-
OLYMPUS E-520 warto kupić ?
Witam
Chciałam zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Znajoma chce odsprzedać swojego Olympusa z dwoma obiektywami OLYMPUS E-520 + 14-42 + 40-150 za 900zł. Opłaca się ? Poradzę sobie z obsługą ? Ciekawe zdjęcia robi? Głównie zależy mi na fotografowaniu portretów.
-
Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
Sprawdź czy nie ma problemów z AF, jesli nie ma to kupuj śmiało.
-
Witam, ja miałem taki zestaw i można było powalczyć z portretami z ZD 40-150 na krótkim końcu . Tylko to jest dość ciemne szkło i częśto trzeba doswietlac lampą zwłaszcza w pomieszczeniach . Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Witam
Chciałam zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Znajoma chce odsprzedać swojego Olympusa z dwoma obiektywami OLYMPUS E-520 + 14-42 + 40-150 za 900zł. Opłaca się ? Poradzę sobie z obsługą ? Ciekawe zdjęcia robi? Głównie zależy mi na fotografowaniu portretów.
Oplaca sie.Poradzisz sobie.Mam z dwoma kitami E510.Tez sobie poradzilem.Tylko moja nie robi ciekawych zdjec.
-
Ogólnie znajoma bardzo mało używała tego aparatu. Stwierdziła, że zaawansowana fotografia jest nie dla niej i zamierza kupić zwykłą cyfrówkę. W zestawie jest karta pamięci 8GB i wszystkie inne pierdółki. Zamierzam spotkać się z nią, obejrzeć aparat z bliska. Obawiam się tylko, że nie poradzę sobie z obsługą lustrzanki. Właściwie zdjęcia chcę robić tylko we własnym zakresie. Zobaczymy, czy się w to wciągnę bardziej :) Jeszcze zapytam, czy jest w niej możliwość wykonywania zdjęć z rozmyciem tła ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Ogólnie znajoma bardzo mało używała tego aparatu. Stwierdziła, że zaawansowana fotografia jest nie dla niej i zamierza kupić zwykłą cyfrówkę. W zestawie jest karta pamięci 8GB i wszystkie inne pierdółki. Zamierzam spotkać się z nią, obejrzeć aparat z bliska. Obawiam się tylko, że nie poradzę sobie z obsługą lustrzanki. Właściwie zdjęcia chcę robić tylko we własnym zakresie. Zobaczymy, czy się w to wciągnę bardziej :) Jeszcze zapytam, czy jest w niej możliwość wykonywania zdjęć z rozmyciem tła ?
Rozmycie tła , to albo programowo np: w photoshopie albo trzeba dokupić obiektyw np: ZD 50 za około 1200 zł (używka) z małą głębią ostrośći
-
Zrobisz foty z rozmytym tłem. Zależy to w dużej mierze od obiektywu jakiego używasz ale tymi też się to uda. A co do obsługi to ona jest banalnie prosta. Najpierw poczytasz instrukcję a potem sam się przekonasz. A jak czegoś nie skumasz to pisz.
-
Dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi :) Jeśli macie jeszcze jakieś informacje związane z tą lustrzanką lub obiektywami (jakie są możliwości, pozytywne, negatywne opinie itd.) byłabym wdzięczna.
*Myślę, że jeśli zapoznam się z aparatem i nie spodoba mi się zbytnio, mogę odsprzedać go na allegro i chyba nawet trochę na nim zyskać ;>
-
W kontekscie rozbeblanego tla radze poczytac o rozkladzie GO, przyslony, ogniskowej, odleglosci obiektu od fotografujacego, odleglosci tla od obiektu.
Jak juz to wszystko poznasz, to stwierdzisz, ze sie cos tam jednak da zrobic pomimo ciemnicy w kitach :)
pozdro
-
to dobra cena... a kitowe obiektywy nie są takie złe, ja używam obu dość często i jestem z nich zadowolony...
-
Od kilku lat używam starszego modelu (e-510) z dwoma kitami. Daje się z nim zaprzyjaźnić, a i tło czasem rozmyć ;)
Bierz. Przeczytaj instrukcję, przeszukaj Forum (wpisawszy w wyszukiwarkę forumową e-520) i rób zdjęcia.
-
Jakoś drogie wydają się te używane lustrzanki. Obecnie w sklepie E-PL1 z obiektywem kitowym jest po 899 czy nawet taniej.
-
Ja tylko kitowymi.Innych nie mam.
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
Jakoś drogie wydają się te używane lustrzanki. Obecnie w sklepie E-PL1 z obiektywem kitowym jest po 899 czy nawet taniej.
Gdybym mial wybierac to jednak wybralbym E520
-
Nie polecam nikomu e 510/520 Chyba że: - nie ma kompletnie kasy na nic lepszego - fotografuje się tylko mało kontrastowe macro
@ Kalud, nie kupuj żadnych e 510/520. Gówniana matryca (dosłownie), przepał na przepale, najgorszy syf z jakim miałem do czynienia. Dobrze ze w tym czasie miałem jeszcze E-1 i E-400. Generalnie - najgorszy aparat jaki posiadałem (pomijając kompaktowe). Najlepsze były pierwsze zdjęcia - nie moglem uwierzyć patrząc na ekranik, że byle jaśniejszy element był wypalony promieniem lasera z gwiazdy śmierci.
Zobacz giełde ile tego dziadostwa ludzie posprzedawali w pioruny, przeglądnij giełde (przeleć stronami wstecz na przestrzeni roku, dwóch) i nikt nie chce kupić tego "czegoś"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
@ Kalud, nie kupuj żadnych e 510/520. Gówniana matryca (dosłownie), przepał na przepale, najgorszy syf z jakim miałem do czynienia. Dobrze ze w tym czasie miałem jeszcze E-1 i E-400. Generalnie - najgorszy aparat jaki posiadałem (pomijając kompaktowe). Najlepsze były pierwsze zdjęcia - nie moglem uwierzyć patrząc na ekranik, że byle jaśniejszy element był wypalony promieniem lasera z gwiazdy śmierci.
Zobacz giełde ile tego dziadostwa sprzedaje się i nikt nie chce kupić
Moze miales wadliwe egzemplarze,albo nie potrafiles ustawic parametrow.Dziwne,ze jakos mi nie przepala.A musze Ci powiedziec ,ze w ostrym sloncu i w poludnie to wiekszosc fotek moich.
-
co tu duzo mowic, zerknij na moje fotki, e-520 14-42, 40-150, 70-300, 14-54, pierscienie filtry, soczewki...
chreasy chyba rzeczywiście nie potrafil dostroic sprzetu, no coz i tak bywa, pozdrawiam
ps najlepszy sprzet nie pomoze jak za sterem ****..
-
Wydaje mi się, że nie mam zbyt dużych wymagań, co do lustrzanki, gdyż tak jak wspomniałam, będzie to moja pierwsza. Chciałabym amatorsko we własnym zakresie wykonywać zdjęcia. Zawsze bardzo podobały mi się te zdjęcia o pięknej, przejrzystej jakości i jeszcze do tego z rozmytym w tyle tłem. Szkoda, że w Olympusie e520 z tymi obiektywami ciężko będzie uzyskać ten efekt, tym bardziej, że nie mam pojęcia, jak to zrobić. No nic, muszę chyba po prostu wziąć ten aparat w swoje ręce, przeglądnąć zdjęcia i ocenić, czy tego właśnie oczekuję.
---------- Post dodany o 00:10 ---------- Poprzedni post był o 00:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
co tu duzo mowic, zerknij na moje fotki, e-520 14-42, 40-150, 70-300, 14-54, pierscienie filtry, soczewki...
chreasy chyba rzeczywiście nie potrafil dostroic sprzetu, no coz i tak bywa, pozdrawiam
ps najlepszy sprzet nie pomoze jak za sterem ****..
Świetna jakość zdjęć :)
-
dzieki, rozmycie tla zrobisz chyba kazdym obiektywem, wazna jest odleglosc tla od pierwszego planu, no ale jest sobota i jestem juz niezle wciety :), pozdrawiam
-
@Klaud...ja ci polece canona 650 np > http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfr...5-is-ii,16471s a jak masz kase to kup 650d + 18-135 :)
-
Przepala bo światłomierz w nim tak ma (o jotpegi mi chodzi, bo można też zmniejszyć kontrast ale wolałem w tę stronę), miałem permanentnie ustawioną korektę -2/3EV do "zwykłych" okazji było ok. Dobrze wspominam, pomijając problemy z AF - niestety nierozwiązywalne i tu moja uwaga - sprawdź przed zakupem czy trafia (w świetle dziennym i żarowym - w tym drugim może mieć lekki FF, zresztą D90/D5100 też tak ma i da się z tym żyć jak się o tym wie) - jeżeli tak, można spróbować, jeżeli ma FF- odpuść od razu.
PS. 650D z 18-135 nie kosztuje tyle co używka E-520 w dualkicie czyli jakieś 1k PLN ;)
-
Do E-520 trzeba się trochę przyzwyczaić, to naprawdę świetny aparat. Klucz to znajomość instrukcji i ciągły trening, wyniki się pojawią.........na pewno:wink:.
Kolego Klaud_2 błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi. Nie martw sie na zapas, sprawdź i kup 520 podszkol się będziesz miał za co, kupisz lepszy.
Powodzenia:wink:.
-
Moj E-520 mial kaprysny autofokus, byl celny ale przy slabszym swietle mial czesto klopoty z ostrzeniem - nawet jasnym wieczorem potrafil nie lapac.
Mobile
-
Tak jak napisałem na początku - zanim kupisz sprawdź AF. Spróbuj zrobić zdjęcie tak, aby to co ostrzysz (np. napis na kartce) było ostre a reszta nieostra, sprawdź po zrobieniu zdjęcia czy ostre jest tam gdzie ostrzyłaś a nie trochę z przodu lub trochę z tyłu. To znany problem z niektórymi egzemplarzami E-520, dlatego warto na to zwrócić uwagę przy kupnie. Poza tym raczej będziesz zadowolona,
To są moje pierwsze zdjęcia zrobione E-520 z Pancolarem (taki stary obiektyw za niecałe 2 stówki do zdobycia na allegro):
http://darkelf.pixu.com/photo/37404
http://darkelf.pixu.com/photo/37403
http://darkelf.pixu.com/photo/37402
http://darkelf.pixu.com/photo/37400
potem kupiłem ZD 50, Ty pewnie portrety będziesz najpierw robiła ZD 40-150
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
ale świetne zdjęcia !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
Nie polecam nikomu e 510/520 Chyba że: - nie ma kompletnie kasy na nic lepszego - fotografuje się tylko mało kontrastowe macro
To nie jest całkiem tak. Wiele zdjęć jest przepalonych, bo ten aparat ma tendencję do prześwietlania sporej części zdjęć, to jakaś niedoróbka programistyczna w oprogramowaniu aparatu. Natomiast przy prawidłowym naświetleniu można uzyskać piękny obrazek, moim zdaniem ładniejszy niż E-PL1, bardziej nasycony, czystszy i mniej zaszumiony na niskim iso - ale taka opinia amatora ;).
Ale też nie polecam, jak sobie przypomnę to ciągłe sprawdzanie zdjęcia, czy prześwietlił, korekta ekspozycji i ponowne wykonanie zdjęcia to się jeszcze wkurzam ;)
Teraz mam E-PL1 i rzadko się zdarza, by zdjęcie było źle naświetlone.
Polecam zakup E-PL1. Można tanio kupić, bo dużo tego na rynku, a jakość świetna.
-
Tu masz z flickr wyszukane np. portrety, widoczki i ptaki:
http://www.flickr.com/search/?q=port...%2Fe-520&s=int
http://www.flickr.com/search/?s=int&...ndscape&m=text
http://www.flickr.com/search/?s=int&...&q=bird&m=text
Widzisz więc jakie zdjęcia ktoś inny zrobił tym własnie aparatem, ale pamiętaj, że w lustrzankach wymienia sie obiektywy i to obiektyw jest najważniejszy, więc jesli będziesz się chciała tym bawić dalej, to po kupieniu aparatu to nie koniec zakupów gdyż za jakiś czas najdzie Cię ochota na lepszy obiektyw.
-
padlo pytanie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
... Ciekawe zdjęcia robi? ...
pojawila sie odpowiedz ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... moja nie robi ciekawych zdjec.
PS
od siebie dodam podpowiedz dla osoby zadajacej pytanie
to od osoby trzymajacej aparat zalezy czy zdjecie, bedzie ciekawe czy nie, mialem kiedys E-520, bardzo sympatyczny aparat, na poczatek napewno warto, te dwa kitowe obiektywy naprawde dobre, a biorac pod uwage cene tego uzywanego zestawu, wrecz swietne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
Chyba że: - nie ma kompletnie kasy na nic lepszego - fotografuje się tylko mało kontrastowe macro
Mozesz to rozwinac, najchetniej poparte przykladami, bo zanim odpowiem chce sie upewnic czy dobrze zrozumialem.
pozdro
-
Kupiłam ten aparacik :)
Na tę chwilę jestem zadowolona. Zobaczymy, jak to będzie. Obecnie robię zdjęcia tylko automatem, poczytam trochę o funkcjach tej lustrzanki w instrukcji, podobno jak się potrafi to można uzyskać nawet ciekawy efekt :)
-
No to witaj w klubie posiadaczy E520 :)
Ja bawię się nim ponad 3 lata i jestem zadowolony. Cudów nie robię a czasem nawet fajne zdjęcie mi wyjdzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Kupiłam ten aparacik :)
Na tę chwilę jestem zadowolona. Zobaczymy, jak to będzie. Obecnie robię zdjęcia tylko automatem, poczytam trochę o funkcjach tej lustrzanki w instrukcji, podobno jak się potrafi to można uzyskać nawet ciekawy efekt :)
Napewno Ci sie uda.Mi sie czasem udaje takie jak te z linka w stopce,ale to tylko badylki,nic powaznego.
Ale jak splace swego to se kupie jakis bardzo wypasiony,ale juz bez lampy.
-
-
Moim pierwszym próbnym zdjęciem okazał się jakiś chwast. Zdjęcie robione z lampą.
-
No i co?
Jakie są Twoje wrażenia?
-
Też się do gratulacji przyłączam, ten aparacik to świetny sprzęt na początek. Można nim zrobić fajne fotki na preselekcji przysłony i manualu.
-
Wrażenia Ok :)
Chciałabym już umieć coś więcej, niż tylko robić zdjęcia automatem. Oglądam właśnie płytę dołączoną do aparatu, ale średnio to wszystko rozumiem :D
-
Proponuję sprawdzić pozyskaną z płyty wiedzę na ustawieniach aparatu i wykonanych fotkach. to powinno koleżance pomóc w opanowaniu podstaw:grin:.
-
Masz kontrast nasycenie i wyostrzanie nastawione w meni na max,czyli chyba wszystko +2.Poprzestawiaj na zero.Poprzestawiasz i tam znajdziesz operujac kursorem i OK w srodku kolka jak dwa razy nacisniesz meni na tylnej sciance.
-
Gratulacje. Będziesz napewno zadowolona.
-
Jakie programy polecacie do obróbki zdjęć ? Pewnie najlepszy Photoshop, ale jak się nim posłużyć, żeby uzyskać np. takie efekty zdjęć: