OLYMPUS E-330 + 14-45mm +40-150mm
Witam,
Po długim namyśle i studiowaniu Waszego Forum zdecydowałem się na zakup Olka E330, ale ku mojemu zaskoczeniu w większości sklepów internetowych w ostatnich dniach spotykam się z opisem przy produkcie "Produkt wycofany ze sprzedaży". Czy mogę prosić o informacje co się dzieje, czy w związku z premierą Olka 410 i 510 nie będzie już w ofercie Olimpusa E330 z obiektywami 14-45mm +40-150mm (w zestawie), czy może to chwilowa akcja związana z promocją nowych modeli?
Dziękuję za informację, pozostaje wybór któregoś z nowych modeli, tylko pytanie którego, lub poszukiwania pozostałości zapasów z E330, może jeszcze gdzieś coś znajdę.
Re: Co ma zastąpić Olka E330
Cytat:
Zamieszczone przez afonia68
Chciałem prosić o poradę na co zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji czy Olek E410 czy E510?
Jeżeli możesz zapłacić ciut więcej oraz jeżeli malutkie wymiary nie są dla Ciebie priorytetem to kup E-510. Będziesz mieć większy aparat, IMHO lepiej leżący w dłoni a przede wszystkim stabilizację obrazu, której nie ma E-410 i to zasadnicza różnica w ich funkcjonalności. A stabilizacja niewątpliwie fajna rzecz - szczególnie z dłuższymi obiektywami i w gorszych warunkach oświetleniowych...
Re: Co ma zastąpić Olka E330
Cytat:
Witam,
chciałem podziękować wszystkim za wsparcie. W obecnej sytuacji zastanawiam się nad Olkiem 410 lub 510 w dual kicie (chyba że uda się polowanie na E330).
Mam nadzieję że rezygnacja z Olka E330 nie jest błędem. Technologia pędzi do przodu narzędzia się zmieniają.
Jestem amatorem fotografii przesiadam się z aparatu kompaktowego na "lustrzankę". W fotografii zajmuje się różnymi tematami; MTB, taniec towarzyski, latawce, konie, trochę reportażu, portret, co jakiś czas jakieś makro.
Chciałem prosić o poradę na co zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji czy Olek E410 czy E510?
sondzę że 510 ale co byśmy nie pisali to i tak pozostaje twój wybór.A Ja sobie czekam na e-nexta
Olympus E-510 + ob. 14-42mm + 40-150mm
Po otrzymaniu informacji od naszego kolegi z forum o tym że mój wymarzony Olek E330 nie jest produkowany, zdecydowałem się na zakup Olka E-510 + ob. 14-42mm + 40-150mm.
I znowu niespodzianka; po złożeniu zamówienia 19.07, w dniu dzisiejszym w bardzo sympatyczny sposób poinformowano mnie, że nie będę czekał na nowy aparat 10 dni, ale może "nieco" dłużej bo jest problem z dostępnością produktu u dystrybutora Olimpus.
Teraz pozostaje chyba tylko czekać i mieć nadzieje że w okresie oczekiwania nie zakończą produkcji tego modelu :D.
Przy okazji chciałem zapytać czy Waszym zdaniem karty pamieci:
CF 2GB SanDisk Ultra II i Olympus xD 1GB typu M są dobrym wyborem do tego aparatu.
Re: Olympus E-510 + ob. 14-42mm + 40-150mm
Cytat:
...
CF 2GB SanDisk Ultra II i Olympus xD 1GB typu M są dobrym wyborem do tego aparatu.
Też szukałem odpowiedzi na to pytanie po zakupie Olka.
Moim zdaniem szkoda kasy na xD (chybiony pomysł) - jeżeli już koniecznie być musi, to nie M tylko H.
Ale lepiej dołożyć tą kasiorkę do drugiej lub większj CF i tu lepiej III choć II też może być.
Ja do mojego E-400 planuję CF Extreme III 8GB ze względu na format RAW.
No i znalazłem jeszcze coś nt. CF vs xD.
Cytat:
Do E-510 wymienione karty nie są dobrym wyborem. Jeżeli CF SanDisk Ultra II 2GB można zaakceptować, to w przypadku xD typ M trzeba o niej zapomnieć z powodu powolności zapisu. Karty xD nie warto kupować. Te karty nadają się do starszych konstrukcji z powolnym USB.
Proponowałbym kupić przynajmniej CF SanDisk Extreme III lub IV o pojemności 4GB. Szybkość tej karty w pełni zostanie wykorzystana w E-510 i możliwe jest osiągnięcie nawet 11 RAW'ów w serii z pełną prędkością. Będziesz naprawdę zadowolony z Extreme SanDisk'a. Obecna cena za 4GB Extreme III to tylko ok. 220zł.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Cytat:
Do E-510 wymienione karty nie są dobrym wyborem. Jeżeli CF SanDisk Ultra II 2GB można zaakceptować, to w przypadku xD typ M trzeba o niej zapomnieć z powodu powolności zapisu. Karty xD nie warto kupować. Te karty nadają się do starszych konstrukcji z powolnym USB.
Proponowałbym kupić przynajmniej CF SanDisk Extreme III lub IV o pojemności 4GB. Szybkość tej karty w pełni zostanie wykorzystana w E-510 i możliwe jest osiągnięcie nawet 11 RAW'ów w serii z pełną prędkością. Będziesz naprawdę zadowolony z Extreme SanDisk'a. Obecna cena za 4GB Extreme III to tylko ok. 220zł.
Pozdrawiam.
Jeśli się ma 2 sloty na karty, to byłoby zupełną głupotą jednej z nich nie wykorzystać.
Tym bardziej, że można kopiować zdjęcia z jednej karty na drugą.
Ludzie rozsądni wykorzystają oba sloty.
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Jeśli się ma 2 sloty na karty, to byłoby zupełną głupotą jednej z nich nie wykorzystać.
Tym bardziej, że można kopiować zdjęcia z jednej karty na drugą.
Ludzie rozsądni wykorzystają oba sloty.
Pozdrówka
Ja muszę się zgodzić z Dorianem. xD jest woooooolne jak flaki z oooooolejem. A drogie jak biustonosz Dody.
Pozdrawiam
E-330 jeszcze w sprzedazy...
afonia68, tak na gorąco dodam w tym temacie, ze 2 dni temu osobiscie spotkalem E-330 w sprzedazy-nowy z dualkitem w sklepie wolnoclowym na lotnisku w Lod. Byc moze dostepny jest takze w innych miejscach tego typu. Jesli latasz czasami (lub ktos ze znajomych), to moze warto sie rozgladać. Chyba, ze juz kupiles E-510, to zycze milego focenia ;)
Zdecydowałem się na Olka 510 z dwoma obiektywami, już jest zamówiony, dzięki za propozycje pomocy.