzasz już na końcu - po przeskalowaniu.Cytat:
Zamieszczone przez Krzysiek.T
Powiem tak zdjęcia bardzo ladne, piękne kolory uwielbiam takie, również przeszkadzają mi rozmycia bo wole ostrzejsze ale nie ważne i tak robisz zdjęcia lepsze ode mnie, gratulacje. Dziękuję Ci za to, że umieszczasz zdjęcia właśnie z e400. Cieszę się gdyż stoje przed kupnem też czegoś z serii E... i dlatego tym bardziej ucieszyłem się z tych zdjęć. Napisz jeszcze czy używałeś polara? Jakie było ISO i jak możesz wyślij mi na prywatnego e-maila pełen rozmiar tych zdjęć. Mój adres to samluks@gazeta.pl
Dziękuje
Pozdrawiam
Sylwek
(ten nie dobry Sylwek, zbanowany)
Piękne foteczki :) Podobają mi się ;)
SS - zdjęcia są robione bez filterka, w tej chwili nie pamietam dokładnie jakie ISO (napewno coś pomiedzy 100 a 200) bo nie mam pod ręką EXIFa ani fotek nieprzeskalowanych (klikam z pracy).
Jesli chodzi o E400 to oczywiscie polecam, ale jesli tylko dysponyjesz funduszami to bierz E410 lub E510.
DJUS - miło mi że sie podobają
Pzdr. Krzysiek
calkiem calkiem, aczkolwiek sam widok malo ekscytujacy
przesadziles z ostrzeniem :!:
Podoba mi się, ale na linii wierzchołków drzew coś się dzieje - czy tu kombinowałeś programowo?Cytat:
Pzdr
John100. Programowo, no w sumie tak, ostrzenie i podciągnięcie kontrastu na krzywych.
Dag. No widzisz, raz za mało raz za dużo nie moge coś znaleźć złotego środka z tym ostrzeniem :? .
mi się eksperyment podoba :)
poprzedni bardziej mi podszedł ;) Ortodoksem nie jestem, obróbkę lubię. Fota wyszła z ciekawą plastyką, trochę jak stary obraz olejny, wymagający jednak konserwacji - mdły jest nieco. PoPSuj jeszcze trochę i będzie gicior
edit
już wiem co mi nie leży ;) płasko wyszła ta szarawa plama chmury - brakuje w niej przestrzeni
ładne, ale nie popuściłem... nie ma jakiegoś czegoś co by zbudowało dramatyzm do tego światła.
BTW, nie widzę fotek w wątku, może nie zaznajomiłeś się jeszcze z linkiem "Kody podlinkowań" pod zdjęciem...
Komentarz do zdjęcia: A tu coś na długim czasie
Brakuje mi trochę, bliższego kontaktu z tym źródełkiem na pierwszym planie, lucca miał racje w swoim komentarzu, jakbyś przycupnął byłoby ciekawiej :D Aczkowiek jest dobrze. Numeruj fotki bo ciężko się odnieść w komentarzach :)
pozdrawiam
an wszystko ci już napisali pod zdjęciem. Spłaszczyłeś je okrutnie, pozbawiając go czytelności. Kompozycyjnie nie jest źle
No tak niestety nie wyszło, widze że zamiast eksperymentować trzeba wziąść się do roboty i normalnie pofocić.
Dziękuje za odwiedzinki, oceny i rady.
Bardzo ładnie :)
Podoba mi się światło, przecinające mrok lasu smugami, podświetlające gałązki i wydobywające kolory.
coś ze wstawianiem zdjęć jest nie ten tegoCytat:
a poza, całkiem fajny las
może w tym kierunku podążać
Krzysiek, otwierasz swoje zdjęcie, klikasz w "Kody podlinkowań", zaznaczasz "bbCode dla forum: (pełny rozmiar i tytuł)", kopiujesz i wklejasz do wątku.
Skorzystaj z edycjii popraw chociaz ostatnie.
Fajna cał ta "leśna" seria ale przez ten link cierpi, bo nie widac fotek w watku :)
Oleryku robie dokładnie tak jak napisałeś, nie wie dlaczego pojawia się tylko link.
Co do zdjęć, miło że się podoba (jutro dam jeszcze jedno z tej serii)
pierwsze zdjątko z karłowa najbardziej mi podeszło,wcale nie uważam , że jest za ciemne. W całej serii kapitalne światło.
jak już rozgryziesz kody podlinkowań to jeszcze numeruj foty w wątku, będzie prościej oceniać ;)
O fotce napisałem pod nią, w Galerii.
PS
Celowo wkleiłem ten link:
https://galeria.olympusclub.pl/album...2%C3%B3w5b.jpg
Link jest prawidłowy! Skopiowane i wklejone bbCode dla forum: (pełny rozmiar i tytuł)
Masz rację, coś jest nie tak i musisz napisać do któregoś z Administratorów.
Gdzieś jest jakis bug.
MZ skrypt wykłada się na nazwach jakie mają Twoje pliki.
Grizz dziękuje za szybka interwencje.
Jak najlepiej nazywać pliki aby uniknąć tych problemów?
Jeśli zastosujesz sie do tego:
to na pewno nie będzie problemów.Cytat:
9. W nazwach zdjęć ma nie być...kropek (.), myślników (-), spacji, procentów (%), polskich fontów...
Zdanie pochodzi z regulaminu konkursów OlyRulez ale i tu ta zasada się sprawdzi, chociaż ja nie zauważyłem problemów, ze wstawianiem w tytule polskich fontów.
Za radą Suchara wstawiam całość serii "Śmierć Fabryki"
Seria "Śmierć Fabryki" Fot1
Seria "Śmierć Fabryki" Fot2
Seria "Śmierć Fabryki" Fot3
Seria "Śmierć Fabryki" Fot4
Seria "Śmierć Fabryki" Fot5
Seria "Śmierć Fabryki" Fot6
Jako seria jeszcze zyskuje, dbry reportaż z ie za dużą ilościa zdjęć.
Ostani kadr znakomicie podsumowuje całość.
Moje ulubione klimaty :)
Bardzo dobre. Poszczególne zdjęcia może nie są jakieś wybitne, ale wszystkie razem tworzą jakąś opowieść. Reportaż ma rozpoczęcie i zamknięcie, zdjęcia wydają się być sensownie poukładane. Dobrze :)
Pzdr
Karłów i Karłów1 podobają się bo świetnie oddają klimat lasu w okolicy charakterystycznych strumyków. Reportaż przedstawiający ruiny fabryki w całości jest bardzo dobry a kadry która zwróciły uwagę to 1, 4, 6. Pozdrawiam.
Dziekuje za poświęcony czas, cierpliwość i komentarze