-
Jaką lustrzankę polecacie !!!
Mam niecały miesiąc i muszę kupić sobie pod choinkę lustrzankę, tylko jaką ?
Prześledziłem chyba tysiąc stron w necie i kilka aparacików "macałem" osobiście i jestem na początku czyli nic nie wiem i co wybrać.
Do wyboru porównywałem Olympusa E 450 -E 520, Pentax K-r + DAL, Canon EOS 1000D(1100D).
Wszystko w granicach do 2000 zł. Nikony raczej odpadają-cena minimum 2500 zł
Jak to mówił pewien prezydent: Pomożecie ? Co Wy na to ?
-
Odp: Jaką lustrzankę polecacie !!!
Może Pentax - ma piękny napis i kolorowe pudełka?
Straszny rozrzut proponujesz . Na giełdzie było? jest e-30 za 2000PLN. Napisz może do jakiej fotografii ten aparat potrzebujesz?
Pozdrawiam AP.
-
z wymienionych napewno pentax kr , solidnie zbudowany , dobra matryca iso 3200 ,w pelni uzywalne i akceptowalne ,mikroregulacja af w body , 6 klatek na sekunde , w tej cenie nie ma lepszego zawodnika , mozna go juz wyrwac za 1800-2000 z kitem ,no i kupujac go do konca grudnia masz trzy lata gwarancji ,pozdr
-
Przy tym wyborze pewnie też bym brał Pentaxa.
Tylko się upewnij, że możesz kupić w tym systemie obiektywy jakich potrzebujesz. Bo od lustrzanki ważniejsza są szkła, które do niej podepniesz.
-
-
Wybierasz "system" (choć ślubu z nim nie bierzesz - ja właśnie po rozwodzie i głupi w nowy wdepnąłem zamieniając jak stryjek - kolorki za AF i zakres tonalny;) - jak nadejdzie nowy rok to w pracy się zluzuje i będę miał wreszcie czas nowe zabawki wykorzystać) więc zastanów się pod kątem przyszłych szkieł. A nowa musi być? Bo jak nie, to zdecydowanie powiększa się krąg zainteresowań. A tak to tylko Pentax w kicie albo E-620 w podwójnym kicie. No i "mirorlesy" jak przedmówca wspomniał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Może Pentax - ma piękny napis i kolorowe pudełka?
Straszny rozrzut proponujesz . Na giełdzie było? jest e-30 za 2000PLN. Napisz może do jakiej fotografii ten aparat potrzebujesz?
Pozdrawiam AP.
Fotografia rodzinna , imprezy , spacery . A do Pentaxa obiektyw w granicach 70-200 mm w jakiej cenie mniej więcej ?
-
aho a z wujkiem googlem pokłóciłeś się?
-
A co sądzicie o tym ? Olympus E-450 + 14 - 42 mm + 40 - 150 mm (1600zł)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
A co sądzicie o tym ? Olympus E-450 + 14 - 42 mm + 40 - 150 mm (1600zł)
Wolał bym TO: Olympus PEN E-PL1 + M. 14-42 + M. 40-150 za 1629.00 zł
W stosunku do 450-tki ma nowszą matrycę, daje lepszy obrazek i ma stabilizację w body.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
I jest słitaśny!
-
Prawda. A jeżeli koniecznie lustrzanka od Olympusa, to E-620. A, zapomniałbym - zawsze zostaje np. Panasonic G2 (o nawet jest tu taki http://allegro.pl/panasonic-g2-z-obi...948407385.html, 45-200 albo inny tele dokupić możesz później).
PS. Słitaśny to jest różowy E-PM1 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
PS. Słitaśny to jest różowy E-PM1 ;)
do pięt nie dorasta różowemu Nikonowi z różowym obiektywem :nikonbe:
-
Dlaczego lustrzanka ?
tak przewrotnie spytam...
-
A ja spytam: dlaczego lustrzanka, i do tego jeszcze Olympusa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A ja spytam: dlaczego lustrzanka, i do tego jeszcze Olympusa?
PENa raczej nie chcę gdyz nie podobają mi się i są za małe, a co kolega proponuje zamiast Olka ?, myślałem też o Sony Alfa ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
PENa raczej nie chcę gdyz nie podobają mi się
no tak, w końcu aparaty są od podobania.........
to akurat ich wielka zaleta jest
Cytat:
, a co kolega proponuje zamiast Olka ?, myślałem też o Sony Alfa ...
:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
no tak, w końcu aparaty są od podobania.........
to akurat ich wielka zaleta jest
:shock:
samochód np. maluch który pali 4 l na 100 km nie kupisz tylko lepszy będzie jakiś zachodni palący nawet 7 litrów, a co do Alfy to nie miałem tego w ręku i nic o niej nie wiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
PENa raczej nie chcę gdyz nie podobają mi się i są za małe, a co kolega proponuje zamiast Olka ?, myślałem też o Sony Alfa ...
A jakie obiektywy Cię w ogóle interesują?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
do pięt nie dorasta różowemu Nikonowi z różowym obiektywem :nikonbe:
O żesz prawda, zapomniałem na śmierć o J1...
-
A są Sony Beta ? Wszędzie tylko Alfa i alfa :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
samochód np. maluch który pali 4 l na 100 km nie kupisz tylko lepszy będzie jakiś zachodni palący nawet 7 litrów, a co do Alfy to nie miałem tego w ręku i nic o niej nie wiem
To może niech tak zostanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Może i prawda - tylko jeżeli nie możesz mieć obu i kupujesz sprzęt "do wszystkiego". Na razie widzę że nie wiesz do czego (sam kiedyś też nie wiedziałem - normalne...chyba) więc proponuję na początek (jeżeli już koniecznie lustrzankę) UŻYWANY aparat w dual kicie (najlepiej plus "taniajasnaportretówka") lub z obiektywem superzoom. A dlaczego używany? Jak nie przypasuje to odsprzedasz z małą stratą albo bez straty. Jaki? To już rzecz drugorzędna, stawiałbym jednak na coś pokroju E-620/K-r/D-90 opcjonalnie z bezlusterkowców G2 (G1 jeżeli nie chcesz filmować).
-
czyli lustrzanka - bo ładniejsza ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
no tu akurat nie trafiłeś, mam samochód który mi się nie podoba, zaważyła cena/parametry użytkowe :]
mam też PENa i lustrzankę, zgadnij którego aparatu dużo częściej używam :]
---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post był o 21:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
czyli lustrzanka - bo ładniejsza ?
bo brzmi dumnie? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
no tu akurat nie trafiłeś, mam samochód który mi się nie podoba, zaważyła cena/parametry użytkowe :]
mam też PENa i lustrzankę, zgadnij którego aparatu dużo częściej używam :]
...? ;)
Pewnie XZ-ta
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pewnie XZ-ta
w przeliczeniu na liczbę fotek to zdecydowanie masz rację
-
A tak na poważnie może nie lustrzanki a zaawansowanego kompakta tutaj trzeba, a jak się wykrystalizuje co i jak to się dokupi body i szklarnię stopniowo.
-
Może trzeba bezlusterkowca, może kompakta, może lustrzankę....
Myślę że stawiający pytanie " jaką lustrzankę ? " wie czego oczekuje od aparatu..
Myslę też że jest w stanie odpowiedzieć na prosto postawione pytanie dlaczego lustrzankal
ub bardziej skomplikowane
co da mi lustrzanka czego nie da mi inny rodzaj aparatu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Prześledziłem chyba tysiąc stron w necie i kilka aparacików "macałem" osobiście i jestem na początku czyli nic nie wiem i co wybrać.
Do wyboru porównywałem Olympusa E 450 -E 520, Pentax K-r + DAL, Canon EOS 1000D(1100D).
Zacznij od obiektywu. Z wyborem body będzie Ci łatwiej
Jeżeli nie będziesz robił zdjęć wielkoformatowych to każy tu wymieniony aparat jest fajny. Pen jedynka jest w dobrej cenie, robi fajne zdjęcia, możesz sobie pogrzebać jak lustrzance i jest kieszonkowy. Zapomniałem, że dostępu do szerokej gamy obiektywów z systemu 4/3 i micro 4/3 przy bezlusterkowcach zazdroszczą nam konkurenci. Właściwie to był mój pierwszy aparat z wymiennymi szkłami i ciepło go wspominam. Pozostało mi po nim dużo fajnych zdjęć rodzinych. Na http://www.dpreview.com/ masz porównanie wszystkich aparatów i obiektywów. Miłego porównywania.
ps tydzień temu wybierałem motocykl i miałem podobny dylemat. W końcu kupiłem inny niż ten o którym myślałem przez lata.
-
...pierwsza była smiena, później zenit ttl,ostatnio mam sp 500uz ale już mi się wysłużył. czas na odmienne stany świadomości, ogólnie potrzeba mi do imprez rodzinnych, jakieś wypady za miasto typu zoo, jezioro i porobić ileś tam fotek, mam małe dziecko to i jemu też porobi się jakieś ujęcia, nie robię zdjęć artystycznych czy wielkoformatowych, pocztówka i to wystarczy, sp 500 słabo radzi sobie w pomieszczeniach przyciemnionych lub z dalszej odległości z lampą i tak myślę o E 450 z dodatkowym obiektywem 40-150 mm, do tego dokupić lampę może niekoniecznie fl-36 ale równie dobrą, suma wyjdzie około 2000-2100 zł.
Doradźcie w końcu a nie jeden przez drugiego dowala i dowala. czas mija a święta za pasem !!!
-
Doradzano Ci już dosyć, Ty czekasz aż ktoś utwierdzi Cię w wyborze.
Dopisze dlaczego nie 450:
- brak stabilizacji, co w połączeniu z ciemnokitami i słabym wysokim ISO rewelacją nie będzie
- nie filmuje
- stosunkowo drogie jasne szkła (ZD50/2, S30/1.4, S50/1.4)
a dlaczego PEN:
- stabilizacja w body
- tylko ciut mniejszy niż 450, uchwyt porównywalnie niewygodny ;)
- stosunkowo tanie jasne doskonałe szkła (PL20/1.7, mZD 45/1.8 )
- filmuje
- oszczędza kręgosłup, jest lekki jako zestaw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Doradzano Ci już dosyć, Ty czekasz aż ktoś utwierdzi Cię w wyborze.
To czy E 450 z dodatkowym obiektywem 40-150 mm nie będzie złym zakupem ?
-
najbardziej uniwersalne szkła w tej chwili za rozsądną cene posiadają nikon i canon .....kup nikona 5100 (tańszy)z obiektywem 18-105 i będziesz miał lustrzankę jak chcesz i kamerę do do parku ,domu i na imprezę pozdrawiam pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Witam !
1.Pentax k-r
2.Canon 1100D
Pozdrawiam
-
-
zawsze możesz sobie porównać:http://snapsort.com/compare
-
Pentax K-r,a szkieł masz tam bez liku,nie licząc manualnych.Same kity na początek wystarczą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aho
Doradźcie w końcu a nie jeden przez drugiego dowala i dowala. czas mija a święta za pasem !!!
Też jestem za K-r, ale..
Odpowiedz sobie na pytanie ile możesz dołożyć finansowo np. w ciągu pierwszego roku po zakupie aparatu.
Jeżeli oprócz tych 2000zł ,dozbierasz przynajmniej 1300zł to warto wziąć K-r'a i do tego DA 35/2.4 + Metz'a 44 lub 48.
To zestaw na początek, później można pomyśleć np. o DA 70/2.4..
Jeżeli te 2000zł to jedyne środki i zostałbyś przy kicie, albo szukał taniego 70-200 to w/g mnie nie warto w ogóle lustrzanki kupować.
-
dlatego tak myślę ze obiektyw nikor 18-105 fajny zakres albo canon18-135 jeszcze fajniejsza ogniskowa na początek plus puszka w którymś z tych systemów będzie ok