Torba/plecak do OM-D z kilkoma obiektywami i akcesoriami
Na razie mam OM-D i dwa obiektywy, ale za jakiś czas szklarnia pewnie się rozrośnie. No i zastanawiam się, w czym to nosić. Mam slingshota, jakiś inny plecak "no name" w podobnym stylu, torbę Crumpler pretty boy i ze trzy inne w różnym wieku i kondycji. Problem w tym, że wszystko to jest przewidziane na puszki i szkła w większym rozmiarze. Nosiłem w nich D200/D90 z różnymi zestawami szkieł i było ok, wszystko na wymiar. Tymczasem przy obecnym systemie te wszystkie przegródki są po prostu za duże. Można oczywiście w jakimś zakresie je poprzesuwać, zagęścić, nawet podokładać z innej torby, ale to nie to, przestrzeń i tak nie będzie efektywnie wykorzystana. Co z tego, że dany obiektyw wejdzie w wąską przegródkę, jeśli nad nim zostanie puste miejsce, w którym by się zmieścił kolejny. Szukam więc torby (plecaka), w którym będzie to jakoś rozwiązane - wiele różnej wielkości przegródek, w tym także całkiem małych np. na naleśniki czy choćby tę lampkę do OM-D, ale wszystko jakoś sprytnie zorganizowane, żeby np. nie trzeba było wyciągać czegoś, by wydobyć coś innego ze spodu itp. Nie chcę oczywiście pchać do tej torby nie wiadomo ile - body, ze cztery szkła, lampa, parę filtrów, zapasowa bateria. Może jeszcze jakieś miejsce w środku na statyw - taki pięciosekcyjny, 30cm po złożeniu.
Macie jakieś typy?
Odp: Torba/plecak do OM-D z kilkoma obiektywami i akcesoriami
Primo: Przejrzyj ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/threads...cie-swoje-Peny co prawda chodzi w nim o PENy, ale i dla OM-D coś się znajdzie.
Secundo: Crumpler Local Identity (S) jest stworzony z myślą o mikro 4/3, albo Kata 3in1 20 to z przykładów firm, które lubię :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
...przy obecnym systemie te wszystkie przegródki są po prostu za duże. Można oczywiście w jakimś zakresie je poprzesuwać, zagęścić, nawet podokładać z innej torby, ale to nie to, przestrzeń i tak nie będzie efektywnie wykorzystana. Co z tego, że dany obiektyw wejdzie w wąską przegródkę, jeśli nad nim zostanie puste miejsce, w którym by się zmieścił kolejny.
Powinny Cię zainteresować mniejsze torby z serii Crumpler Company Gigolo. Mają zupełnie inny system ładowania sprzętu - nie od góry, tylko od przodu, przez co można do minim ograniczyć niewykorzystaną przestrzeń. Od niedawna używam modelu 8500 i jestem zachwycony tym, jak dobrze można sobie zorganizować przestrzeń w tej torbie. Zresztą niedługo zamieszczę recenzję.
Dzięki za podpowiedzi, może coś mi przypasuje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Powinny Cię zainteresować mniejsze torby z serii Crumpler Company Gigolo. Mają zupełnie inny system ładowania sprzętu - nie od góry, tylko od przodu, przez co można do minim ograniczyć niewykorzystaną przestrzeń. Od niedawna używam modelu 8500 i jestem zachwycony tym, jak dobrze można sobie zorganizować przestrzeń w tej torbie. Zresztą niedługo zamieszczę recenzję.
Od czasu jakiegoś rozglądam się ukradkiem za torbą do mikro. Doszedłem do wniosku że głębokie torby nie sprawdzają się w tym systemie. Obiektywów jest sporo i do tego są malutkie. Dokopywanie się do nich jest kłopotliwe w takich torbach. Dziękuję Ci bardzo Epicure, naprowadziłeś mnie na właściwy trop poszukiwań. O to mi chodziło, płytko ale jednocześnie dużo przegródek, to jest to. Jeszcze tylko muszę się przekonać czy ta torba się sprawdzi w momencie gdy nie ma jej na czym położyć na płask.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jeszcze tylko muszę się przekonać czy ta torba się sprawdzi w momencie gdy nie ma jej na czym położyć na płask.
Moja stoi bez problemu, gdy ją się postawi pionowo. Nie wiem jak te mniejsze modele.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Moja stoi bez problemu, gdy ją się postawi pionowo. Nie wiem jak te mniejsze modele.
Co do tego nie maiłem wątpliwości :) Chodzi mi o dostęp do przegródek.
Aha :) No to nie ma najmniejszego problemu. Nawet jeśli torba jest postawiona pionowo na jakiejś powierzchni, to klapa otwiera się na tyle szeroko, że jest swobodny dostęp do wnętrza. Może nie na tyle, żeby robić przemeblowanie z przegródkami - wtedy wygodniej jest postawić torbę na tylnej ściance. Ale samo wkładanie i wyjmowanie sprzętu nie będzie nastręczać problemów.
Używałem tej torby na ślubie. Klapa była lekko odsunięta, tak że dostęp był tylko od góry, ale żeby nie otwierała się cała. Fajnie się to sprawdziło.
Ja też mam problem z torbą na m4/3.
Nie wiem jak rozwiązać problem z jazdą na nartach i szybkim dostępem do sprzętu.
Chodzi mi o coś podobnego do SlingShot 100 AW.
Torba choć dobrze się z nią jeździ to niestety jest za duża i sprzęt się w niej poniewiera.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Nie wiem jak rozwiązać problem z jazdą na nartach i szybkim dostępem do sprzętu.
Chodzi mi o coś podobnego do SlingShot 100 AW.
Torba choć dobrze się z nią jeździ to niestety jest za duża i sprzęt się w niej poniewiera.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny.
Ten Crumpler, o którym pisałem, ma na pasku klamrę do szybkiej regulacji długości. Możesz błyskawicznie skrócić pasek i nosić torbę w taki sam sposób, jak slingshota, na plecach. Do tego masz drugi pasek stabilizujący torbę, żeby nie majtała się na boki :)
Tutaj jest pokazane jak to działa:
http://www.crumpler.eu/index.cfm?sei...707&sprache=EN
Wejdź w zakładkę "Features" i najedź na "Third Leg Stabiliser".
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ten Crumpler, o którym pisałem, ma na pasku klamrę do szybkiej regulacji długości. Możesz błyskawicznie skrócić pasek i nosić torbę w taki sam sposób, jak slingshota, na plecach. Do tego masz drugi pasek stabilizujący torbę, żeby nie majtała się na boki :)
Tutaj jest pokazane jak to działa:
http://www.crumpler.eu/index.cfm?sei...707&sprache=EN
Wejdź w zakładkę "Features" i najedź na "Third Leg Stabiliser".
Dzięki, właśnie czegoś takiego szukam :-)
Ja od jakiegoś czasu używam Domke F-6. Torba nie jest duża, bardzo lekka ale nieprawdopodobnie pojemna, noszę w niej lustrzankę - nie jest głęboka to do bezlusterkowca też się nada.
Panowie, a pro po tego Crumplera, przeglądając stronę Olympus.pl znalazłem coś takiego
Torba CBG-7
http://www.olympus.pl/consumer/pen-camera_pen_21693_accessory_cbg-7_pen_camera_bag_24659.htm
Która rozkłada się tak:
Cytat:
Zamieszczone przez
snuffi
Też ciekawa choć mniejsza od Crumplerów. Jak byś wpadł na większą fotkę wnętrza będę wdzięczny podwójnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Też ciekawa choć mniejsza od Crumplerów. Jak byś wpadł na większą fotkę wnętrza będę wdzięczny podwójnie.
http://olympus-imaging.jp/product/ds...bg7/index.html
Dzięki za większe foty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
snuffi
Dzięki za większe foty :)
... a lot
Dla zainteresowanych Crumplerem Company Gigolo spłodziłem właśnie wypasioną recenzję :)
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post825932
ja zakupiłem lowepro messenger 100,
torba dedykowana m.in. do bezlusterkowców
mieści body, 3 szkła, lampę