-
OMD EM-5 Pierwsze wrażenia po otworzeniu pudełka ;)
Witam.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem EM-5tki ;)
Postaram się wrzucać próbne fotki tak szybko jak to możliwe (jeśli możliwe w tym dziale)
Pierwsze spostrzeżenia :
-Piekielnie szybki AF
-Wygodny, nawet bardzo jak na swoje gabaryty.
-Świetny ekran OLED-owy
-Dwa przyciski - Fn1 i Fn2
-(aż) 9 klatek / sekunde - karabinek :)
-ISO niezauważalne aż do 2000
-Obiektyw (MZD 12-50) - bardzo dobrze wykonany i z ciekawą funkcją macro.
A zdjęcia będą później .
Pozdrawiam.
-
Odp: OMD EM-5 Pierwsze wrażenia po otworzeniu pudełka ;)
-
Witamy,
Tez sie cieszymy razem z Toba;)
Rozumiem, ze to prywatny import zagramaniczny?
Z niektorymi spostrzezeniami mozna dyskutowac, ale nie bedziemy tego szczesliwego dnia psuc:)
Czekamy na zdjecia i szerszy opis wrazen.
p.s. Do tej pory czym fotografowales?
pozdro
-
Póżniej ?.Najlepiej dawaj teraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jedreksolinski
Witam.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem EM-5tki ;)
Postaram się wrzucać próbne fotki tak szybko jak to możliwe (jeśli możliwe w tym dziale)
Pierwsze spostrzeżenia :
-Piekielnie szybki AF
-Wygodny, nawet bardzo jak na swoje gabaryty.
-Świetny ekran OLED-owy
-Dwa przyciski - Fn1 i Fn2
-(aż) 9 klatek / sekunde - karabinek :)
-ISO niezauważalne aż do 2000
-Obiektyw (MZD 12-50) - bardzo dobrze wykonany i z ciekawą funkcją macro.
A zdjęcia będą później .
Pozdrawiam.
No masz - później , a mnie ślina zaczyna kapać jak psom Pawłowa...., zamoczę klawiaturę i potem nie zobaczę.
Pozdrawiam AP.
-
No i nareszcie : zdjęcia.
Wszystkie wykonane 12-50 przy użyciu różnych filtrów, bez zbytniego zagłębiania się w manual i pochodne.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
EDIT : nyny- Przesiadka z ND90
-
Poczekam na foty jak juz opanujesz sprzeta, tych przez grzecznosc nie skomentuje.
p.s. No jak z D90 to rozumiem, ze sie AF spodobal:)
-
Też poproszę duuużo fotek z takiej mniej wprawnej ręki (jak moja).
-
no cóż.
Bateria na 400 zdjęć chyba kiepskie rozwiązanie na dłuższą metę. Trzeba będzie się zastanowić nad HDL-6.
A dot. walorów artystycznych to mi się moje zdjęcia podobają ;> wiem, wiem nie muszą każdemu ale ja uważam że jak na teraz to zobaczymy co będzie dalej. Fakt - nie jest to klasa światowa - na wszystko się czeka - ale mam nadzieję że będzie lepiej. Nie mogę się przyzwyczaić do wymiarów i najpierw bardziej myślę o tym jak go nie upuścić niż o artyzmie. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jedreksolinski
no cóż. Bateria na 400 zdjęć chyba kiepskie rozwiązanie na dłuższą metę. ..
Na razie zachowaj dystans - po kilku pełnych cyklach ładowania i rozładowania, sytuacja może się poprawić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Na razie zachowaj dystans - po kilku pełnych cyklach ładowania i rozładowania, sytuacja może się poprawić.
Alez z ciebie marketingowiec;)
Juz chlop chcial gripexa kupowacy, a ty mu takie cos;)
Chociaz gadaja, ze mocno uchwyt porawia owy gripex, wiec tak czy sia wart rozwagi:)
pozdro
-
@nyny: ja tylko napisałem: "dystans" i "może". Absolutnie nie miałem na myśli, że nagle aku zacznie starczać na 2000 zdjęć;-) Uchwyt jest wart rozpatrzenia z wielu powodów:-)
-
"Przesiadam" się z D90 (wciąż użytkuję) gdzie na jednej baterii można było przelecieć 2000 klatek.
Ten grip - świetna sprawa bo poprawia uchwyt, a ja mam niestety duże łapska.
-
Jedrek,
a te 400 to robisz uzywajac wiziera czy na lcd? bo widzisz, np w Panasie G1, to ja uzywajac tylko wiziera dolatuje do 800klatek na jednym ladowaniu...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
bo widzisz, np w Panasie G1, to ja uzywajac tylko wiziera dolatuje do 800klatek na jednym ladowaniu...
Z włączoną stabilizacją?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z włączoną stabilizacją?
Popatrz, na zdjęcia Janeczka - głównie manuale i kity , tam nie ma chyba ? stabilizacji/
-
Jezeli uzywam akurat takiego obiektywu, to owszem...
pozdrowionka
PS
Sam kiedys sie dziwilem, dlaczego w G1 deklarowali ok 450fot a w G2 ponad 800, skoro to to samo i te same baterie.
Ot taki chlyt ale sie sprawdza...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jedreksolinski
"Przesiadam" się z D90 (wciąż użytkuję)
Jeśli tak, to proszę o porównanie wydajności stabilizacji, najlepiej na dłuższych ogniskowych (50 w OMD i coś koło 75 w D90). Czasy rzędu 1/10-1/60. Bardzo mnie pod tym względem zawiódł kit Panasa 14-42 , więc ten aspekt szczególnie mnie interesuje :)
-
wiec jak wyglada dlugosc zycia baterii przy uzywaniu jedynie wizjera? Mocno mnie to interesuje.
-
Zdjecia były robione 50/50 wizjerem i ekranem za stabilizacją (powalila mnie bo jak sie człowiek uprze idzie utrzymać 1/4s) a dot porównania EM-5 z D90 to wątpię żeby dzisiaj może jutro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jedreksolinski
powalila mnie bo jak sie człowiek uprze idzie utrzymać 1/4s
Powklejaj proszę jakieś przykłady.
-
Eeee tam, wszystko zależy od ilości wypitego "utrwalacza" :mrgreen:
W E-PL3 spokojnie utrzymuję 1/4 s bez statywu, lampy, podpórki, wódki :D
No, przykład z exifem
-
W G3 z kitem 14-42 też jak się uprę, to 1/4s utrzymam. Problem w tym, że jak robię zdjęcia bez snajperskich zabiegów, zdarzają się poruszone na 1/30, 1/60, a nawet czasami 1/100 przy 42mm. Nie wiem dlaczego - zdjęcia testowe wychodzą ok, a w terenie kicha. Z D90 mam "uzysk" praktycznie 100% przy podobnych warunkach i ustawieniach, stąd prośba o porównanie z kitem VR Nikona :)
-
wiadomo ze jak szersza ogniskowa to latwiej utrzymac, "snajperskie zabiegi" (jak to ajt okreslil) tez pomagaja.
ale koledze chyba nie chodzi o to ze sie da, a raczej o to ze jest to latwiejsze ?
-
-
Niestety dzisiaj nie dostanę już D90 bo został u taty ... może jutro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jedreksolinski
Niestety dzisiaj nie dostanę już D90 bo został u taty ... może jutro
Kurde.Popros,obiecaj ,ze bedziesz grzeczny,ze smiecie bez trzykrotnego "wyniesiesz wreszcie"bedziesz wynosil,lekcje od razu odrabial.Kombinuj,moze ulegnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Eeee tam, wszystko zależy od ilości wypitego "utrwalacza" :mrgreen:
W E-PL3 spokojnie utrzymuję 1/4 s bez statywu, lampy, podpórki, wódki :D
No, przykład z exifem
Bodzip Ty to masz rękę. Pogratulować! Dobrze, że focisz, a nie jestes snajperem ;-).
-
@Bodzip: nie chce Cie martwic, ale to zdjecie jest poruszone:( Chociaz jak na taki czas z reki i tak niezle:)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@Bodzip: nie chce Cie martwic, ale to zdjecie jest poruszone:( Chociaz jak na taki czas z reki i tak niezle:)
pozdro
Tak, wiem - ale na tyle delikanie że jak ktoś nie wie, to nie wie :-P W sumie nieuwaga, jedna działka przesłony załatwiła by sprawę
musiałeś się wygadać ? :mrgreen:
-
To widzę, że sporo nas tutaj nikonowców.
Gratuluję @Jedreksolinski nowej zabawki :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
W G3 z kitem 14-42 też jak się uprę, to 1/4s utrzymam. Problem w tym, że jak robię zdjęcia bez snajperskich zabiegów, zdarzają się poruszone na 1/30, 1/60, a nawet czasami 1/100 przy 42mm. Nie wiem dlaczego - zdjęcia testowe wychodzą ok, a w terenie kicha. Z D90 mam "uzysk" praktycznie 100% przy podobnych warunkach i ustawieniach, stąd prośba o porównanie z kitem VR Nikona :)
A czy to jest wyłącznie kwestia wydajności stabilizacji w obiektywach? Pytam bo mam G-1 a mój kumpel ma D-90. Żadnych testów i innych eksperymentów nigdy nie robiłem ale wrażenie dużo większej stabilności i wygody chwytu D-90 zawsze mi towarzyszy kiedy okazjonalnie mam go w ręku czy też robię jakąś fotę. To chyba też może wpływać na utrzymanie długiego czasu naświetlania - tym bardziej, że G-3 nie jest tak wygodny jak G-1.
-
Chwyt też na pewno ma jakieś znaczenie, ale z drugiej strony można się pewnie do niego przyzwyczaić.
Znaczenie ma też ciężar zestawu, nie zawsze lżejszy znaczy stabilniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A czy to jest wyłącznie kwestia wydajności stabilizacji w obiektywach?
MSZ jeszcze waga swoje robi, dlatego za każdym razem jak biorę do ręki XZ-1 to przeżywam lekki szoczek nt. jego stabilizatora a kiedy tylko mogę dokładam FL36R dla większego uzysku przy długich czasach z ręki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Chwyt też na pewno ma jakieś znaczenie, ale z drugiej strony można się pewnie do niego przyzwyczaić.
Znaczenie ma też ciężar zestawu, nie zawsze lżejszy znaczy stabilniejszy.
Raczej cięższy będzie stabilniejszy - oczywiście w granicach rozsądku. Wg moich doświadczeń jeszcze gorzej jest w wynalazkach typu EX-1 (a zapewne również w Penach) gdzie dochodzi do tego kadrowanie na zombiaka.
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
MSZ jeszcze waga swoje robi, dlatego za każdym razem jak biorę do ręki XZ-1 to przeżywam lekki szoczek nt. jego stabilizatora a kiedy tylko mogę dokładam FL36R dla większego uzysku przy długich czasach z ręki.
Są chyba takie ciężarki na nadgarstki do trenowania(np. biegania) to tez może się nadać :wink:.
-
Przy kadrowaniu przez wizjer dochodzi czoło jako punkt podparcia, ale do pena można takowy podpiąć :)
Można też sobie wytoczyć ciężarek i dokręcić do gwintu statywowego, jak ktoś lubi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Przy kadrowaniu przez wizjer dochodzi czoło jako punkt podparcia, ale do pena można takowy podpiąć :)
Można też sobie wytoczyć ciężarek i dokręcić do gwintu statywowego, jak ktoś lubi.
Kadruję w G3 przez wizjer, w charakterze ciężarka robi przykręcona płytka statywowa, ale i tak coś nie teges :)
Wyżej dzarro wspomniał o wydajności stabilizacji w obiektywach. To właśnie mam na myśli, w 14-42 Panasa jest kiepsko i już. Zresztą mały ciężar raczej nie jest problemem, bo Samsung EX1 pod względem stabilizacji wypada znacznie lepiej, porównywalnie z kitem Nikona (przynajmniej w moich rękach, w dodatku na zombie).
Mam nadzieję, że OM-D pozytywnie mnie zaskoczy pod tym względem. Na razie biorę się za uważne studiowanie instrukcji "na sucho", zwłaszcza pod kątem dostępności i szybkości wyboru opcji, z których planuję karzystać. Lepiej wcześniej odkryć, że czegoś brak lub jest niewygodne, niż przekonać się po zbyt szybkim zakupie i potem żałować :)
-
Oczekuję na ten aparat i szczerze mówiąc, bez urazy te sample w wątku mnie nieco zmiartwiły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nikoniarz
Oczekuję na ten aparat i szczerze mówiąc, bez urazy te sample w wątku mnie nieco zmiartwiły.
Sprawdź w innym :)
np. tu u klubowego kolegi http://dobas.blogspot.com/search?upd...&by-date=false