Witajcie,
na początek nieśmiało.
Proszę o konstruktywną krytykę. :)
Pozdrawiam
Tomek
1.
2.
3.
Wersja do druku
Witajcie,
na początek nieśmiało.
Proszę o konstruktywną krytykę. :)
Pozdrawiam
Tomek
1.
2.
3.
Ciężko będzie z tą krytyką bo zdjęć nie widać!
Poprawiłem. To było pierwsze umieszczenie zdjęć. Mój błąd. Przepraszam.
Udany debiut, foty dobre.
Jeżeli debiut to całkiem udane.
Mbsz - bardzo dobre kadry, technicznie świetne ... co tu jeszcze można "kombinować"?
Życzę więcej tak udanych ujęć.
Gratulacje i pozdrowienia.
Spoko. Masz więcej?
Dziękuję za miłe słowa.
Saboor:
1. Podejdę jeszcze nie jeden raz. Brakuje mi tutaj świateł samochodów.
2. Wszyscy pokazują Zamek Królewski i Kolumnę Zygmunta. Chciałem pokazać to od innej strony.
3. Obiektyw Tokina 12-24. Tu zawsze się będzie walić. Nie chcę już bardziej prostować.
Pytacie czy mam więcej (Warszawy), proszę bardzo:
4.
5.
6.
4.
Fajny pomysł! :-D
5.
Podoba się, a pokaż to samo w b&w.
6.
Prawie miodek tylko kościółek się rozjechał.(rozszerza się ku górze)
Widzisz, z architekturą tak jest, i żeby nie szpecić kadru, trzeba błędy obiektywu korygować.
To nie jest przesadna ingerencja w kadr a konieczność. Popatrz jak twoje oko odbiera obraz budynku, a co robi z nim obiektyw.
bardzo fajne fotki
Jak słusznie zauważył przedmówca - fotki.
I nic ponadto :)
Pozytywy:
Ładne kadry, umiejętności kompozycyjne – generalnie OK.
Negatywy:
Skłonność do stereotypu – Warszawa na Twoich zdjęciach wygląda jak fotosy z seriali TVN.
Np. koncepcja zdjęcia z Placu Grzybowskiego – niby OK, pokazanie kontrastu stare/nowe itd. Ale wrzuć sobie do Google Plac Grzybowski i wyskoczą Ci bardzo podobne kadry.
Reasumują – z tym „moim okiem” to bym się jeszcze wstrzymał.
Najbardziej neutralne jest zdjęcie nr 1 – nie jest jakieś super ciekawe, ale przynajmniej nie można go na pierwszy rzut oka wrzucić w ten pocztówkowy schemat, który narzuca się Warszawie.
Piękno Warszawy jest nierozerwalnie związane z jej brzydotą, amorficznością, z tym, że to w pewnym sensie miasto-imitacja, przytłoczone historią ale zarazem pogrążone w amnezji i pozbawione tożsamości.
Proponuję wyjść trochę poza centrum – i rzeczywiście zacząć szukać „swojego spojrzenia”.
Moim zdaniem udany start. Gusta sa różne i spojrzenie nawet na to samo miasto może byc diametralnie inne. Inaczej bedzie patrzył ktoś wychowany w biednej i zaniedbanej dzielnicy, a inaczej w bogatej dzielnicy willowej z zadbanymi trawnikami. Ja tak szczerze to mam juz trochę dość w fotografii znajdowania najbrzydszych elementów miasta i nastepnie zachwycaniem się jaki to niby fajny kadr wyszedł.
Co do tego czy to fotki czy fotografia to też zależy od tego kto ocenia, a czasami od tego w jakim wątku się ocenia ;-)
Może masz trochę racji. To dopiero pierwsze zdjęcia. :) Sprawdzałem jak mnie przyjmiecie. :) I miło zostałem zaskoczony. Dziękuję.
Z tym tekstem nie mogę się zgodzić... no chyba, że mówisz o centrum miasta. Nowe miesza się ze starym i nie jest to fajne.
7.
8.
9.
Jak dla mnie dziewiatka :-)
Waruga - pozwolę sobie zacytować film Pasikowskiego: "Jeszcze tu... wrócimy... z Olem!" ;)
Jak bedziesz mial takie widoczki to wrzucaj...:-)
Warszawa piękna nie jest, napiszę więcej - mieszkałem w niej 5 lat i dostatecznie ją znielubiłem, wtedy była nijaka, ale taka Marszałkowska od strony MDM i Pałac miały swój charakter, a te blokowiska z wielkiej płyty, szkoda gadać,pobierałem naukę na Grochowie i na dalekim Ursynowie, to był już wtedy koszmar. Za to dzielnica oficerska na Żoliborzu, czy Żoliborskie Sady, to było miodzio. Praga już wtedy nadmiernie wyeksploatowana i co i rusz połyskująca cegłami zamiast tynków. A to od nowa budowane Stare Miasto? I ten pusty Stadion nad Wisła, przy moście Poniatowskiego. Dziwaczne jak dla mnie.
Popatrz na to miasto inaczej , jest wiele do pokazania, przez dziesiątki jak budowano tam przyzwoiciej jak w całej Polsce, z dbałościa o szczegół. trzeba go tylko chcieć znaleźć.
Tyle moich uwag, to Twoje miasto i Twoja wrażliwość...
APZ - myślę, że każdy ma swoją małą ojczyznę. Ja się urodziłem w Warszawie i mieszkam tu. Ty byłeś tylko przejazdem. Jesteśmy różni. Ja rozumiem Twój punkt widzenia i szanuję go... Nie powiedziałem, że Warszawa jest piękna choć ma swój urok. Lubię to miasto i jego zakamarki... historię.
Odbudowane Stare Miasto... fakt nie ma tam klimatu jak na Hradczanach w Pradze, we Lwowie albo w Wilnie... czy nawet w naszym Wrocławiu... ale jest nasza Polska.
Warszawa to miasto, które przeżyło własną śmierć i mi jako Polakowi i Warszawianinowi nie wolno o tym zapominać.
To tak jak z ludźmi z Łodzi. Łódź nie jest piękna, jest brudna i śmierdzi... ale ma swój urok i ludzie ją za to lubią a nawet kochają. :)
Pozdrawiam
Ta Pani ma rację.
---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post był o 18:04 ----------
Ten Pan ma rację. :-D
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:06 ----------
Ten Pan ma rację.
Napisałem, że Warszawa jest piękna - bo jest. Grochów - wspaniałe miejsce. Cała Praga Południe jest wspaniała - nie mniej niż Stara Praga. W Centrum też można znaleźć super klimaty, tylko trzeba przestać gapić się na 3 wieżowce na krzyż.
Jak ktoś kojarzy piękno wyłącznie z fotosami ze Starówki albo Łazienek to jak kończę dyskusję.
Ja z poludnia jestem a jakbym mial zmienic miejsce zamieszkania to na pewno wybralbym Trojmiasto, zadnych centralnych, wschodnich czy zachodnich stron naszej wspanialej Polski :-)
Dzarro - nie każdemu musi się podobać Warszawa tylko dlatego, że jest stolicą Polski. :) Nie kończmy tak od razu dyskusji. :)
10.
11.
12.
A ze zdjęć dotychczasowych najbardziej podobają mi się dwa ostatnie, 8 i 9. Pierwsze z nich widziałam bym najchętniej w monochromie. Drugie może ciut korekcji kolorów? :)
Jedenastka ciekawa :-)
Dziesiątka! Tylko prosi się o cięcie dołu poniżej ramion Polski Walczącej. Jasne elementy i pozostałości kwiatów są zbędne :)
a jaki jest sens mieszkac i nie lubic miejsca tego.Nalezy szanowac miejsce i okolice w ktorych sie mieszka.Jak jade tam gdzie dorastalem,jest lato,cieplo to klade sie na trawie patrze na chmury i oddycham.Naprawde nawet jak smierdzi to to jest moj smrod i tesknie za nim.
Pokazujesz bardzo ładne foty swojego miasta, kadry ciekawe, ogólnie dobry kierunek. Tylko z tym stwierdzeniem, że gdzie indziej jest brudno i śmierdzi to mam mieszane uczucia. Żyjemy w kraju gdzie ludziom wszystko jedno gdzie flaszkę rzucą, nasiusiają lub wypróżni się ich pies. Pod tym względem wszędzie śmierdzi tak samo:wink:. A każde miasto ma swoją historię i dzień dzisiejszy. Foć dalej swoją Warszawę najlepiej jak umiesz, bo miejsc magicznych w niej sporo. Ja też popatrzę.
Syn swojej Łodzi:-P
Naprawdę fajne fotki - a jak na początkującego, to nawet bardzo.
Szczerze mówiąc jak się na nie patrzę, to mam ochotę sam połazić z aparatem po mieście .... tylko tak samemu, to ciężko się zebrać ...
Może by tak zorganizować wspólny plenerek? :D
Jak to powiedział stary ogier do młodego przed Wielką Pardubicką: "nie widzę przeszkód." Robercie może któryś weekend? Po między świętami a nowym rokiem powinienem znaleźć jeden dzień wolny. :)
Fota z helikopytem OK
Nie rozumiem o co ci chodzi. No początkujący. no zrobił jakieś tam fotki. Czemu zaraz odbierasz to jako napaść?
Te fotki są proste, z jednym planem, bez jakiegoś zamysłu, z banalna kompozycją. Dzięki waszym pochwałom autor pewnie jeszcze jakiś czas nie dowie się czym jest np. przedplan czy sztafaż i jakie mają one znaczenie w tego typu zdjęciach.
Czy mam się zachwycać tylko dlatego, że są ostre? W dzisiejszych czasach (prawie) każdy aparat ma super-hiper autofocus. Naprawdę, zrobienie ostrej fotki nie jest szczytowym punktem nowoczesnej fotografii.
Diabolique - wiem co to jest przedplan i sztafaż. Staram się robić czyste zdjęcia z prostym kadrem dlatego zazwyczaj rezygnuję z przedplanu.
Co do sztafażu... wiem, idący człowiek powinien być pod helikopterem... ale jak ma się tylko chwilę na zrobienie zdjęcia, to nie zawsze udaje się trafić ten właściwy moment. Niemniej jednak bardzo dziękuję za Twoją radę i następnym razem zrobię zdjęcia z przedplanem i sztafarzem.
Zauważ ile jest chaotycznych zdjęć Warszawy na których jest bałagan, mnóstwo się dzieje i przez to dla wielu nie są przyjemne w odbiorze.
13.
No to jeśli wiesz, to czemu 3/4 zamieszczonych tu fotek wygląda jak wybranych z foldera "pamiątkarsko-wycieczkowe"? :)
Nie chcę się czepiać, ale wiesz... to "forum fotograficzne". Niektórym wystarczają takie zdjęcia, ale inni chcieliby zobaczyć coś ciekawszego :)
Sęk w tym, że zdanie odbiegające in minus od "świetne foty" traktowane jest tu jako faux pas, więc wicie, rozumicie... Będzie wiele pochwał, nie należy się przejmować moim zdaniem :)