Witam jestem nowa na forum,chciała bym pokazać parę zdjęć i poddać się waszej ocenie:oops:
Wersja do druku
Witam jestem nowa na forum,chciała bym pokazać parę zdjęć i poddać się waszej ocenie:oops:
Witaj na forum. Co do zdjęć, to pierwsze mi sie nie podoba, bo jakieś omdlałe te kwiatki. Z resztą ja nie lubie kwiatków. Za to drugie mi się podoba. Szkoda, że gałązka "przecina" ptaka. Pozdrawiam
chimol, powolutku, pomalutku, nie strasz dziewczyny:wink:
Tez nie lubie kwiatkow,ale ten mi sie podoba.Ptaszek ladnie znaleziony.
no ja za kwiatkami to tez nie bardzo, ale to zalezy, ale juz tak powaznie, to Aleksandra, jesli tylko moge Cie prosic, to wrzuc pelny kadr tego ptaszka, bo naprawde fajny, a z pelna powaga mysle ze mozna z tego cos ladnego wyzezbic, tak wiec nie boj sie, czekamy/y:)
dzięki bardzo za ocenę,mam jeszcze inne ujęcie kwiczoła i sikoreczkę.:oops:
Ola, obrabialas cokolwiek te (przynajmniej) ostatnie zdjecia? bo mimo nie wiem jakich checi, to bez obrobki sie niestety nie obejdzie:cry: i zapodaj pelny (odpowiednio zmniejszony) kadr tej drugiej fotki w 1szym poscie:)
trochę kiepskie bo robione przez szybę.:oops:
Helmuth - albo się bawimy w kosmetyczne cięcia, albo nie. Tak sobie trochę przeczysz. :wink: Można elegancko wykadrować zdjęcie, ale nikomu nie doradzałabym wielkiego ciachania - bo się odbije na jakości, cudów nie ma.
Walcz dalej. :) Szyba niestety powoduje spadek jakości, oj bardzo. :(
te przez szybę też fajne, no ale widać, że przez szybę... szkoda. U sikorki jedzonko trochę mnie przeraża. Jak ona to zje to nie odleci. A tak na poważnie, to zajmuje dużą część kadru. Wystrzegaj się tego na przyszłość. Chowaj troszkę pokarm. Pozdrawiam.
PS. No i ja nie straszę po prostu kwiatki są jakies dla mnie nie teges i już
Mnie to się kwiatek najbardziej podoba...
Czepiasz się słówek :-P
Dobra, źle się wyraziłem, powinno być
Jest to tylko sugestia jak poprawić stosunek ilości gałęzi, do ilości ptaka w kadrze. Zdając sobie sprawę, że to odbije się na jakości, zadałem sobie pytanie, po czym zaraz na nie odpowiedziałem:
Nie miałem zamiaru namawiać do kropowania kosztem utraty jakości.
Jakosc do neta bedzie wystarczajaca,nie przesadzajcie:-P
pełny kadr to znaczy nie zmniejszane zdjęcie?ale moje wszystkie ptaki siedzą w gałęziach.:oops:
ola, pelny, tzn. taki bez przycinania bokow, obojetnie czy byl to kadr pionowy, czy poziomy, dawaj pelny kadr, nie boj nic, zmniejsz tylko do powiedzmy 800 na 600 px i nawet nie wyostrzaj, reszta, zajmia sie ci, ktorzy beda mieli ochote cokolwiek ruszyc przy tym zdjeciu, daj oryginal, ale zmniejszony, na potrzeby forum:)
ok dam,ale troche wyostrzyłam.
OK, to jest foto robione przez szybę. W tym wypadku praktycznie niemożliwością jest poprawienie jakości. A krzaki? Krzaki są, były i będą, niestety czasami trzeba tak manipulować, aby znaleźć odpowiedni prześwit. Nic innego nie wymyślimy (pomijam kijki celowo ustawiane).
wielkich cudow ( a moze i zadnych) to napewno z owym zdjeciem sie nie da zrobic. ze gelazie itp. to niewazne, bo ptaszor to raczej na gazalkach przesiaduje (wiem ze w innych miejscach tez :-P), ale wracajac do meritum sprawy to jak Ci sie widzi ta moja wersja Aleksandro? p.s. zaraz mi tu pewnie fachury wytkna bledy, niedociagi przerozne:-P sam chetnie ich wyslucham, bo chlonny wiedzy i nauki jestem:)
Nie ma sensu kopac sie z koniem.Rob nastepne fotki.
To nie jest watek o lubieniu czy o nielubieniu kwiatków :-P, a o jakości fotek. Myślę, że za dwa- trzy miesiące będziesz miała dużo kwiatków do trenowania. :)
W tej chwili skup się na poprawnym kadrze - główny motyw powinien znajdować się w tzw. mocnym punkcie. Może to być środek kadru, ale rzadko się sprawdza. Podziel sobie kadr trzema liniami w poziomie i w pionie, a potem staraj się tak kadrować, by np ptak znalazł się na którymś przecięciu linii, przy czym zawsze dobrze jest zostawić trochę miejsca przed obiektem (głowa), a nie za nim (ogon).
Warto też zadbać o to, by w przypadku ptasich lub kwiatowych fotek, głębia ostrości była mała, tak by żadne śmieci nie odwracały uwagi od motywu.
Tomashhh nie gniewaj się ale wersja Helmutha lepiej mi pasuje.Pozdrawiam.
Helmuth wspiał sie tu na wyżyny i poprawił zdjecie, ale i tak nie ma co wiecej sie tym bawić. Szkoda czasu na te fotki. Cykaj dalej. Staraj sie zeby temat zdjecia nie był zasłoniety przez zbędne śmieci w kadrze i na niego szła ostrość. Tu ucieka po gałeziach gdzieś tam w siną dal. Dbaj o jakość, jak zmiejszasz, to ostrz ale bez przesady, z wyczuciem. Ćwiczyc i jeszcze raz ćwiczyć
I ja się muszę zgodzić z poprzednikami - niestety ostrość ucieka na gałęzie a nie główny motyw zdjęcia (no chyba że gałęzie miały tu być wyeksponowane ;-)). Zdecydowanie jednak drugie zdjęcie jest najlepsze, postaraj się jednak zdjęć przez szybę nie robić... Kwiatek do mnie nie przemawia, ale może dlatego że jednak w macro wolę robaczki :-)
Mirek nie lubi kwiatków? A patrząc na jego galerię z podpisu jakoś odnoszę inne wrażenie ;-)
oki dawaj nastepne to temat sie rozciagnie :) ci co powinni juz tu zagladaja wiec tylko ich sluchaj a bedzie dobrze :)...
dzięki wszystkim za ocenę,dzisiaj gawron i nie przez szybę:grin:
A moze wyostrzyc,odszumiec,usunac zafarb-to bedzie troche inaczej.Czy lepiej to nie wiem.
Mirek ma rację ale na plus trzeba zaliczyć to, że tym razem, wszystkie gałęzie z tyłu. Żadna nie zasłania ptaka :mrgreen:
Udało Ci się też pokazać strukturę piór. Nie jest to tylko jednolita, czarna plama.
Ptasior bez szyby zdecydowanie lepszy. :) Ten ma jeszcze zawadiacką minkę.
Zmniejszaj fotki do mniej więcej 800x600 px. Mieszczą się łatwiej na monitorze.
Witam,dzisiaj zupełnie z innej beczki,co powiecie na to:?:
dzieci z beczki wyciągasz? niehumanitarnie
tło i światło do poprawy:) zbyt mdłe i zlewające się ze skórą
No niestety tło troszkę nie pasuje do buźki dziecka (w bardzo podobnym odcieniu). Ja jednak przy zdjęciach dzieci wolę jak się patrzą w obiektyw a nie gdzieś w dal (co jest dość trudne do uzyskania szczególnie przy małych dzieciach które muszą być czymś zainteresowane) :-) Życzę dalszych udanych prób :-)
Ptaszek ładnie i poprawnie. Sam miałem niedawno okazje zrobić zdjęcie chyba myszołowowi albo innego drapieżnika ale niestety przez stare podwójne okno i niestety było ostro zniekształcone.
A dzidziuś słodki lecz jak tak poprzednicy tło zlewa się z buzią.
Dzięki bardzo za ocenę,postaram się poprawić:oops:
Witam.
Dzisiaj tylko jedna fotka,mam nadzieje że trochę lepsza od poprzednich zdjęć?