-
1 załącznik(ów)
Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!
Chcialbym zalozyc watek zbiorowy: artystyczne fotki z kotleta wszelakiego.
Licze na Wasze publikacje, bysmy mogli wspolnie podyskutowac na temat zdjec, postrzegania tego szczegolnego dnia, sytuacji, zdarzen, podejsc do tematu.
Na dobry poczatek zaczne od siebie:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1328342712
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Odp: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!
Bylo juz chyba z siedem razy....
Z "Artystycznym" to troche nie przesadziles...?
-
Janeczek, nie przesadzaj. Przecież nikt cię nie ukamieniował. Tekla powiedziała co myśli, ok. Tamten wątek może być o kotletach ze szczyptą artyzmu, nie ma się co obrażać...
-
@k@czy: musze punktow rozdac troche ludziom, ale bede mial w pamieci:)
Dobre dobre.
@merti: smiem twierdzic ze nie tylko Tekla tak mysli:)
pozdro
-
Tamten temat wiadomo jak brzmi i moim zdaniem Janeczek stanął na wysokości zadania. To był pierwszy kotlet ale z czasem będą kolejne i nie powinien się obrażać, obruszać. Jeśli przypasowało młodym to git. Samoistnie temat zaczął się rozszerzać o rady i sugestie oraz uszczypliwości. Jesteśmy chyba tutaj po to by sobie pomagać i czasami trzeba też wylać kubeł zimnej wody. Ten temat powinien iść do piachu, mamy tamten...
-
Ale co Wy z tym obrazaniem??, kto na kogo sie obrazil?? jak to kaczy mowi WTF?:)
Przeciez, ktos na tym forum na pewno jakies kotlety robi (sluby, komunie, etc)
Jest jakis watek zbiorowy, kotletowy? to linkowac, a to zamykac!
Tam juz wszystko zostalo powiedziane, czekamy na innych!
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Az poszukam, nie wpadlem na to, by odpalic szukajke...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Ale co Wy z tym obrazaniem??, kto na kogo sie obrazil?? jak to kaczy mowi WTF?:)
Przeciez, ktos na tym forum na pewno jakies kotlety robi (sluby, komunie, etc)
/.../
pozdrawiam serdecznie
Janek
/.../
Bo to tradycja taka: jak temat "fotografia ślubna", to albo się poobrażają, albo sobie nagadają.
Przejrzysz wątki - zobaczysz.
Masz szansę zostać Wielkim, jeżeli tradycję(to nie imię dla dziewczynki) zmienisz. :-D
-
Podobno juz Hero jestem? nie wiem o co chodzi, aaa rozumiem, wszyscy sie tajniacza, zeby sie na forum nie smiali? wszak przesmiewcow nie brakuje z wiadomych wzgledow...
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Tradycja, to stare imie jest:)
http://youtu.be/nBU_V3S3teE
---------- Post dodany o 20:36 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------
No dobra, widze, ze nikt z mecenasow sztuki nie spieszy sie z konstruktywna krytyka, badz po prostu nie ryzykuje z zabraniem glosu na temat, wolac robic sobie podsmiech... wiec moze zaczne od samokrytyki...
kadr z posta nr 1 moze bylby i ciekawy ale... ewidentnie brakuje tam przestrzeni, w prawdzie mozna cokolwiek sobie dopowiedziec patrzac na zdjecie, iz jest to prawdopodobnie jakas uroczystosc (widac wejscie do kosciola i ludzi w garniturach), brak szerokiego spojrzenia, nie ma pary mlodej, zdjecie do kosza, zreszta nie ujrzalo swiatla dziennego az do teraz sluzac tu za przyklad, kulisy zdjecia A900 50tka na body, odleglosc ok 2m w tlumie gosci skladajacych zyczenia, brak szans na zmiane obiektywu i odejscie, owa scena dziala sie przez kilka sekund, jednak mimowolnie odchylilem sie do tylu i cyknalem fotke, niestety obawy sie spelnily, za wasko...
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Jesli mamy sie czegos uczyc, uprzejmie prosze o wklejanie zdjec i dyskusje, osobiscie przewrotnie bede wklejal fotki i te zle i te dobre wg mnie...
Jedynie w ten sposob mozemy zrobic fajny watek, ktory da szanse innym na podpatrzenie tego dnia z roznej perspektywy
-
Może i brakuje przestrzeni, ale zapominam o klasycznych regułach i mi się podoba. Te trzy twarzyczki tworzą akord, a twarz z tyłu zaciekawiona, zasłuchana, kazda nutka inaczej brzmi, jedna wyrazista głęboko leci w przestrzeń, druga oficjalnie largo, trzecia zaokraglona jak piłeczka - w staccato.
Pzdr, TJ
-
Z miłą chęcią poobserwuję wątek z nadzieją, że człek się czegoś dowie ;)
-
Podobne wątki już się przewijały (choćby tu https://forum.olympusclub.pl/threads...nci-od-kotleta. ) i nie przypominam by któryś z nich kończył się pozytywnie.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 59543Z kotletem nie mam ale mam z kiełbasą :wink:
-
"Uszczypliwość" jest przeze mnie obserwowana dość często, choć jestem tu od nie dawna (aktywniej)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
No wlasnie takie watki niewiele wniosly, duzo gadania, malo przykladow, ten mam nadzieje, bedzie inny, ja wiem, ze wszyscy sie boja, bo konkurencja zaraz zacznie krytykowac ale pare ciekawych slow moze pasc i na to licze....
Niestety zycie pokazuje, ze watki slubne na wielu forach szybko sie koncza i maja czasem dramatyczny przebieg ale to swiadczy tylko o rozmowcach, o makrofotografii mozna, o portretach mozna, o architekturze mozna, a o fotografii slubnej nie, bo kotlet? zawstydza niektorych artystow? spojrzmy na to z innej strony, mozna pomoc tym poczatkujacym, zeby wiedzieli w co sie pchaja, majac wyobrazenie o niesamowitych kokosach itd...
Podpatrujemy wielkich, starszych, znajomych w fotografii, szkolac sie i lykajac wiedze, dlaczego nie moglibysmy na ten temat spojrzec racjonalnie i mowic co nam sie podoba, a co nie...
utopia?, to sie okaze....
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Widze, ze nikt sie nie kwapi ze zdjeciami, to moze dla odwagi dla Was
nr2.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1328434804
-
Mnie się podoba... pokazanie dynamiki
-
Mi też się podoba. Mimo niejakiego bałaganu w tle (monitor, tablica? oraz pasmo swiatełek u dołu) fotka wciąga, zatrzymując w kadrze ruch opowiada - na pierwszym planie piruet, tren sukni w wirze, radocha, na drugim, chyba muzykant, patrzy jak tańczący wykorzystują jego dzieło.
Pzdr, TJ
-
Świetny wątek, zdjęcia gustowne - tak trzymaj ! A do wiecznych malkontentów - SIO !
Marudzenie kontynuujcie w pod-forach sprzętowych ! ;)
Pozdrawiam
rumpel
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 59545dla rozluźnienia atmosfery może nie artystyczne ale artysta napewno :) pozdrawiam
-
ok, raz grubemu śmierć............
lubię przepał..... no nic nie poradzę, lubię i już......
nie bardzo przeszkadza mi jak jest krzywo i szeroko, jak przy okazji jest ciekawie i śmiesznie.......
nie zawsze używam papierowej GO pomimo tego, że używam FF i powinienem wg. niektórych tylko z małą GO fotografować....
bardzo lubię jak mi coś w kadr włazi i zasłania......... czasem wolę pokazać mniej, a niech ten oglądający się zastanawia i używa wyobraźni.....
jakiś czas temu dowiedziałem się (na tym forum zresztą ;-) ), że widać że jestem początkujący bo mam flarę w kadrze i jej nie usunąłem..........
...... a ja po prostu bardzo lubię flary.............
czasem taką flarę połączę z rybką, bo rybka używana z umiarem też daje trochę radochy...........
jako posiadacz FF powinienem fotografować tylko w świetle zastanym (wg. niektórych), a ja od czasu do czasu lubię połączyć zastane z błyskowym......
...........na dodatek robię to inaczej niż wszyscy świadomi tego jak się powinno robić zdjęcia z lampą w plenerze -ja używam jednej lampy i nie zdejmuję jej z sanek aparatu.....
dodam, że podczas robienia zdjęć i ich późniejszego oglądania nikt nie ucierpiał :-)
czy było artystycznie ? nie wiem, ocena nie należy do mnie......... (no ale się starałem :-) ).
-
Nie wiem jak jest, czy dobrze czy żle - ale mi się podoba!, zdjęcia są naturalne.:grin:
-
Fatman, najbardziej mi się podoba pierwsze - całusek-muśnięcie. I ostatnie, na którym młodą parę zapozowałeś absolutnie bezpretensjonalnie, taka sobie pogaduszka ucznia z uczennicą po drodze ze szkoły - piękne. Są tam dwie osoby i mają sie ksobie w rozmowie, fotka jest studium okazjonalnego, przyjacielskiego spotkania oraz wnikliwym portretem jednej.
Może ktoś inny napisze, czy i jak mówią do niego te zdjęcia.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
No wlasnie takie watki niewiele wniosly, duzo gadania, malo przykladow, ten mam nadzieje, bedzie inny, ja wiem, ze wszyscy sie boja, bo konkurencja zaraz zacznie krytykowac ale pare ciekawych slow moze pasc i na to licze/.../
pozdrawiam serdecznie
Janek
nr2.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1328434804
Janek, miało być parę słów, więc piszę:
fota sama w sobie fajna i jak dla mnie to niemal esencja "kotleta", frywolna, dynamiczna acz ciut rozbita żółtym światłem, i tylko ta zażółcona suknia razi. To moja subiektywna, własna opinia, a jak już kiedyś napisałem:
Cytat:
Zamieszczone przez Saboor dicit
foto ślubne, jest jak disco polo - ma się podobać specjalnemu odbiorcy, czyli młodym
i choć strasznie mi się oberwało. :-D Podtrzymuję.
Baardzo lubię ślubniaki ...oglądać bo zrobić bym się nie podjął, tak jak i grać na np. klawiszach. :-D
Koniec pieprzenia początek solenia: odżółcić kieckę i jest dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Pewnie, ze mozna? proste technika czasem musi ustapic wlasnie TEJ chwili, nie wszystkie zdjecia sa wskazane jako technicznie poprawne od lewej do prawej...
Cytat:
nie bardzo przeszkadza mi jak jest krzywo i szeroko, jak przy okazji jest ciekawie i śmiesznie.......
przerysowania, tak wazne w tym dniu, klasyczny przyklad, by nadac jeszcze wiecej dynamiki i wyrazu zabawie!
Cytat:
nie zawsze używam papierowej GO pomimo tego, że używam FF i powinienem wg. niektórych tylko z małą GO fotografować....
Sprobowalbys na tej fotce zrobic papierowa GO, by nie pokazac urokow Gdanska, to bysmy Ci dali!:)
Cytat:
bardzo lubię jak mi coś w kadr włazi i zasłania......... czasem wolę pokazać mniej, a niech ten oglądający się zastanawia i używa wyobraźni.....
Pozostawie bez komentarza to i nastepne, lubie flary, lubie swiatlo w kadrze, kosztem spadkow kontrastu i braku poprawnosci...
Cytat:
jakiś czas temu dowiedziałem się (na tym forum zresztą ;-) ), że widać że jestem początkujący bo mam flarę w kadrze i jej nie usunąłem..........
Cytat:
czasem taką flarę połączę z rybką, bo rybka używana z umiarem też daje trochę radochy...........
Szerokosc i karkolomna geometria, choc powiada sie, ze kotleciarze, to tylko krzywe kadry i fiszaje, bo taki trynd ale na szczescie trzeba przedstawiac jeszcze COS na fotkach...
Cytat:
jako posiadacz FF powinienem fotografować tylko w świetle zastanym (wg. niektórych), a ja od czasu do czasu lubię połączyć zastane z błyskowym......
...........na dodatek robię to inaczej niż wszyscy świadomi tego jak się powinno robić zdjęcia z lampą w plenerze -ja używam jednej lampy i nie zdejmuję jej z sanek aparatu.....
dodam, że podczas robienia zdjęć i ich późniejszego oglądania nikt nie ucierpiał :-)
czy było artystycznie ? nie wiem, ocena nie należy do mnie......... (no ale się starałem :-) ).
Mieszanie blyskowego z zastanym daje czesto swietne efekty, to nie te czasy gdzie jechalo sie tylko na zastanym, sprzet teraz daje niesamowite mozliwosci uzywania swiatla takiego jak chcemy i gdzie chcemy, mamy caly arsenal zabawek i jak widac, mozna zrobic to prosto i skutecznie z 1 dodatkowym zrodlem swiatla...
Dzieki Fatmanie, ze choc Ciebie na razie aktywowalem na powaznie, watek mam nadzieje bedzie sie naturalnie rozwijal bez poklepywania po plecach, bez achow (chyba, ze na takowe ktos zasluzy) ale tez i bez zbednych zawzietych komentarzy szczegolnie konkurencji.
Jest zle wg Ciebie, powiedz to, co Ci sie nie podoba, dlaczego tak myslisz, jest dobrze wyraz to
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
lubię przepał..... no nic nie poradzę, lubię i już......
No i co tu można napisać?? Chyba tyle, że fota świadczy o fotografie :-D
Fatman! są strasznie "pojechane" i niejednemu z "branży" w oczy włażą :-D, ale są tak Fatmanowe, że nie sposób przejść obojętnie.
Jak ja lubiejam takie jazdy! Faajne!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brudnyhary
Załącznik 59545dla rozluźnienia atmosfery może nie artystyczne ale artysta napewno :) pozdrawiam
Flacha na prawa noge i lewa :-) Fajnie wypatrzone.
-
1 załącznik(ów)
bez prawa do kopiowania,dwuznacznie wyszło:)Załącznik 59548
-
Zależy co się komu podoba :-) Ważne, że nie są nijakie. Fotka nie musi być technicznie doskonała żeby zapadła w pamięć.( dotyczy fotek wstawionych przez Fatman)
-
Ze sprzetu tez trzeba umiec korzystac i jak widac FF FF nierowna, chociaz sie mi wydaje, ze najslabsze ogniwo jest gdzie indziej...
pozdro
-
Zdjęcia Fatmana, te z flarami i przepałami są bardzo ładne. (celowo używam słowa ładne bo jak raczył zauważyć Saboor jest to produkt pod określonego odbiorcę)
Dawniej strasznie bałem się przepałów, cieni, flar i odblasków ale gdy zobaczyłem je na prawdziwych zdjęciach tj na odbitkach to przestałem kasować przed obróbką.
Co do lampy na stopce to wcale nie uważam, żeby było to coś złego. Wręcz przeciwnie, pracując samemu (wiadomo, budżet) to jedyny sensowny sposób na uzyskanie porządnych zdjęć.
Muszę pokopać trochę w swoich zdjęciach i na pewno coś wrzucę.
-
To i ja wrzucę coś od siebie :)
1.
2.
3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrog
kurczatko ... nie jestem specem ... ale fajne swiatelko ... czuc emocje ... podoba mi sie bardzo ... moze kiedys tez tak bede umial ;-)
-
Wrzucam z tego co akurat mam pod ręką, bo nie chce mi się po płytach grzebać. Kolejność absolutnie byle jaka.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
No dobra, trochę zaszalałem. Wszystkie zdjęcia z Olympusa, żadne z pleneru.
-
Pozują ci Rafrog'u jak starzy wyjadacze. Hipnoza czy co?
Faktycznie pięknie odegrane scenki, zwłaszcza oczyma i mimiką młodej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pozują ci Rafrog'u jak starzy wyjadacze. Hipnoza czy co?
Faktycznie pięknie odegrane scenki, zwłaszcza oczyma i mimiką młodej.
mysle ze to kwestia dobrego ziola , najpierw dla fotografowanych a pozniej dla fotografa ;-)
nie chce sie powtarzac ale naprawde super fotki
pozdrowienia dla Rafrog'a ;-)
---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post był o 17:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
rowniez super fotki , szczegolnie 4 i 5 , wychodzi na to ze najslabszym ogniwem w tym wszystkim jest czlowiek i jego inwencja oraz techniczne umiejetnosci aby wprowadzic pomysl w zycie i umiec go prawidlowo zrealizowac
PS
zdjecie nr 8 tez jest super , taka dwuznacznosc , fajnie zlapany moment i ciekawe tlo do samej scenki
PS''
wynika z tych zdjec ze nie aparat czyni fotografa FOTOGRAFEM , ale to co ma On w glowie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrog
To i ja wrzucę coś od siebie :)
Kapitalna aranzacja.Jak dla mnie idealne na lata 20-30.
Respekt.
-
Fajne foty...
Jestem próżny, ale nie aż tak żeby swoje w gruncie rzeczy sporadyczne ślubne pstryki nazywać art - to w nawiązaniu do tytułu wątku, niemniej jak uda mi się zatrzymać fajną sytuację, emocje, ludzie są zadowoleni, to ja też się cieszę. Niespecjalnie mogę coś opublikować, nie fajnie jakby się ktoś kogo nie pytałem o zgodę rozpoznał, stąd 3 fotki ode mnie jak poniżej...
1.
2.
3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kapitalna aranzacja.Jak dla mnie idealne na lata 20-30.
Respekt.
Dziękuję:oops:
---------- Post dodany o 17:40 ---------- Poprzedni post był o 17:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Fajne foty...
Jestem próżny, ale nie aż tak żeby swoje w gruncie rzeczy sporadyczne ślubne pstryki nazywać art - to w nawiązaniu do tytułu wątku, niemniej jak uda mi się zatrzymać fajną sytuację, emocje, ludzie są zadowoleni, to ja też się cieszę. Niespecjalnie mogę coś opublikować, nie fajnie jakby się ktoś kogo nie pytałem o zgodę rozpoznał, stąd 3 fotki ode mnie jak poniżej...
1.
2.
3.
Dzieci na imprezach weselnych są super. Często się zapominam i zamiast obserwować młodych nie potrafię oderwać oczu od małych tancerzy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
[...]
rowniez super fotki , szczegolnie 4 i 5 , wychodzi na to ze najslabszym ogniwem w tym wszystkim jest czlowiek i jego inwencja oraz techniczne umiejetnosci aby wprowadzic pomysl w zycie i umiec go prawidlowo zrealizowac
PS
zdjecie nr 8 tez jest super , taka dwuznacznosc , fajnie zlapany moment i ciekawe tlo do samej scenki
PS''
wynika z tych zdjec ze nie aparat czyni fotografa FOTOGRAFEM , ale to co ma On w glowie
Piękne dzięki, Centus!
-
@rafrog: no i za to mozna spokojnie bez biadolenia z czystym sumieniem zaplacic, nawet niemalo.
Powiem krootko, zacne foty i widac, ze nie meczysz sie, a i sprzet jakos specjalnie nie przeszkadza:)
pozdro
-
Panowie swietny ten watek, foty cool.