Jestem nowym uzytkownikiem tego aparatu. Proszę o opinie na temat tego sprzetu, również kilka porad na temat ustawień w różnych sytuacjach, np. uroczystości koscielne, plener itp. Pozdrawiam. Piotr
Wersja do druku
Jestem nowym uzytkownikiem tego aparatu. Proszę o opinie na temat tego sprzetu, również kilka porad na temat ustawień w różnych sytuacjach, np. uroczystości koscielne, plener itp. Pozdrawiam. Piotr
Nie ma uniwersalnych recept na ustwianie aparatu. Musisz zapytać się o bardzo konkretne warunki, w przeciwnym razie nikt nie będzie Ci w stanie pomóc.
Opinie? Przeciez to ty go masz... :roll: Chyba, ze chodzi Ci o to, by uzytkownicy E-500 napisali Ci, co w tym aparacie moze byc niemila niespodzianka, co mila, na co uwazac. Mysle, ze takie informacje mozna spokojnie znalezc na tym forum. Uzyj szukajki. A jesli masz jakies konkretne pytanie, to je zadaj, wtedy z pewnoscia bedzie latwiej Ci w czyms pomoc.Cytat:
Zamieszczone przez piokr
Pzdr
Skoro masz problemy z ustawieniami w konkretnych sytuacjach znaczy, że raczej rozpoczynasz przygodę w fotografią - spokojnie każdy kiedyś zaczyna... Wbrew pozorom opanowanie technicznych aspektów jest dość proste bo to logiczne zasady. Po prostu po jakimś czasie myślisz w kategoriach - czas, przysłona, ogniskowa, pomiar światła, balans bieli itd... Mając cyfrową lustrzankę masz dobrego sprzymierzeńca - efekt swoich ewentualnych błędów widzisz od razu, podobnie jak efekt zmiany wszelkich parametrów. Pamiętaj również, że każde zdjęcie, które robisz zapisuje dane exif, z których można wiele wywnioskować, dlaczego wyszło tak a nie inaczej... Póki co masz do dyspozycji oprócz manualnych nastawów tryb auto, P czy wreszcie całkiem sporo programów tematycznych, które czasem pomagają pewnie uniknąć podstawowych błędów...
Jak masz jakieś konkretne zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony - możesz gdzieś pokazać - wówczas można coś podszepnąć...
Przeczytaj jakakolwiek ksiazke o fotografii... Instrukcja obslugi tez jest fajna :]
A tu troszke podstaw: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...iazka-on-line/
Moja opinia na temat E500 - to zajebisty aparat. :D
Dzieki za żywą reakcję. Konkretne pytanie:
Czy w kosciele wystarczy lampa z aparatu. Zdjęcia bedą robione z odległości max. 7 metrów.
Czy na początku używać nastawień automatycznych, czy od razu uczyć się nastawień ręcznych?
Absolutnie nie wystarczy. Moim zdaniem używanie wbudowanej lampy powinno być zakazane. Nieprzypadkowo profesjonalne aparaty nie mają wbudowanych lamp.Cytat:
Zamieszczone przez piokr
Kup jakąś książkę o fotografii dla początkujących. To naprawdę dobra rada.Cytat:
Zamieszczone przez piokr
Piokr powiem skromnie - ujeżdżanie takiego konia krwi arabskiej jak E500 pomimo, iż nie jest trudny w prowadzeniu zajmie Tobie/ jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z lustrzankami/ jakiś rok, no może dwa, zaś fotografii będziesz uczył się przez całe życie. Na początek nastawy automatyczne i wbudowane programy i jak radzą doświadczeni koledzy podręcznik do fotografii/ najlepiej cyfrowej/ Praktyka czyni mistrza.Ja przymierzam się do E400/ E410-może być za drogi/ i choć mam 40letnie doświadczenie w fotografii, oceniam, że poznanie wszystkich zakamarków tego malca zajmnie mi co najmniej pół roku, a ocenić aparat co do rzeczywistych/w praktyce/ możliwości to kwestia być może nawet 3 lat w zależności od ilości fotowania i przede wszystkim napotkanych warunków . Powodzenia.[/i]
tak jak przedmówcy, proponuję dobrze poznać instrukcję potem jakąś książkę nabyć lub na necie poszperać jak zacząć. Choć mam E-500 niespełna rok od niedawna bawię się na full manualu, na początku było auto, potem priorytety poszczególne bo tak było prościej ale potem zaczeło mnie to ograniczać. Zresztą sam zobaczysz z czasem jak zaczniesz się rozwijać. Co do lampy miałem ten sam dylemat, no i nabyłem FL-50 bodajże 3 tygodnie temu i jest wypas i chyba jedyna do tego celu ze stajni olka do kościoła (wszystko zależy oczywiscie od oświetlenia). pozdrawiam
Zastanawiam się nad lampą. Jednak stwierdzam, że na dobry poczatek wystarczy mi FL-36. W końcu nie jestem zawodowcem, nie zarabiam robąc zdjęcia.
szczerze polecam dozbierać już do FL-50. Ta lampa naprawdę powala na kolana. Jeśli nie potrzebujesz pilnie to warto dozbierać i kupić już sprzęt najlepszy ;)
Na razie zdjęcia mi wychodzą przy nastawach automatycznych.
Przy nastawach tematycznych - nieciekawie.
Właśnie brakowało mi określenia, krótkiego zwiezłego i mówiacego co myśle, a tu Rafał mnie wyręczył.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pamiętaj tylko, że fotograf robi zdjęcia a nie aparat, wiec nie oczekuj cudów jeśli się nie będziesz uczył.
Pod koniec lat osiemdziesiątych zeszłego millenium było dużo prościej. trzeba było jechać na maualu :mrgreen: Kto stawiał pierwsze kroki na Zenicie ?Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
W XX wieku w erze analogu pstrykacze z reguły znali zasady fotografii, dzisiaj wielu kompaktowców nawet nie wie co to jest przysłona i migawka o ISO nie wspominając. Można zdać się na automatykę aparatu i robić doskonałe zdjęcia o ile potrafi sie odpowiednio skadrować-tak pstryka moja żona kompaktem A7 Sajsunga. Fotografia cyfrowa to o wiele więcej zasad do zgłębienia niż analog i nie chodzi tu o zasady ogólne, a raczej o wymogi. Startowałem polskim Startem 66, póżniej Contaxem w ruskiej wersji-Kijew4-dalmierzowiec, Zenit TTL, po drodae Practiki i K1000 Pentaxa/kolegów/ w XXI kupiłem MZ-30 i trochę szkła. Cyfra to Olek C725, SamsungA7, Canon G4/kolegi zza biurka/ i Optio 750Z/sąsiad/ o zakładowych Premierach i Canonach serii A nie wspomnę. DSLRy to raczej znam wirtualnie i z macania w marketach i innych Fotojokerach i juz nie mogę doczekać się kupna któregoś z Olków serii E zacząć zgłebiać jego tajemnice/ np jak sobie radzi z aberacją chromatyczną, pomiarem temp. barwowej,tudzież innymi setkami niuansów/, Pozdrawiam.
:)..a ja sie jutro stane szczesliwym posiadaszem E500. Ostatni mój kontakt z lustrzankami miał miejsce jeszcze za ery analogowej gdzie nikt nie śnił o cyfrówkach:). Zdaje sobi esprawę że czeka mnie nauka od początku (no prawie), ale co tam mysle że będe mial wielka frajde z tego:)
Osobiście podejrzewam, że ktoś kto swoją przygodę z fotografią rozpoczynał w erze analogu łatwiej i szybciej zacznie robić dobre zdjęcia niż ktoś przesiadający się z cyfrowej małpki na cyfrową lustrzankę. Ten pierwszy bowiem na pewno zna podstawowe pojęcia i zależności między przesłoną, czasem, czułością a wynikiem na zdjęciu... ten drugi już nie koniecznie (wychowany przez automatyczne nastawy małpki ;-) ). Tak na prawdę zmianie ulega tylko medium zapisu (z filmu na przetwornik) ale zasady dotyczące fotografii są wciąż takie same... Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.
Ja mam już tydzień 330 i jest bosko! Testuje RAW, próby zdjęć sportowych tj AF(mam psa szybkiego jak skurczybyk) z obiektywem 40-150 na pełnym zumie przeszły moje oczekiwania, a to jest dopiero podstawowy zestaw :). Nawet jeżeli by spadł za tydzień cenowo o 1000zl to powiem ze szkoda życia na czekanie ;)Cytat:
Zamieszczone przez darek29
i dobry program do obróbki :mrgreen: . Niestety jeszcze nie potrafię rasować zdjęć więc na razie jestem fotograficznym fundamentalistą. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Pomaga... ale Im lepszy materiał wejściowy tym mniej tej obróbki potrzeba.Cytat:
Zamieszczone przez kowal73
Skoro to temat E-500 chciałbym również jako nowy użytkownik E-500 skorzystać z okazji i zapytać: na wyświetlaczu zaczyna się pokazywać czasami czerwona ikonka stanu załadowania baterii. Jak długo mogę jeszcze używać aparatu :?: Czy nowy zestaw baterii trzeba formatować :?:
Witam All :D
Juz od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem E-500 i caly czas jestem pod jego wrazeniem ( az policzki plona :D ).
Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej bawilem sie Zenithem (ale to bylo wieki temu), a potem byly "malpki" :oops:
Chcialbym "strzelic" troche chmur i mam pytanie jaki obiektyw byscie Koledzy polecili :?:
W chwili obecnej posiadam tylko "podstawowy" ZD 14-45, ale planuje dalsze zakupy.
pozdrawiam serdecznie :D
Nie wiem co znaczą fotki chmur w Twoim wykonaniu. Co do optyki sugeruję na początek dwie opcje (chyba, że masz jakieś specjalne potrzeby - makro itp...):Cytat:
Zamieszczone przez MarKo_wawa
- dokupienie 40-150 3.5-4.5 - rozszerzasz znacznie zakres ogniskowych, obiektyw dość tani i bardzo dobry w swojej klasie - nie możesz wiele zwlekać bo wychodzi z rynku na rzecz ciemniejszej konstrukcji
- zamiana tego co masz na bardzo dobry 14-54 2.8-3.5 - to już większe pieniądze ale otrzymujesz doskonały uniwersalny zoom, nie będę się rozpisywać bo jest wiele info na temat tego szkła na Forum..
do fotek chmur to chyba najpierw dobry filtr polaryzacyjny...
a najlepiej do fotek chmur jakiś szerszy kąt
11-22
albo lepiej 7-14
szara połówka też się może przydać - niektórzy ciekawe efekty osiągają w połączeniu filtru szarego z polarem
Dziekuje Wam za rady :D
U mojego dostawcy moge kupic 40-150 za ok 976 plz, 14-54 za ok 1950,- ( obecnie brak na magazynie) 11-22 za ok 2800,-, 7-14 za ok 5900,- myslicie ze to dobre ceny :?:
Co do pierwszych dwoch, po poczytaniu troche uwag na Forum - jestem zdecydowany, natomiast jak z pozostalymi tj 11-22 i 7-14 - nie bardzo sie orientuje, czy i ktory kupic :?:
Jaki filtr polaryzacyjny mozecie polecic :?:
Wlasnie robie licencje pilota i zamierzam "ustrzelic" troche chmur, nie tylko z dolu ale i z gory ;)
Niebo bywa tak piekne :D Pamietam jak pare ladnych lat temu jechalem samochodem z Orlando na Florydzie do Parku Universal Studio, patrze w gore i ... to bylo piekne, kolory niesamowite a najlepsze, ze calkiem niedaleko widzialem 2 traby powietrzne, jak to bylo ... Zivot je cudo :?: :D
Ktotek jestem pod duzym wrazeniem Twoich zdjec, masz chlopie talent - duzy szacunek :!:
pozdrawiam
Marko:
obierz kurs na 11-22 a do niego filtr polaryzacyjny MARUMI CPL Slim WPC.
nie będziesz żałował, 22mm w ekwiwalencie to już dosyć szeroko, akurat do zawijania chmurek.
Stary ale masz dylematy :). Chciałbym takie. Co do jakości obiektywów 7-14 i 11-22 to oba są z ekstraklasy. W galerii możesz pooglądać trochę fotek robionych tymi obiektywami. A jeśli masz kaskę a chyba masz skoro zastanawiasz się nad szkiełkami za 6000 zł, to jeśli chodzi o zooma to może lepiej kup 50-200 jest sporo droższy ale też sporo lepszy światło i ogniskowa 200 X 2 da Ci 400.
takie sobie, taniej można wyrwać...Cytat:
hmmm - Wiesz - pieniądze zawsze zdążysz wydać, ja bym się bardzo nie spieszył z zakupem optyki - Oly wprowadza nowsze wersje starszych obiektywów (zmiany w tych droższych zapowiadają się zdecydowanie na +), poza tym moja sugestia - pofotografuj trochę, zobacz czego Ci brakuje, z czego nie jesteś zadowolony i wówczas kupuj...Cytat:
Szczerze gratuluję i równie szczerze troszkę zazdroszczę - bardzo lubię latać, dane mi jest tylko jako pasażer ale zawsze jak można rezerwuję miejsce przy oknie, żeby sie napatrzeć i czasem coś pstryknąć, chociaż te "szyby" przeszkadzają...Cytat:
Do fotek chmur z dołu szerokie a nawet bardzo szerokie kąty są bardzo wskazane, świetne efekty można uzyskać, do fot z samolotów (przez szyby samolotów) IMHO Zuiko 14-coś tam w zupełności wystarczy - i tak fotografując trzeba się prawie przykleić do okna, chociaż piloci pewnie mają lepszy widok ;-)
Bardzo miło to czytać, z tym talentem to bym nie przesadzał - po prostu Olki mi służą ;-). Jakbyś kiedyś znalazł czas i zechciał napisać zdanie w wątku z nimi to będzie dla mnie bardzo cenne i motywacyjne do wstawienia następnych... ;-)Cytat:
zaczynałem od zenita a e500 używam od blisko roku. sprzęcik na początek idealny, wszystko pod ręką. obsługa intuicyjna a możliwości naprawdę zaskakują. tylko czasami af niechce działac. muszę odpiąc i ponownie zapiąć obiektyw, styki oczywiście są wyczyszczone ale czasami coś niedziała. cała reszta jest ok.
Mam jeszcze w szafie Zenita ET z dwoma szkłami , fotki wychodziły super !
Co do E-500 to jest extra sprzęt .