-
Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
Zastanawiam się nad takimi aparatami:
Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm
A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
-
Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
A to dziecko, gdzie będzie fotografowane? Bo jak w mieszkaniu, to przydałby się jasny obiektyw. Kit będzie za słaby.
-
W mieszkaniu również. Zdaję sobie sprawę, że kit przy słabszym świetle może nie dawać rady ale jest mimo wszystko bardziej uniwersalny. Chodzi mi o to który będzie najszybszy zakładając, że warunki będą dobre.
-
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
-
Jeżeli chodzi o body, to one mają podobną szybkość. Co do obiektywów, mam 12-50, ale moim zdaniem on się do fotografowania w mieszkaniu nie nadaje. Ciemnica... To jest fajny obiektyw do filmowania i makro, choć jest dość szybki, jak ma to światło już.
-
luc4s, czyli uważasz, że pomiędzy E-P3 a E-PL3 jest niewielka różnica? Może w takim razie lepiej wybrać coś starszego z lepszym szkłem?
-
Nie miałem nigdy ep3, ale z tego co się orientuję, to mają podobne oprogramowanie. epl3 ma szybszy tryb seryjny, ale jest okrojony z kilku funkcji. Starszego się raczej nie opłaca, bo różnica w cenie śmiesznie mała, a starsze mają gorszy AF. Idź do sklepu dla idiotów i sobie sprawdź, jak działa AF. Tam będziesz miał stosunkowo mało światła, więc warunki porównywalne, jak w domu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
Opcją tu jest strobing i kit. Lustro z kitem jest tak samo słabe do takich zdjęć.
mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem. EPL-3 ma przechylany ekran, EP-3 ma ten ekran na stale zato jest on dotykowy z możliwościa wyboru punktu ostrzenia i uruchomienia migawki dotykiem. Z czasem dokupisz mZD 45/1,7 na przykład. EP-3 ma wbudowaną lamkę błyskową.
E-P3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84844-Olympus-E-P3 i EPL-3 https://forum.olympusclub.pl/threads...-Olympus-E-PL3
Pod opisami masz linki do Olympusa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
To już może lepiej lepszy kompakt, albo dajmy na to D5100 z 18-105...
Cytat:
Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Oj, to chyba pierwsze dziecko albo pierwsze "fotopodejście" do dziecka... To nie jest drugorzędne (no może bateria - zawsze można kupić zapas) i gabaryty.
Jeżeli jednak PEN, to z 12-50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.
OK. Dokończę myśl: mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem ale raczej na plac zabaw i do piaskownicy. Jeszcze lepszym szkłem wydaje sie mi 25/1,4.
Peny trzecie nie mają się czego wstydzić jeśli idzie o autofokusa. E-P3 ma wszystko ze sobą jeśli idzie o strobowanie.
-
No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.
---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
Witam.
Zastanawiam się nad takimi aparatami:
Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm
A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
bierz e-pl3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.
---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
Fajnie tylko 45/1.8 do domu? za wąsko. Lepiej może 20/1.7 demonem prędkości nie jest ale... Ja kita 14-42 wymieniłem na 12-50 ze względu na 12 na początku i makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.
no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.
Proponujesz konkretnie kompakt, kiedy facet pyta o Pena do 2000PLN. Wydatek 2K dla niektórych to nie zabawa.
Nie chodzi o chodzie po stronach bo jakie są ceny Penów przecież doskonale znasz, a tych kompaktów górno-półkowych nie jest przecież tak wiele - więc pewnie ceny też masz w paluszku, no ale ok.
ja mówię: E-pl3 pena bierz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
więc pewnie ceny też masz w paluszku
Tak, nic w życiu nie mam ciekawszego do roboty jak tylko co dzień korygować zestawienie cen topowych kompaktów...
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
ja mówię: E-pl3 pena bierz.
A ja mówię: pomyśl, zanim wydasz kasę.
-
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
Dobry pomysł :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
-
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
Osobiście przez 2 lata fociłem w domu brzdąca z 50mm/2.0 macro, aktualnie właśnie 90mm. Oczywiście nie jest szeroko, ale spokojnie da rady :)
Czasem warto np wejść na kanapę czy "przytulić się" do ściany...
Zorba77 - m.zuiko 45mm z pewnością Ci się zwróci...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
Gorsza niż w EPM2 tak, ale słaba?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
No, akurat w tych aparatach jest lepsza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Według dzisiejszych standardów słaba. Według standardów praktycznie każdego slajdu doskonała. Oczywiście można mieć dużo radochy z pstrykania Nokią, ale cały czas chodzi o to, że można wydać niemało i za chwilę płakać.
Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
...Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada i nie widzi nic poza tą jedną swoją zabaweczką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
sam by tego lepiej nie wymyślił, ale 45 do mieszkania to może być za wąsko, chyba że chcesz robić portrety. Nawet do fotografii przedmiotów na aukcję średnio funkcjonalny, co do światła i szybkoszczelności - perfekt. Jak już to 17f1.8, 20f1.7 ostatecznie 14f2.5 - kolejności od najdroższego do najtańszego. 17f2.8 - nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada. ja tego nie rozumiem. .
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
-
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
mnie się 45f1.8 sprawdziła, ale nie w mieszkaniu, pomimo tego że malutkich pokoików nie mam. Nie mówię że się nie nadaje, nadaje się, ale nie do wszystkiego. Na spacerki - znacznie lepiej. Od wieki wieków w mieszkaniach sprawdzają się szerokie kąty i tego się przeskoczyć nie da... W drugą stronę jest już łatwiej, bo zawsze możesz sobie skadrować z szerokiego na wąski - ale to już niestety kosztem rozdzielczości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada.
Ile Ty masz lat? :)
Zresztą sygnaturka wszystko tłumaczy. Ech, nawet już tu wieje dziecinadą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ile Ty masz lat? :)
Zresztą sygnaturka wszystko tłumaczy. Ech, nawet już tu wieje dziecinadą...
no cóż,
nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować Ci Twojej sygnaturki - wybitna, Panie fotografie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
chodzi mi o zestaw E-PM2 czarny+ EZ-M1442 II R czarny+ FlashAir karta.
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
Wystarczy pójść na imprezę i próbować robić zdjęcia bez lampy i porównać efekty E-P3/E-PL3/E-PM1 i E-PL5/E-PM2. Wyciąganie z cieni, mniejsza ilość przepałów...takie mało istotne sprawy ;-)
-
Nie wiem dlaczego "zachwala co swoje" kiedy EPL3 nie miałem w rękach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
chodzi mi o zestaw E-PM2 czarny+ EZ-M1442 II R czarny+ FlashAir karta.
Wystarczy pójść na imprezę i próbować robić zdjęcia bez lampy i porównać efekty E-P3/E-PL3/E-PM1 i E-PL5/E-PM2. Wyciąganie z cieni, mniejsza ilość przepałów...takie mało istotne sprawy ;-)
o ile wszystko czytałeś to wiesz, że ja ja nie dyskutuję o wyższości e-pm2 nad e-pl3 - bo to jest fakt i wszyscy się z tym zgadzają.
natomiast podtrzymuję swoje pytanie: a o jakiej cenie mówisz? bo ja o około 2000PL a w tym :e-PL3+14-42IIR+(45f1.8 lub 14f2.5).
Podaj cenę.
-
Za 2 tysie za wiele nie ukreci, niestety pozostaje nieszczesne epl3 z jakims kitem i jasna stalka. Pomimo delikatnie mowiac takiej se matrycy bedzie zadowolon, bo AF i gibany ekran to pomaga przy domowych sytuacjach.
Kwestia nowych hiper super matryc, tak naprawde postep jest znaczny, jednak to nadal jest daleko za konkurencja, wiec to gonienie kroliczka dysponujac budzetem 2kpln jest awykonalne.
Dobry kompakt za 2 tysie, coz mozna cos poszukac, ale czy to bedzie to, bo duza glebia wszystkiego nie zalatwi. XZ moze i dobry pomysl, jednak trzeba bedzie duzo noznego zuma uzywac, zaleta to maly gabaryt, znosny obrazek i w miare jasny obiektyw. Jako 2-3 body czemu nie, jako glowne, nie dla mnie.
Reasumujac majac 2kpln najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie jednak chyba epl3 w kicie i jasnej stalce - a jak do tego dodac fakt pominiecia OJ to sytuacja staje sie dosyc klarowna.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Za 2 tysie za wiele nie ukreci, niestety pozostaje nieszczesne epl3 z jakims kitem i jasna stalka. Pomimo delikatnie mowiac takiej se matrycy bedzie zadowolon, bo AF i gibany ekran to pomaga przy domowych sytuacjach.
Kwestia nowych hiper super matryc, tak naprawde postep jest znaczny, jednak to nadal jest daleko za konkurencja, wiec to gonienie kroliczka dysponujac budzetem 2kpln jest awykonalne.
Dobry kompakt za 2 tysie, coz mozna cos poszukac, ale czy to bedzie to, bo duza glebia wszystkiego nie zalatwi. XZ moze i dobry pomysl, jednak trzeba bedzie duzo noznego zuma uzywac, zaleta to maly gabaryt, znosny obrazek i w miare jasny obiektyw. Jako 2-3 body czemu nie, jako glowne, nie dla mnie.
Reasumujac majac 2kpln najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie jednak chyba epl3 w kicie i jasnej stalce - a jak do tego dodac fakt pominiecia OJ to sytuacja staje sie dosyc klarowna.
pozdro
amen:):):)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
amen:):):)
jaki chłop zadowolony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
No ale przecież wątek nie może się skończyć...
Też jestem za tym, aby - jeśli ktoś pyta za aparat+kit+stalka jasna za 2000 - nie proponować mu zestawów po 3K, czy nawet 2,5 K.
Ja sam myślałem o E-PL3 2-3 miesiące temu. Ale jak widzę E-PL1 za 599 nówke (body) i wiem, że małego kita można dostać nawet i za 350zł - to odpowiedz dla mnie jest: E-PL1+kit krótki (a może i 12-50?)+45mm/f,18 (albo Panas 20mm/f1,7 za ok 1050-1100zł - zależy komu co potrzebne)... Przy wersji z uzywanym 45mm (za ok 800zł) zostanie jeszcze ok 200zł na lampkę (np Metz 24 AF-1).
Zorba - jeśli chcesz focić dzieciaka w domu - zapomnij o wbudowanej lampie. Mocniejszy palnik odbity, czy rozproszony tchnie w twojego "ciemnego" kita drugie życie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
35, a Ty?
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
a skąd wiesz że nie baba?
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
wieloryb
No ale przecież wątek nie może się skończyć...
tak, to już koniec tego wątku. A Ty myślałeś że jak się skończy? Wodotryskami?
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie i każdy kupił sobie po kompakcie i pojechali wszyscy razem na wspólną wycieczkę i zrobili sobie wspólne zdjęcie przed zachodem słońca, bez lampy, na ogniskowej 20mm x 2.0 crop. A dzieci zerkały co chwila na zdjęcie powieszone na ściania kiedy staruszek brał głębszy wdech powietrza.
A potem taki siwy dziadziuś siedzi na fotelu bujanym koło kominka i opowiada swoim dzieciom jak brał dyskusję wątku na temat najszybszego PENA do 2000PLN.
To jest już koniec. :(
---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------