Re: Czy warto kupić E-400?
Cytat:
Zamieszczone przez ka_thy
Czego się obawiam:
- szumy (ale chyba dobrze kombinuję, że szumy i tak będa mniejsze niż w kompakcie)
- słaba wbudowana lampa (planuję dokupić zewnętrzną, ale na razie muszę na nią uzbierać, więc musi mi wystarczyć wbudowana)
- wielkość plików - boję się, że będą się zapisywac wieczność unieruchamiając mi aparat w
najbardziej potrzebnym momencie - tak mam w dotychczasowym kompakcie.
E-400 kosztuje w MM 2099, w Fotojokerze, dziś 2088. Czy to dobra cena? Jaka jest szansa, że E-400 jeszcze stanieje?
Najwazniejsze jest abys to Ty byla zadowolona z aparatu, a nie MY! Szumami sie nie przejmuj - jezeli nie bedziesz robila zdjec tylko w nocy architkturze etc. to ten problem dla Ciebie nie istnieje. A jezeli tak to mozesz sie z nim uporac odszumiajac zdjecie w specjalnym programie. Nawet drozsze puchy konkurencji szumia, wiec sie nie martw.
Skoro chcesz w przyszlosci dokupic lampe to ten problem takze wydaje sie bezpodstawny :) Fakt, ze na poczatku bez lampy moze byc ciezko szczegolnie wewnatrz domu, ale przeciez kazda pucha posiada taka sama beznadziejna wbudowana lampe.
Co do szybkosci, jak juz ktos slusznie zauwazyl - to jest lustro i posiada wlasny bufor. Nie uswiadczysz czegos takiego jak dlugie sekundy zapisywania sie zdjec - no chyba, ze bedziesz caly czas trzymala jak oszalala palec na spuscie. Szybka karta + bufor i bedzie w porzadku.
Re: Czy warto kupić E-400?
Cytat:
Zamieszczone przez ka_thy
Witam serdecznie,
od pewnego czasu próbuję wybrac dla siebie aparat. Ma to być lustrzanka, bo ma to być aparat szybki.
Jestem zupełną amatorką, przez takie malutkie "a", wiedzę fotograficzną posiadam z czasów młodości :) i zabaw z Zenitem i we własnej ciemni. Teraz fotografia to dla mnie dokumentacja życia rodzinnego. Jestem nieduża ;) więc wybieram wsród aparatów niedużych. Przyglądałam się Nikonowi D40, Pentaksowi K100D, Olkowi E-400. Powiem szczerze - ciągnie mnie do Olka, stąd mój post na tym forum. Podoba mi się jego wielkość, powiem szczerze - lepiej mi się go trzyma od Nikona, boję się też, że kupując większy aparat będę go używac wyłącznie w domu, że nie będzie mi się go chciało nosić ze sobą, "na wszelki wypadek".
To co mi się jeszcze podoba w Olku:
- czyszczenie matrycy - być może wyolbrzymiam, ale boję się zabrudzeń na matrycy
- lepszy obiektyw kitowy (podobno)
- dwuletnia gwarancja i lepiej rozwiązane sprawy serwisowe niż w Nikonie
- lepsza korekcja dioptrii - w Nikonie ustawienie korekcji na maxa było dla mnie niewystarczające (tak, wiem, powinnam nosic okulary)
- seksowny tulipan ;P
Czego się obawiam:
- szumy (ale chyba dobrze kombinuję, że szumy i tak będa mniejsze niż w kompakcie)
- słaba wbudowana lampa (planuję dokupić zewnętrzną, ale na razie muszę na nią uzbierać, więc musi mi wystarczyć wbudowana)
- wielkość plików - boję się, że będą się zapisywac wieczność unieruchamiając mi aparat w
najbardziej potrzebnym momencie - tak mam w dotychczasowym kompakcie.
E-400 kosztuje w MM 2099, w Fotojokerze, dziś 2088. Czy to dobra cena? Jaka jest szansa, że E-400 jeszcze stanieje?
Wiem, że na forum nie ma wielu posiadaczy E-400. Ci co mają nie udzielają się zbytnio. Aparat ma być dla mnie aparatem amatorskim, poza kita(y) zapewne nie wyjdę, gdyby nie to, ze pragnę ;) aparatu szybkiego pewnie wybrałabym hybrydę w stylu Fuji S9600. Boję się też, że hybryda mogłaby mnie mocno rozczarować (tak jak rozczarował mnie cyfrowy kompakt), a na kolejny aparat nie mogę sobie pozwolić.
Licze więc na jakieś wsparcie w moim dylemacie, czy warto kupić E-400.
E400 to same plusy i jeden minus: ten aparat nie ma gripa.
Jeśli akurat tobie dobrze leży w ręce, to nie ma problemu.
Ale chyba lepiej zaczekać na E410 i wtedy wybrać ten aparat, który lepiej spełni wymaganie maksimum korzyści przy minimum kosztu.
Pozdrówka
Czy to dobra cena jak na taki zestaw?
Wybaczcie OT ale zaryzykuję
Na stronie fotoexpert jest do kupienia zestaw OLYMPUS E-410 + 14-42mm + 40-150mm za 3139.00 PLN, czy ten zestaw jest godny swojej ceny?????
Re: Czy to dobra cena jak na taki zestaw?
Cytat:
Zamieszczone przez pablo81
Na stronie fotoexpert jest do kupienia zestaw OLYMPUS E-410 + 14-42mm + 40-150mm za 3139.00 PLN, czy ten zestaw jest godny swojej ceny?????
skapiec.pl
jak nie zalezy Ci na małych rozmiarach to dorzuć 500zł do e510 w takim zestawie.
Re: Czy to dobra cena jak na taki zestaw?
Cytat:
Zamieszczone przez pablo81
w fotoexpercie możesz negocjować ceny :) a jeżeli nie będą mogli nic urwać to przynajmniej wytarguj coś gratis, np. kartę pamieci :)
pozdrawiam