10 Mp camera with the same sensor than L1 (that has an 8 Mp sensor).
11 AF points selectables in Live View too.
Double AF system (with and witout Live View)
2.5" articulated display
oczywiście wersja przedprodukcyjna :razz:
Wersja do druku
uuuuuu lalalala :mrgreen:
no, w końcu Panas puszcza plastik dla ludzi. prawie cały tłum katujących FZ-30/50 będzie niedługo na tym forum... fajny ten obracany LCD, niczym w kamuniu i w plastelinie E-next.
Dlaczego panasonicarze mają tutaj zawitać ;pCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
olyclub, a nie fourthird club ;)
Aparacik fajny... w końcu coś zastępującego 330...
Ciekawe jak cena.
zawitają, zawitają, póki co większość optyki jest od OLKA. a E-330 toto nie zastąpi, no chyba że zrobili ten patent z dwoma matrycami.
mam nadzieję że lepiej będzie sobie radził ze światłami, podobnie jak lepiej radził sobie L1 od E-330.
cena? stawiam na 3,5 klocka za body.
będizesz ich wyganiał ? :razz:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Eeee .. jakoś po zobaczeniu D3 już na mnie taka zabawke nie robi wrażenia ... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Ale fajnie będzie, bo dojdzie kolejne body do systemu ... :-)
"Double AF system (with and witout Live View)"Cytat:
hmm?
To akurat dobra wiadomość... panasonic potrzebuje własnie takiejzabawki klasy e510/e410, żeby sobie klientów napędzić.Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Ale powoli staje się męczący fakt braku nowej semi-pro puszki (tak co by ładnie wyglądała w zestawieniu :-) ) Jak to dobrze, żę mi póki co starcza E-500 ... gdybym potrzebował czegoś semi-pro, to bym chyba kupił tego D300 :-)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
/EDIT - niech chociaż wypuszczą w końcu coś z ergonomią na miarę D80!! Ileż można produkować kompaktów z wymiennymi obiektywami? :-)
Robert:
OLKA już nie stać na kolejne 5 wydmuszek. wyjdzie na pewno coś solidniejszego - o to się nie boję, ale zakładał już się nie będę bo na tej wieloletniej premierze przegrałem dużo browarów...
Nie wiem jak Wy, ale ja mam przeczucie, że Olek ma już gotowego E-X ...Cytat:
Wejdźcie na fotopolis - jest tam informacja o całej masie nowych małpek - coś czuję, że po cichu pokazali tam także E-X tak jak to było z E-400 ... skoro Nikoś też pokazał swoje cacka, to chyba są pod ścianą i zniosą embargo na publikowanie informacji znacznie szybciej niż zakładali (co innego czas wejścia do produkcji ... )
Może Radek coś o tym wie i powie? :-)
Też mnie to zastanowiło. No i 11 punktów AF, wreszcie więcej niż trzy...Cytat:
Zamieszczone przez grizz
W sumie też mi się zdaje, ze e-next pojawi się wczesniej noiż w zapowiadanym październiku... vide sytuacja z e510 i 70-300
I wreszcie COŚ drgnęło w 4/3! Cieszę się okrutnie i czekam.
Ale kombinują z tym LCD! nie można było - jak w E-330 lub C-8080?!
Pozdrówka.
Akurat LCD to krok w dobrą stronę - zawsze to większe możliwości obrotu ekranu. Jak w starych G-Canonach - przyjemnie sie tym kręciło...Cytat:
Zamieszczone przez witia1
Miałem kilka body które miały więcej jak trzy punkty AF,Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
zazwyczaj posługiwałem się centralnym - dlaczego zatem
psioczycie na ograniczenia do trzech ...
W pewnych sutuacjach zdjęciowych wiele punktów AF
nie poprawi ni przyspieszy wykonanie kadru.
Ważna jest sprawność Af nie zaś ilość punktów pomiaru !
Ale np. C-Af bez większej ilości punktów jest tylko gadżetem :( (vide nowy nikon z 51 punktami ;p)Cytat:
Zamieszczone przez lech2
A w jaki sposób - "z nad głowy lub z pod kolan"?
Nic to pocczekamy - zobaczymy.
Pozdrówka.
No chyba, że ON "kręci się" wokół osi X po odchyleniu. Czy tak?
Wygląda, ze tak :DCytat:
Zamieszczone przez witia1
Leszku, prawda jest taka, że więcej punktów się przydaje, ale przede wszystkim przy robieniu zdjęć ze statywu. Wizjery olaka są na tyle małe, że przy obiektach znajdujących się poza punktami AF czasami jest ciężko ustawić ostrość. A kręcenie głowicą z zatrzymaniem focusa nie zawsze jest wystarczające ... Mi by w olku wystarczyło 9 punktów - 5 poziomie + 4 do złotej zasady podziału (+2 - na i pod centralnym) Użytkownicy Olków są świadomi ograniczeń swoich i aparatów i dlatego nie potrzebują takich bajerów jak Canon, żeby w ogóle zostać przy systemie ;-) szkoda, że i tego nie dostają ...Cytat:
Zamieszczone przez lech2
Fajny wygląd aparatu - mnie zastanawia bardziej jego pozycjonowanie - czy bezpośrednia konkurencja e-510, czy niżej czy wyżej - stawiam na trochę wyżej
Nie wiem, czy ktoś zauważył ale według tego człowieczka co dał tego posta na dpreview ten aparat ma wizjer o powiększeniu 1,2 - podobnym do nowego e-3, więc stawiam, ze to będzie aparat pomiędzy e-3 a e-510
Generalnie się zgadzam - najczęściej stosuję centralny -krzyżowy- nastawiam ostrość i zmieniam kadr... Jest OK dopóki nie założę ZD50/2 i robię na pełnym otworze zdjęcia z odległości powiedzmy kilkudziesięciu cm - głębia ostrości tak mała, że owo przekadrowanie wiążę się z jakimś tam przesunięciem i ucieczką punktu ostrości minimalnie ale znacząco gdzie indziej. Wybierając punkt AF i od razu pstryk - nie ma tego - jest OK. Sprawdzałem wielokrotnie. Nawet podejrzewałem w swoim E-330 jakiś lekki FF/BF - zrobiłem jednak test statywowy, który wykazał, że jest OK - z ręki jednak dość często ta ostrość ucieka...Cytat:
Zamieszczone przez lech2
Pomijam zastosowania C-AF bo nie używam tego jednak tam ilość punktów AF też chyba ma spore znaczenie...
Fajny?? Eeee ...jak dla mnie to kolejny plastic-fantastic - taki FZ30/50 z wymienną optyką i lustrem ... ot co ... mała ilość przycisków na body, jego kształt i chyba tylko jedna rolka nie stawiają go powyżej E-510 ... poza tym nie wiadomo czy ma IS ...Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Możesz dać linka do tego?Cytat:
Pozdrówka.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24476785
Ma za dużo ze specyfikacji e-3
11 punktowy AF
2 systemowy pomiar ostrości w Live View (stawiam na wybór między AF a detekcją kontrastu na matrycy ) jak w nikonie
Ale najciekawszego nie zacytowałeś - podpiętego obiektywu - 14-50 3.8-5.6 IS - to typowo amatorskie szkło (brak podziałki ostrości) może być interesującą alternatywa dla 14-42 i 14-45. Tylko ciekawe ile będzie kosztować ... jak więcej niż 2/3 14-54, to nie będzie miała racji bytu :roll:Cytat:
bo nie zauważyłem:)
ooo czyli jednak panas nie ma stabilizacji matrycy ;p
hmmm ... :Cytat:
Zamieszczone przez grizz
1. Nie ma stabilizacji (czyli będzie w segmencie pomiędzy E-410 a E-510) i stąd ten obiektyw
2. Ma stabilizację o ta Leica (?) będzie dla aparatów typu E-410
3. Kombinują jak połączyć OIS z IS
Tak czy inaczej może być ciekawie :-)
Ale o ile L1 bardzo mi się podobał (taki troszkę old-schoolowy :-) ) o tyle ten jest taki ... mało atrakcyjny ...
Oj ciekawą mamy jesień ciekawą ... i na pewno cieplejszą niż lato :-)
będzie bo 14-54 zniknie a 12-60 będzie droższeCytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby 14-54 zniknęło ... to, że 12-60 będzie droższe, to nie podlega wątpliwości. 14-54 co najwyżej przecenią o parę stówek i będzie sobie dalej żyło jako niższy-semi-profi (ew. zaawansowany-amatorski) kit. A jeżeli już rzeczywiście będzie miało zniknąć to ja liczę na wyprzedaże :DCytat:
Zamieszczone przez kowal73
tylko od jakiego poziomu w UE cena nowego oscyluje ok 2500 zl
A to jest pewne, że LCD kręci się 180st? Bo moja pierwsza myśl była taka, że on jest dwustronny. Nawet fajne by to było. Fotograf ma wygodne kadrowanie, a model ma "lusterko". Tylko niesprawne przy dużych odległościach, ale w studio czemu nie?
3 punkty niby są ok, ale często wnerwiało mnie robienie pejzaży ze statywu z ostrością ustawianą poza owymi nieszczęsnymi 3 punktami. Krecenie statywem bywa nużące.Cytat:
Zamieszczone przez lech2
pozdrawiam
Jest po polsku http://fotopolis.pl/index.php?n=6305
Cytat:
Funkcja powiększania OVF Magnifier (1.2x)
I tak oto Olek choć pierwszy coś umiał, ginie za plecami swoich większych kolegów.Cytat:
(...)cechą nowego sensora jest możliwość podglądu na żywo. Po premierach najwyższych modeli lustrzanek Canona i Nikona nie dziwi nas już obecność tej funkcji w lustrzance.
salvadhor, ktoś całkiem niedawno tutaj przewidział taki rozwój wypadków.
Jaki biznes ma olek w udostępnianiu swoich rozwiązań pasikonikowi?
Tym bardziej, że to drugie lustro Panasa z LV :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor