-
Przesiadka z FF na OM-D...
Dzien dobry. Dawno tu juz nie zagladalem, ale ostatnie miesiace, OM-D itd. zrobily swoje ;-)
Duzo juz naczytalem sie o OM-D, wreszcie mozna go kupic i tak zaczely mi chodzic po glowie mysli o przesiadce na m4/3. Do tej pory glowna bariera byl brak odpowiednio zaawansowanego korpusu - wykonanego z metalu, uszczelnianego, z 2 pokretlami itp. To co po prostu polubilem od wielu lat w aparatach z wymienna optyka. A tutaj naglepojawia sie E-M5, zaczal kusic bardzo wysoka jakoscia obrazu no i z mojego obecnego zestawu FF odeszloby 1 kg wagi jakbym cos zblizonego w m4/3 chcial sobie zestawic. Czy ktos moze juz robil taki przeskok? Coraz bardziej szkoda mi pleców, nie chce za pare lat zaczac narzekac na kregoslup, czasem objetosc sprzetu tez ma znaczenie. No i chec dokupienia kolejnych filtrow w systemie Cokin Z dobija cenowo... Glownie fotografuje krajobrazy, czasem portrety. Wymyslilem sobie taki zestawik:
OM-D
M.Zuiko 9-18 - super maly UW z mozliwoscia uzywania Cokina P nawet z 3-filtrowym uchwytem bez winietowania(!!!), ponoc nawet Cokin A daje rade, a jakosc szkla bdb :-D
M.Zuiko 12-50 - tani w zestawie z OM-D, niezly optycznie, macro zblizone do tego co teraz mam z 50/2.8 1:1 na FF...
M.Zuiko 45/1.8 - swietny optycznie, malutki, do portretow z bliska
M.Zuiko 75/1.8 - fenomenalny optycznie i z wykonania, powinien dac mi mozliwosc robienia portretow z podobnym rozmyciem tla jak obecnie daje mi na FF 85 mm przy f2.8, czyli jak dla mnie wiecej nie trzeba...
Co myslicie? Najchetniej uslyszalbym pare slow od "konwertow" :-) Jakies wady takiej zmiany? Czy powyzszy zestaw bylby optymalny do moich zastosowan? Na oko tak ;-) Szukam tez mozliwie duzo galerii ze zdjeciami szczegolnie z dosc nowych 45 i 75, sporo juz obejrzalem, ale moze jest cos, czego na forum nie pokazywano?
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, poki co z punktu widzenia usera klasycznej lustrzanki FF ;-)
-
Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Co myslicie? Najchetniej uslyszalbym pare slow od "konwertow"
W Polsce? Przy tym anty-olkowym klimacie na każdym forum - czasami wliczając w to, to! forum - nie wierzę, żeby ktoś publicznie się przyznał. Zapytaj na dpreview, na podforum M43. Kilka osób spuściło D3, D700 a nawet 5D wszelakiej maści. Co do zestawu się nie wypowiadam, wybór szkieł w M43 jest tak potężny, że trudno cokolwiek komukolwiek doradzać.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W Polsce? Przy tym anty-olkowym klimacie na każdym forum - czasami wliczając w to, to! forum - nie wierzę, żeby ktoś publicznie się przyznał.
Mi sie podoba ten antyolkowy klimat. Ludzie się bardziej kompromitują.
-
Od czasu wycofania się Olympusa z lustrzanek nie ma już żadnego antyolkowego klimatu. Jedyna firma, po której wszyscy jeżdżą na forach, to Sony. A od pojawienia się na rynku OM-D raczej wszyscy Olympusa chwalą, nawet dotychczasowi sceptycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W Polsce? Przy tym anty-olkowym klimacie na każdym forum - czasami wliczając w to, to! forum - nie wierzę, żeby ktoś publicznie się przyznał. Zapytaj na dpreview, na podforum M43. Kilka osób spuściło D3, D700 a nawet 5D wszelakiej maści. Co do zestawu się nie wypowiadam, wybór szkieł w M43 jest tak potężny, że trudno cokolwiek komukolwiek doradzać.
Hehe, to fakt, na forach "powazni", uzywajacy DSLRow z reguly wysmiewali u4/3 i jego matryce. Gorzej jak ktos w dyskusji poprosil o ich zdjecia, z reguly milkli jak zakleci. Ot "eksperci" ;-) Zajrze na dpreview w takim razie.
---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W matryce OM-D nie watpilem od poczatku jak widzialem zdjecia i rezultaty nie gorsze niz z mojej pelnoklatkowej A850... brakowalo mi tylko odpowiedniego dla mnie rozmycia tla, ale teraz jak jest 75/1.8...
---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Od czasu wycofania się Olympusa z lustrzanek nie ma już żadnego antyolkowego klimatu. Jedyna firma, po której wszyscy jeżdżą na forach, to Sony. A od pojawienia się na rynku OM-D raczej wszyscy Olympusa chwalą, nawet dotychczasowi sceptycy.
Ja jakos od dawna przestalem krytykowac inne systemy, a pamietam jeszcze "wojny systemowe" z czasow pl.rec.foto i np. fanatycznego Sectora zawsze broniacego Pentaxa ;-) Teraz czescieej zagladam na rozne fora podyskutowac troche o nowosciach, podzielic sie doswiadczeniami, zobaczyc zdjecia jakie robia inni, poinspirowac sie tymi co lepszymi...
-
/@Sylwiusz
Użytkownik z forum CB @koraf z mojego miasta, posiadający 5dm2 + Zeissy 100/2.0 i 50/2.0 oraz canony 24/1.4 II L + 70-200/2.8 autor tego wątku o podróży z Tybetu, gdzie robił powyższym zestawem: http://www.canon-board.info/krajobraz-podróze-46/[koraf]-nepal-mont-blanc-79780/ kupił niedawno OMD 5 + "trójce" 12-25-45 i jak sam pisze, zbiera szczęke z podłogi ;) http://www.canon-board.info/sprzet-f...d-e-5-a-84922/ masz tak kilka informacji odnośnie wrażeń. Może ci się przyda.
-
Widze tam troche cennych informacji od Korafa, dzieki ;-)
-
Dla mnie to był błąd życia, że wyszedłem z FF a mianowicie analogowego Canona A-1. Teraz wróciłem do FF cyfrowego i już się boję jakie będą moje następne pomysły. Co mnie przekonało do FF to tanie stałki. 50/1.4 za 1000 zł, 24/2.8, 20/2.8 1300 zł i 85/1.8 za 1500 zł. Dla mnie nie trzeba niczego więcej, ale zdaje się, że co kraj to obyczaj, co człek to inne preferencje.
-
Ano podobnie mialem jak sie przesiadalem na A850 - tanie stalki z czasow analoga - 20 - 50 - 85. Nie sa moze idealne, ale faktycznie niedrogie. Ale na starosc chyba robie sie leniwy :-P Zaoszczedzenie nawet tego 1 kg zaczyna nabierac duzego znaczenia;-)
-
Znalazlem ciekawy watek na Flickr, zdecydowana wiekszosc "konwertow" zadowolona z przesiadki:
http://www.flickr.com/groups/om-d_us...7629604888614/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
...zdecydowana wiekszosc "konwertow" zadowolona z przesiadki...
Ja też - choć nie przesiadłem się z FF, a "tylko" z 7D...
-
Sylwiusz zastanów się tylko czy OMD będzie pasował do Ciebie i do tego co fotografujesz - FF raczej nabyłeś w określonym celu?
OMD też bardzo mi się podoba ale nie planuję na razie żadnych zmian. Przyjemnie jest poczytać o nowym sprzęcie ale mój aparat b.lubię, mam kilka ciekawych szkieł i na zamianie sporo straciłbym. Teraz planuję tylko robienie zdjęć a potem zobaczę.
Może tylko za jakiś czas przytulę któregoś Pena z kitem (e-pl3?) mam jeszcze lampę i teleobiektyw 4/3 - dokupiłbym jedną stalkę i miałbym coś lekkiego na wyjazdy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
mam kilka ciekawych szkieł i na zamianie sporo straciłbym. Teraz planuję tylko robienie zdjęć a potem zobaczę.
z tego co widze w twojej stopce na forum P to masz Sigma 17-70 f/2.8-4, Sigma 10-20 f/4-5.6, DA 35 f/2.4, A 50mm f/1.7, Metz 48 AF-1, jakbym miał też coś takiego, to bym nawet nie myślał o przesiadce, chyba, że kiedyś jak piszesz elp3 z kitem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
z tego co widze w twojej stopce na forum P to masz Sigma 17-70 f/2.8-4, Sigma 10-20 f/4-5.6, DA 35 f/2.4, A 50mm f/1.7, Metz 48 AF-1, jakbym miał też coś takiego, to bym nawet nie myślał o przesiadce, chyba, że kiedyś jak piszesz elp3 z kitem
Właśnie FF to nie jest ale mam już fajny sprzęcik i szkoda było by mi go zmienić na jakikolwiek nowy system - nawet sporo lżejszy.
Nie wiem też czy Sylwiuszowi opłaca się zmieniać sprzęt - FF ma jednak spore możliwości i pewnie było kupione w określonym celu.
-
Halo, ja się przesiadłem z 5dI i to żeby było śmiesznie na E-P2 + Panas 20/1.7 + Panas 45/1.8. Na FF Canona bawiłem się większością szkieł poza jakimiś bazzokami ;) Przesiadłem się bo mi wymiary i waga nie odpowiadały. Fotografuję dla przyjemności a noszenie 5d z 24-70L było bolesne - dosłownie, nie możesz mieć takiego zestawu zawsze przy sobie. Przesiadając się byłem przygotowany na znaczny spadek jakości... i wiesz co... i nic! E-P2 to nie OM-D, w którego pewnie zaraz wskoczę ale i tak jest super. Uprzedzam jednak, że jak sądzisz że zrobisz dużą oszczędność to się zdziwisz :) Jedynie tęsknię za 85L ;) no ale cóż nie można mieć wszystkiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Ja też - choć nie przesiadłem się z FF, a "tylko" z 7D...
He, 7D to APS-C, ale topowa maszyna, wiec cenna uwaga!
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Sylwiusz zastanów się tylko czy OMD będzie pasował do Ciebie i do tego co fotografujesz - FF raczej nabyłeś w określonym celu?
Nie kupowalem w okreslonym celu. Po prostu spodobala mi sie A850 jak ja pozyczylem od Sony Polska ;-) Glownie ilosc szczegolow - porownanie mialem tylko do owczesnie uzywanego K10D, ktory mial "tylko" 10 MPix. Ogolnie jestem obecnie amatorem. Tak, mialem takie mysli, ze moze wroce do fotografowania slubow, ale po paru latach ta mysl przeszla mi zupelnie. Zreszta - przy obecnym stanie rzeczy z OM-D nie byloby i z tym problemu...
Cytat:
OMD też bardzo mi się podoba ale nie planuję na razie żadnych zmian. Przyjemnie jest poczytać o nowym sprzęcie ale mój aparat b.lubię, mam kilka ciekawych szkieł i na zamianie sporo straciłbym. Teraz planuję tylko robienie zdjęć a potem zobaczę.
Może tylko za jakiś czas przytulę któregoś Pena z kitem (e-pl3?) mam jeszcze lampę i teleobiektyw 4/3 - dokupiłbym jedną stalkę i miałbym coś lekkiego na wyjazdy.
Ty uzywasz obecnie K-5? Tez myslalem troche nad nim, ze wzgledu wlasnie na wielkosc i lekkosc przy swietnych parametrach, ale dobra, firmowa szklarnia zrobila sie ostatnio cholernie droga, drozsza niz Zuiko i szczegolnie brakuje mi malego, lekkiego UWA - w m4/3 mamy 9-18, 7-14 i 12/2 - wszystko naprawde niewielkie i lekkie. Jedyny, bardzo fajny, maly, metalowy DA 15/4 ma niestety wbudowana na stale oslone p-sloneczna, bardzo utrudniajaca normalne korzystanie z Cokina, a to wazne dla mnie...
---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Halo, ja się przesiadłem z 5dI i to żeby było śmiesznie na E-P2 + Panas 20/1.7 + Panas 45/1.8. Na FF Canona bawiłem się większością szkieł poza jakimiś bazzokami ;) Przesiadłem się bo mi wymiary i waga nie odpowiadały. Fotografuję dla przyjemności a noszenie 5d z 24-70L było bolesne - dosłownie, nie możesz mieć takiego zestawu zawsze przy sobie. Przesiadając się byłem przygotowany na znaczny spadek jakości... i wiesz co... i nic! E-P2 to nie OM-D, w którego pewnie zaraz wskoczę ale i tak jest super. Uprzedzam jednak, że jak sądzisz że zrobisz dużą oszczędność to się zdziwisz :) Jedynie tęsknię za 85L ;) no ale cóż nie można mieć wszystkiego.
Oooo... prosze bardzo :-) No coz, 85L ze swiatlem 1.2 ciezko czyms zastapic w jakimkolwiek systemie. Pewnie choc troche pomoze otrzec lzy 75/1.8 ;-) Uzywales jakiejs canonowskiej 50? Duzy przeskok (poza katem widzenia oczywiscie) po przejsciu na 45/1.8?
-
Używałem 45/1.8 z E-P1 i teraz używam Nikkora 50/1.4D z D700. Może nie Canon, ale jest odnośnik. Nie można bezpośrednio porównać tych dwóch obiektywów, ponieważ pomimo podobnej jasności i GO to mZuiko 45/1.8 daje mniejszy kąt widzenia, w przeliczeniu na ogniskową full frame to nieklasyczna 90, najbliższym odpowiednikiem u Canona i Nikona jest 85/1.8, które to z kolei ma papierową GO, dwukrotnie płytszą niż 45/1.8.
W opinie dotyczące sprzętu z for zagranicznych coraz mniej wierzę. Tam grasują wynajęci przez firmy produkt seterzy.
-
Witam wszystkich, dołączyłem do waszego forum właśnie ze względu na Om-d, którego już miałem w łapkach na krótki teścik i tak zaczęła się moja " choroba". Porównywałem go do kilku innych sprzętów ale jednak jakość, którą oferuje Om-d jest powalająca zarówno w przypadku zdjęć jak i filmów co mnie akurat równie kręci.
Jak kupie go dzisiaj lub jutro to odezwę się z jakimś obrazkiem, pozdrawiam wszystkich serdecznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
W opinie dotyczące sprzętu z for zagranicznych coraz mniej wierzę. Tam grasują wynajęci przez firmy produkt seterzy.
hahaha myślisz że takich tu nie ma ? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
watsup
Witam wszystkich, dołączyłem do waszego forum właśnie ze względu na Om-d, którego już miałem w łapkach na krótki teścik i tak zaczęła się moja " choroba". Porównywałem go do kilku innych sprzętów ale jednak jakość, którą oferuje Om-d jest powalająca zarówno w przypadku zdjęć jak i filmów co mnie akurat równie kręci.
Jak kupie go dzisiaj lub jutro to odezwę się z jakimś obrazkiem, pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Witaj! Wczesniej miałeś FF? Jeżeli tak to napisz co spowodowało, że zdecydowałeś się przesiaść na m4/3
-
Hehe, chyba ta wypowiedz watsup, to wlasnie ktos z Olympusa ;-)
-
Gdyby ktoś w Poznaniu miał dowolnego mikrusa z m.ZD 45 f/1,8, to chętnie ustawię się na jakiś teścik o porównam go do FF + 85 f/1,8. Jestem ciekaw różnicy w obrazku. Myślę, że nie tylko ja :)
-
Ostrzejsze od pełnej będzie 45/1.8 - bez wątpliwości. Reszta to szczegółowość obrazu z matrycy. Bokeh z 45/1.8 jest brzydki i nerwowy, zarówno 85 z C i N radzi sobie z tym lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Ostrzejsze od pełnej będzie 45/1.8 - bez wątpliwości.
To całkiem prawdopodobne, ale ręki nie dałbym sobie za to uciąć.
-
Czyli powoli dochodzimy do wniosku, że Oly PL powinien wysłać komplet stałek wraz z EM5 do Fatmana :)
-
I wyjdzie .że ta sama matryca daje lepsze efekty:wink:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czyli powoli dochodzimy do wniosku, że Oly PL powinien wysłać komplet stałek wraz z EM5 do Fatmana :)
Dlaczego akurat do niego? I dlaczego tylko do niego? Niech ruszy wypożyczalnia, to każdy będzie mógł otrzymać sprzęt do testów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To całkiem prawdopodobne, ale ręki nie dałbym sobie za to uciąć.
Ja tez reki bym nie dal, szkoda nawet dla najlepszego sprzetu foto ;-) Ale sadzac po wynikach testu u opacznych, 85/1.8 bedzie wymagala jednak troche przymkniecia dla tej samej co 45/1.8 ostrosci. Na lpm oczywiscie nie patrzymy, to inne matryce ;-)
http://www.optyczne.pl/240.4-Test_ob...ć_obrazu.html
http://www.optyczne.pl/218.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Ja bylbym ciekaw porownania 85/1.8 z M.ZD 75/1.8 ;-)))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Nie da się porównać tych wyników. Właściwie ten test robiony na Canonie 20D jest już dzisiaj kompletnie bezużyteczny.
-
Ja nie porzuciłem drugiego systemu, bo mam nienajgorszą szklarnię, co prawda 2 obiektywy sprzedałem, ale zostały mi 4 całkiem zacne.
Mikrusa jednak bardzo polubiłem i jest to świetny aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Nie za bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać? OMD z 75 vs 5D z 85? Inne kąty, ze 135L podobne, z Sigmą 150 OS by było ciekawie. Sprawa druga to z jakich odległości, trzecia czasy: byłby znowu bój na ekwiwalenty... cały sens M43 jest w cytowanych przez ciebie kilogramach i małych rozmiarach: bierzesz, to miej świadomość, że z całym inwentarzem.
Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
...
Tu zupełnie nie ma czego porównywać. 75/1,8 można porównać z 70-200/4, albo z przymkniętym 135. Generalnie przeliczaj obiektywy m4/3 na FF mnożąc parametry x2. Oczywiście przysłonę tylko ze względu na GO i dyfrakcję, do ekspozycji nie przeliczaj :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Ty uzywasz obecnie K-5? Tez myslalem troche nad nim, ze wzgledu wlasnie na wielkosc i lekkosc przy swietnych parametrach, ale dobra, firmowa szklarnia zrobila sie ostatnio cholernie droga, drozsza niz Zuiko i szczegolnie brakuje mi malego, lekkiego UWA - w m4/3 mamy 9-18, 7-14 i 12/2 - wszystko naprawde niewielkie i lekkie. Jedyny, bardzo fajny, maly, metalowy DA 15/4 ma niestety wbudowana na stale oslone p-sloneczna, bardzo utrudniajaca normalne korzystanie z Cokina, a to wazne dla mnie...
Mam K-7 to poprzednik K-5 - wyglądają identycznie. K-5 jest lepsza ze względu na matrycę (ISO,DR), LiveView i podobno? ma lepszy AF. Lubię swój aparat i na razie nie planuję zmian.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Gdyby ktoś w Poznaniu miał dowolnego mikrusa z m.ZD 45 f/1,8, to chętnie ustawię się na jakiś teścik o porównam go do FF + 85 f/1,8. Jestem ciekaw różnicy w obrazku. Myślę, że nie tylko ja :)
Jak kumpel wróci z urlopu to spróbuję pożyczyć od niego 45 1.8 i porównać z d700+85 1.4G. Od razu mogę powiedzieć, że 45 o ile pamiętam była oszczutka no ale bokeh z 85 to miazga.. Choć przypuszczam, że prędzej ty zrobisz swoje porównanie niż ja się za to wezmę.. :mrgreen:
-
Co jest ważniejsze?Bokeh?Czy pierwszy plan?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie za bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać? OMD z 75 vs 5D z 85? Inne kąty, ze 135L podobne, z Sigmą 150 OS by było ciekawie. Sprawa druga to z jakich odległości, trzecia czasy: byłby znowu bój na ekwiwalenty... cały sens M43 jest w cytowanych przez ciebie kilogramach i małych rozmiarach: bierzesz, to miej świadomość, że z całym inwentarzem.
Skomplikowane, to fakt, choc biorac pod uwage zastosowanie, to porownanie nawet roznych katow widzenia, ale tego samego kadru moze miec sens. To tak samo jak porownac na jednym formacie filmu/matrycy rozne szkla i ten sam kadr, zeby pokazac stopien kompresji perspektywy i wlasnie rozmycie tla.
Cytat:
Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
Generalnie wiekszosc szkiel z czasow analogowych ma problemy w rogach na FF, widze to doskonale rowniez u siebie, wiec mysle, ze porownanie 45/1.8 na m4/3 i 85/1.8 na FF jest jak najbardziej na miejscu. Podpinanie 85/1.8 pod m4/3 troche bez sensu, bo bedzie to tylko wycinek z najlepszej czesci kadru 85...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamss68
Co jest ważniejsze?Bokeh?Czy pierwszy plan?
Wolisz truskawki czy maliny? Bo ja jedno i drugie. :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Skomplikowane, to fakt, Generalnie wiekszosc szkiel z czasow analogowych ma problemy w rogach na FF, widze to doskonale rowniez u siebie, wiec mysle, ze porownanie 45/1.8 na m4/3 i 85/1.8 na FF jest jak najbardziej na miejscu. Podpinanie 85/1.8 pod m4/3 troche bez sensu, bo bedzie to tylko wycinek z najlepszej czesci kadru 85...
Biorąc pod uwagę tylko rogi: tu dokładnie widać co i jak; wyniki 85/1.8 dla pełnej klatki
http://slrgear.com/reviews/zproducts...ff/tloader.htm
Tu masz wyniki dla mZD75 na EM-5
http://slrgear.com/reviews/zproducts...8m/tloader.htm
-
Sam bokeh nie oznacza bynajmniej totalnego rozmydlenia tla ;-) Tak czy inaczej z sampli, ktore widzialem z 75/1.8 da sie juz uzyskac ladne rozmycie tla, moze nie calkowite jak da rade na FF z 85 przy nawet f1.8, ale nadal przyjemne dla oka, nawet jesli kadr nie bedzie taki ciasny. Obecnie mam Sony 85/2.8 jako portretowke i uzyskuje podobne rozmycie tla jak z M.ZD 75, wiec co mi tam ;-)
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dobre zestawienie, czyli pokrywa sie co pisalem wyzej - 85/1.8 wymaga domkniecia do f4-5.6, zeby byc porownywalnym do 75/1.8 :-)