Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Lampy do Olków C-750, a artykuł w CHIPE 3/2004

Awatar k2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Lampy do Olków C-750, a artykuł w CHIPE 3/2004

A wiec dorwałem artykuł chipe pod tytułem "Tanie błyskanie".
    I z tego co wyczytałem to nie ma problemu podłaczenia jakiejś starej lampy błyskowej [które można dostac na allegro.pl w cenie 100-200zł]
    z gorąca stopka.
    Czyli w sumie jak ktoś nie ma kasy na lampe typową do cyfraka to może zamontowac taką, ale również mówią tu o niebezpieczeństwie używania takiej lampy. W starszych modelach błyskiem nie steruja układy elektorniczne, a napiecie które jest gromadzone w kondensatorach sięga kilku tysiecy watt [tak podaje chip]
    A wiec podczas przekazywaniu sygnału przez stopke na styku istnieje możliwosc iż te napiecie które w zwykłych aparatach nie przeszkadzało, bo flesh wyzwala mechaniczny styk, w aparatach cyfrowych może [choc jest to mało mozliwe] spali układ elektorniczny odpowiedzalny za sterowanie lampa na stopce [mam nadzeje ze tylko ten układ a nie cały aparat ]
    W sumie spece z chipa obeszki to, zamontowali w lampie układ ktorego głownym elementem jest optionak, i w sumie w ten sposób zabespieczyli aparat przed wysokiem napieciem.

Jeżeli coś takiego jest możliwe to ja sie na to pisze. Tylko czy jest ktos na forum co lubi sie bawic lutownica, i co najwazniejsze jest pewny tego co robi [ja pare razy bawilem sie ukladami z jabel.com, ale tu mam zrobic cos co zabespiecza aparat wart powyzej 2000zł]

Czytał ktoś ten artykuł, jakie jest wasze zdanie na ten temat.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    * przyp. redakcji... optonak = optotriak chyba...
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zrobi ktoś skan artykułu??

Awatar k2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOMBIKE
    zrobi ktoś skan artykułu??
    móglbym, ale prawa autorskie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lampy błyskowe.

Zastosowanie do aparatu cyfrowego starej lampy jest sprawą wielce ryzykowną. Mianowicie bezpieczne napięcie na gorącej stopce lampy błyskowej do olka może być w zakresie 5-6 V. W starych lampach napięcie na stopce może być w przedziale 20 - 120 V i więcej. Elektronika wyzwalania błysku w aparatach cyfrowych takiego eksperymentu na pewno nie wytrzyma. Poza tym jeśli nawet zastosujemy jakieś układy obniżające napięcie na stopce do napięcia dopuszczalnego, lampa błyskowa nie będzie poprawnie wyzwalana (zbyt mała energia wyzwalania palnika lampy błyskowej). Ponadto jakiekolwiek błędy podczas przerrabiania lampy błyskowej przy braku doświadczenia i wprawy mogą bardzo źle zakończyć się dla cyfraka lub użytkownika lampy.
    Zamiast tego lepiej rozejrzeć się za lampą nowszego typu, nawet dedykowaną do innego aparatu np Nikon, Canon czy minolta, które mają sterowanie tyrystorowe, niskie napięcie na stopce oraz możliwość sterowania automatycznego przy zadanej przysłonie aparatu. Ustawiając aparat w odpowiednim trybie pracy z powodzeniem możemy zastosować takie tanie rozwiązanie, zamiast drogiej lampy dedykowanej do Olympusa.
    Ciekawych eksperymentów - WIST04.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: Lampy błyskowe.

Cytat Zamieszczone przez wist04
    Zamiast tego lepiej rozejrzeć się za lampą nowszego typu, nawet dedykowaną do innego aparatu ...
    jestem za, to za drogi sprzęt żeby robić doświadczenia. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To rozwiązanie w chipie jest w 100% bezpieczne i w 100% dziala, wykorzystuje ono optotriak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mogilno
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak przeczytałem, że w CHIPIe jest taki artykuł to go odnalazłem, później zakupiłem optotriaki i zrobiłem. Działa jak należy. Mam jeszcze jedną lampę, która czeka na przerobienie. 2 godziny pracy 3 zł za optotriak i już cała filozofia. Pozdrawiam.
    C 750 + Lampa Metz 32 MZ3 ze stopką SCA 3202

Awatar k2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jarek17
    Jak przeczytałem, że w CHIPIe jest taki artykuł to go odnalazłem, później zakupiłem optotriaki i zrobiłem. Działa jak należy. Mam jeszcze jedną lampę, która czeka na przerobienie. 2 godziny pracy 3 zł za optotriak i już cała filozofia. Pozdrawiam.
    wrzuci ktos jakies foty...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mogilno
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ... ale foty czego?
    C 750 + Lampa Metz 32 MZ3 ze stopką SCA 3202