Lampy do Olków C-750, a artykuł w CHIPE 3/2004
A wiec dorwałem artykuł chipe pod tytułem "Tanie błyskanie".
I z tego co wyczytałem to nie ma problemu podłaczenia jakiejś starej lampy błyskowej [które można dostac na allegro.pl w cenie 100-200zł]
z gorąca stopka.
Czyli w sumie jak ktoś nie ma kasy na lampe typową do cyfraka to może zamontowac taką, ale również mówią tu o niebezpieczeństwie używania takiej lampy. W starszych modelach błyskiem nie steruja układy elektorniczne, a napiecie które jest gromadzone w kondensatorach sięga kilku tysiecy watt [tak podaje chip]
A wiec podczas przekazywaniu sygnału przez stopke na styku istnieje możliwosc iż te napiecie które w zwykłych aparatach nie przeszkadzało, bo flesh wyzwala mechaniczny styk, w aparatach cyfrowych może [choc jest to mało mozliwe] spali układ elektorniczny odpowiedzalny za sterowanie lampa na stopce [mam nadzeje ze tylko ten układ a nie cały aparat :wink: ]
W sumie spece z chipa obeszki to, zamontowali w lampie układ ktorego głownym elementem jest optionak, i w sumie w ten sposób zabespieczyli aparat przed wysokiem napieciem.
Jeżeli coś takiego jest możliwe to ja sie na to pisze. Tylko czy jest ktos na forum co lubi sie bawic lutownica, i co najwazniejsze jest pewny tego co robi [ja pare razy bawilem sie ukladami z jabel.com, ale tu mam zrobic cos co zabespiecza aparat wart powyzej 2000zł]
Czytał ktoś ten artykuł, jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Dotyczy "taniego błyskania"
Nie wiem, czy ktoś przerobił juz lampę błyskową, ale mnie sie to nie udało! Znajomy elektronik zmontował układ zgodnie ze schematem, ale to i tak nie chce działać!! Po pierwsze: na kondensatorze po błysku pozostaje napięcie ok. 70 V i to napięcie powoduje, że triak nie przełączy się w "drugą"stronę. Zresztą zgodnie orzeknięto, że ten schemat jest do bani, i działać nie może!! Jeżeli ktoś już przerobił lampę, bardzo proszę o kilka wskazówek....czy zastosowano układ oryginalny, i jaką lamę przerobiono. Pozdrawiam...