-
[Panasonic] plotki o nowym korpusie
Wczoraj na 43R pojawiła się stara (2 lata) rycina przedstawiająca korpus serii GF1/GX. Obok tego wymieniono niesamowitą specyfikację:
- sensor 18 MPx
- migawka 1/8000
- odchylany, wbudowany w korpus EVF
- stabilizacja, wbudowana w korpus
Nie pisałem wczoraj nic, ale dzisiaj zobaczyłem ten wpis na dpreview. Koleżka ma kumpla w portugalskim Panasoniku i... i jeśli to prawda, to czekam tylko na informację czy to - prawdopodobnie GX2 - ma mar sensor, znany z GH1/GH2.
-
Odp: [Panasonic] plotki o nowym korpusie
Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał. O LF-1 też były plotki, jakie to cudo wyjdzie, a co rzeczywiście wyszło - wszyscy wiemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał.
Zakładając, że jest to stara matryca z GH2, ale pełna tj. z odblokowaną funkcją mar, to i tak zyskujemy:
- wbudowany, odchylany wizjer; na rycinie, w lewym rogu
- wbudowaną stabilizację
- focus peaking,
- time lapse
- wifi
- 1/8000 (jeszcze nie wiemy jaki jest czas synchro z lampą)
Ja się nie podniecam tylko patrzę ze zdumieniem, jak obie firmy i Oly i Panas same życzą sobie... źle, m. in. sztucznie kastrując produkty. Mam GH2 i póki co nie widzę następcy/upgrade'u, ale dobry dobry tryb wideo AD 2013 i wbudowana stabilizacja daje mi do myślenia jak to kupić najtaniej. Panas to nie Olek, który wszędzie na świecie wciska 30p i można sobie go kupić w OJ, ale można i w B&H. Z Panasem jesteśmy skazani na EURodystrybucję, niestety ;)
Podsumowując: pod moje szkła wideo potrzebuję przede wszystkim stabilizacji w body i dobrego trybu wideo, matryca może zostać z GH2.
/EDIT: Jest potwierdzenie serwisu 43R - FT5: odchylany wizjer i wbudowana stabilizacja.
Podobno nowe GX ma być odrodzonym L1, czytając Janka i ostatnio recenzję E-PM2 na d.p. review w sumie mogliby dać na kółku M, Mwideo, C1/2/3, od biedy A i wyciąć przyciski z tyłu, zostawiając miejsce na przerośniętego kciuka ;)
Sensor może być z GH2, coraz częściej używam 6400-12800, 1/25 i T/.95 do wideo :)
-
Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.
-
Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle. Nawet nie spojrze na to.
Jeśli tak zrobią to IMHO będzie to obraza użytkowników.
Thomasso
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.
Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
Otóż i to!
T.
-
Z tą kiepskością matrycy warto będzie poczekać na testy G6. W wideo jest dużo lepiej niż w GH2. Jak będzie o tyle lepiej w zdjęciach to będzie to poziom GH3 i Olka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle.
Nie zapisuję sobie w ulubionych wszystkiego, ale czytałem kiedyś na dp review post faceta, który całkiem sensownie wyliczył, że do poprawnego skalowania (w dół) wideo niezbędny jest mar sensor (chodzi o natywne 16:9 czy coś w tym stylu). Jeśli napisałeś to co powyżej to imho nigdy nie widziałeś jaki fajny obrazek daje w tym trybie wideo (16:9, crop 1.86) mZD12/2. Co więcej bardzo szybko i łatwo można zobaczyć jak bardzo (w stosunku do GH2@VK) GH3 kaleczy obrazek uwydatniając morę, co wg bardziej oczytanych świadczy o gorszej w stosunku do GH2 metodzie skalowania obrazu.
Nowe Olki mają już poprawną matrycę i póki co każdy Panas ma gorszą, lecz idea hybrydy jest - niestety - im bardzo daleka.
Niestety, bo:
- tryb wideo w Olkach... mi nie wystarcza a gdzie tu mówić o dng cineraw...
- Panasy nie mają stylu obrazka "Olympus kolor".
Czekam i czekam i nic. Njius jest również proolympusowski z tego powodu, że nowe, jasne zumy już mogą sobie być bez stabilizacji, wystarczy, że będą optycznie olympusowe :)
-
Z matrycą GH-3 to nie wiem jak jest. Wg opacznych jest gorsza od OM-D, ale w jednym pisemku kolorowym pisali, że lepsza(i jakieś wykresy też smarowali).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie zapisuję sobie w ulubionych wszystkiego, ale czytałem kiedyś na dp review post faceta, który całkiem sensownie wyliczył, że do poprawnego skalowania (w dół) wideo niezbędny jest mar sensor (chodzi o natywne 16:9 czy coś w tym stylu). Jeśli napisałeś to co powyżej to imho nigdy nie widziałeś jaki fajny obrazek daje w tym trybie wideo (16:9, crop 1.86) mZD12/2. Co więcej bardzo szybko i łatwo można zobaczyć jak bardzo (w stosunku do GH2@VK) GH3 kaleczy obrazek uwydatniając morę, co wg bardziej oczytanych świadczy o gorszej w stosunku do GH2 metodzie skalowania obrazu.
Nowe Olki mają już poprawną matrycę i póki co każdy Panas ma gorszą, lecz idea hybrydy jest - niestety - im bardzo daleka.
Niestety, bo:
- tryb wideo w Olkach... mi nie wystarcza a gdzie tu mówić o dng cineraw...
- Panasy nie mają stylu obrazka "Olympus kolor".
Czekam i czekam i nic. Njius jest również proolympusowski z tego powodu, że nowe, jasne zumy już mogą sobie być bez stabilizacji, wystarczy, że będą optycznie olympusowe :)
No ale mi zależy na dobrym obrazku w fotografii, a nie w filmach bo te mnie absolutnie nie interesują. A Panas chce robić "stylówę" a la L1 dla filmowców? Interesting. Strzał w kolano jak dla mnie. Zrobiliby porządny aparat stylowy ale dla fotografujących jak babcie kocham.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No ale mi zależy na dobrym obrazku w fotografii, a nie w filmach bo te mnie absolutnie nie interesują. A Panas chce robić "stylówę" a la L1 dla filmowców? Interesting. Strzał w kolano jak dla mnie. Zrobiliby porządny aparat stylowy ale dla fotografujących jak babcie kocham.
T.
Dobrze gada, nalać mu piwa:grin: Jak dla mnie to mogą robić wersję aparatów bez opcji filmowania. Ma być dobry obrazek i wygodny w użytkowaniu.
-
Nareszcie korpus dla mnie.
1/8000 (przyda sie do PL25 w słoneczny dzień)
Stabilizacja w korpusie (jak wyżej PL25 nie jest stabilizowana)
Wbudowany EVF - zamiast LVF2
Gibany dotykowy ekran.
Matryca jak dla mnie, mogłaby być nawet taka sama jak w GX1, mi wystarcza, ale pewnie będzie lepsza (z GH2 albo GH3).
Tylko, żeby nie wycenili cacka powyżej 4000-4500 pln, inaczej czar pryśnie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Tylko, żeby nie wycenili cacka powyżej 4000-4500 pln, inaczej czar pryśnie ;)
Nowa matryca, gibany evf, retro wygląd, stabilizacja... 5 kafli jak nic :P
-
Zdumiewające, Panasonic zrezygnowałby z stabilizacji w obiektywach?
Jeśli tak, to czy wszystkie nowe korpusy bedą ją posiadały?
Ważne też jak skuteczny będzie ten mechanizm.
Odchylany wizjer jeśli będzie dobrze zrealizowany, to fajny patent.
-
-Fajnie
-Super
-Extra
Dopiszę jeszcze do listy życzeń cichą migawkę - może ktoś to czyta??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
-Fajnie
-Super
-Extra
Dopiszę jeszcze do listy życzeń cichą migawkę - może ktoś to czyta??
Ja nie ;)
pozdro
-
Większej bzdury, jak stabilizacja w korpusach Panasa, to jeszcze w życiu nie słyszałem.
-
Bo ten aparat jest wyssany z palca - tak jak Pen z wizjerem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Bo ten aparat jest wyssany z palca - tak jak Pen z wizjerem.
Pen z wizjerem miał na rumorsach OIDP FT2 a nowy Panas FT5.
-
to może wyjdzie Lumix FT5 :wink:
-
Pod koniec roku mamy ujrzeć najmniejszy korpus mikro - GF7.
-
Ja jestem bardziej ciekaw tej plotki o korpusie GX2 - ma mieć wizjer, stabilizację etc... tylko czysta ciekawosc.
-
Ciekawe czy ta stablizacja to kierunek, czy tylko nowa funkcja...
Nowe obiektywy i tak będą pewnie "z", jednak ciekawe jak to będzie wyglądać w przyszłości,
-
Informacja o stabilizacji w korpusie Panasonica brzmi dosc niewiarygodnie, ale jesli potwierdza sie wszystkie informacje, to m4/3 zyska kolejne swietne body, ktorego chyba nikt nie oczekiwal. Cos musi byc na rzeczy skoro Panasonic robi wyprzedaz GX1 po cenach sugerujacych pospieszna likwidacje stockow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ja jestem bardziej ciekaw tej plotki o korpusie GX2 - ma mieć
Nazwę GX7, poza tym czekam na info czy sensor będzie z mar czy nie. Jeśli nie to GH2 niezagrożone a ja wypatrywać będę info nt. omd2, oczywiście tych związanych z wideo.
-
Ja już się w tym wszystkim pogubiłem. Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nazwę GX7, poza tym czekam na info czy sensor będzie z mar czy nie. Jeśli nie to GH2 niezagrożone a ja wypatrywać będę info nt. omd2, oczywiście tych związanych z wideo.
A to w serii GX był MAR ?
Wydawało mi się, że tylko w GH1 i 2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
Ponieważ od czasu GF1/GH2 nie kupiłem żadnego korpusu a w międzyczasie Oly - matrycą Sony - pozamiatał na wszystkich półkach. Tymczasem Panas wyciął to co najlepsze czyli mar, w zamian nie dając nic. Nic, bo te 72 mbity w GH3 to podobno za mało przy tym kodeku i ludzie wybierają ten tryb z 50 mbit.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A to w serii GX był MAR ?
Nie, ale GX7 ma mieć to czego jeszcze żaden korpus tej firmy nie miał czyli stabilizator wbudowany w korpus i uchylany, wbudowany z lewej strony wizjer.
Niech Olek zrobi dobre wideo w omd 2 i żegnam Panasa.
-
-
Jak na razie to wesołe plotki.
Też trudno mi uwierzyć w body z stabilizacją od Panasonica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Ja już się w tym wszystkim pogubiłem. Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
Nie mam nic przeciwko, bo to skutkuje wyprzedaza starszych modeli po czesto bardzo atrakcyjnych cenach ;-)
-
Stabilizacja może i bujda, ale za to wizjer wbudowany z boku (jak nex6) i 1/8000s dużo by mi ratowało na co dzień :)
-
Panas sie rozpedza jak soniak, w dodatku robiac coraz to wiekszy szajs...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Panas sie rozpedza jak soniak, w dodatku robiac coraz to wiekszy szajs...
pozdrowionka
E, G5 i G6 są fajne. GH3 jest dziwne i dla specyficznego odbiorcy, ale złe nie jest. Szkła mają ok. To w czym ten szajs? :)
-
pewnie w tych marnych 5 eV rozpietości dynamicznej, w ostatnich modelach podciąganej programowo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
E, G5 i G6 są fajne. GH3 jest dziwne i dla specyficznego odbiorcy, ale złe nie jest. Szkła mają ok. To w czym ten szajs? :)
1. GF1: brak sensownego następcy do dzisiaj.
2. GH2: jak wyżej. GH1 super, GH2@VK rewelacja, GH3 - w zasadzie brak mu tylko i aż multiaspektu. Dla mnie to podstawa w puszce klasy GH/premium.
3. GF2, GF3, GF5 mogłyby być jednym korpusem a i tak nie mają "serca" EPM2 czyli bezpośredniej konkurencji.
-
Na eoshd.com Andrew pisze, że czas na kolejne GHx.
Zbieg okoliczności? Nie sądzę. Już dawno japoński magazyn o tematyce foto zamieścił rycinę, wg której GH5 przypisany był do 2013 roku.
Nocti kitem?
-
Nowy mikrus to reprezentant nowej serii: GM(1). Stanowi odpowiedź na RX100 i taki mały jest.
Pierwszy aparat m43 wyposażony tylko w elektroniczną migawką!
Zastosowana w tym modelu ma być lepsza od obecnych na rynku i współpracować z lampą błyskową w - nieokreślonym na tą chwilę - zakresie.
Korpus ze stopu magnezu plus skórzane wykończenie, kolory czarny, srebrny i brązowy.