-
Problem z filtrem polaryzacyjnym
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy jakiejś firmy ,,HAIDA'', i jakoś nie widzę pozytywnych efektów jego stosowania kosztował ,,aż 40 zł''.
Proszę o radę co kupić żeby było widać efekty.
Ps.
kupiłem filtr UV z powłokami anty refleksyjnymi też tej firmy - dużo lepsza ostrość i kolory /z tego jestem zadowolony/
leszekkl
-
Odp: Problem z filtrem polaryzacyjnym
pokaz fotkę z polara i bez najlepiej, i wyjasnij co jest w/g Ciebie nie tak
-
3 załącznik(ów)
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE][/QUOTE] praktycznie nie ma różnicy
-
Różnica jest, polar zadziałał, zlikwidował odbicia światła z TV oraz lewej szybki w witrynce. Druga różnica to oczywiście większe szumy z polarem - masz ISO 400 bez i ISO 800 z polarem. Proponuję nie ustawiać AUTO ISO.
-
Jak chcesz zaobserwować działanie filtra polaryzacyjnego to najlepiej wybierz się w słoneczny dzień na jakąś zieloną łąkę i poobserwuj kręcąc polarem jak zmienia się kolorystyka traw w związku z likwidowaniem odbić światła na ich powierzchni. A jak Ci się nie chciałoby, to możesz pokręcić nim kierując obiektyw na niebo i poobserwować jak zmienia kolor. Wtedy zobaczysz czy Cię taki efekt satysfakcjonuje i czy warto kupować jakiś lepszy filtr.
Na tych zdjęciach tak jak napisał Romek widać działanie filtra, ale by np. zlikwidować odbicia na tej głównej szybie, chyba musiałbyś ustawić się do niej pod innym kątem.
-
Spróbuj zrobić zdjęcie nieba na świeżym powietrzu. Najlepiej na statywie raz umieszczając filtr a raz go zdejmując(aby mieć ten sam obraz). Sprawdź czy nie widzisz różnicy? Czasami w przypadku tańszych CPL tak może być, że niewiele dają. Wiem to z własnego doświadczenia. Na obiektywie 58mm uzywałem filtru taniego firmy SELCO i byłem zadowolony widziałem znaczącą różnicę. Na obiektyw 67mm kupiłem CPL firmy MASSA i moge stwierdzić, że to pieniądze wyrzucone w błoto (dlatego musiałem kupić ponownie filtr ale tym razem już nie oszczędzałem i kupiłem Marumi za 119 zł). Poza niebem z chmurami najlepiej, możesz też popróbować np na szybach samochodów, tam CPL powinien ładnie stłumić odbicia. Daj znać jak próby. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE]
praktycznie nie ma różnicy[/QUOTE]
Moim zdaniem, kiepsko zadziałał-witryna okienka po prawej-całe w odbiciach
-
Dziękuję wszystkim za rady /jestem stolarzem i produkuję meble, z tego powodu robię zdjęcia reklamowe mebli dla klientów mam problem z odbiciami na gładkich powierzchniach,szybach,uchwytach itd. jeszcze raz dzięki
leszekkl
-
-
Dziękuję ,,cissic'' ciekawe artykuły -myślałem o ,,hoya'' nie kupiłem bo trochę za drogo - skąpstwo nie popłaca kupię i spróbuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Dziękuję ,,cissic'' ciekawe artykuły -myślałem o ,,hoya'' nie kupiłem bo trochę za drogo - skąpstwo nie popłaca kupię i spróbuję.
Dokładnie leszekkl, nie żałuj na polarka, też zaczynałem od selco i skończyło się na filtrze hoya /niebo a ziemia/.Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
podejdz do sprawy na spokojnie i rob mase podejsc do tematu. pamietaj tylko, ze dobry polar nie "zrobi sam" zdjecia a nabyte doswiadczenie procentuje. fotografuj zawsze w dobrym swietle, na statywie i najlepiej czyms szerokim. osobiscie preferuje do tego typu zdjec ZD 9-18 - jest tani, lekki i calkiem niezly optycznie. do detali uzywam jasnej stalki OM 50mm f1.4 z poprzedniej epoki i ZD 14-54 w pierwszej wersji. jesli masz szkielka kitowe to nie ma dramatu. bedzie troszke waska, ale dasz rade:) powodzenia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy jakiejś firmy ,,HAIDA'', i jakoś nie widzę pozytywnych efektów jego stosowania kosztował ,,aż 40 zł''.
Proszę o radę co kupić żeby było widać efekty.
Dobry polar to trzeba dać ok 200zł, ja mam Marumi digital DHD circular PL(D) 67mm. Na tym nie ma co oszczędzać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
...robię zdjęcia reklamowe mebli dla klientów mam problem z odbiciami na gładkich powierzchniach,szybach,uchwytach itd.
Jakiego oświetlenia używasz? Doświetlasz czymś czy tylko światło zastane? Filtr niweluje odbicia ale tylko w jednej płaszczyźnie, na niebie nie ma problemu, źródło światła jest jedno - słońce więc i płaszczyzna polaryzacji jedna, przynajmniej dla niedużego kąta widzenia, więc łatwo zniwelować światło rozproszone(odbite) filtrem. Odbicia na meblach od światła padającego pod różnymi kątami lub od płaszczyzn o różnych kątach nachylenia będą spolaryzowane w różnych płaszczyznach, raczej trudno je wszystkie wyeliminować filtrem polaryzacyjnym. Widać to na pokazanej witrynce, filtr poradził sobie tylko z jedną szybką z trzech. Pozostaje Ci tak kręcić filtrem aby likwidować te odbicia które Ci najbardziej przeszkadzają. A nieco odbiegając od tematu - ISO, rób zdjęcia na jak najniższym, 100 powinno wystarczyć jeżeli ustawisz aparat na statywie. Na mój nos to źródło Twoich problemów z ostrością i kolorami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE]
praktycznie nie ma różnicy[/QUOTE]
Witam !
Byc moze masz kiepskiego polara bo powinien zlikwidowac odbicia od szyb.
Raz reklamowalem polara i okazalo sie, ze jedno ze szkielek bylo wlozone odwrotnie.
Pozdrawiam
-
W świetle zastanym, z lampą wychodzi dyskoteka.
Pozdrawiam leszekkl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
W świetle zastanym, z lampą wychodzi dyskoteka.
Pozdrawiam leszekkl
Na uchwyty polar -kazdy,szyby do zdjecia powyciagaj,na odblaski od lakieru blendy.
Ps.Cene opusc,rabaty dawaj to i reklamowac fotami nie potrzeba,wykupia w trymigaa:lol::lol:
-
Ja ostatnio zakupiłem filtr Marumi CPL Standard 67mm i mam nadzieję, że różnica między nim a selco będzie wyraźna. Swój zakupiłem tutaj: http://vbstudio.istore.pl/pl/filtr-m...dard-67mm.html. Cena chyba dość rozsądna?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Witam !
http://forum.optyczne.pl/printview.p...c3e26ad06eab9a
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
W testach wychodzi całkiem nieźle.
---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
Przepraszam, że nie w swoim wątku poruszam swoje problemy ale skoro rozgorzała dyskusja na temat filtrów CPL, to własnie otrzymałem tel. ze sklepu, że mój Marumi Classic 67mm będzie dostępny od poniedziałku. Sprzedawca zaproponował mi podobno droższą Hoya HRT w tej samej cenie jeśli chciałbym mieć CPL już dziś. Co doradzacie? Zdecydować się na taką zamianę? W teście na optyczne.pl nie widzę niestety tego filtru w rankingu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Sprzedawca zaproponował mi podobno droższą Hoya HRT w tej samej cenie jeśli chciałbym mieć CPL już dziś. Co doradzacie? Zdecydować się na taką zamianę?
Ja gdybym dostal taka propozycje to oddzwonil bym z pytaniem takim.Jesli ma pan rowniez starego typu ten tanszy Filtr Hoya to prosze rowniez mi go przyslac.Wybiore ten na ktorym zyskm lepsze EV.Jesli EV beda takie same to odesle panu obydwa i poczekam na ten drozszy,nowszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja gdybym dostal taka propozycje to oddzwonil bym z pytaniem takim.Jesli ma pan rowniez starego typu ten tanszy Filtr Hoya to prosze rowniez mi go przyslac.Wybiore ten na ktorym zyskm lepsze EV.Jesli EV beda takie same to odesle panu obydwa i poczekam na ten drozszy,nowszy.
Nie sądzę Mirku aby sprzedawca, aż tak poszedł mi na rękę. Swoja drogą fajnie byłoby dostać to szkiełko jak najszybciej, wtedy mógłbym się przez weekend pobawić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie sądzę Mirku aby sprzedawca, aż tak poszedł mi na rękę. Swoja drogą fajnie byłoby dostać to szkiełko jak najszybciej, wtedy mógłbym się przez weekend pobawić.
Ja sie obawiam,ze moze Ci isc na reke ale nogami.:wink:Nowa wersja to inna folia to zysk o 2/3 EV innych roznic nie zobaczysz jak nie porownasz obu wersji.
Osobiscie to bym poszedl do sklepu i pobawil sie u nich.Wszak kupujacy to jak król jak by nie patrzec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja sie obawiam,ze moze Ci isc na reke ale nogami.:wink:Nowa wersja to inna folia to zysk o 2/3 EV innych roznic nie zobaczysz jak nie porownasz obu wersji.
Osobiscie to bym poszedl do sklepu i pobawil sie u nich.Wszak kupujacy to jak król jak by nie patrzec.
No tak z tym, że filtr Marumi,który wcześniej już zamówiłem, będzie dopiero w poniedziałek, więc nie porównam. A Ty jakiego używasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
A Ty jakiego używasz?
Ja mam Marumi dostarczone przez HAMA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mirku, a jak czyścisz tego Marumi ? U mnie jakies plamki francowate siadły...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I zadowolony jesteś z Marumi? Gdzieś na forach spotkałem sie z komentarzem, że podobno nie widać różnicy z i bez niego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Mirku, a jak czyścisz tego Marumi ? U mnie jakies plamki francowate siadły...
A syn mnie z roboty przyniosl fleaszke VT 71003 i szmatki do tego.Namocze szmatke ,przetre i za chwile jeszcze raz na sucho prawie.Wszystko tym czyszcze.Nawet zona okienka w witrynie kiedys przeleciala tym,bo jej sie mazaly:grin:.Ale z innymi szmatkami nie dziala tak dobrze.Wiec plyn i szmatka to chyba musi byc razem w kpl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A syn mnie z roboty przyniosl fleaszke VT 71003 i szmatki do tego.Namocze szmatke ,przetre i za chwile jeszcze raz na sucho prawie.Wszystko tym czyszcze.Nawet zona okienka w witrynie kiedys przeleciala tym,bo jej sie mazaly:grin:.Ale z innymi szmatkami nie dziala tak dobrze.Wiec plyn i szmatka to chyba musi byc razem w kpl.
Dzięki, mam nadzieję że można ten szpecyfik dostać kupić. Do użytku zewnetrznego wyłącznie ?:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
I zadowolony jesteś z Marumi? Gdzieś na forach spotkałem sie z komentarzem, że podobno nie widać różnicy z i bez niego.
mam marumi i polecam z czystym sercem. chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
mam marumi i polecam z czystym sercem. chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny
A nie doradzasz bardziej Hoya HRT CIR?
-
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
no wlasnie - dla jednych mit a dla reszty powazny problem, szczegolnie w plenerze. zainteresowanym polecam test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/2844-nowo%C5%...CIR-PL_UV.html
MZ Hoya czysci sie calkiem latwo, choc Marumi sprawia mi duzo mniej problemow
-
Czy można czyścić filtry w myjce ultradżwiękowej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
mialem ten problem z tym polarkiem na samym poczatku uzytkowania i bylem troszke zawiedziony. teraz idzie mi calkiem latwo. chyba nabralem wprawy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
(...) dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki.
W takim razie może i u mnie w przypadku Hoya UV będzie lepiej, ale zanim te setki smug wyczyszczę to pewnie trochę czasu minie ;)
-
Z filtrem Hoya HMC, nie miałem żadnych problemów z czyszczeniem, o shirt i po sprawie:wink: