Zapowiedź:
http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/
stawia na filmowanie ?
Wersja do druku
Zapowiedź:
http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/
stawia na filmowanie ?
Zadziwiający pęd pixeli... Dla mnie to strzał w stopę.
niekoniecznie
sample wyglądają nieźle
http://www.dpreview.com/galleries/re...d-beta-samples
ISO 1250 i wygląda fajnie.
o jacie ale piksli... :-|
No coz, wiem ze wiele osob teski za 10mpix, ale sa tacy ktorzy sa bardzo zadowoleni z takiego rozwiazania.
Na dobre warunki oswietleniowe jest z czego kadrowac, wysokie ISO po przeskalowaniu tez zyskuje na detalu.
Tyle ze Canonik zrobił sztuczkę z 500D i zwiększyła się korelacja kanałów R-G .. tutaj może być podobnie. Zyskają ślepi na kolor.
(edit)
Mówicie, że dużo pikseli, że szumy.
Ale czy obraz po przeskalowaniu w dół jest gorszy czy lepszy od poprzednika/poprzedników?
Mnie zastanawia ile to nowe dziecko będzie kosztować? I czy nie okaże się, że sporo rozsądniejszą alternatywą będzie zakup 50D?
Canon 7D pokazał, że większa ilość pikseli nie musi oznaczać gorszego obrazu. Dlączego nowszy 550D miałby być gorszy?
Teraz byle co daje niezły obrazek, nie trzeba sie napinac na D700 czy 5DII, wystarczy alfa 550 czy pentakx Kx. Ten ostatni warto sobie porownac na Imaging Resource z pełnoklatkowcami. I zweryfikowac przestarzałe poglądy. A tak sie wszyscy nabijali z Sony, czy Pentaxa. Sam jestem tym Pentaxem mocno zaskoczony?!?
Cześć.Ch.
Czytałem gdzieś, że te 18 megapikseli na aps-c daje większe upakowanie niż nasze 12 na 4/3.Teoretycznie Olek powinien szumiec mniej...?
Gdyby Olek miał matrycę o rozmiarach APS-C to by mniej szumiał, ale matryca 4/3 jest mniejsza...:)
Liczy sie upakowanie, a tutaj 18mpix w aps-c to wiecej niz 12 w 4/3.
Tylko ze upakowanie nie jest jedynym czynnikiem, do tego dochodzi konstrukcja samej matrycy, wielkosc elementow swiatloczulych i odlegosc miedzy nimi, konstrukcja mikrosoczewek a pozniej jakosc elektroniki ktora zczytuje z matrycy ladunki i zamienia na dane cyfrowe jak i wiele innych.
Roznica pomiedzy xxxD a xxD w Canonie jest duza, ale malo widoczna w suchych danych. xxD sa zbudowane solidniej, z magnezu, uszczelnione i maja zupelnie inna ergonomie, szybsze itd
Qbic, to jak sa odszumione obrazki na dpreview widac, ale to jest odszumianie prosto z puszki i ma go cieszyc dobrym obazkiem na wysokich ISO. Druga strona medalu to fakt ze RAW'y canona sa czyste, bez odszumiania, mozna wiec sobie z nimi robic co dusza zapragnie.
Mnie za to ciekawi ten aparacik dość bardzo. Bo za kwotę koło 3000zł będzie można mieć naprawdę solidną kamerę (pełen manual i możliwość podłączenia zew. mikrofonu) 1080p.
Owszem, tylko, ze w czasach gdy sie zmienia korpus co trzy lata, zakup drogiej "niesmiertelnej" kobyły nie ma duzego sensu, myślę o amatorach takich jak my.
Mozna kupic mniejsze, mniej ergonomiczne ale dajace podobna jakosc obrazka.
Jak juz to lepsza optyka.
czesc.ch.
Kolejny watek jak flaki z olejem, szumy mega pixele i inne bzdety, pogodzcie sie z postepem, przestancie paplac w kolko to samo, mamy nowsze, wiecej i coraz lepiej z korzyscia dla nas UZYTKOWNIKOW, proponuje uderzyc w teren na zdjecia.
pozdroofka
http://1.bp.blogspot.com/_k-PwB1POw2...isapproval.gif
Postep jest brac i nie patrzyc co sie bierze!
Brac wszystko bo wszystko nowe jest lepsze i lepsiejsze w teren biec i pstrykać fotunie. Nie gadać, bo forum nie jest do gadania !
To ja, wasz zdrowy rozsadek za 2 dolce.
Napisał kiedyś Radio Erewan że wiele goryczy jeszcze wypłynie na tym forum. Będzie E5 to ucichną żale.
Proszę nie robić kolejnego wątku z marudzeniem.
Otwórzcie ponownie wątek o E-5 to będziem marudzić tam.
Ale jak to bez marudzenia? Tak się nie da!
A te 18mpix to must have. Trzeba czymś zapełniać terabajtowe dyski. Postęp ciągnie postęp, niedługo będzie C 650 D z 28 mpix z 8mm f/2.8 i żadne inne szkła nie będą potrzebne - wystarczy tylko wyciąć to co nas interesuje.
Dlaczego nie spojrzycie czy nowa matryca daje lepszy obrazek, czy nie daje...
(zeskalować w dół dla porównania)
Mpixele to tylko cyferka.