-
Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi
Witajcie. Fotografią interesuję się od co najmniej 3 lat ale niestety wciąż brakuje mi czasu na moje hobby a tym samym czasu na poprawę umiejętności, wyzbycia się pewnych popełnianych błędów itp. Długo zastanawiałem się czy zakładać taki wątek, czy warto zmierzyć się z często okrutną rzeczywistością w postaci niskiej oceny ale odebrałem ich już tyle w swoim albumie głównym, że chyba jestem gotowy na kolejne baty z Waszej strony. Na naukę chyba nigdy nie jest za późno, dlatego proszę Was o opinie i ocenę zdjęć - uczciwą, konstruktywną i zarazem o rady. W przypadku uwag postarajcie się proszę podpowiedzieć jakieś rozwiązanie mogące poprawić zdjęcie. Zaznaczę jeszcze, że korzystam z e-510 oraz ZD 14-54 w. II oraz ZD 70-300. No to zaczynamy.
Wybrałem się dzisiaj na spacer po lesie. Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić. Będę wklejał stopniowo z czasem zmieniając tematykę.
1)
-
Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić.
Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak????
Jak kiedyś znajdziesz chwilkę Mirku to mógłbyś coś z tego zdjęcia zrobić, chciałbym zobaczyć co da się z niego wyciągnąć a Ty jesteś w tym dobry :)
---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
Bliżej niestety nie mogłem podejść - owad był na drzewie. Co do ostrości to przyznam, że patrzyłem jak wygląda bardziej wyostrzone i moim zdaniem było bardzo nienaturalne. Zawsze zaczyna się od czegoś czego się nie próbowało dlatego nazywa się to zaczynaniem :) a nie kontynuowaniem ;) Jestem nastawiony na krytykę w przypadku nieudanych prób, po to własnie ten wątek. Zresztą widać, że takie oceny dużo dają. Kiedyś Helmuthcie prześledziłem Twój wątek i pierwsze zdjęcia też były kiepskie i masa nieudanych prób (np te z drzewami - totalny bałagan), a teraz robisz naprawdę świetne zdjęcia:) Pozazdrościłem.
-
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;)
do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu. Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
-
1 załącznik(ów)
2) Załącznik 53200 No to przesyłam robala z oczkami. Swoją drogą jego oczka i zawadiacki uśmiech zdradzają, że chyba robal był pod wpływem..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu.
To, co jest ciekawe, trzeba pokazać. Ale tu znaczka na plecach nie ma, a skrzydła są ledwo widoczne, bo zlewają się ze wszystkim wokół. Jak coś jest ciekawe, to pokaż to, ale nie sto innych rzeczy wokół. I pamiętaj, że to, co jest ciekawe dla Ciebie, może być kompletnie nudne dla 99% oglądających. Wtedy właśnie będziesz dostawał baty ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
Obawiam się, że to kwestia ostrości, a nie wyostrzania. W każdym razie nie ustawiaj tak dużego promienia. 1 wystarczy, a nawet mniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.
No tak to w tej kwestii na pewno jeszcze sporo nauki przede mną. Póki co zawsze robiłem to dość prostym sposobem bawiąc się suwaczkami w acdsee. Ostatnio dorwałem photoshop element 9 może tym uda mi się zrobić coś ciekawszego.
-
i ogniskowejzalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków: http://staw.bieleccy.com.pl/str5_waz..._jesienna.html
5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ;) ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać ;)
jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba :)
i choć nie jestem fachowcem to ta druga to chyba kobieta szablaka krwistego a one są wdzięczniejsze do fotografowania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Zobaczyłem w informacji o obrazku:
Cytat:
1 823px × 1 367px (przeskalowany do 1 049px × 786px)
Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
Tym razem dużo lepsze tło :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarmana
zalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków:
http://staw.bieleccy.com.pl/str5_waz..._jesienna.html
5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ;) ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać ;)
jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba :)
Wielkie dzięki za Twoja odpowiedź, to co napisałeś o ważkach jest bardzo ciekawe widzę, że masz w tej kwestii spore doświadczenie. Rzeczywiście 70-300 nie ostrzy zbyt dobrze na pełnej ogniskowej i jest dość ciemnym obiektywem, więc "szału ni ma". Co do prób to się nie zrażam traktuję to w kategoriach zabawy i przyjemności a korzystając z umiejętności i wiedzy członków portalu (aż sam się dziwię, że tak chętnie pomagają - nigdy się z taką życzliwością nie spotkałem) po prostu chcę trochę podnieść swoje umiejętności. Zaczynam mieć jednak spore obawy czy to możliwe bo patrzę na swoje zdjęcie i poprawione zdjęcie Mirka i prawie nie widzę różnicy :/
---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post był o 00:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zobaczyłem w informacji o obrazku:
Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
Tym razem dużo lepsze tło :)
Dzięki, będę o tym pamiętał, bardzo istotna uwaga (nie wiedziałem o tym). Niestety odwłok w drugim zdjęciu się rozmył. Przy 70-300 dawniej bardziej otwierałem przysłonę ale wtedy niestety trudno mi było złapać cały obiekt ostry.
-
1 załącznik(ów)
3)
Załącznik 53203
Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób. Strasznie ruchliwe są..
-
nie ma za co. jak coś wiem i sprawdziłam na własnej skórze to czemu mam eis nie podzielić informacji, a ze wiem niewiele, to rzadko zabieram głos :)
P.S.
tam musiałam poprawić posta bo za szybko chciałam dodać i pouciekały mi niektóre słowa. jak pisałam o pełnej dziurze to miało być pełna zdzira z pełną ogniskową.
Udanych ćwiczeń życzę i dobrej nocki :)
---------- Post dodany o 00:17 ---------- Poprzedni post był o 00:16 ----------
-
Ok jutro postaram się wrzucić kolejną część zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
3)
Załącznik 53203
Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób.
Sporo szumi ;)
ISO800 w e-510 musi szumieć, dlatego albo go nie używaj albo odszumiaj.
Swoją drogą, pszczółka w słońcu lepiej się prezentuje- ładnie światło pobłyskuje na skrzydełkach :)
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 53376
trochę zasłonięta niestety.
-
eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy :)
aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...
tyle od amatora dla amatora :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Holek
eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy :)
aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...
tyle od amatora dla amatora :)
No właśnie na te maziaje na skrzydle nie mam za bardzo pomysłu :/ Pień zaraz wywalę, rzeczywiście bez niego będzie lepiej. Dzięki za opinię :) Ktoś jeszcze?
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 53385
Dwa cwaniaki :)
-
2 załącznik(ów)
Fajne! Może wyciągnij z tła bo się wtapiają. A tak ok.
Aaa przekadruj co by nie tak w centrum były.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Dwa cwaniaki :)
Zawsze mi się gęba śmieje jak ich widzę :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zawsze mi się gęba śmieje jak ich widzę :D
Te to jeszcze nic:) mam mniej udane zdjęcie ale śmieszniejsze jak patrzą w niebo. Stały bez ruchu z dobre 30-40 sek patrząc w niebo.. 10 sek pomachały głowami dookoła i znowu łebek w chmury ;) Może wrzucę jak lekko poprawię :)
---------- Post dodany o 00:48 ---------- Poprzedni post był o 00:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Fajne! Może wyciągnij z tła bo się wtapiają. A tak ok.
Aaa przekadruj co by nie tak w centrum były.
Ok, już się biorę za poprawianie doradź mi tylko w kwestii wyciągnięcia z tła. Co byś doradzał z tym zrobić? Lekko zejść z parametru saturation dla tła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Te to jeszcze nic:) mam mniej udane zdjęcie ale śmieszniejsze jak patrzą w niebo. Stały bez ruchu z dobre 30-40 sek patrząc w niebo.. 10 sek pomachały głowami dookoła i znowu łebek w chmury ;) Może wrzucę jak lekko poprawię :)
---------- Post dodany o 00:48 ---------- Poprzedni post był o 00:47 ----------
Ok, już się biorę za poprawianie doradź mi tylko w kwestii wyciągnięcia z tła. Co byś doradzał z tym zrobić? Lekko zejść z parametru saturation dla tła?
Dokładnie tak tylko ostrożnie, ja trochę pociągnąłem. Zachowaj zmurszałość głazów z schodząc z żółci na rzecz zieleni, no i konar troszkę w brąz będzie bardziej stary i podgniły.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 53388
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dokładnie tak tylko ostrożnie, ja trochę pociągnąłem. Zachowaj zmurszałość głazów z schodząc z żółci na rzecz zieleni, no i konar troszkę w brąz będzie bardziej stary i podgniły.
Hmm.. zastanawiam się, czy trochę nie przesadziłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Odrobinę, zieleń na kamulce i kolorek na kłodę. Będzie miodek
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Odrobinę, zieleń na kamulce i kolorek na kłodę. Będzie miodek
Z lekka poprawione. Starałem się wykonać to co radziłeś (kłoda + kamienie). Załącznik 53389
-
No i fajne! To barwy, a teraz Pokombinuj sobie światłem i cieniem, ale to dla siebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z lekka poprawione. Starałem się wykonać to co radziłeś (kłoda + kamienie).
Załącznik 53389
Gratuluję postępów-życzę powodzenia.
-
bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?
Najlepiej nic :-P
Poprawianie, zwykle tylko pogarsza sprawę. Wklejenie "ładnego" nieba, wymaga niezłych umiejętności i znajomości programu edycyjnego.
Lepiej zastanowić się co zrobić, by niebo na zdjęciu nie wyszło prawie białe (chyba, że takie było naprawdę) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?
Sprawdzam zdjęcie z włączonym porświetlaniem przepaleń i cieni, staram się nie zapomnieć, że mam przy sobie dwa filtry soft szare Hitecha z uchwytem i B+w . Staram się nie zapomnieć je użyć. A jak zapomnę i nie wyjdzie, staram się raz jeszcze trafić w miejsce które się mi spodobało przy innym niebie i w innej porze dnia, najlepiej w złotej godzinie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Sprawdzam zdjęcie z włączonym porświetlaniem przepaleń i cieni, staram się nie zapomnieć, że mam przy sobie dwa filtry soft szare Hitecha z uchwytem i B+w . Staram się nie zapomnieć je użyć. A jak zapomnę i nie wyjdzie, staram się raz jeszcze trafić w miejsce które się mi spodobało przy innym niebie i w innej porze dnia, najlepiej w złotej godzinie.
Pozdrawiam AP.
Kiedyś też tak próbowałem, ale wtedy niestety reszta zdjęcia jest mocno ciemna :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja przyciemniam w przeglądarce Picasa ;1 korekcje podstawowe;2 dostrajanie;3 efekty - w tym, klikasz odcień stopniowy przesuwasz krzyżyk i ustawiasz suwakami wypróbuj inne; rozmycie tła;ostrość;nasycenie itp.
ps. czy przeglądałeś strony które ci podałem, odpisz co o nich sądzisz.
powodzenia K.L.
-
Nie znalazłem Krzysztofa Dudka neistety/.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Kiedyś też tak próbowałem, ale wtedy niestety reszta zdjęcia jest mocno ciemna :(
Histogram do prawej i kontrola przepałów na monitorze. Korekcją ekspozycji podciągam lub ujmuję ilość światła zarejestrowanego. a jak nie to trzy fotki automatycznie lub recznie - zadana ekspozycja, -1EV i + 1 EV. ale tu jest potrzebny porządny statyw. A jak nie to warstwy lub kamera RAW i siedzenie przed komputerem. (A w zasadzie przy miebie lepiej by było -2EV i +2EV.)
Każdy może sobie wybrać co woli.
-
Camera RAW rzeczywiście jest rozwiązaniem, bo posiada suwak, którym można całkiem sporo przepaleń usunąć. Breaketing też nie jest zły ale schodząc w dół z ekspozycji przyciemniasz całe zdjęcie więc już nie wiem co gorsze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
C Breaketing też nie jest zły ale schodząc w dół z ekspozycji przyciemniasz całe zdjęcie więc już nie wiem co gorsze?
Masz możliwość zrobienia "kanapki"- z ciemnego bierzesz niebo :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Masz możliwość zrobienia "kanapki"- z ciemnego bierzesz niebo :wink:
Masz rację, dobry pomysł. Czego używasz do tego zabiegu? Nakładasz warstwę z pierwszym zdjęciem na warstwę z drugim i wymazujesz gumką na górnej warstwie niebi aby przenikało to z warstwy, będącej pod spodem? Dzięki tak na marginesie za sporo dobrych rad i za udział w wątku.