Wiecie, ze e-m5 jest do kupienia za 790 euro we wloszech? i to w kilku sklepach, wiec to raczej zaden przekret.
Prawie jak za darmo!
Wersja do druku
Wiecie, ze e-m5 jest do kupienia za 790 euro we wloszech? i to w kilku sklepach, wiec to raczej zaden przekret.
Prawie jak za darmo!
Dobra cena ca jak w USA.
Powolutku powinien się zaczynać okres obniżki ceny, chociaż bardziej spodziewałem się jego początku gdzieś na przednówku.
ta cena to jeszcze przed obnizka ^^
Do tej pory OM-D w zasadzie nie miał konkurencji, teraz pojawiły sie nowe gwiazdy m4/3 + Fuji XE1 + nowe NEXy. Byłbym zdziwiony gdyby Olympus nie obniżył cen OM-D najpóźniej w listopadzie. Przy podobnych cenach ludzie mogą częściej wybierać tak zwane nowości, zwłaszcza gdy są atrakcyjne cenowo a na to się zapowiada. Moim zdaniem wraz ze zblizającą się gwiazdką rozpocznie się wojna o klientów.
Wojna o klientów można powiedzieć, że się skończyła: jest EPM2 z sensorem EM5; kto liczył na 5-osiowy IBIS ten..., teraz jest czas pokory i czekania na nowe słoiki czy to Olka (jeśli zapowie) lub Panasa (extravaganza plany na 2013-2014 już znamy). Do tego dochodzi Sigma czy - być może nareszcie - Tamron ze swoim jasnym zumem.
EPM2 nic nie brakuje a najważniejsze rzeczy ma: cenę, sensor i być może 15/8 w komplecie. Nie zapominajmy o Samyangu 10/2.8DX :) Brak mar sensora w nowych generacjach od Oly/Panasa jakby stawia to szkiełko w baaardzo uprzywilejowanej pozycji.
Jest we wloszech jeden sklep oferujacy wysylke do polski - i oferuje on e-m5 za 880 euro. Prawie 100 euro wiecej niz w najtanszym sklepiej, ale wciaz duzo taniej niz w polsce :]
Że niby E-PM2 ma zakończyć "wojnę o klientów"? aaahahaha... Konkurencja to się teraz dopiero zaczęła i dopiero teraz zobaczymy, na co tak naprawdę stać Olympusa. Fajnie, że matryca z OM-D pojawiła się w niższych modelach i że 17 mm f/1,8 ujrzał światło dzienne, ale pozostałe nowości jakoś mnie nie grzeją. Nadal nie ma E-Px z wizjerem, jasnego zooma za normalne pieniądze, ani szkieł f/1,4. Z żalem trzeba przyznać, że premiery Sony i Fuji są w tym roku dużo ciekawsze.
wizzairem do mediolanu i nazad można przyobrócić za 74 PLN ;) Niby męczące
ale człowiek i książke poczyta i dużo pieniędzy PLN zaoszczędzi :)
Musze sprawdzić jeszcze cenę wysyłki przez Poste Italiane do Polski z ubezpieczeniem na 1000 Euro ale nie mogę sie doszperać
Panowie poczekajcie na nowy cennik olka z 1 października - myślę ze to ogólnoeuropejska akcja obniżek:)
Popieram. I sprzęt w ciekawych plenerach potestuje ...
PS
Wizzairem do Włoch można i za 19zł polecieć, ale bilet trzeba kupić 2-3 miesiące na przód, im szybciej chcesz wylecieć tym więcej płacisz, np. na ten weekend musisz zapłacić około 350zł.
Poza tym Wizzair korzysta z lotnisk oddalonych od centrum czyli koszty dojazdu ...
Zakupiłem bilety do Rzymu na przełomie październik/listopad lecę tylko gdzie te sklepy :-)?
I tu już można byłoby skończyć. Ja wybieram szkła a te jakie są każdy widzi. Tyle było płaczu obserwujących parę lat temu, że dobry Panas (20), ale matryca ... dali matrycę... była za drogo. Teraz dali super matrycę w kilku opcjach cenowych to będziem jeździć po... + gietrzy, bo to zawsze wypada (a mi nie przeszkadza dopóki dają jasne szkła w JEDI).
A skończy się tak, że ten będzie za drogi, tamten za wolny, następnemu będzie bzyczeć AF, w kolejnym nie będzie wsparcia dla szybkich kart a tego nie było akurat w markecie, itd.
Panie/Panowie: linkowałem wywiad z Watanabe San, który mówił, że 70% sprzedaży to aparaty za 150 Euro, więc wygra najtańszy. Obecnie chyba serie odpowiednio: PM i GF + neverending story czyli mój ulubiony jotpeg: E-PL1 :)
To miałem na myśli.
A i jeszcze Mirek54 pisał coś w ten deseń: potrzebne szkło to kupuję i koniec - ja to nazwę - gadki.
A kto jeździ po Olympusie? Dyskusja dotyczy ceny i czy można się spodziewać obnizki czy nie. Z całym szacunkiem dla Ciebie i Mirka54 ale nie wszyscy chcą lub też moga podzielać Wasze zdanie. Na pewno są osoby zafascynowane foto, które potrzebują szkła ale najzwyczajniej ich na nie nie stać.
należy się cieszyć, że w tym segmencie jest już spora konkurencja i człowiek nie jest skazany na jednego producenta.
Masłowska Dorota to przy tobie egzaltowana pensjonarka jest, a Panie Świeć nad Jego Duszą Zsynchronizowaną Błyskową Lampą Studyjną, Werner Schwab, zapił się na śmierć zapewne dlatego, iż ponieważ przeczuwał nadejście stylisty, który dramatyczne przyćmi jego językowe ekscesy.
Czy Ty gdzieś trzymasz swoje wpisy na jakimś dysku twardym w postaci kopii niebezpieczeństwa? Ja na Twoim miejscu to bym to przesłał jakiemuś krytykowi literackiemu z intencją wydania dzieł zebranych lub co najmniej dzieł wybranych. Masz szansę na Nike, chłopie. Zawsze to sto patyków + wpływy z pejperwiu. Będzie można "przytulić" dowolne szkła.
???
I Olympus/club ją dał.
Dlatego jest PM2, ale już z nową matrycą choć tylko z normalnym IS. Nie wiem jakie jest nasze zdanie, ale moje to było zdziwienie jak sobie przepiąłem 14-150 zaraz po mZD75 a że nie wypada się pokazać na mieście/piwie/zlocie? z najtańszym szkłem. Na to już nie poradzę jak jestem zadowolony nawet z 11/1.4 od SLRMagic, nie przeszkadza mi srebrny obiektyw na czarnym korpusie i wolna, ale tania lampa.
Dokładnie, dlatego super, że Panas ucieka i zrobił GH3 (raczej odpuszczę, przynajmniej do czasu Oly pro) a do niego połączenie 85L baby ze 100LIS.
Z mojej strony Off. Wierzę, że Oly PL jednak chce sprzedawać aparaty i zrobi nam, własny, polski Halołin.
Jestem gotow pojechac do wloch po ten aparat za za 790 euro, ale niestety, wszystkie te sklepy dzialaja jedynie w internecie i nie ma mozliwosci odbioru osobistego.
Czy wie ktos, jak moglbym rozwiazac ten problem?
Poczekaj do października.
I po udzielaj się na forum.
Ja pewnie chcę uruchomić znajomości i powiązania rodzinne... Oczywiście pytanie co się stanie w październiku wraz z nowym cennikiem. Pewnie warto poczekać
Więc sądzę że poczekam te 10 dni licząc na to, że w tym czasie nie skończy się oferta w słonecznej Italii
hellbike - poudzielaj się na forum aby uzyskać status Jedi - warto :) Choć u włochów "warciej" w tej chwili
Moja szklana kula mówi: bądźcie cierpliwi :)
Od jakiegoś czasu nie ślędzę dokładnie cen Olka ale zawsze na wejście było zawsze drogo, po roku zjazd 30% ... Może Włosi czyszczą magazyny zanim inni zaczną to robić po kilkunastu latach się nauczyli.
W jednym sklepie chyba wyczyścili już :)
O i w drugim też chyba albo nie mogę znaleźć
I jakoś nikt nie kupił tego taniego OM-D ? Ceny w OJ nawet sie umocniły. W sobote byłem w Dresden AltMarkt Galerie (na AltMarkt) w sklepie Saturna i OM-D (body) było za 1.099 € a z 12-50 za 1.299 €.
powystawowy e-m5 na allegro - http://allegro.pl/aparat-olympus-om-...727029379.html