Photoshop Lightroom 4 beta
Można ściągać z http://labs.adobe.com/downloads/ testować i używać darmo:!:. Trzeba mieć konto na ich witrynie, ale to żaden problem. Jest wersja 32 i 64-bit pod Win 7 i Vistę, nie ma wsparcia dla Windowsa XP :roll:. Jest trochę nowych wodotrysków, m.in. pędzel miejscowo zmieniający WB, zaawansowana obsługa Wideo, nowe algorytmy przetwarzania świateł i cieni... i takie tam.
Tyle teorii, zasysam.
Odp: Photoshop Lightroom 4 beta
wersja ważna do marca 2012. Przy okazji info - jeśli ktoś studentem jest można zanabyć wersję edu Lr 3 po dośc przystepnej cenie
w rejonie 400 PLN tez pewnie warto :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Przy okazji info - jeśli ktoś studentem jest można zanabyć wersję edu Lr 3 po dośc przystepnej cenie
w rejonie 400 PLN tez pewnie warto :)
Studentem, uczniem, nauczycielem, licencja edu nie ma żadnych ograniczeń, również w komercyjnym wykorzystaniu programu. Jasne, że warto.
Bardziej opłaca się brać pakiety :) Któryś zestaw (niestety bez LR) zawierający prawie wszystko to koszt koło 2000-2200 pln. W tym jest DreamWeaver, Photoshop i sporo innych. W żadnym zestawie nie ma niestety LR
i Photoshop CS5.5 extended za psi grosz ok. 1030,00PLN
---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post był o 16:49 ----------
Acha ... na wiosnę mają się pojawić LR4 i CS6 z nowymi bajerami między innymi pluginem "deblurr" O którym na forumie
Już było.
Ciekawi mnie ta obróbka video... No i prędkość działania. Trójka od czasu do czasu się dławi na moim lapciaku.
Ja już sobie bete zassałem - spróbuję potestować na dniach jak znajdę dysk z vistą ;]
Pierwsze wrażenia po instalacji LR 4 Beta:
1. Obróbka wideo, hmm, jest w zakresie podstawowym, ale jest :);
http://www.photoshopuser.com/lightroom4
2. Brakuje mi suwaka Recovery, pozycja map i book jak dla mnie, podkreślam dla mnie, zbędna;
3. Selektywny WB w pędzlu i gradiencie - bardzo fajna sprawa;
4. Zmienione suwaki w panelu Develop i dodanie do niego suwaka Whites - kwestia przyzwyczajenia;
5. Marzenia - mogli by dodać prace na warstwach, ale wtedy byłby to Photoshop:);
Czas pokaże, jak działają algorytmy przetwarzania.
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
5. Marzenia - mogli by dodać prace na warstwach, ale wtedy byłby to Photoshop:);
Jest coś takiego w Corel After Shot Pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Kurcze, gdzie jest tak tanio? Na stronie owszem jest ale za 1031,97 Euro :(
wpisz w google - adobe licencja edukacyjna - pojawi się kilka sklepów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
winnetou
wpisz w google - adobe licencja edukacyjna - pojawi się kilka sklepów :)
zapomniales dodac : naostrz kredki i odkurz tornister ;-)
Czy 4ka rzeczywiście dokonała jakiegoś przełomu w dziedzinie wydobywania szczegółów z cieni ?
dostałem taki link ( po najechaniu LR4
http://pawelpaluszynski.pl/lightroom4&fujis5pro/
od człowieka zachwycajacego się LR4 beta i jego możliwociami wyciagania z cieni
Jednocześnie zachwycał sie S5PRO więc nie wiem co jest bardziej godne zachwytu
główne moje pytanie czy jest jakaś przepaść jeśli chodzi o algorytmy zastosowane w tym programie
i ze zdjęć można uzyskać więcej niż z LR3
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
2. Brakuje mi suwaka Recovery,
4. Zmienione suwaki w panelu Develop i dodanie do niego suwaka Whites - kwestia przyzwyczajenia;
No właśnie namieszali :???:. Chciałem kilka fot na szybko wywołać i nie potrafię. W głównym panelu nie ma suwaka "Recovery" ani "Fill light". Jest natomiast "Whites". Znane suwaki mają chyba inny (mniejszy?) skok. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, póki co nie podoba mi się, nie kumam tych zmian.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
No właśnie namieszali :???:. Chciałem kilka fot na szybko wywołać i nie potrafię. W głównym panelu nie ma suwaka "Recovery" ani "Fill light". Jest natomiast "Whites". Znane suwaki mają chyba inny (mniejszy?) skok. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, póki co nie podoba mi się, nie kumam tych zmian.
Na dodatek strasznie muli kompa, mam wersję 3,6 i niema problemów z wywoływaniem.
Natomiast dodatki do pędzla i gradientu typu (WB i noise, moire) to fajna sprawa:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Na dodatek strasznie muli kompa, mam wersję 3,6 i niema problemów z wywoływaniem.
Natomiast dodatki do pędzla i gradientu typu (WB i noise, moire) to fajna sprawa:wink:
Ale strasznie muli kompa ;)
Zainstalowałem, żeby przećwiczyć, ale jakoś nie mam motywacji.
dochodzę do wniosku że moje doświadczenie w trollowaniu jest większe niż myslałem, 4 strony offtopica ;)
Ah i jeszcze.. Do osoby obdarzajacej mnie minusem "Zawiść to takie nasze dobro Narodowe!".
Widzisz.. to nie zawisc, tylko proste ekonomiczne liczenie i to, ze czuje sie pokrzywdzony. Proste.
Jakby to chodzilo o program ktory 500 pln kosztuje to by mi wisialo. Ale jesli mowimy o kwocie za ktora moge mie 2 b. dobre obiektywy, to nabiera to troche innego wyrazu.
To ma tez dalsze konsekwencje. Rozmawialem z osoba ktora zarabia na fotografii. Musial wydac ok 4000 pln na PSa.
Tymczasem mieszkajacy obok "student" robi biznes na wersji EDU. Co to powoduje? Ze obrabia fotki za zanizona cene, psujac poniekad rynek.
Wersja EDU - zgoda, ale nie do komercyjnych zastosowan.
Tyle ode mnie w temacie.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ah i jeszcze.. Do osoby obdarzajacej mnie minusem "Zawiść to takie nasze dobro Narodowe!".
Widzisz.. to nie zawisc, tylko proste ekonomiczne liczenie i to, ze czuje sie pokrzywdzony. Proste.
Jakby to chodzilo o program ktory 500 pln kosztuje to by mi wisialo. Ale jesli mowimy o kwocie za ktora moge mie 2 b. dobre obiektywy, to nabiera to troche innego wyrazu.
To ma tez dalsze konsekwencje. Rozmawialem z osoba ktora zarabia na fotografii. Musial wydac ok 4000 pln na PSa.
Tymczasem mieszkajacy obok "student" robi biznes na wersji EDU. Co to powoduje? Ze obrabia fotki za zanizona cene, psujac poniekad rynek.
Wersja EDU - zgoda, ale nie do komercyjnych zastosowan.
Tyle ode mnie w temacie.
T.
Ale ja to rozumiem, że nie możesz sobie przeinstalować na zakupiony na firmę komputer, jak długo sobie używasz w jedno-osobej firmie jest OK, jak się rozwiniesz , kupuj komplet narzędzi.