-
Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
-
Odp: Nikon D600 - bieda-fulfrejm nadchodzi
Jedno mnie zastanawia. Dlaczego "bieda-fulfrejm"? Pamiętam, że od wielu lat, w wielu dyskusjach, wielu dyskutujących wzdychało do "pełnej klatki" małego obrazka.
-
Cena mnie interesuje, jak bedzie przyzwoicie, to mozna sie zastanawiac...
Czy nikon nie mial takiego zooma bez vr? jesli to jest to samo, to szkielko bylo bardziej niz bdb.
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jedno mnie zastanawia. Dlaczego "bieda-fulfrejm"?
Tani, wykastrowany, dla ludu.
-
Pewnie 7-8tyś plnów trzeba będzie położyć. D700 po tyle chodzi, ale z dostępnością nowych będzie coraz gorzej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tani, wykastrowany, dla ludu.
Wykastrowany? Czego nie będzie miał? Nie będzie matrycy ;)? Nie będzie zapisywał zdjęć na kartę?
-
Czegoś na pewno nie będzie miał, co mają oferowane dzisiaj korpusy FF. Inaczej nie byłby tańszy. A co to będzie, to skąd mam wiedzieć?
-
Uszczelnień, 50 punktowego AF, body magnezowego. Mam nadzieję, że chociaż wizjer będzie na pryzmacie. Na lustrach nie biorę - ciemno jak w dziurce od klucza.
-
Wizjer pewnie będzie na pryzmacie, chociaż może mieć mniejsze powiększenie i pokrycie kadru.
-
Ja na moj gust to moze nie miec uszczelnien i mniejsza (w Mpix) matryca, moze mniej punktow AF. Za to na pewno bedzie mial wieksze FPS :)
Obstawiam kolo 7. I moze np. 1 zlacze na karty.
T.
-
Z tymi fpsami to nie byłbym taki pewny. Mogą celowo ograniczyć szybkość zdjęć seryjnych, żeby ludzie nie kupowali go zamiast D800.
-
Śrubokręt jest, pomiar światła z manualami też. A ten 24-85 mam w starej wersji bez VR. Tylko na pełnej dziurze trochę mydlany na 24mm po rogach (na DX, w FX będzie będzie gorzej). Poza tym świetny optycznie i w miarę lekki. No i wygląda identycznie, jak ten wyżej na obrazku, tylko ta część na której tutaj jest napis VR jest nieco węższa. Mam nadzieję że ten nowy to nie fake :)
-
Dla mnie ten FX dla ubogich to tylko z jakimis jasnymi stalkami, najlepiej klasyczna 50 f/1.4 i do zestawu chetnie albo 135 f/2 DC albo 105 f/2 DC i jestem hepi :)
To ma miec matryce gdzies ok 24 MPix. Mnie wystarczy :P Cena za korpus jesli kolo 7k bedzie, to bedzie bardziej niz dobra.
T.
-
Widzę, że ma przycisk trybu pomiaru światła, zamiast przełącznika, szkoda.
Ale to szczegół, ważne jakie to zdjęcia robić będzie.
Jeśli będzie tani i dobry, to pewnie sobie sprawię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Akurat dla mnie to żadna strata. Pomiar światła zmieniam raz na ruski rok tylko po to, żeby wykonać kilka zdjęć.
-
Pewnie będzie miał dotykowy panel, wejście na "fejsbuka", naszą klasę, GPS oraz będzie pierwszym FF z programami tematycznymi :-)
Śledzę rozwój komórek i wsztstko idzie w tym kierunku.
Skoro mamy telegony z "aparatem" to dlaczego by w przyszłości nie miało być lustrzanek z telefonem ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ustawiasz sobie pomiar matrycowy, a pod przycisk funkcyjny, lub podgląd GO, dajesz pomiar punktowy. Od tego momentu cały czas masz pomiar matrycowy chyba, że naciśniesz i przytrzymasz klawisz funkcyjny lub podglądu GO -wtedy masz punktowy. Proste i wygodne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Pewnie będzie miał dotykowy panel, wejście na "fejsbuka", naszą klasę, GPS oraz będzie pierwszym FF z programami tematycznymi :-)
Skoro mamy telegony z "aparatem" to dlaczego by w przyszłości nie miało być lustrzanek z telefonem ;-)
Jeśli ta puszka będzie to miała, to znaczy, że goni trendy. Choć nie zawsze mają one cokolwiek wspólnego z potrzebami. Aparat skierowany do szerszego kręgu odbiorców musi mieć pewne funkcje, które są dziś na porządku dziennym w wielu urządzeniach. Przecież jeszcze nie tak dawno GPS czy Wi-Fi było zarezerwowane dla osobnych urządzeń, które łączono z aparatem przy pomocy przewodów. Te funkcje wcale nie musza być takie złe. Wymagają znalezienia podejścia do ich wykorzystania.
Od początku lat 90-tych coraz śmielej mówi się o konwergencji w sprzęcie elektronicznym codziennego użytku. Przykładem z naszego podwórka było połączenie cyfrowego zapisu obrazu z aparatem fotograficznym. Dzięki temu przetwarzanie fotografii stało się prostsze, choć ona sama dalej wymaga wiele doświadczenia od fotografującego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z tymi fpsami to nie byłbym taki pewny. Mogą celowo ograniczyć szybkość zdjęć seryjnych, żeby ludzie nie kupowali go zamiast D800.
To jest oczywiste. Sony właśnie tak zrobiło: a900 ma 5kl/s a850 3kl/s.
Poza fps myślę, że będzie kastracja uszczelnień, pancerności, gorszy (lub po prostu starszy) AF itp.
Pewnie i mniej MP, co akurat myślę, że niejednego nikoniarza by się wręcz ucieszyło.
Uważam, że jeśli będzie miał "śrubokręt" i kosztował xxxx zł, to na pewno będzie niebawem równie popularny co 5dm2 dzisiaj.
Pozdrawiam tragarzy :cool:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Akurat dotykowy/uchylny/obrotowy wyświetlacz to jest pomysł wart naśladowania. Od razu widać, że w tej kwestii Sony jest daleko w przodzie za Afrojapończykami z N i C.
-
Ja dalej twierdze ze FPS-ow bedzie wiecej niz w D800, AF tez nie widze dlaczego mialby byc gorszy (wolniejszy?), raczej mniej punktow AF, moze mniej czuly, moze nie wszystkie krzyzowe.
To w koncu dalej bedzie sprzet za sporo powyzej 5k PLN wiec nie przesadzajmy z tym kastrowaniem. Ooo! Moga zalozyc mocniejszy filtr AA, zeby zaakcentowac przewage D800.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Moga zalozyc mocniejszy filtr AA, zeby zaakcentowac przewage D800.
T.
Najlepiej zaakcentują przewagę D800 nad D600 jeśli ten drugi będzie miał bending od 400 ISO wzwyż i jeśli będzie się często zawieszał. :roll:
-
Przecież ma być lepszy, tańszy, prostszy w obsłudze... Żeby wujek Zdzisiek nie musiał szpanować czymś z wyższej półki na imieninach u cioci Kasi. A że poleci wsio na auto, to kto z obecnych zauważy, skoro na sam widok go zatchnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nevra
Przecież ma być lepszy, tańszy, prostszy w obsłudze...
Nie, nie, nie.
Wszystko mylisz.
Nie może być tańszy. Przecież każdy wie, że droższy = lepszy. Więc z tego wniosek prosty, D800 > D600.
Za to D600 może być lżejszy i prostszy w obsłudze, może nawet mieć jakieś uszczelnienia, czy więcej fps dla reporterów i mnie megapikseli, żeby nie było za różowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Najlepiej zaakcentują przewagę D800 nad D600 jeśli ten drugi będzie miał bending od 400 ISO wzwyż i jeśli będzie się często zawieszał. :roll:
Myślę , że aż tak bardzo nie będą się musieli starać, D 800 to puszka do studia i dla wymagających fotografów, szczegół ma niesamowity, D 600 to po prostu następca D 700. Czyżby własnie żółty przygotował dla mnie lustrzankę?
-
A może po prostu poczekać i za kilka tygodni/miesięcy okaże się co i jak... Gdybanie jest bez sensu.
Tym bardziej ocena sprzętu którego nikt jeszcze w ręku nie miał i nie testował...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DeltaGolf
A może po prostu poczekać i za kilka tygodni/miesięcy okaże się co i jak... Gdybanie jest bez sensu.
Tym bardziej ocena sprzętu którego nikt jeszcze w ręku nie miał i nie testował...
To jest forum. Tu sie gdyba, gledzi, przekomarza, troluje itp itd ;-)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
To jest forum. Tu sie gdyba, gledzi, przekomarza, troluje itp itd ;-)
T.
I tu się z Tobą zgodzę , czszmi spamowanie i trolig bywają nawet przyjemne. A opinii o nowej 600 chętnie posłucham, poczytam, może być ciekawy aparacik.
-
Narazie wiem tyle.Jak sie dowiem wiecej to poedytujemy
| Resolution |
24.70 Mpixel |
| Maximum resolution |
unknown |
| Minimum resolution |
unknown |
| Sensor size |
unknown |
| Sensor type |
unknown |
| Optical zoom |
Unknown |
| Focal length multiplier |
unknown |
| Zoom wide (mm) |
unknown |
| Zoom tele (mm) |
unknown |
| Digital zoom |
Unknown |
| Auto focus |
Unknown |
| Manual focus |
Unknown |
| Focus range (cm) |
unknown |
| Macro focus range (cm) |
unknown |
| Flash modes |
|
| Storage types |
|
| ISO ratings |
|
| Aperture priority |
Unknown |
| Minimum aperture wide |
unknown |
| Maximum aperture wide |
unknown |
| Minimum aperture tele |
unknown |
| Maximum aperture tele |
unknown |
| Shutter priority |
Unknown |
| Minimum shutter (sec) |
unknown |
| Maximum shutter (sec) |
unknown |
| Sequence (fps) |
unknown |
|
|
| Built-in flash |
Unknown |
| External flash |
Unknown |
| External flash type |
unknown |
| Metering |
|
| Exposure compensation |
unknown |
| White balance |
|
| Video function |
Yes |
| Video sound |
Yes |
| Maximum video resolution |
unknown |
| Minimum video resolution |
unknown |
| Frames per second (fps) |
0 |
| Voice recording |
Unknown |
| Optical viewfinder |
Unknown |
| Electronic viewfinder |
Unknown |
| LCD display |
Unknown |
| LCD size |
unknown |
| LCD resolution (pixels) |
unknown |
| Self-timer |
Unknown |
| USB |
0 |
| Video out |
Unknown |
| Firewire |
Unknown |
| Bluetooth |
Unknown |
| File format |
|
| Energy |
|
| Weight |
0g. |
| Sizes (mm) |
|
|
-
Mi się już nie chciało...czekać. D700.
-
heh, jeśli faktycznie 0g to może być nieźle :-)
Ja obstawiam wolniejszą serię, brak uszczelnień i filmiki bez FullHD.
-
A ja myślę , że to będzie coś jak D700 z kartami SD i nowszą matrycą a cena będzie odpowiednio wysoka żeby nie był za tani jak ktoś wcześniej napisał a tym samym kiepski.
-
D7000 z przerośniętą matrycą:
-
D7000 to przy tym piękny aparat, ten przede wszystkim nie jest proporcjonalny, zwłaszcza to co się dzieje wokół ekranu jest przykre. Ponoć jeszcze we wrześniu mamy to mieć w FJ, zamiast D700 który nie ma być już dostępny.
-
Jak dla mnie wygląda normalnie. Nie widzę nic niepokojącego wokół ekranu.
-
Czy jest gdzies wyjasnione w czym D600 ma byc gorszy od D700? Bo nie widze, a D700 ma byc juz nieprodukowany.
PS. strasznie irytujacy tytul watku
-
Spodziewałbym się, że D600 będzie lepszy pod każdym względem od D700. Po prostu nie będzie tak wypasiony, jak D800.
-
tylny ekranik to 4/3 :) ?
-
to co uzasadnia Twoj tytul "bieda fullfrejm"? czy d700 to tez "bieda fullfrejm" czy "total poraszka"?
-
Zobaczymy, co uzasadnia tytuł wątku, jak już się ten aparat pojawi na rynku i znana będzie jego cena. Póki co jest to wątek plotkarski o tańszym fulfrejmie dla "biednych", co oczywiście trzeba traktować z rezerwą. Chyba tylko Ty, darkelf, masz problem z tym tytułem.
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
tylny ekranik to 4/3 :) ?
Tak, tak jak we wszystkich Nikonach.