Co sądzicie o nowości z żółtej stajni? prezentacja na dpreview
Uchylny ekran i fltry artystyczne nazwane nieco inaczej plus niskoszumiąca matryca APSC i możliwości filmowania
.
Wersja do druku
Co sądzicie o nowości z żółtej stajni? prezentacja na dpreview
Uchylny ekran i fltry artystyczne nazwane nieco inaczej plus niskoszumiąca matryca APSC i możliwości filmowania
.
No cóż jest 600D to i żółci musieli dać uchylny ekran. Pewnie wielu sie skusi i będzie wychwalać nowatorstwo Nikona
Nudny jak flaki z olejem, ale pewnie będzie świetnie się sprzedawał.
Uchylny ekran, matryca ta sama co w d7k (czyli pikna), af z d90.
Znaczy sie bedzie fajna zabawka dla amatorow z checia rozwoju.
Byleby tylko z cena nie przesadzili.
pozdro
cóż a ja dodam od siebie, że w końcu chyba pojawił się powód do odejścia z E-systemu. E-620, dedykowany podobnie jak D5100 dla entuzjastów już jest leciwy a na nowości Olka chyba nie ma co czekać. Chyba zamienię moją 510 + 14-54 na toto coś. Zobaczymy jeszcze jakie wady wyjdą w tej nowości bo D7000 zbiera niezbyt pochlebne opinie, do tego koszmarna cena.
Szkoda tylko tego olkowego słoika bo w nikonie jakoś nie widzę alternatywy w rozsądnej cenie.
Zdziwiły mnie takie bardziej canonowskie niż nikonowskie kształty tej puszki. Co do tego, że będzie się świetnie sprzedawał nie mam wątpliwości. Już teraz wiele osób na nikoniarzach pisze, że się poważnie zastanawia, do tego dojdzie masa amatorów skuszonych przez sprzedawców i marketing.
Mam wrażenie, że teraz kiedy C i N mają uchylne ekrany będą one bardzo przydatne i innowacyjne, tak jak filtry artystyczne w aparacie. Olympus będzie wyróżniał się już tylko szumem ;(
pozdrawiam
Może nie będzie się wcale wyróżniał, bo go nie będzie w dslr niedługo:wink: Chyba, że Panas w końcu zrobi porządną matrycę, albo O. zakupi taką od Kodaka. Przy bardzo sensownych i optymalnych 12 mpix O. mógłby mieć obraz jak K-5 Pentaxa przecież...
Inna sprawa, że Olympus ciągle się wyróżnia, tylko nie na pierwszy rzut oka. Taki E-620 ma jedynie słuszny i skuteczny system mikroregulacji af. Do tego ciągle nie pobity odkurzacz. I 4 krzyżowe punkty af, a nie jeden. Na pewno znalazłoby się sporo więcej zalet.
Ale Nikon idzie w dobrym kierunku. Już ma normalnie uchylany LCD i pracuje nad odkurzaczem:
"Podwójny wbudowany system usuwania kurzu – systemy czyszczenia matrycy i sterowania przepływem powietrza chronią przetworniki aparatu przed kurzem, co umożliwia uzyskanie zdjęć bez zabrudzeń"
Ciekawe na czym to polega:?:
To już stary patent, bodajże z D60.
Uchylny ekran był już w D5000, więc nie przesadzajcie z tą innowacją u Nikona.
Ponieważ nie ma śrubokręta do starych szkieł, to ja go nie kupię.
Szkoda że uchylnego ekranu nie ma w d7000,czytałem opinie o problemach z tą puchą ale mnie chyba dopisało szczęście bo śmiga aż miło.
Właśnie ze względu na te problemy z d7000 i wyższą cenę zdecydowałem się na sprawdzone D90. Udało mi się wyrwać nowy za 2k pln. Mam go od wczoraj wieczorem i nic mi się nie podoba :) poza matrycą i wizjerem. Pewnie to przyzwyczajenie do E-510 z ZD 14-54. Jedyny obiektyw na razie to Tokina 24-70 f2,6-2,8. Szeroki koniec planowałem zastąpić Tokiną 11-16. Potestuje jeszcze z tydzień i zdecyduje się na któryś z systemów. Za podobną kwotę można dostać używane E3. Najmniej podobają mi się kolory ale pewnie da się to ustawić aby wyglądało równie dobrze jak w Olku. Odnośnie D5000 to brak śrubokręta go wykluczył.
I właśnie dlatego zrezygnowałem z D5000. A matryca podobno ta sama.
"Najmniej podobają mi się kolory ale pewnie da się to ustawić aby wyglądało równie dobrze jak w Olku".
Szlag mnie trafiał od tego ustawiania:cool: ale powodzenia:wink:
Moim ''oczom'' bardziej podchodzą kolorki Olympusa:)
Proponuje wrzucic do swoich puszek profile, polecam fuji velvet, d2x (wszystkie 3) to bedziecie miec miut, malyne i slitasne kolorki.
To jesli chodzi o jotpegi, bo chyba z nefkami nie ma problemow (pelno jest profili do roznego softu).
pozdro
Nyny dzięki za pomysł z profilami. Znalazłem już wszystko co mi potrzebne tutaj http://wojteh.com/?page_id=14 W RAWy nie che mi się bawić.
http://wojteh.com/?page_id=14
No to poniekad masz profil zrobiony tyle, ze "pod siebie" wiec nie wiem o co to bicie piany. Profil jest profilem a czy to zrobisz sobie wg wlasnego widzimisie czy wrzucisz presety to nie ma akurat znaczenia.
Druga sprawa, to jakis profil sie w tym rawe na dzien dobry laduje do softu zanim suwakami zapodasz wedlug uznania, wiec tyz korzystasz z tego dobrodziejstwa poniekad mimo woli.....
Po to ktos wymyslil presety aby ulatwic zycie:)
pozdro
Nie ma bicia piany, ale presety w pewnym sensie nie ułatwiają życia, bo zajmują miejsce na kółku zamiast udostępnić własne pozycje (i tu canon np. serii G rządzi).
Szop przejmuje mi tylko wb z auto, żeby coś było na dzień dobry. Cała reszta jest ''zerowana'' do domyślnych wartości, które sobie ustawiłem kiedyś tam i dopiero od tego zaczyna się kombinowanie. Ale to wynika z tego, że naświetlam na histogram, a tu każdy profil polegnie (będzie zwykle zbyt jasno i zbyt mdło).
Naświetlanie na histogram umożliwia wyciąganie maksymalnej dynamiki i minimalnych szumów, ale o tym było już baaardzo dużo.
Ale, ale...
Mysmy sie chyba nie zrozumieli.
Przeca profile kolorow nie maja nic wspolnego z kolkami i innymi ustawieniami (AWB, ostrosc, naswietlanie itd).
Instalujesz je li tylko w menu (juz nie pamietam w ktorym miejscu to jest w Olku) potem wg uznania wybierasz odpowiadajacy Tobie. Profile owe odpowiadaja TYLKO za odwzorowanie kolorow i za nic innego.
pozdro
A do 5100 będzie idealnie pasować dzisiejsza premiera czyli Nikkor 50 1.8G
http://imaging.nikon.com/lineup/lens..._18g/index.htm
No i żegnaj, śrubokręcie... ;)
Znaczy sie zawsze cos sie w tym dziadoskim systemie dzieje;)
Fajne to szklo moze byc, chociaz ta ogniskowa na apsc sredni mi sie widzi:)
pozdro
Jest i test :
http://optyczne.pl/155.1-Test_aparat...st%C4%99p.html
Młodszy brat jeśli chodzi o jakość obrazu okazał się lepszy od D7000.
He, może zabrzmi nieskromnie, ale po oglądnięciu kilku pierwszych zdjęć mówiłem, że tak będzie :)
I znowu potwierdza się teoria, że bardzo często to amatorski sprzęt stoi wyżej z jakością zdjęć (ep1 - epl1, teraz te nikony, zresztą takich par się znajdzie więcej).
Teraz kotlety będą mieć zgryza, co wybrać do pracy :)
Faktycznie maja problem.Bo jak tu przekonać zleceniodawcę,że ten niepozorny aparacik pozwala robic dobre technicznie fotki.
Cos mi sie zdaje,że najbardziej fanatyczni kotleciarze (ci od ślubniaków) bedą przekonaywać sami siebie,że to nieprawda.Nie po to wydali tyle kasy aby poszła na marne :-)
Witam !
Ale koncowa wysoka jakosc obrazu to nie wszystko.
Przy trudniejszych warunkach oswietleniowych gdy
potrzebujesz szybszego sprzetu o malych szumach i dosc szerokim DR maly
PEN moze okazac sie w wielu przypadkach... Niewypalem z wysoka jakoscia rejestracji zdjec.
Tak samo jak moze okazac sie niewypalem wielka i ciezka lustrzanka ktora
zbyt szybko usztywni atmosfere wokol... i popsuje uzyskanie odpowiedniego klimatu do robienia fotek.
Jak to mowia szwedzcy indianie.
"- Wszystko jest wzgledne i zalezy od punktu siedzenia ;)"
Pozdrawiam