cale zycie na analogu.przechodze na cyfre i mam typowy dylem
nadeszla pora przejscia na cyfre, tyle, ze pojawia sie typowy problem: co wybrac? "amatorskie" lustrzanki wchodza w gre a fundusze moje to +/- 2 tys. po godzina przed komputerem spedzonych na czytaniu testow analiz poznaniu tajnikow dzialania matrycy etc. wniosek jesyny rozsadny jaki sie pojawil to : kazda dobra, kieryj sie uroda i cenami obiektywow.... ciagle jeszcze sie zastanawiam ale sklaniam sie powoli w kierunku e 4oo a poniewaz na tym forum nie znalazlo sie nic na ten temat prosze uprzejmie o opinie wlascicieli i chetnych do pomocy znajacych sie na rzeczy. plus mam jeszce jedno pytanie: nigdzie nie ma jasno wylozonych wad i zalet sys 4/3. prosze o pomoc pozdrawiam.
Re: cale zycie na analogu.przechodze na cyfre i mam typowy d
Alicja, a to rada ode mnie: nie kupuj cyfrówki.
dziekuje za odpowiedzi, mam jedna prosbe tylko
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.
Re: dziekuje za odpowiedzi, mam jedna prosbe tylko
Cytat:
Zamieszczone przez alicjamaj
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.
jezeli podoba Ci sie design E400, to poczekaj na E410 (bedzie w sklepach niebawem)
E400 korzysta z matrycy kodaka, ktora nie jest "najwyzszych lotow" - E410 natomiast ma matryce wykonana w technologii live-mos - pierwsze sample ukazuja jej znaczna lepsza prace niz co, oferowal kodak w E400.
warto poczekac
Re: dziekuje za odpowiedzi, mam jedna prosbe tylko
Cytat:
Zamieszczone przez alicjamaj
Nie daj się nabrać na ten nakręcany głównie przez marketing wyścig megapixeli.
Upychanie większej liczby megapixeli na tej samej matrycy prowadzi nieuchronnie do zwiększenia szumów i wtedy trzeba włączyć działanie redukcji szumów, które zmniejsza szumy kosztem detalu (obraz typu watercolor, czyli rozmyty) i cała korzyść z większej ilości megapixeli bierze w łeb.
Wyścig megapixeli już się powoli kończy, bo jego skutki są opłakane.
Chyba 10 MP będzie górną dopuszczalną granicą, jeśli to nie zostanie zredukowane.
Pozdrówka