http://www.youtube.com/watch?v=Js2SAAgBJKU
Wersja do druku
Ładny jest :wink: myślę że to krok w dobrą stronę, ale konkurent NX200 a nie niestety NEX-7. Gdyby miał wbudowany wizjer, to byłby najlepszym wyborem w m4/3. A tak to mam chrapkę tylko na nowego kita...
Ciekawe jaką cenę dostanie.
Z wyglądu taki sobie. Na minus ekran lcd o niskiej rozdzielczości. Obecne standardy są jednak wyższe.
Dołączany EVF tylko taki sam jak w G3 czy w Penie, a mogliby się pokusić o wyższą rozdzielczość.
Matryca, jeśli daje lepszy obrazek od G3 to super.
Optyczne obmacały przedpremierowy egzemplarz. Wizjer DMW-LVF2 coś mi przypomina....
podoba mi się, przypomina mi L1, którego bardzo lubie
jednak od razu zwróciłem uwagę na lampkę wspomagania.
korzystając z powerzooma będzie ona idealnie zasłonięta paluchami.
mam nadzieje, że to tylko tak na zdjęciach wygląda
Teraz, kiedy jest potwierdzone napiszę: dla kogo jest to aparat?
Jako GF1 chciałbym mieć w kolejnym body tą samą baterię LUB kompatybilną ze wszystkimi bateriami ładowarkę. Kto choć raz podróżował samolotem wie co mam na myśli.
Jako GF1 chciałbym dopłacić ile tylko konieczne do opcji multi aspect ratio sensor i wbudowany wizjer.
Jako GF1 ostatecznie przebolałbym brak wbudowanego wizjera i kupiłbym GX1 gdyby miał... multi aspect ratio sensor, później też wizjer ;)
Szumy. 200% lepszy stosunek S/N - zapewne kolejny rekord w mataczeniu parametrem ISO, ale tu liczę na analizę epicure po udostępnieniu pomiarów przez DxO.
Nie mniej super aparat dla wchodzącego w system. Wkurza tylko brak opcji: 20/1.7 kit; dostępne opcje: kit X, zwykły kit, tylko korpus.
Policzmy 700 + 400 + 345 + 322 = $1767 za kompletny mikro system (body/m45/20/14)... na starcie.
/edit/ Jeszcze jedna rzecz znalazła miejsce - a jakże - w GX1: dotykowy ekran. Po wczorajszej przygodzie z 2.5 rocznym dzieckiem (przeglądanie fotek/filmików na TZ20) mam nadzieję, że to **** da się wyłączyć z poziomu menu.
GF2 z matrycą G3 i kontrolkami z GF1 za cenę wyższą, niż GH2. Dziękuję, postoję.
Fajna puszka, ale nie widzę aktualnie większego sensu przesiadać się z G3 jako korpusu wyjazdowego plus GF1 jako backup (lub do zabawy z założonym 14/2.5 i OVF 28mm Voigtlangera). Gdybym miał kupić teraz nową puszkę bezlusterkową to poczekałbym na GX1, mimo iż cena będzie pewnie solidna.
A przy okazji ciekawa rzecz: ponoć NEX to "ogór" :)
No jak się podepnie to szkło, to niestety. Ale z szybkimi stałkami i tym składanym zoomem to już inna bajka jest. Puszki NEX są fajne, tylko małych szkieł tam NIE MA. Nawet 16mm nie jest małe, wystarczy porównać do 14/2.5 i widać co jest micro a co nie.
Patrząc na końcówkę filmu promo - jak się na chwile przesiadłem w Zamościu z E-3 na E-P1, to też przykładałem podczas kadrowania LCD do pyska. Tak z przyzwyczajenia :mrgreen:
A tak na serio - dali ciała, że kolejny maluch Panasa nie ma wbudowanego wizjera.
Pozdrawiam
Z wbudowanym wizjerem będzie problem. Gdyby wsadzili go do mniejszych puszek, nikt by nie kupował tych większych. Więc go nie wsadzą...
http://www.photographyblog.com/artic...gx1_interview/ - wywiad m. in. z "Dziadziusiem".
Krótko: marketingowy bełkot plus potwierdzenie! 12-35X i 35-100X i innych szkieł. Ciekawe info nt. "niezależnego" testu CDAF vs. 7D, D7000, jakiś Pentax i A55.
Wbudowany wizjer? Cytując Dziadziusia: next time czytaj: dopóki nie będzie w Nex-5NN to pocałujta... wójta.
Ogólnie: teraz (po Oly i Słonym) na tapecie mają ekranik, nowy wizjer wejdzie w GH3. Tragedii nie ma bo GF1 wciąż działa, ale czerwona lampka się zaświeciła: co dalej, gdzie ten rozwój systemu. Szkła i GH to nie wszystko! ;)
Test, o ktorym wspomniano, zamieszczono w niemieckim magazynie Colorfoto, nr 9/2011
http://www.colorfoto.de/testbericht/...to_2011-09.pdf
Znów naszła mnie myśl, że Panas ma na prawde świetną ofertę bezlusterkową, zdecydoanie lepszą niż Oly. Mamy GH2 (filmy, porządny wygodny korpus), mamy G3 czyli lekki mały korpus ze świetnym EVF i ruchomym ekranem dotykowym, mamy GF3 czyli mikrokorpus bez wizjera. Teraz jeszcze dochodzi świetny GX1 z możliwością podpięcie dobrego EVF, w pełni metalowy, sensowny grip, dużo możliwości adaptacji guzikologii (4x Fn) czyli GF1 w dzisiejszych standardach technologicznych.
Z mojego punktu widzenia to najlepszy byłby zestaw GX1 z EVF i do tego GF1 jako backup i do wożenia w aucie ZAWSZE. GX1 nosiłbym jako EDC, a na wyjazdy czy spacerki rodzine dokadałbym sobie EVF i nic więcej póki co nie trzeba. No ale z uwagi na aktalną cenę kita G3 to musiałbymza dużo pewnie dołożyć do GX1 i EVF, więc noszę GF1, a G3 mam na wyjazdy, planowane wypady leśne, spacery itp. System oparty na dwóch uzupełniających się puszkach (backup), kilka szkieł. I też jest super!
---------- Post dodany o 14:43 ---------- Poprzedni post był o 14:33 ----------
Na marginesie, to G3 na tle innych m43 jest wręcz tani! Za nieco ponad 2000zł (online) mamy nowoczesny korpus, dobre szkło kitowe, na prawdę porządną matrycę i jeszcze EVF 1.4 Mpix! Za kit E-PL3 z wizjerem tej klasy trzeba zapłacić prawie trzy tysiące, a matryca w G3 jednak lepsza...
PiterM, ja dzisiaj miałbym inną wizję: E-PM1 pod naleśniki i/lub GH2 pod telasy typu 75-300.
BTW. 4xFn = 2 na sztywno, 2 na... ekranie. Ten jeśli działa tak jak na tz20 czy na gx1 filmikach "z dzisiaj" to ergonomią pobili E-PL1 ;)
Co do jednego masz rację: G3 powoli wychodzi za pół darmo (sześć $tówek w B&H) i byłby oczywistym wyborem gdybym nie podpiął wcześniej 12/2.0 pod GH2 ;)
Jeśli jest to LCD o parametrach tego z LX5 czy GF1, to bije na głowę, pod każdym względem np. LCD z NEX-3/5 - jakby się kto pytał to mam oba, używałem w różnych warunkach i wiem dobrze jak jest.
W przypadku Panasa i tak jest postęp w stosunku do starego EVF.
Dla cropowych onanistów jak najbardziej super.
PS
Najlepsze jest to, że pojawi się wysyp używanych GF1 za małe pieniądze :wink:
Gx1 ciekawy (+za metalową obudowę), ale (jak napisał gietrzy) mogli do niego wsadzić chociaż multiaspect, nie wspominając o zintegrowanym evf. Skoro Panas tego nie zrobił, to Oly zapełni puszkową lukę w m43 i (mam nadzieję) stworzy puszkę na wzór nex-7 czy fuji x100.
Metalową obudowę ma na pewno GF2 i chyba też GF1, jeśli mnie pamięć nie myli. Chyba nawet GF3 jest metalowy.
Wiesz, e-pl3 też ma metalową obudowę, a jednak do solidności (moje subiektywne odczucie) e-p3 mu daleko. Pewnie podobnie będzie z gx1 i gfx...
E-PL3 ma obudowę w większości plastikową, tylko przednia ścianka jest w nim zrobiona z blachy. Panasy są jednak lepiej zrobione, bo na tył i spód też mają metalowy. Plastikowa jest tylko góra. I tak samo jest w GX1, z tego, co widzę.
2099,00 zł w PL, w dużym sieciowym sklepie, z odbiorem w sklepie niedaleko domu i bez allegro.
Aż tak wielkiej różnicy w wielkości nie ma, żaden (G3) nie nadaje się do kieszeni (no, może z naleśnikiem?). Wolę wersję z wizjerem.
http://www.optyczne.pl/231.1-artykuł-Panasonic_GX1_-_pierwsze_wrażenia_Panasonic_GX1_-_pierwsze_wrażenie.html
Dajcie spokój tej metalowej obudowie ;) Lans i nic więcej.
Chyba,z ę podchodzimy do mikrusów jako do fajnych zabawek, ale po co wtedy dywagacje o parametrach, wymogach?
Bo fajną zabawkę od zwykłej zabawki odróżnia właśnie to, że ta pierwsza ma fajne parametry ;)
Oficjalne sample http://panasonic.net/avc/lumix/syste...llery/gx1.html
Jeśli interesuje nas robienie zdjęć, to akurat parametry się liczą. Bo każdy, kto fotografuje wie, jak te parametry przekładają się na zdjęcia.
Ale nie minimalne róznice, czy ważenie, czy lepiej takia a taki ekran,a brak lampki af, czy może lepiej większy LCD, a brak przycisku do blokady ekspozycji. NIe ma puchy idealnej. Szkoda życia na roztrząsanie.
Każdy wybiera według własnych kryteriów. A jakieś kryteria muszą być. Lampka AF czy jakość ekranu są tak samo dobrym kryterium, jak każde inne.
No tu akurat nie trafiłeś, nie kupię już korpusu M/43 bez tej lampki, powód jest oczywisty (choć "Dziadziuś" chciałby by było inaczej): AF przeskakuje, ale to jeszcze nic, przeskakuje i potwierdza w innym punkcie (w tym co chciał fotografujący, nie w tym, na który przeskoczył).
Zapłaciłem za to w ciemnych knajpach w Amsterdamie, nie pomogło nawet f/1.7. Co do reszty się zgadzam i już czytam instrukcję, porady, etc. do GH2.
Podoba mi się design - szczególnie przodu tego aparatu. Ten gumowy grip wydaje się być wygodny, przynajmniej oceniając po zdjęciu...
Hmmm, w ciemnych knajpach w Amsterdamie, przeskakuje i potwierdza w innym punkcie ;-), to chyba nie najlepsze okoliczności do testów AF ;-)
To oczywiście oczywista oczywistość, ale trzeba też docenić ludzi, którzy interesują się sprzętem. Mam na myśli rozsądnych fotografujących, którzy prócz robienia zdjęć pasjonują się wykresami.
Ja czasem żeruję na ich wiedzy, bo z lenistwa nie chce mi się tych wszystkich technikaliów śledzić. Ostatnio wszedłem w m4/3 (nie wiedziałem prawie nic o tym systemie) i konsultowałem zakupy z Gietrzy, Karolem i Jankiem Muzykanetem. Dzięki ich doświadczeniu w ciągu trzech niedługich rozmów telefonicznych dowiedziałem się wszystkiego czego potrzebowałem. Nie zmarnowałem iluśtam godzin na czytanie informacji z netu za co mają u mnie po piwku.
Onanistom sprzętowym mówimy nie, ale rozsądnych userów interesujących się sprzętem dopieszczamy.