-
2 załącznik(ów)
Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:)
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
A jakbys tak cos o sobie napisala? Moze cos o zdjeciach takze?
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
O sobie... Mam szerokie spektrum zainteresowań, począwszy od literatury, przez muzykę, do sportu. Jeżeli chodzi o fotografię to dopiero zaczynam, pewna osoba pokazała mi jak można fajnie spędzać czas z aparatem w ręce i... cóż zaraziłam się:) Najpierw stałam przed obiektywem... nawet kilka moich zdjęć jest w galerii. Do niedawna mieszkałam w Szklarskiej Porębie (wspaniałe miasto z pięknymi widokami), od wczoraj "wróciłam" do Wrocławia.
Zdjęcia zostały zrobione na wrocławskim rynku, "Bańkarz" to przeuroczy mężczyzna, który bardzo mi pomógł w zrobieniu tych zdjęć. Starał się żeby bańki były duże i w odpowiednim miejscu... :)
jakieś pytania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
....
jakieś pytania?
Oczywiscie - Ktore to twoje zdjecia w galerii i co ci sie podoba w tych z bankami powyzej?
PS
Pewnie jeszcze jedno pytanie bedzie mial Rafal Czarny, ale lepiej niech sam je zada :D
-
ech... nie zdradzę wam które to moje zdjęcia a przynajmniej nie od razu:) Podpowiem że zostały zrobione przez mężczyznę i nawet dobrze ocenione...:)
Jeśli chodzi o zdjęcia to w tym pierwszym... kolorystyka i "lśnienie" a w drugim... to że udało mi się uzyskać głębię... Trudno mi określić. Zwyczajnie miło mi się na nie patrzy...
Rafała nie znam, ale chętnie odpowiem na Jego pytanie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
zobaczymy ;) ;)
Trudno mi oceniać - zdjęcia które pokazałaś są raczej trudne do zrobienia. Mnie nie urzekły kadr wydaje mi sie być "zaśmiecony" nie wiadomo na czym się skoncentrować a nawet trudno skoncentrować się na bańkach.
Zdjęcia baniek i zdjęcia nocne sprawiają wiele problemów w tym żeby je dobrze sfotografować...
Wrzucaj zdjęcia różniaste podpytuj - ktoś zawsze coś podpowie
Jesli chcesz się zagłębiać w fotografię i cieszyć się z coraz lepszych wyników poszperaj w sieci albo księgarniach za jakimiś radami dotyczącymi fotografii ( kompozycja, ekspozycja, mocne punkty, itp itd) a przede wszystkim rób zdjęcia i się nie zniechęcaj :)
-
No proszę a o zdjęciach... cisza... rozumiem że, wolicie nie poruszać tego tematu żeby mnie nie zniechęcić:) Ok... :)
-
k@czy :grin:
Do autorki - ja tam "głębi" nie widzę, może dlatego, że jest ciemno.
A masz może inne zdjęcia.
No i przychylam się do prośby k@czego o te foty z galerii :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
No proszę a o zdjęciach... cisza... rozumiem że, wolicie nie poruszać tego tematu żeby mnie nie zniechęcić:) Ok... :)
Jak Cisza ? - Ja coś napisałem :)
-
Jeśli chodzi o zdjęcia które ja zrobiłam to i owszem... dwa omyłkowo wrzuciłam do galerii, gdzie zostały poddane ocenie i... cóż poradzono mi żebym udała się "tutaj" i słusznie:) pokażę jeszcze coś co wydaje mi się być ok... podkreślę wydaje mi się :D
Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia na których ja jestem... to muszę to przemyśleć... ale ty Dobas możesz znać autora tych fotek...:) 2 podpowiedź jednego wieczoru...
Na tym to widać mój cień!!!! :(
-
Witam koleżankę.
Wybrałas sobie dośc ciekawy motyw na zdjęcia ale jest to również spore utrudnienie.
Jesli miałbym coś doradzić, to:
1. zrób podobne zdjęcia o zmroku, gdy niebo ciemnieje- bańki i światło z latarni powinno wyjść ciekawiej
2. oddal trochę główny motyw tak by "rozszerzyć" cały kadr.
3. Poszukaj w necie poradników filmowych You tube Briana Petersona, on kapitalnie pokazuje różne tajniki fotografi i tłumaczy, ew. kup jedną z jego książek np. Fotografia bez tajemniec. Będzie uzupełnieniem tego co zobaczysz na filmikach. Zapewniam że warto.
No i najważniejsze, za nic nie rozstawaj się z aparatem, rób fotki i baw się jednocześnie a szybko zobaczysz postępy.
POWODZENIA I UDANYCH KADRÓW ŻYCZY TOBIE BIKER:grin:
-
To ja ci podpowiem, ze nocne zdjecia na razie nie sa najlepsza metoda na rozpoczecie przygody z fotografia :)
Fotografia to swiatlo, a tutaj mamy jego brak ;)
-
Za k@czym. Zacznij ze światłem bo nocna fotografia to dużo problemów :)
Co do krasnali - pierwszy kadr dużo lepszy niż drugi.
Na drugim krasnal idzie w lewo i ma przed soba mniej miejsca niż za sobą.
Przy lewej krawędzie jest nie ostra plama - mogła by być ostrzejsza gdyby przymknąć przysłone na co w ciemnicy nie możesz sobie pozwolić :)
kompozycja taka prawie centralna - a tej unikamy przynajmniej na początku - potem możesz łamać zasady do woli :)
zaś pierwszy krasnal ma więcej przestrzeni przed sobą. perspektywa żabia - w sensie, że z poziomu gleby a nie od góry - też pomaga ale można się czepiać obciętej rączki, plamy ze świateł latarni , które też rozpraszają i tego że chyba za dużo jest pod krasnalem nieciekawego trotuaru.
Na początek w nocy będziesz mieć problem z balansem bieli przy sztucznym oświetleniu czy ostrością zdjęcia - to za jakiś czas :)
Ale na początek dawaj zdjęcia i rób najwięcej zdjęć jak masz światło.
Tez mi podpowiedź że mogę znać :) Głównie z Forum ? czy głównie ze Szklarskiej ? a może głównie z Wrocławia ? :)
-
---------- Post dodany o 02:34 ---------- Poprzedni post był o 02:17 ----------
Dziękuję za rady:)
Dobas- ze szklarskiej...:) K@czy i BIKER komentowali jego fotki ale to z pewnością żadna podpowiedź :D
---------- Post dodany o 02:36 ---------- Poprzedni post był o 02:34 ----------
-
Porada forumowo techniczna-Numeruj fotki:) będzie wszystkim wygodniej.
Zdjęcia w dzień już zupełnie inny temat-kwiatki mi się podobają, ale nie mogę ich powiększyć,ostatnie jest za małe zeby je ocenić. Środkowe najlepsze, pierwsze też było by fajne, tylko sfotografowane z niższej perspektywy
Wrzucaj dalej:)
-
1) Bańki w nocnym świetle - to chyba bardzo trudny technicznie temat fotograficzny - mało światła, ulotność przedmiotu... ale zawsze warto eksperymentować
2) Krasnale - ten pierwszy chyba toczy kulę, dlaczego tego na zdjęciu nie widać? Te krasnale mają to do siebie, że zawsze coś robią, chciałbym to zobaczyć, a nie tylko to że są
3) Kwiatki - to pierwsze się podoba, takie kiczykowato - landrynkowe ale w sumie miło się nań patrzy
-
1 załącznik(ów)
Koledzy za mnie już powiedzieli to co i ja bym napisał...
Ale Ty wrzucaj dalej....
Na razie szału nie ma ... I trudno orzec czy idziesz w dobrym kierunku.
To foto mi się najbardziej podobało , choć zgodnie z sugestiami kolegów widziałbym je tak:
Załącznik 86629
-
Witaj! :-)
Nie wymyśle nic nowego o czym nie napisaliby poprzednicy. Nocne zdjęcia najlepiej robić wieczorem gdy jest już mrok i zapalają się latarnie ale niebo jeszcze niebieskawe. Na razie najbardziej podobają mi się kwiatki są ciekawie skomponowane i inaczej pokazane od tego co można na co dzień zobaczyć na tego typu zdjęciach. Dla mnie to duży plus.
-
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów! Dziękuję za rady...! Reedmooley, z pewnością numerowanie zdjęć ułatwi sprawę :) obiecuję to zmienić. jeśli chodzi o zdjęcia to do tej pory ja też jestem najbardziej zadowolona z kwiatków. zdjęcia były robione o świcie a niebo było zachmurzone co z całą pewnością ułatwiło zadanie. są jeszcze dwa zdjęcia w galerii z których jestem "dumna".
Krokusy #1
Zostałam zganiona za kadrowanie z góry... owszem pozycja żabia bardziej pasuje do tego typu zdjęć, Jednak przy tym zdjęciu chciałam żeby był widoczny bąk w jednym z kwiatków... Znów miałam tylko chwilę na reakcję. Widząc "łotra". wzięłam aparat chwila skupienia i cyk, cyk cyk... uf... udało się :)
krokusy 2
na tym zdjęciu jestem zadowolona z tego że ostrość całego zdjęcia jest stopniowana.
-
-
To z bączkiem kolorowe i wiosenne :)
-
Nie sposób sie nie zgodzić z Maćkiem_WM, bardzo fajny bączek i kwiatek, ostre tam gdzie potrzeba, podoba mi się:)
-
Jutro wybieram się do ZOO... może jakieś rady??? Najbardziej interesuje mnie Motylarnia:) a więc jak udało mi się dzisiaj wyczytać fotografia makro...
-
-
Rad nie było to i na fotki nie ma co liczyć :) hehehe
-
jakieś te forumowicze takie nie-poradne... :roll:
W zoo należy starać się unikać w kadrze wszystkiego co mogłoby mieć związek z zoo, czyli kraty , betony udające skały... itp. (oczywiście poza zwierzętami) Chyba , że jest to reportaż z zoo a nie zwierzaki przyłapane na gorącym uczynku..
Trudno będzie zrobić motylom i innemu robactwu zdjęcie zza szkła.... Ale od motyli to są inni specjaliści na forum...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
...
Trudno będzie zrobić motylom i innemu robactwu zdjęcie zza szkła.... Ale od motyli to są inni specjaliści na forum...:grin:
no właśnie, jak ta motylarnia wygląda? czy okazy są za szkłem czy luźno wśród zwiedzających latają? tak podobno jest w Wiedniu, ale sam tam nie byłem więc pewności nie mam...
A jak okazy są za szybką, to pewnie więcej pożytku będzie z filtra polaryzacyjnego niż z obiektywu makro...
-
z tego co pamiętam to motylarnia otwarta i fruwają sobie ładne okazy, czasem można ustrzelić jakiegoś na plasterku pomarańczy ale warunki oświetleniowe bardzo słabe a walenie lampą to nieporozumienie... :roll:
aha... kolejka taka że ludź koło ludzia a jak się zatrzymasz na dłużej niż sekundę to zaraz zaczyna się sapanie za plecami... :wink:
P.S. - Be_Beata witaj na forum :)
-
Dzięki za zainteresowanie... niestety ale ZOO nie udało się odwiedzić. Wypadło i mi kilka spraw do załatwienia. Obecnie jestem w Szklarskiej. Jest to wspaniałe miasto z którym trudno jest mi się rozstać... Do Wrocławia wrócę pod koniec tyg. i obiecuję pojechać do zoo :)
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 10:15 ----------
Szklarska pejzaż#1
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:30 ----------
Szklarska pejzaż #2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Pewnie jeszcze jedno pytanie bedzie mial Rafal Czarny, ale lepiej niech sam je zada :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
zobaczymy ;) ;)
Miszczostwo
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Kamienna #3
a
Sprawdzaj balans-zawsze.Wyostrzaj przed pokazaniem.Fotki duzo zyskaja,przekonasz sie.Kwiatkow nie oceniam-nie znam sie(ja wyzsza polka:-P:mrgreen:)
PopatrzZałącznik 86791Inaczej???????
Aaaa.Witam,na forum.
-
P. Mirku dziękuję za pokazanie możliwości... Niestety ale taka obróbka niestety w tym momencie jest jeszcze nie możliwa, przede wszystkim ze względu na możliwości techniczne - ja pracuję na tablecie w systemie android i oczywiście brak mi jeszcze umiejętności... Postaram się poszukać jakiś programów które umożliwią mi pracę na zdjęciem i będę ćwiczyć:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
(tu było zdjęcie)
To jestem Ja:)
Mnie tam się najbardziej to zdjęcie podoba... przynajmniej się dowiedziałem jakim aparatem pstrykasz
obiektyw jakby Szamszungowski, czyż by to był być mógł niejaki NX1000?
Może to do Twojego wątku niewiele wnosi, ale dla mnie trochę, bo przynajmniej widzę że aparacik daje radę.
A Szklarska piękna kraina - się jeździło Karkonosz-express przez 3dni przed Sylwestrem 2lata temu. Stok nie krótki, taki w sam raz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
Mnie tam się najbardziej to zdjęcie podoba... przynajmniej się dowiedziałem jakim aparatem pstrykasz
obiektyw jakby Szamszungowski, czyż by to był być mógł niejaki NX1000?
Może to do Twojego wątku niewiele wnosi, ale dla mnie trochę, bo przynajmniej widzę że aparacik daje radę.
A Szklarska piękna kraina - się jeździło Karkonosz-express przez 3dni przed Sylwestrem 2lata temu. Stok nie krótki, taki w sam raz.
Zgadza się...:)
-
Szklarka #4
Niestety na zdjęciu pojawiły się bliki. Jest to pierwsza próba sił w trybie manualnym... i...?
-
-
Traszka #5
Bo aparat zawsze warto mieć przy sobie... :) Zrobione przypadkiem:)
---------- Post dodany o 13:08 ---------- Poprzedni post był o 13:07 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
A statyw miała??
Miałam...:)
---------- Post dodany o 13:10 ---------- Poprzedni post był o 13:08 ----------
Dzięki tym zdjęciom dowiedziałam się że brakuje mi jeszcze filtru polaryzacyjnego...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Kamienna #3
a
Witaj,
Fajna ta foteczka, tylko:
Ostrość na kamulec, ciach od dołu tak z 1/5 kadru, dodaj cienia i WB jak Mirek pokazał.
Lubię foty, wody na długich czasach.
-
Jak miała statyw to czemu zdjęcie takie... niewyraźne..?
To nie traszka tylko jaszczurka, chyba zwinka. Traszki żyją w wodzie . tak myślę......:roll::wink:
Filtr polaryzacyjny nie zrobi sam dobrego, nieporuszonego zdjęcia. więc w sumie poza nielicznymi wyjątkami - zbędny.
szklarka 4 nie ma żadnego miejsca ostrego i leci trochę w prawo:???:
Robisz w plenerze pamiętaj o ustawieniach aparatu... zwłaszcza jak robisz na manualu.... Zdjęcie (poza nielicznymi, zamierzonymi efektami) musi być ostre... !
Przypadkowe zdjęcie bardzo szybkiej jaszczurki (pomimo emocjonalnego podejścia do własnego foto) będzie tyko mniej lub jeszcze bardziej mniej - udanym zdjęciem..
Ale co tam wrzuć coś jeszcze .......