Na prośbę sdsi:
zapodaję kilka moich wypocin ;) stworzonych za pomocą tytułowego zestawu:
Wersja do druku
Dziękuję :)
Dziwnie wstawiłeś. Doszedłem do trzeciego.
Dalej nie mam siły.
pierwsze fajne.
i też doszłam do trzeciego. to przełączanie jest męczące
Tak jak poprzednicy uważam, ze dziwnie wstawione. Numeruj zdjęcia wtedy będzie innym łatwiej komentować, a Tobie szukać którego zdjęcia dotyczy komentarz. Kolory wydają mi się bardzo przytłumione, ale to może kwestia gustu. Podoba mi się 8 choć inaczej bym kadrowała. Poza tym witam na forum i życzę powodzenia. :grin:
Kolejne fotki
1
2
3
4
5
6
7
1 - prawdopodobnie muchołówka białoszyja Ficedula albicollis. Bałagan w tle wiem, ale był strasznie ruchliwy jak to muchołówki i to jest w sumie najlepsze zdjęcie jakie mi się udało mu zrobić
2, 3, 4 i 5 - samczyk zięby, wyjątkowo mało płochliwy, jak to zazwyczaj samce zięby
6 - Kwiczoł
7 - Krzyżówka
No cudnie wyszło :)
Nadal zdjęcia źle wstawione, bo po naciśnięciu przechodzi na imageshack, a lepiej żeby zdjęcie od razu się włączało, ale może się czepiam. I tak jest bardziej przystępnie niż poprzednio. Zdjęcia ciekawe 4 mi się najbardziej podoba. Wyostrzasz fotki po zmniejszeniu? Są jakieś nieostre
Ok, na następny raz wrzucę jak trzeba.
Nie wyostrzałem, bo nie zmniejszałem. Jeśli chodzi o ziębę to mogą być trochę nieostre bo:
1. był dość ruchliwy
2. byłem bardzo blisko - niekiedy właził mi niemal pod nogi
A jeśli chodzi o pozostałe to nie wiem....
A jest powiedziane przed wstawieniem zmniejsz.
W ramach porządków przedświątecznych odkurzyłem swój wątek. :D :lol:
Fociłem dzisiaj strumyka na którym było sporo takich miniwodospadów:
1.
2.
3.
4. - próba HDR-a składanego z 3 fotek (-1, 0, +1)
5.
To właściwie moja pierwsza poważniejsza próba takiej fotografii. Zwykle podobne fotki to próbowałem robić z ręki jak się gdzieś coś podobnego trafiło - efekt był taki że zwykle zdjęcia trafiały do kosza.
Dziś wziąłem statyw i coś próbowałem w tym kierunku..., efekty jakie są widać.
Proszę o porady - co źle, co poprawić, co jest dobrze. Czy w takiej fotografii można używać polara (nie mam póki co żadnego szarego filtru)?
Co rok na początku maja w związku z rocznicą Bitwy Gorlickiej we wsi Sękowa ma miejsce inscenizacja odtwarzająca jedną z wielu potyczek mających miejsce w okolicach Gorlic przed samą Bitwą lub w jej trakcie.
Fotki z dzisiejszej inscenizacji Bitwy Gorlickiej:
Przed szturmem
Giermance strielajut!
Odwrót!
---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:33 ----------
Ruskie idą!
Kontratak
O - fajne zdjęcia z Sękowej. Miałem tam być dziś i ja ale w końcu obrałem inny kierunek, w poprzednich latach widziałem inscenizację. Masz jakieś foty w kierunku publiczności?
Jak oglądam takie fotki, to sobie myślę: "że ludziom tak się chce, takich zabaw" i od razu przychodzi następna myśl: "Jak to dobrze, że im się chce.":)
Spokój weterana
...............
................
:)
Dziękuję. Koniecznie się wybierz - naprawdę warto.
:oops: Dzięki :). Niestety nie, nie mam takowych fotek...
Jakoś trzeba ludziom przekazywać naszą historię...
Bardzo fajne zdjęcia z Sękowej. Fajnie ludzie się bawią, zawsze to okazja aby spojrzeć w historie a i temat fotograficzny całkiem ciekawy.
Również uważam, że zdjęcia fajne, idea takich inscenizacji jak najbardziej słuszna i godna polecenia. Niemniej jednak coś mi nie pasowało w Twoich zdjęciach i pozwoliłem sobie na małe grzebnięcie ;).
Załącznik 116750
ps. przepraszam, że bez pytania.
Nie masz za co przepraszać - efekt ciekawy.
Zapraszam do przerabiania/poprawiania - chętnie zobaczę inne interpretacje moich wyfocin.
Jeszcze trochę wczorajszych fotek (troszkę mniej dynamicznych):
Wąsacze
Nie ma jak mocna :D herbatka w okopie
Madziar
Pikelhaubnik
CK GSM i w Beskidzie Niskim ma zasięg :D
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------
Na wsi spokój
A oni maszerują...
Madziary
Te "mniej dynamiczne" nie mniej fajne od wcześniejszych :)
Lubie takie fotki, ktorych malo na forum.
Jak dla mnie niektore swietne.
Brakuje mi szerokich planow i poziomow, na moje za duzo pionow.
Jest to bardzo fajna dzialka foto.
Kiedys musze sie zainteresowac, Robert z Jarocina tez fajne fotki tego typu robi.
pozdroofka
Ja niestety nie mogłem być - tak jakoś wrednie rodzinnie wypadło :(
ronin pokazał jak to było by powstało to co w watku pokazuję. A foty mi się bardzo mnóstwo dużo podobają :)
Z wczorajszego niezbyt :( udanego tuptania po BN - fotki z Odernego:
Nic nie poradzisz na brak światła
panoramka bardzo ładna, ale te zdjęcia z inscenizacji bardzo mi się podobają, niektóre jak z filmu. Wybrałeś takie dobre momenty. Niektóre rzeczywiście zbyt ciasne
rzeczki dla mnie są ok. lubię rozmytą wodę, może nawet rozmyłbym ją jeszcze 1 sek dłużej - kwestia gustu
ano, nie....
Dziękuję. :oops: :)
Brakowało mi trochę jakiegoś spacerzooma (np. PanaLeicii 14-150), żeby można było coś szerzej pokazać (fociłem 70-300).
Jak tylko będę miał okazję to popróbuję coś z dłuższymi czasami.
Zdjęcia z inscenizacji są fajne tak jak i przedostatnia panorama.
Podobają się te "bitewne".
Panoramki też.
Pozdrawiam.
Insenizacja,historia na zdjeciach.Bardzo pouczajace.
Mnie się podobają. Zwłaszcza panoramki:-)
Szkoda że trochę słoneczka zabrakło, ale panoramki i tak fajne :)
eeekhm :oops:, dziękuję Wszystkim za.... uznanie moich fotek. :)
Zdjęcia z rekonstrukcji rewelacyjne... No na prawdę :grin:
Ale jedno małe ale: zbyt intensywny kolor odrealnia zdjęcia..
Może wymyte kolory, mając na uwadze , że w tych czasach już zaczynano robić kolor... Lub taka sepia przyniszczona.......:roll:
Zainteresowały mnie zdjęcia z inscenizacji. Może ciut za bardzo powtarzają się niektóre motywy (biegacze, stacze). Widzę, że organizator zadbał o fajne otoczenie. Duży plus, ze nie widać widowni - jak to zrobiłeś? Plus, że są ujęcia z różnych miejsc, co świadczy o tym, że można było się przemieszczać wraz z wojakami.
Podoba mi się obróbka - jednolita zimna tonacja, nienachalny kolor. Rzadko się zdarza, że kolor mnie nie razi. Taka na siłę obróbka "na staro" często wygląda nienaturalnie.
Sama robiłam zdjęcia na kilku inscenizacjach, chyba już i robienie, i oglądanie mnie nudzi, mam wrażenie, że wszędzie jest to samo, ci sami uczestnicy. Tu jest jakoś inaczej. Podoba mi się.
EDIT: @Krakamn, ja mam właśnie wrażenie, że tu kolory są akurat. Wyjątkowo.
Wg mnie nasycenie kolorów , ale to rzecz indywidualna. Nie przejmuj się są świetne...