-
5 załącznik(ów)
Jak dla początkujących to też coś wrzucę
Witam
Fotografia to moje hobby na które niestety mam mało czasu ;-) Tak naprawdę na razie ograniczam się do "portretowego" focenia rosnącej córki ;-). generalnie dzieci są bardzo wdzięczne i nie narzekają jak zobaczą swoje zdjęcie na forum ;-)
Załącznik 73517Załącznik 73515Załącznik 73518Załącznik 73516Załącznik 73514
-
Odp: Jak dla początkujących to też coś wrzucę
Stawiam na goscia numer 4 (numeruj zdjecia, łatwiej wtedy dyskutować), tylko bym mu trochę góry zabrał, tak bez tego jasnego w PG.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Witam
Fotografia to moje hobby na które niestety mam mało czasu ;-) Tak naprawdę na razie ograniczam się do "portretowego" focenia rosnącej córki ;-). generalnie dzieci są bardzo wdzięczne i nie narzekają jak zobaczą swoje zdjęcie na forum ;-)
Nie przejmuj się tylko wrzucaj. Ja też jestem niedzielny foto moto zaklinacz matrycy ale co tam :). Ja uważam, że dzieci nie są aż tak łatwe do focenia ich miny potrafią się szybciej zmieniać niż najszybszy AF :). Raz super mina jest a w moment jej nie ma :). Mnie osobiście najbardziej odpowiada 1 tylko ta ręka ucięta trochę tak jakoś mi przeszkadza :) Najmniej podoba mi się 3 a to ze względu na tło i te przekrzywione meble :). Może wpadną do Ciebie lepsi spece to więcej się wypowiedzą :). 4 jest takie najweselsze ale coś z kadrem mi nie pasuje :) Ale ten czupurek z 4 i 5 to chyba musi być niezły agregat? :)
Pozdrawiam i pstrykaj dalej :)
-
Zdjęcie trzecie to trafiło tu tylko dlatego ze to jedyne zrobione Olympusem ;-).
-
4 załącznik(ów)
Skoro wróciłem do wątku, to zaspokoję swoją próżność i jaszcze coś wrzucę z mojego niedzielnego pstrykania ;-)
1. Załącznik 74000
2.Załącznik 74002
3.Załącznik 74001
-
Z poprzedniej serii to 4 i 5 najbardziej mi się podoba. Z ostatniej serii 2 jest fajna.
-
1 z drugiej serii. Poza tym: nie ucinamy łapek ;) i staramy się, aby w tle nie było zbyt wiele rozpraszających nas przedmiotów. I oczywiście kucamy, aby być na poziomie fotografowanego dziecka.
-
1 załącznik(ów)
Witam teraz już całkiem w klubie. Bardzo cieszy że ktoś w ogóle chciał cokolwiek napisać i zobaczyć moje niedzielne fotki. A teraz jako dzisiejszy nowy właściciel OM-D pozwolę sobie dla przywitanie wśród użytkowników systemu załączyć do wątku pierwsze zdjęcie wykonane po rozpakowaniu aparatu w domu ;-) Tak ana dobrą wróżbę ;-)
-
-
Dziękuję;-)
Własnie przyzwyczajam się do nowej puszki po Nikonie D90. Nie jest to proste (male to coś ;-))
-
2 załącznik(ów)
No i pierwsze foty z promocyjnej 45 - takie trochę na szybko ale jestem zadowolony bo jak na robione wieczorem w domku przy sztucznym świetle to jest ok.
-
podlinkuj jeszcze raz załączniki - nie działają :(
-
1 załącznik(ów)
No i pierwsze fotki nowym sprzętem na zewnątrz;-). ponieważ i pogoda kiepska i dużo ich nie było to tylko jedna fotka :
1. (OM-D + 12-50)
Załącznik 76784
-
1 załącznik(ów)
kolejne fotki tym razem 45-tka ;-)
2. OM-D + mZ 45mm
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Zarzucano mi że 1. to za duży chaos i trzeba było się skoncentrować na serduchach - więc może taki kadr byłby lepszy?
4.
-
Ja trochę nie za bardzo wiem o co chodzi w tym zdjęciu. Co jest na pierwszym planie, co jest tłem, o czym ma ono opowiedzieć. Do tego wydaje mi się, że było tam sporo koloru i trochę tego koloru na fotografii brakuje.
-
Ten aparat we wnętrzach ma kolor, a na zewnątrz nie?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Ten aparat we wnętrzach ma kolor, a na zewnątrz nie?
:-) oj mam ale taka wizja twórcza ;-).
Na razie zapoznaję się z sprzętem i jak pisałem jestem totalnym amatorem, który się wciągnął i chciałby wyjść poza rodzinne pamiątkowe pstrykanie - więc za każdą konstruktywną krytykę dziękuję.
Tak więc trochę dzisiejszych gniotów ;-) zaczniemy dramatycznie :
5.
-
1 załącznik(ów)
6. Om-d + 12-50Załącznik 78644
-
3 załącznik(ów)
I trochę banalnych kadrów ;-)
7. 8. 9. - OM-D + Leica 25
-
ad 1) takie miejsca jak to na zdjęciu kuszą by je sfocić, ale jak to zrobić by zdjęcie było przyjemne? Tutaj nie wyszło
ad 2) a tutaj figurka wyszła dokładnie na fasadzie kościoła. Wygląda na to że to był celowy zamiar tylko nie wiem po co...
ad 3) chyba przydałoby się inne kadrowanie - mniej dołu więcej nieba nad wieżą bo jest strasznie ciasno
na wszystkich zdjęciach brak jest światła :/
-
Dziękuję za uwagi - będę próbował nadal i co jakiś czas zamieszczał parę zdjęć - światła dzisiaj niestety nie było - tak to jest jak mamy czas to nie mamy światła ;-(
-
ostatnia wrzuta to bardzo mocna żyleta w sensie ostrości - ja jestem za bardziej neutralnymi ustawieniami : )
Może poeksperymentowałbyś z głębią ostrości - Leica 25 daje na pewno spore możliwości w tej kwestii : )
Pozdrawiam
-
2 załącznik(ów)
I troszkę nowych amatorskich fotek ;-) Tym razem maraton ;-)
NR. 10 i 11. OM-D + mZD 60mm
-
2 załącznik(ów)
Troszkę zabaw w macro ;-)
NR 12 i 13 OM-D + mZD 60mm macro
Załącznik 87743Załącznik 87744
-
4 załącznik(ów)
I parę banalnych kwiatków :
NR 14 i 15, 16, 17 OM-D +mZD 60mm macro
Załącznik 87756Załącznik 87757Załącznik 87758Załącznik 87759
Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę ;-)
-
Przede wszystkim:
-unikaj banalu
-zmniejszaj zdjecia
-pytaj o konkrety - ogolne pytania powoduja ogolne odpowiedzi
-
3 załącznik(ów)
Kolejne próby makro ;-)
NR. 18. 19, 20
Załącznik 88842Załącznik 88843Załącznik 88844
Wszystko OM-D + mZD 60mm macro.
NR. 18 czy mimo wszystko troszkę za mało ostre ?
NR. 19 i 20 inne kadry tego samego żuczka - stawiam na poziomy (20) ale może się mylę.
-
1 załącznik(ów)
18 - chyba bardziej nietrafiona płaszczyzna ostrości niż za mała GO
Co do 19 i 20 - zdecydowanie 20
Ogólnie - światło jakieś nieciekawe, strasznie wysokie ISO wg EXIF (detal ginie), zwracaj uwagę na tło - na początek dobrze jest się pobawić lampą - może być ta miniaturka co była w komplecie z OM-D, do tego dyfuzor makro z kartonu (lub gotowy), sporo jest opisów w sieci, starczy poszukać. Może dokupić "czułki" MAL?
Poza tym, spróbuj trochę obrabiać, choćby GIMP czy PSE (starsze wersje można kupić za grosze, starczy 8 bo już bodaj ma maski i warstwy bez kombinowania). Plik wyjściowy był marny, bo korzystam z neta mobilnego i jak JPG nie jest "progresywny" to go rekompresuje tragicznie (oglądać się da, do obróbki już gorzej), z RAWa da się więcej wyciągnąć.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1368861214
BTW, fajna ta pszczółka wcześniej, pokazuje potencjał 60-tki. Jeżeli OM-D osiągnie "normalne" ceny, powrót do Olka się szykuje.
-
To dopiero moja "druga sesja" makro ;-) - światło było ogólnie słabe. Zastanawiam się nad zakupem czułek - jeśli warto -cena dobra.
Dopiero raczkuje jeśli idzie o obróbkę - oczywiście korzystam z raw-a ale obrabiam w sofcie Olympusa (Viewer 2 ). Gimp zainstalowany i pierwsze próby były ale nie na tym zdjęciu ;-). W każdym bądź razie dziękuje za uwagi będę z czasem zamieszczał mam nadzieje coraz ciekawsze "obrazki" ;-)
-
2 załącznik(ów)
A teraz trochę z innej beczki - sesja w studio ;-) - miałem przyjemność wykonać parę zdjęć z oświetleniem stałym ;-). Troszkę obrobione ale czy idę w dobrym kierunku ?
Za bardzo przepalone ?
NR 21 i 22
Załącznik 88854Załącznik 88855
-
2 załącznik(ów)
I portret ;-) Tym razem w tonacji B&W
Czy nie za agresywnie obrobione? - szczególnie 24 (przepalone ?)
NR 23 i 24
Załącznik 88856Załącznik 88857
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Popatrz na jej prawy kącik ust, na drugim zdjęciu. Coś tu nie gra.
-
1 załącznik(ów)
To może tak troszkę łagodniej ?
NR. 25
Załącznik 88858
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
To może tak troszkę łagodniej ?
NR. 25
To o te detale mi chodzi, wyglądają jak plamy:
Załącznik 88859
-
No to będę miał zadanie, dzięki któremu pobawię się i pouczę się GIMPa ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
No to będę miał zadanie, dzięki któremu pobawię się i pouczę się GIMPa ;-).
Tu: make up cyfrowy ... Masz jak to zrobić w PS'ie, podobne narzędzia są w Gimpie.
-
3 załącznik(ów)
Chroniczny brak czasu uniemożliwia na razie bawienie się GIMP-em (mam nadzieje że Saboor mi wybaczy - obiecuje że popracuje nad zdjęciem zgodnie z sugestiami ;-).) Aby nie wiało nudą w wątku kilka kadrów macro z słonecznego okresu ;-)
NR 26, 27 ,28
Załącznik 90303Załącznik 90302Załącznik 90301
-
Saboor nie cierpi robali :D