-
M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II
Dodali ZERO powłoki.
Cena: 63,000 JPY czyli około 2150 zł
-
Odp: M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II
A to w dolarach:
Estimated Street Price: $549.99
Piękna cena w porównaniu do poprzedniej wersji
Źródło: http://www.43rumors.com/olympus-75-300mm-ii-mft-lens-officially-announced/
Dostępność: Marzec 2013
-
U nas ta cena pewnie raczej jak 2000zł będzie wyglądała. Ale to i tak wielki postęp. Zastanawiałem się właśnie ostatnio czy na wiosnę jednak czegoś dłuższego do mikro nie kupić.
Do tej pory skłaniałem się raczej do panasa 100-300. Teraz na pewno poczekam na testy.
-
Teraz trzeba wymyślić jak wyjaśnić kobiecie, że oprócz 45-150 koniecznie potrzeba 75-300 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Teraz trzeba wymyślić jak wyjaśnić kobiecie, że oprócz 45-150 koniecznie potrzeba 75-300 ;)
A co tu wymyslac.Kupic w prezencie na urodziny,rocznice,niedlugo dzien kobiet.Gentelmen zawsze znajdzie powod b kobiete uszczesliwic.
Pozniej przecie mozna pozyczac szklo od niej.
-
Dla mnie pretekstem do zakupu pewnie będzie air show, ale i tak nad wyjaśnieniem powodu nabycia kolejnego szkiełka też będę musiał trochę popracować :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Myślę, że z tym sobie doskonale poradzisz.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ech... musisz wymyślić konieczność kupna bardzo drogiego obiektyw, za powiedzmy 6000-8000 zł. Oczywiście będzie sprzeciw ze strony kobity. Wtedy krok po kroku dążysz do kompromisu, którym jest zakup 75-300. I obie strony zadowolone - Ty masz obiektyw a kobita, że nie wydałeś tyle pieniędzy tylko kupiłeś "tani" obiektyw.
Dobrze jest też wcześniej pozwolić jej na kupno czegoś droższego dla siebie. To działa na zasadzie poczucia winy - ona sobie kupiła np. droższą torebkę, będzie miała mniejszy sprzeciw wewnętrzny żebyś Ty kupił coś dla siebie :P
A co do samego obiektywu, ja go nie kupię, bo dla mnie za długi, za ciemny i bez stabilizacji :) Ale jak pisałem w innym wątku, każdy nowy obiektyw w systemie to dodatkowy + dla samego systemu.
-
byłoby to możliwe żeby 75-300 II kosztował taniej niż Panasonicowy 100-300? aż trudno uwierzyć :)
-
E tam ,jak zobaczy nowe szkiełko to pewnie zapyta ,nowy? bo takiego długiego to chyba nie miałeś,a ja na to: jak to przecież mam taki od dawna :) :) :)
-
Wykresy wyglądają nieźle, zwłaszcza w centrum kadru, gorzej z brzegami.
Dobrze, że cena niższa, będzie bardziej konkurencyjnie w stosunku do 100-300 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesley
E tam ,jak zobaczy nowe szkiełko to pewnie zapyta ,nowy? bo takiego długiego to chyba nie miałeś,a ja na to: jak to przecież mam taki od dawna :) :) :)
Ech, moja korzysta na bieżąco z MFT :P
-
No, wreszcie się przesiądę z bzyczącego ZD 70-300
-
75 z prawie 5.0 na poczatku i 300 z 6.7 na koncu to jajec nie urywa, chocby nie wiem jakie powloki pozkladali.
Poza mocno amatorskim zastosowaniem podgladania na plazy turystek, bedzie to srednio przydatne szklo dla tego systemu.
Oczywiscie cena ponizej 2kpln pomoze jakos sprzedac i znalesc docelowego klienta, jednak poki co nie wroze tak jak poprzednikowi oszalamiajacej kariery i gigantycznej sprzedazy...
pozdro
-
Nyny. To jest taki obiektywik na słoneczny dzień. Używanie dużego 70-300 tak u mnie wygląda. Ja to może bym i kupił coś 200-300mm f/4 w tym systemie, ale dla większości ludzi byłoby to za duże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
75 z prawie 5.0 na poczatku i 300 z 6.7 na koncu to jajec nie urywa, chocby nie wiem jakie powloki pozkladali.
Poza mocno amatorskim zastosowaniem podgladania na plazy turystek, bedzie to srednio przydatne szklo dla tego systemu.
Oczywiscie cena ponizej 2kpln pomoze jakos sprzedac i znalesc docelowego klienta, jednak poki co nie wroze tak jak poprzednikowi oszalamiajacej kariery i gigantycznej sprzedazy...
bardzo trafna uwaga!
Zakładając, że znaczna część użytkowników ma już jakieś tele (choćby po ostatniej portretowej akcji), to jakie zalety musiałby mieć nowy obiektyw żeby klieta przyciągnąć? 120 czy 200 mm w m4/3 to już całkiem długa ogniskowa, niby 300 to wyraźnie więcej ale czy będzie faktycznie potrzebna? Ile zastosowań (poza naturalnie podglądaniem (na)turystek) wymaga tak długiej ogniskowej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...300 to wyraźnie więcej ale czy będzie faktycznie potrzebna?
Ale to nie jest obiektyw dla ludzi, którzy wiedzą, co im jest faktycznie potrzebne. To obiektyw dla ludzi, którzy wchodzą do sklepu i pytają: "a ile to zooma?".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To obiektyw dla ludzi, którzy wchodzą do sklepu i pytają: "a ile to zooma?".
Tylko 4x
więc chyba obiektyw nie dla nich. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Co do meritum się zgadzam, ale co do powłok wcale, tak długo już używasz tych sprzętów od żółtego że zapomniałeś czym jest fotografowanie pod światło bez współczesnych powłok?
Wymiana technologii powłok na nowe jest warta każdorazowo puszczenia kolejnej generacji sprzętu... A gdyby tak jeszcze urealnić cenę byłby miód i orzeszki dla użytkowników systemu.
Własnie się rozglądam za sensownym 300- 400 mm w systemie i kicha.
-
Cytat:
Ale to nie jest obiektyw dla ludzi, którzy wiedzą, co im jest faktycznie potrzebne.
Sporo zbliżeń ożywionej przyrody robię na ogniskowych w okolicach 250-300mm i z przyjemnością ten obiektyw zakupię a Ty może nie mierz innych swoją miarką :wink:
-
Jest przy nim mocowanie do statywu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
Jest przy nim mocowanie do statywu?
W poprzedniej wersji nie było, w tej pewnie też nie będzie.
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...mm_1/index.pdf
pdf ze specyfikacją wersji pierwszej.
-
Niestety ale ten obiektyw nawet przez moment mnie nie zainteresował. Jakość obrazka podobna do panasowego 100-300, obiektyw droższy a na dodatek ciemniejszy. I już nawet nie mówię o tym 6,7 na końcu bo to kompletna kicha ale w panasie mamy 4,0 na początku. A takie 200mm przy światełku 4,0 to jeszcze przyzwoicie, przy 300mm mamy coś koło 4,5, też robi różnicę no i wbudowana stabilizacja jest skuteczniejsza od tej w OM-D.
Cena ze względu ma możliwości nie powinna przekraczać 1500-1600 zł.
-
Zważywszy na to, że Zuiko 70-300 /4.0-5.6 z przejściówką, radzi sobie w micro całkiem dzielnie i można wyrwać go za śmieszne pieniądze ( a nawet ma w komplecie osłonę przeciwsłoneczną ;-) ) , to może byc to lepszy wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Zważywszy na to, że Zuiko 70-300 /4.0-5.6 z przejściówką, radzi sobie w micro całkiem dzielnie i można wyrwać go za śmieszne pieniądze ( a nawet ma w komplecie osłonę przeciwsłoneczną ;-) ) , to może byc to lepszy wybór.
Potwierdzam, mam w rodzinie E-lp1 z ZD70-300 i działa to całkiem sprawnie.
-
ZD70-300 jest optycznie całkiem fajne (wiem bo mam), ale nie przesadzajcie. Szybkie i ciche to nigdy nie było.
-
Cytat:
Do rzeczy martwych to się i nadaje, ale próbowałeś tym ustrzelić jakiegoś gada? Wtedy już tak kolorowo nie jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Do rzeczy martwych to się i nadaje, ale próbowałeś tym ustrzelić jakiegoś gada? Wtedy już tak kolorowo nie jest
Bo z AF próbowałeś. W trybie ręcznym to daje nawet powiększenie 1:2 i można coś małego ustrzelić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dobrze, że cena niższa, będzie bardziej konkurencyjnie w stosunku do 100-300 :D
Póki to szkło ma na końcu F/6,7 jest dla mnie bezkonkurencyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Sporo zbliżeń ożywionej przyrody robię na ogniskowych w okolicach 250-300mm i z przyjemnością ten obiektyw zakupię a Ty może nie mierz innych swoją miarką :wink:
6,7 na 300... Pamiętam jak na forum mówiono że 70-300 4-5,6 często za ciemny do przyrody i radzono kupić używane 50-200 2,8-3,5.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Cena ze względu ma możliwości nie powinna przekraczać 1500-1600 zł.
Cena nie powinna przekraczać ceny jaśniejszego ZD 70-300mm tego samego producenta. Takie jest moje zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Pod E-PL1 wolałem już ostrzyć na MF bo AF był tak beznadziejny. 70-300 było 1-szym szkłem z 4/3 sprzedanym przez AF w M4/3
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
byłoby to możliwe żeby 75-300 II kosztował taniej niż Panasonicowy 100-300? aż trudno uwierzyć :)
musi być tańszy bo ISa nie zaposiada
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
musi być tańszy bo ISa nie zaposiada
Wersja pierwsza 75-300 nie była tańsza więc skąd to "musi" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Wersja pierwsza 75-300 nie była tańsza więc skąd to "musi" ?
no to dla mnie musi, bo inaczej zainteresuję się do 100-300 z wbudowanym ISem. Dla Olka też musi, aby stać się atrakcyjnym dla mas przy swojej ciemnej końcówce.
A tak w ogóle to nikt nic nie musi. No oprócz FZ, które musi go chcieć mieć. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
no to dla mnie musi, bo inaczej zainteresuję się do 100-300 z wbudowanym ISem.
Zabrzmiało jak groźba. Ciekawe czy się w Olku wystraszą :p
-
niechby bo nawet taką ciemnicę w dobrej cenie bym zaakceptował, tym bardziej że nie do zawodowego focenia...
-
A to tak ciężko sprawdzić zapowiadane ceny np. na amazonie? Bezpośrednie przeliczenie z $ oczywiście nie działa, ale już stosunek ceny wersji I i II jak najbardziej.
Zresztą zapowiedzi były już dawno. Będzie znacznie taniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
"Musieli" zwołać już naradę kryzysową jak nic ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
nazwał bym to raczej szantażem :) niż groźbą, ale w głębi serca wierzę że Olek da dobrą cenę.
-
Hmm, na Amazonie cena wyjściowa (bez promocji, patrzę na "pokreślone" ceny) 50$ drożej niż 100-300 Panasa. Ale szkło fajne. Uwzględniając OJ może spaść do sensownej ceny. Obrazek na poziomie nowego Tamrona 70-300, może nawet ciut lepiej. Za te 1200,- do 1500,- za nówkę wart rozważenia na pewno.