Jaką polecacie lampę do Olympusa e420 do kwoty ok 400zl
Wersja do druku
Jaką polecacie lampę do Olympusa e420 do kwoty ok 400zl
używaj wyszukiwarki .... :-P
podobny temat już był TU np. ;)
.
po przeczytaniu tych tematów prawde mówiąc nic nie wiem. Ja bym poprosił o konkretne wskazanie lampy lub lamp:P cena mogła by być o te 100-150zl wieksza niż 400
Czytac juz tez nie umiecie?
Tumax 386 afz (moglem cyferki pomieszac)
FL 36 (uzywana)
Moze jeszcze mam Ci zamowic?
poszukaj na naszej giełdzie, dołozysz 20pln do tych 400 i 150 i kupisz ledwo co błyskaną fl36
Ja kupiłem na naszej giełdzie FL-36R za 400 PLN, wiec jak się nie spieszy można popolować :)
Fl-36 bym sobie podarował, irytująco długo sie ładuje (przeszkadza to nawet u cioci na imieninach).
Zdecydowanie lepiej sprawował się Metz 48 i taka mogę z czystym sumieniem polecić.
Coś za coś. Za FL-36 to malutka i lekka. A moc jak wiadomo zawsze większa się przydaje. Tylko pytanie jak często i czy warto za to płacić (zarówno pieniędzmi jak i dodatkową masą w plecaku, czy na aparacie).
Lepiej wziąć tą FL-36R bo jak zmienisz body to Ci się spodoba zdalne sterowanie naprawdę fajna sprawa, a co do czasu ładowania eneloopy znacznie poprawią ten parametr.
ja polecam FL36R + takie rozwiązanie:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75960
Też to sobie zmontuję.
na giełdzie jest fl36r za 520 na gwarancji...
Osobiście posiadam fl36R i jestem zadowolony, co do ładowania ok może długo jak komuś nie przeszkadza te parę sekund to jest jak znalazł :)
I do tego cena.
Kiedyś na ślubie miałem pożyczoną od sebu$ia fl50 cacko niezłe ale kosztuje też troche :P więc jak ktoś szuka lampy w dobrej cenie to Fl36R jak znalazł.
Na temat innych lamp metz itp. nie mogę nic powiedzieć bo nie miałem w ręku więc to temat dla ich posiadaczy.
Pzdr
FL-36 ładuje się jakieś 7-9 s, ale przy pełnej mocy. Przy kotlecie taka moc nie jest potrzebna, lampa będzie wykorzystywała jej ułamek. No i biorąc pod uwagę to, że nikt nie będzie walił ciotce po oczach serią błysków przy 5 kl/s, to z dobrymi akumulatorkami problem czasu ładowania praktycznie przestaje istnieć.
Dzień dobry :)
Co sądzicie o tej lampie ? Mam E 510. Bardzo proszę o poradę, bo muszę kupić ale nie bardzo umiem dokonać wyboru. Chcę żeby nie była zbyt droga, ale jednocześnie żeby mi służyła jakiś czas.
http://allegro.pl/lampa-yn460-olympu...651848925.html
Hmmm
mam fl-36R i na pewno zaproponowana przez ciebie jest dużo słabsza biorąc pod uwagę , że nie wiadomo przy jakim kącie rozbłysku światła podana jest wartość "33".
No na pewno dokupisz stofena i będziesz 4x bardziej zadowolony niż z wbudowanej.
Biorąc pod uwagę , ew długi czas ładowania i liczbę przewodnią podaną przy jakimś wąskim kącie rozbłysku , cenę oraz nie mając większych funduszy wolałbym proponowaną przez ciebie niż wbudowaną.
Pomijam w wypowiedzi kwestie awaryjności i inne tego typu...
Trochę dziwne, że twoja lampa ładuję się tak długo. Ja mam dwie Fl-36R i 50-tke i nie mogę narzekać na czas ładowania nawet przy pełnej mocy błysku. Używam Enelopów i pracują poprawnie. Ogólnie polecam systemowe lampy Olka szczególnie z funkcją zdalnego sterowania, bo można kreatywnie wykorzystać światło i uzyskać bardzo dobre efekty.:grin:
Jak to jest z tym bezprzewodowym sterowaniem? Czy FL 36R może być bezprzewodowo sterowana z E-510? I czy to bezprzewodowe sterowanie na prawdę jest takie przydatne? Warte tego, żeby zamiast Metza 50 AF-1 kupić FL-36R?
Zaznaczę, że jeśli chodzi o korzystanie z lampy to jestem totalnie i kompletnie zielony. A potrzebuję jej, żeby trochę ułatwić sobie robienie zdjęć w pomieszczeniach.
Nie jestem pewien ale E-510 chyba nie wspiera błyskania bezprzewodowego. Ta opcja jest chyba od modelu 520.
Błyskanie bezprzewodowe moim zdaniem ma sens jeśli bawimy się fotografię studyjną, ustawiamy R-kę (lub dwie) na statywie i ustawiamy parametry zdalnie i błyskamy.
Jeśli chodzi o współpracę z E-510 to nie wiem, nie miałem tego modelu.
Natomiast jeśli chodzi o bezprzewodowe sterowanie, to tak po chłopsku:
- nie musisz lampy przyczepiać do aparatu
- ustawiasz ją sobie gdzie chcesz /pólka, szafka, taboret.../ oczywiście tak żeby ci dobrze oświetliła motyw
- robisz pstryk w aparacie i lampa się odpala automatycznie
I to tyle tak na szybko:wink:
Zapomnialeś napisać, że ten system poprawnie działa tylko w pomieszczeniach. W zewnątrz to jest lipa, błyski sterujące nie przebijają się kiedy jest dużo światła.
IMHO najlepsze rozwiązanie to jakakolwiek lampa z możliwością ręcznego ustawiania mocy i dobry wyzwalacz radiowy. Niezawodny patent.
A ja mam lampę FL 40 , która świetnie współpracowała z moim pierwszym Olkiem 5060 a teraz z żadnym aparatem z E-systemu nie działa automatyka.... :???: (E-400, E-30) manual owszem..
macie jakiego pomysła? Może kto kupi.....:grin: drogo......
witam posiadam METZA 50AF z puszką 520 spisuje się świetnie ,aku energizer 2450mAh czas ładowania przeważnie 1 sekunda jestem bardzo zadowolony polecam tą lampę sterowanie RC jest i działa ,na zewnątrz działa przy pełnym słońcu ale sprawdzałem tylko z bliskiej odległości w pomieszczeniu jak najbardziej ok
W E-510 nie ma bezprzewodowego sterowania/wyzwalania lamp FL-xxR, ale możesz dokupić jakiś zdalny wyzwalacz. Polecam np. Yongnuo RF-602, używałem go z E-510 i działał bez problemów.
I dlatego napisałem "po chłopsku i na szybko":wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I dlatego zostaje FL-20 /miałem i polecam/ albo lepiej FL-36R /mam i polecam/ lub FL-50R-jeszcze wyżej:wink: ale dla mnie do Pena, ło matko duzia:cool:
Z tego co wyczytałem/wyszukałem wynika, że cenie 750-800 zł mam do wyboru albo lampę Olympusa FL-36R albo Metza 50 AF-1. Jeśli dobrze zrozumiałem to generalnie lepszy jest ten Metz, a jedyną przewagą lampy Olympusa jest to, że współpracuje bezprzewodowo z aparatami Olympusa. Ale z tego co piszecie to i tak z moją 510 ta bezprzewodowa praca nie będzie działać, więc w zasadzie sprawa jest jasna i powinienem kupić Metza. A jak będę chciał sterowanie bezprzewodowe to można kupić jakieś tam chińskie podróbki pocket wizarda i tyle.
Czy dobrze rozumiem?
I przy okazji. Czy kupując lampę warto od razu zaopatrzyć się w jakiś dyfuzor? Np. coś takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ajaca-Phottix/) lub takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ttix-Dmuchana/).
Z góry wielkie dzięki za poradę :)
metz 50 af jest o polowe mocniejszy od fl36 tez posiada sterowanie ale w twoim przypadku bezużyteczne bież metza na przyszłość ta sama cena współpraca z aparatem super szybko się ładuje,co do dyfuzora to lepsza będzie i poręczniejsza zwykła plastykowa nakładka,ale metz posiada sztuczny sufit wrazie co:)
ja ekspertem od lamp nie jestem , sam mam swoja dopiero od kilku dni
ale moze warto rozwazyc cos innego
zakladasz ze nie skorzystasz z lamp bezprzewodowych olympusa bo twoje E510 tego nie obsluguje , z tego co czytalem ludzie kupuja lampy na spore lata i czesto zmieniaja puszki a lampy zostaja , dzisiaj masz E-510 a byc moze za pol roku zmienisz na uzywane E-620 lub E-30 albo wyzej
i wtedy bedziesz zalowal ze nie masz lampy z bezprzewodowka
w pomieszczeniach zamknietych ladnie to dziala i wiele bys skorzystal, ponosc na dworze w silnym sloncu jest ciezko (wiec na minus), za okolice 900 pln kupisz uzywane FL-50R w stanie jak nowa ,wiec jezeli budzet by to wytrzymal to chyba warto , ja ze swojej 50R jestem bardzo zadowolony , juz po kilku dniach zabawy zastanawiam sie jakie efekty mozna by osiagnac maja kolejna lampe bezprzewodowa ;-)
ale na kolejna 50R nie ma szans wiec moze 36R sie uda za czas jakis
Ale Metz 50 AF-1 też ma możliwość radiowego sterowania, potrzebujesz tylko puszki, która to umożliwia. Doczytałem własnie, że ta lampa pracuje także w trybie Servo, czyli można ją wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej. Więc działa wyzwalanie z E-510, za pomocą lampy wbudowanej, ale tylko w trybie manual, albo z puszkami, które to obsługują masz pełny zdalny TTL. Zerknij na stronę Metza tam jest wszystko napisane co ta lampa potrafi.
@brudnyhary: dzięki za opinię. Sprawdziłem na stronce Metza i podoba mi się ten sztuczny sufit :D Do tej pory nie wiedziałem nawet, że takie coś istnieje.
@Centus: tak to jest z zapytaniem o coś na forum/grupie dyskusyjnej, że cena szybuje hoho :-) Początkowo myslałem o zakresie cenowym do 500 zł. Jak poczytałem co i jak okazało się, że trzeba będzie wydać 750-800 zł. Teraz pojawia się opcja za 900 zł... Tym sposobem można pewnie wydać kilka tys. zł, bo zawsze znajdzie się coś "tylko trochę" droższe do czego warto dozbierać/dołożyć :)
Nie zrozum mnie źle - dziękuję bardzo za Twój głos i poradę. Ale chyba jednak się nie zdecyduję. Na razie nie jestem w stanie wykorzystać 50% potencjału tego co mam, więc zmiana puszki to dla mnie jakaś baaardzo odległa przyszłość.
@anmael: dzięki za info i podrzucenie tej stronki Metza. Na dzień dzisiejszy jestem najbliższy właśnie temu Metzowi 50 AF-1. Znalazłem nowy za 755 zł i może wkrótce zawita do mnie.
Pozdrawiam,
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A może warto się zainteresować Metz 44 AF-1 digital (http://www.metz.de/en/photo-electron...chreibung.html) Czy jest ona warta uwagi? Czy różnica 44 vs 50 w liczbie przewodniej to jest duża różnica? Bo jeśli chodzi o cenę to ta 44 jest sporo tańsza od 50 (około 200 zł mniej)...
Ktoś używa 44?